Τα εξανθήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό

Τα εξανθήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής

Μήνες μετά την εμφάνιση του νέου κορωναϊού στην παγκόσμια σκηνή, η θανατηφόρα ασθένεια εξακολουθεί να προκαλεί ιατρικά μυστήρια. Τώρα οι γιατροί έχουν εντοπίσει ένα άλλο περίεργο πιθανό σύμπτωμα: δερματικά προβλήματα.

Όμως αναφέρει το ABC News, αρκετοί επιφανείς δερματολόγοι που έχουν εξετάσει ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα και ασθενείς του νέου κορονοϊού, αναφέρουν διάφορες δερματικές παθήσεις που εκδηλώνουν, υποδηλώνοντας ότι το δέρμα θα μπορούσε να είναι ένα είδος παράθυρου που δείχνει τι μπορεί να συμβαίνει με το COVID-19 στο σώμα.

Ιταλοί γιατροί δημοσίευσαν στα τέλη Μαρτίου μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων. Σε αυτή τη μελέτη, ένας στους πέντε ασθενείς εκδήλωσαν και δερματικά προβλήματα, συνήθως ένα κόκκινο εξάνθημα ή άμορφο εξάνθημα (κυψέλη).

Αυτό που ονομάζεται και ως «δάχτυλα COVID» ουσιαστικά είναι κόκκινα ή μωβ εξανθήματα στα πόδια που μοιάζουν με κρυοπαγήματα, ενώ μπορούν να εμφανιστούν και στα δάκτυλα των χεριών, αναφέρει η Μίσα Ρόζενμπαχ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Νοσοκομείο το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Αυτό που βλέπουμε τείνει να εμφανίζεται με το κρύο, αλλά τώρα το βλέπουμε στη μέση της Άνοιξης», λέει η Άμυ Πάλερ, πρόεδρος στο τμήμα δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερ. «Και συμβαίνει σε τόσους με COVID που πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει σύνδεση».

ret34

Η Ρόζενμπαχ λέει ότι αυτά τα ευρήματα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περισσότερο σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ένας πληθυσμός που μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή να έχει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα. Θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα στο θέμα.

Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις δερματικών παθήσεων όπως εξανθήματα ιλαράς ή κυψέλες που σχετίζονται με το COVID-19. Όμως, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς αυτά τα είδη εξανθημάτων παρατηρούνται επίσης συχνά ως αντίδραση σε φάρμακα ή σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα που συνηθέστερα σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι πυρετός, προβλήματα ανώτερου αναπνευστικού όπως βήχας και κόπωση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί πιο ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης, διάρροια, προβλήματα στα νεφρά και πήξη του αίματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πήξη του αίματος μπορεί να σχετίζεται με τα δερματικά εξανθήματα.

Εκτός από τα «δάχτυλα COVID», η Ρόζενμπαχ λέει ότι οι δερματολόγοι πρέπει να προσέχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο του δέρματος που ονομάζεται δικτυωτή πελίδνωση (livedo reticularis), που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται. 

Η δικτυωτή πελίδνωση (Livedo reticularis) είναι αγγειακή ανωμαλία χαρακτηριζόμενη από πορφυροειδή στικτό αποχρωματισμό του δέρματος, συνήθως των κνημών, ο οποίος δίνει την εικόνα «δαντέλας» ή δικτυωτού πλέγματος. Αυτό εμφανίζεται ως αποχρωματισμός του δέρματος και είναι συχνά αποτέλεσμα ανωμαλιών στην πήξη του αίματος.

trhy5et

Η Τζοάννα Χαρπ, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του COVID-19 και βλέπει ασθενείς που νοσούν σοβαρά, λέει ότι έχει ασθενείς να αναπτύσσουν τέτοιες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας «δαντέλας» ή δικτυωτού πλέγματος, με σκούρα εξανθήματα, στα χέρια , τα πόδια και τους γλουτούς.

«Δεν είναι ακόμη γνωστό τι προκαλεί την τάση πήξης σε αυτούς τους ασθενείς, αλλά υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο ιός μπορεί να διεγείρει υπερβολικά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ορισμένους ασθενείς», είπε η Χαρπ. «Και αυτή η υπερβολική ανοσοαπόκριση θα μπορούσε κάπως να προκαλέσει μια θρόμβωση».

Πηγή

Loader