7 απορίες στον Αντρέα Μακρή, σκηνοθέτη της παιδικής παράστασης "Μάλο"

7 απορίες στον Αντρέα Μακρή, σκηνοθέτη της παιδικής παράστασης "Μάλο"

Ο Μάλο, το αφελές αριστοκρατικό ψάρι ζωντανεύει στις 22 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Τον γνωρίζουμε καλύτερα ως ηθοποιό αλλά αυτή είναι η δεύτερή του συνεργασία ως σκηνοθέτης με την ομάδα παραγωγής Animagnet. Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων του "Μεταξούλη" ο Αντρέας Μακρής αναλαμβάνει αυτή τη φορά το πηδάλιο του θεατρικού έργου των Στάυρου Μιχαλακάκου και Γιάννη Πολίτη "Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού" που κάνει πρεμιέρα στη Λευκωσία στις 22 Ιανουαρίου.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης μίλησε στην Avant Garde για τον μαγικό κόσμο του "Μάλο" που θα ζωντανέψει τις επόμενες ημέρες σε διάφορες σκηνές της Κύπρου. Ένα έργο γεμάτο μουσική, χορό, τραγούδια και μαγεία. 

Ανδρέα μίλησε μας για αυτή την παράσταση. Ποια είναι η ιστορία της, τι θα δούμε, τι συναισθήματα θα προκαλέσει στα παιδιά και πώς θα κερδίσει τους μεγάλους που θα συνοδεύουν τα παιδιά;

Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι η παράσταση αυτή είναι η δεύτερη μου συνεργασία με την Animagnet η οποία είναι μια εξαιρετική ομάδα παραγωγής! O Mάλο, είναι ένα αφελές, αριστοκρατικό ψάρι, που ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος βασιλιάς του βυθού. Μια μέρα η ζωή του θα αλλάξει όταν εγκλωβίζεται σε ένα πλαστικό σκουπίδι και ο βασιλιάς τον διώχνει από το βασίλειο των αριστοκρατικών ψαριών. Μέσα από το δικό του ταξίδι ως κοινό ψάρι, ο Μάλο θα μάθει για την ρύπανση των ωκεανών, τι πάει να πει πραγματική φιλία, ομαδικότητα, αλληλεγγύη και τι κάνει έναν βασιλιά σπουδαίο. Η παράσταση όπως έχει φτιαχτεί θα εντυπωσιάσει τα παιδιά και με την ιιστορία και με τον σκηνικο χώρο αλλα και με τα εφέ! Επίσης οι μεγάλοι που αυτό ήταν και ένα στοίχημα για εμένα θα περάσουν καλά και θα γελασουν γιατί η παρασταση διαθέτει αρκετό χιούμορ ζώντας έτσι την εμπειρία αυτή της παράστασης μαζί με τα παιδιά τους γιατί είναι σημαντικό για εμάς να μην αφήνοντε τα παιδια στην αίθουσα απλά για να περασουν τον χρόνο τους αλλα να ζήσουν μαζί την εμπειρία αυτή!

9
O Mάλο, είναι ένα αφελές, αριστοκρατικό ψάρι, που ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος βασιλιάς του βυθού. Μια μέρα η ζωή του θα αλλάξει όταν εγκλωβίζεται σε ένα πλαστικό σκουπίδι και ο βαςιλιάς τον διώχνει από το βασίλειο των αριστοκρατικών ψαριών

Πώς θα ταυτιστεί, αν θα ταυτιστεί, πιστεύεις ένα παιδί με τον ήρωα της παράστασης, τον “Μάλο” και γιατί;

Το κάθε παιδί και ο κάθε θεατής ευρύτερα θα ταυτιστεί με τους ήρωες. Ο κάθε ένας με τον δικο του, άλλωστε υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες στο έργο και ο καθένας είναι υπέροχος ξεχωριστός και μοναδικός! Δεν πιστεύω στους πρωταγωνιστές, ποτέ δεν το πίστεψα. Ο κάθε ένας είναι μοναδικός και σημαντικός και στη σκηνή αλλά και στη ζωή!

Τι ήταν αυτό που είχε περισσότερη έγνοια ή σε δυσκόλεψε σκηνοθετώντας τον “Μάλο”;

Η παράσταση αυτή έχει ζωντανό τραγούδι, χορό, πολλούς σκηνικους χορούς, εφφέ, βίντεο προβολές και 7 ηθοποιούς. Θεωρώ ότι αυτό που μας δυσκόλεψε είναι τα τεχνικά θέματα και ο συντονισμός τους! Όμως είχα μια εξαιρετική ομάδα και αυτά τα (προβλήματα) θα γίνουν μια μαγευτική ατμόσφαιρα και μια μαγευτική παράσταση! Και μιας και μου δίνετε την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και την χορογράφο μου αλλά και την σκηνογράφο μου για την υπέροχη τους δουλειά.

Κάποιοι λένε πως το παιδικό θέατρο είναι το πιο δύσκολο είδος. Εσύ τι λες γι’ αυτό και γιατί;

Το παιδικό θέατρο είναι πιο δύσκολο γιατί πολύ απλά τα παιδιά δεν λένε ψέματα αν κάτι δεν τους αρέσει το απορρίπτουν! Το δύσκολο είναι να είσαι ειλικρινής και αληθινός μπαίνοντας στην δική τους ψυχολογία! Ήταν μαγεία να ανακαλύπτω και πάλι τον παιδικό μου εαυτό!

Αυτή είναι η δεύτερη σου συνεργασία με την Animagnet. Πως είδες τον εαυτό σου να εξελίσσεται μέχρι και τον Μάλο, τη νέα σας δουλειά;

Όταν φτιάχναμε τον Μάλο με τον Σταύρο και τον Γιάννη, τους παραγωγούς μου, θέλαμε να σπρώξουμε τους εαυτούς μας και το επίπεδο μας ένα ή μάλλον πολλά βήματα πιο πέρα. Ήταν ένα υπέροχο στοίχημα που νομίζω κερδίσαμε!

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κώδικες που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν ένας ηθοποιός και ένας σκηνοθέτης όταν συμμετέχει σε μία παράσταση για παιδιά;

Δεν πιστεύω σε κανόνες και κώδικες, πιστεύω στην φαντασία, στην αλήθεια και στην μαγεία που πρέπει να φτιάξεις στη σκηνή! Σίγουρα ένα πολύ καλό εργαλείο για εμένα είναι ο ρυθμός και η αλήθεια!

Τέλος, πες μας γιατί κάποιος πρέπει να φέρει τα παιδιά για να δουν αυτή την παράσταση που ετοιμάζετε;

Το έργο αυτό διαδραματίζεται κάτω στον βυθό στον οποίο βυθό συμβαίνουν μαγικά πράγματα γεμάτα αγωνία δράση και χιούμορ. Είναι μια παράσταση που τα έχει όλα και πραγματικά θα εντυπωσιάσει μικρους και μεγάλους!

9

Παραστάσεις: 

Κυριακή 22 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία, 12:00 / Κυριακή 29 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γιώργος Λυκούργος, 11:00 / Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 12:00 / Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 11:00. Εισιτήρια ΕΔΩ

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Άνθη Κάσινου, Άντρια Αγαθοκλέους, Γιώργος Νικολάου, Δημήτρης Γιωρκάτζιης, Κωνσταντίνος Σωκράτους, Σαββίνα Γεωργίου, Στέλιος Καλλιστράτης

Συντελεστές: 

Παραγωγή: Animagnet Productions

Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Καλλιστράτης

Θεατρικό Κείμενο/ Μουσική: Σταύρος Μιχαλακάκος, Γιάννης Πολίτης 

Μουσική Διδασκαλία: Σταύρος Μιχαλακάκος

Χορογραφίες / Κινησιολογία: Νάταλυ Αμάν

Σκηνικά / Κουστούμια / Ειδικές Κατασκευές – Ιφιγένεια Παπαγεωργίου, Ράκης Γεωργίου, Project2C 

Σχεδιασμός προβολών: Αντώνης Φράγκους

Ο ΜΑΛΟ ΚΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ from SoldOut Tickets on Vimeo.

Loader