Τι απογίνονται τα φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων;

Τι απογίνονται τα φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων;

Προνοήστε για την ανακύκλωσή των παλιών σας ελαστικών


Χρησιμοποιημένα ελαστικά αποτελούν τα λάστιχα από κάθε είδους όχημα: αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοποδήλατα, τρίκυκλα, ελαφρά τετράτροχα, μηχανήματα έργων, γεωργικά μηχανήματα, καθώς και ελαστικοί ιμάντες από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Στο παρελθόν, τα φθαρμένα ελαστικά αφήνονταν στις χωματερές ή καίγονταν, με αποτέλεσμα να καλύπτει τον ουρανό ένα πυκνό στρώμα μαύρου καπνού με επικίνδυνα χημικά αέρια. 

Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι κατά την καύση των ελαστικών απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, παροτρύνει τα Κράτη - Μέλη να εφαρμόσουν νομοθετικό πλαίσιο για τη συλλογή και διαχείριση τους, το οποίο στην Κύπρο εφαρμόζεται από το 2011. Στο νησί εδρεύουν εταιρείες συλλογής και διαχείρισης ελαστικών, οι οποίες επεξεργάζονται τα απόβλητα είτε με πυρόλυση, είτε με κοπή, είτε με κοκκοποίηση.

Κατά την πυρόλυση το ελαστικό θερμαίνεται χωρίς την παρουσία οξυγόνου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ατμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως καύσιμη ύλη ή να συμπυκνωθούν ως λάδι και να χρησιμοποιηθούν μετέπειτα για καύση.

Κατά τις διαδικασίες κοπής και κοκκοποίησης, δημιουργούνται μικρά σωματίδια ελαστικού και επαναχρησιμοποιούνται για την κατασκευή ελαστικών πλακιδίων που τοποθετούνται σε παιδικές χαρές ή για την κάλυψη εδάφους σε γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου και ως πρόσθετο υλικό στην άσφαλτο το οποίο απορροφά κραδασμούς και ηχητικά κύματα, μειώνοντας έτσι την ηχορύπανση. Επίσης δημιουργούνται και μεταλλικές ίνες για κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων.

Παρ’ όλες τις διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών, πολλές χιλιάδες ελαστικά απορρίπτονται κάθε χρόνο στη  φύση. Ας σταματήσουμε την απόρριψή τους ατομικά και συλλογικά.

Πηγή κειμένου

Loader