Βιασμός σε απευθείας σύνδεση

Βιασμός σε απευθείας σύνδεση

Η κουλτούρα του βιασμού σε απ' ευθείας σύνδεση

Γράφουν οι Ιλιάνα Κουλαφέτη, Βάλια Ματσεντίδου, Παρασκευή Λοΐζου


«Εκείνος, ευθύς, αιχμηρός και ασυμβίβαστος. Εκείνοι, δυναμικοί, χαλαροί και κεφάτοι. Πέντε ανεξάρτητοι χαρακτήρες που, όμως, έχουν κάτι κοινό: δεν τους ξεφεύγει τίποτα!». (Περιγραφή του ΣΚΑΪ για την «πολλά υποσχόμενη» εκπομπή)

 Για αρχή, και με αφορμή το κατέβασμα αναρτήσεων από τη σελίδα της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» αλλά και από τα προσωπικά προφίλ των παρουσιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα προτείναμε την αφαίρεση ΚΑΙ αυτής της παραγράφου που περιγράφει την πλέον γνωστή σε όλους από χθες εκπομπή. Ούτε καν τη διόρθωσή του - μιας και ούτε για αυτό δεν τα κατάφερε η ομάδα του ΣΚΑΪ να μας πείσει (βλέπε: αναφορά στο «αστείο» στην επόμενη του εκπομπή).

Το κείμενο συνεχίζει παρουσιάζοντας την «πολλά υποσχόμενη» ομάδα: «Ο Γιώργος Λιάγκας και δίπλα του η Ελένη Τσολάκη, ο Δημήτρης Παπανώτας, η Κάλια Ελευθερίου και η Κατερίνα Γκαγκάκη, θα έχουν μάτια ανοιχτά, αυτιά παντού και στόμα… ποτέ κλειστό! Με κεφάτη διάθεση, αστείρευτο χιούμορ και ενδιαφέροντα σχολιασμό, στο “Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα”, θα παρουσιάζουν νέα από την ημερήσια ατζέντα της showbiz, συνεντεύξεις, αποκλειστικότητες της επικαιρότητας, αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, lifestyle ειδήσεις, εύκολες και οικονομικές συνταγές, θέματα για τη γυναίκα και το παιδί». Θέματα για τη γυναίκα;… Για να μας αποτελειώσει με το κορυφαίο «Γιατί στην απόλυτη infotainment εκπομπή, μέσα σ’ ένα δίωρο χωρούν όλα!». 


ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο Λιάγκας είναι λαλάκας και αυτό φαίνεται


Προφανώς το δίωρο δεν μπορούσε να γεμίσει με όλα αυτά που μας τάξανε και κάπως έτσι πιστοί στην κουλτούρα που θέλει την αθάνατη ελληνική τηλεόραση να ασελγεί εις βάρος των συνειδήσεών μας, από το πρωί έως το βράδυ κατάφορα, Λιάγκας και ΣΙΑ δώσανε ρεσιτάλ μισογυνισμού χθες διακωμωδώντας τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε μία 20χρονη φοιτήτρια στο Α.Π.Θ. την ώρα που μελετούσε στη βιβλιοθήκη. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το περιστατικό που έλαβε χώρα την Τετάρτη συνέβη στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν ένας φοιτητής εκσπερμάτωσε στην πλάτη μίας φοιτήτριας, που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο και να διαβάζει. Η κοπέλα μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός πανικοβλημένη άρχισε να φωνάζει και να ζητά βοήθεια, ενώ τον φοιτητή, ο οποίος είχε ήδη τραπεί σε φυγή, κατεδίωξε ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης. Τελικά, και επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα, ο φοιτητής παραδέχτηκε την πράξη του στον Εισαγγελέα. 

Το χυδαίο και μεταξύ άλλων, λοιπόν, καταδικαστέο αυτό γεγονός αποφάσισε η εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα να εισάγει στην ημερήσια ατζέντα θεμάτων που σχολιάζει καθημερινά στο πάνελ, όχι όμως με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, αλλά τη διακωμώδηση του περιστατικού. Μέσα από την «εξευγενισμένη» δήθεν εικόνα, των μεσημεριανών “influencers” μία «παρέα» της κακής στιγμής ξεκαρδίστηκε στα γέλια περιγράφοντας μια είδηση ασέλγειας, νομιμοποιώντας πάραυτα την κουλτούρα της σεξουαλικής προσβολής και ως εκ τούτου του βιασμού –ναι, του βιασμού– σε απ’ ευθείας σύνδεση με ένα κοινό το οποίο αδυνατούμε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να έχει ξεκαρδιστεί μαζί του στα γέλια, αλλά πιθανώς να το έχει κάνει. 

Με τις χυδαίες ατάκες να διαδέχονται η μία την άλλη, μέχρι και από τις γυναίκες του πάνελ –βεβαιώνοντάς μας για ακόμη μια φορά πως ο σεξισμός δεν έχει φύλο– και το αποκορύφωμα της χυδαίας αναπαράστασης του γεγονότος να αποτελεί «μέρος» της «αυθόρμητης» αυτής εκπομπής, η μεταφορά της είδησης απέκτησε την ίδια χυδαιότητα με την πράξη. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι κοτάρες στο πανέλ του Λιάγκα κοιμούνται ήσυχα;


Την επόμενη μέρα, και αφού η εκπομπή και οι παρουσιαστές δέχτηκαν την κατακραυγή του κόσμου, έχοντας προβάρει την απολογία τους, ζήτησαν την επιεική αντιμετώπιση του φιλοθεάμονος κοινού καθώς, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, πιάστηκαν από «την αστεία πλευρά του γεγονότος» και η χθεσινή τους ασέλγεια εις βάρος της ηθικής συνείδησης ενός λαού, αποτέλεσε μία «ανθρώπινη, κακή στιγμή». 

Έχει πράγματι η σεξουαλική προσβολή/ασέλγεια/κακοποίηση «αστεία πλευρά» ή μπορεί το ξεκάρδισμα στα γέλια εις βάρος του θύματος να αποτελεί μία «ανθρώπινη κακή στιγμή»; Κι ας εξηγήσει κάποιος στο πάνελ, πως το λάθος δεν τέθηκε επειδή τα σχόλια έγιναν σε απευθείας σύνδεση, αφού και με σβηστά τα φώτα των προβολέων, στο τραπεζάκι ενός καφενείου, η συζήτηση αυτή ακόμη λάθος θα ήταν. 

Κι αν όντως κάποιοι σαν τον Γιώργο Λιάγκα και το πάνελ του θεωρούν αυτές τις πράξεις αστείες, είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που «20χρονοι φοιτητές» θεωρούν λογική και αποδεκτή την πράξη τους. Γιατί ακριβώς μεγάλωσαν και έχτισαν χαρακτήρα παρακολουθώντας αντίστοιχα πάνελ.

Καμιά φορά λέμε, πως μια συγγνώμη θα αρκούσε. Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν αρκεί. Και αυτό γιατί ο Γιώργος Λιάγκας είναι υπερβολικά «ταλαντούχος» στο να μας κερνάει αηδία με τις μισανθρωπιστικές απόψεις του αρκετά συχνά. 

Σε μια εποχή λοιπόν που η βία κατά των γυναικών αυξάνεται, μια τσογλανοπαρέα που βρήκε βήμα στον δημόσιο λόγο, μετέτρεψε την εκπομπή της στην επιτομή της νομιμοποίησης της σεξουαλικής κακοποίησης και σε «χαβαλέ» την «εκτόνωση» ενός άντρα σε μια άγνωστη γυναίκα, δίνοντας άλλοθι στην κουλτούρα του βιασμού, η οποία είναι εκεί έξω και καθημερινά τρέφεται γιγαντώνεται με απόψεις σαν κι αυτές. «Κι αν το έκαναν στην κόρη του;» σκέφτηκαν κάποιοι; Τι σημασία έχει άραγε να φιλτράρεις την κακοποίηση και τον μισογυνισμό αποκλειστικά μέσω του προσωπικού, σκεφτήκαμε εμείς.  

Για να μην είναι λοιπόν και οι ίδιοι αύριο θύματα ή θύτες της ίδιας μισογυνιστικής κουλτούρας που καλλιεργούν, ζητούμε σήμερα τη διακοπή μιας εκπομπής που το μόνο στο οποίο έχει ταλέντο είναι να καλλιεργεί καθημερινά και με τις ευλογίες της ανεκτικότητάς μας την κουλτούρα του βιασμού. Για να βρουν κι εκείνοι τον πολυπόθητο χρόνο «χαζολογήματος σαν παρέα σε καφενείο».

Η κουλτούρα του βιασμού χτίζεται στην ανοχή μας, σταδιακά και «εξευγενισμένα» και δεν σε περιμένει σε κάποια σκοτεινή γωνία. Χαριεντίζεται με τις ευλογίες μας και τα πανάκριβα φρου-φρου κι αρώματα στη μεσημεριανή ζώνη του καθιστικού μας. Μέσα από την οθόνη μας, κατευθείαν από ένα πάνελ με άτομα, που αν τα σκιαγραφήσεις ένα προς ένα, τότε έχεις όντως μπροστά σου μια ολοκληρωμένη παρέα έτοιμη για «χαζολόγημα σε καφενείο». Μόνο που μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει δεχθεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση από τον σύντροφό της ή από κάποιο άγνωστο άτομο. Κι αυτό δεν έχει καμία «αστεία πλευρά».

Loader