18 Κύπριοι στο εξωτερικό που διατηρούν ακόμη σώας τας φρένας

18 Κύπριοι στο εξωτερικό που διατηρούν ακόμη σώας τας φρένας

Μας δείχνουν τι βλέπουν από το παράθυρό του σπιτιού τους στην καραντίνα και μας προκαλούν να «Stay Safe. Stay Sane»

Μία επιδημία που εξελίχθηκε σε πανδημία, «άγγιξε» βαθιά την παγκόσμια κοινότητα εξωθώντας τις κυβερνήσεις σε λήψη μέτρων, άλλοτε αυστηρών και άλλοτε πιο ελαστικών, ως μία στρατηγική αναχαίτισης της πορείας του Covid-19. Μέτρα που επηρέασαν τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, σε πολλαπλά επίπεδα, αναγκάζοντας τον σε αυτοπεριορισμό ή και επιβεβλημένο εγκλεισμό. 

Συνεντεύξεις στην Νίκολα Καρατζιά

Συνθήκη για άλλους δύσκολη, για πολλούς υποφερτή, για κάποιους σουρεαλιστική και για αρκετούς, ευκαιρία. Μία ευκαιρία να διεισδύσουν στον κόσμο των βιβλίων και σειρών του Netflix, να βάλουν σε τάξη το σπίτι και το μυαλό τους, να μπουν σε πρόγραμμα, να χαλαρώσουν, να «καλομάθουν» τον εαυτό τους ή και τα παιδιά τους, να παρέχουν τη σημασία που αξίζει σε κάθε τους διαπροσωπική σχέση. 

Εμείς, θελήσαμε να έρθουμε σε επαφή με Kύπριους αποδήμους που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες, καθώς και άτομα που βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, ώστε να μάθουμε πώς περνάνε αυτές τις μέρες και πώς διατηρούν «σώας τας φρένας».  Δεκαοκτώ άνθρωποι, κάποιοι μαζί με τις οικογένειές τους, μας στέλνουν χαιρετίσματα, μας δείχνουν τι βλέπουν από το παράθυρο του σπιτιού τους κάθε μέρα και… μας προτρέπουν - καθένας με το δικό του τρόπο- να «Stay Safe. Stay Sane»! Εκείνοι τα καταφέρνουν, έστω και αν κάποιοι από αυτούς είτε έχασαν δικό τους άνθρωπο από κορωνοϊό, είτε θεωρήθηκαν οι ίδιοι ως ύποπτα κρούσματα. 

 

Έυη Ηλία - Solihull, Ην. Βασίλειο

Head of Risk σε Stockbroking εταιρεία

evi

Βρίσκομαι εδώ και περίπου τέσσερις βδομάδες σε εγκλεισμό, λόγω του ιού. Σε αυτό το διάστημα, δημιούργησα μία διαφορετική ρουτίνα που με βοηθάει να περνώ παραγωγικά τις μέρες μου. Τις καθημερινές δουλεύω από το σπίτι, οπόταν αυτό το κομμάτι της ρουτίνας έχει παραμείνει το ίδιο. Αν και προηγουμένως πολύ σπάνια έμπαινα στον πειρασμό να φτιάξω γλυκά, οι τέσσερις αυτές εβδομάδες, έχουν βγάλει από μέσα μου τον «ζαχαροπλάστη». Δοκιμάζω για πρώτη φορά καινούριες συνταγές, όπως brownies και banana bread.

Για να διατηρώ το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση, έχω αρχίσει να παίρνω μέρος σε online μαθήματα γυμναστικής και μαθήματα yoga. Αυτό όμως που με βοήθησε περισσότερο, είναι το γεγονός ότι έχω πλέον αρκετό χρόνο ώστε να επικοινωνήσω με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ενώ παράλληλα έχω και χρόνο για να επενδύσω στον εαυτό μου. Ως εκ τούτου, άρχισα online μαθήματα για να φρεσκάρω τα ισπανικά μου. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα, το έχουμε επιτύχει μαζί με τον αδελφό μου, αφού καταφέραμε επιτέλους να μάθουμε στη μαμά να κάνει βιντεοκλήσεις. Τώρα θα μπορεί να με βλέπει ζωντανά, έστω και από μακριά. Θα έλεγα ότι ο εγκλεισμός, με έχει διδάξει ότι αν και έχω χάσει την ελευθερία να μπορώ να βγω όποτε θέλω, ο χρόνος που περνάω εντός σπιτιού, είναι εξίσου πολύτιμος. Stay safe, stay sane!

tyr
Η θέα από το παράθυρο της Εύης

 

Άγγελος Αργυρού, Στοκχόλμη, Σουηδία

Μηχανολόγος Μηχανικός

Είναι μέρες που οι φωνές των παιδιών στο πάρκο κάτω από το σπίτι μού εξάπτουν την περιέργεια. Κοιτάζοντας λίγο δεξιά από την οθόνη που «στέκεται» μπροστά στο παράθυρο -του ομολογουμένως άνετου αλλά και συνάμα πρόχειρου νέου μου γραφείου-, παρακολουθώ τα ξέγνοιαστα παιχνίδια τους στον ήλιο και σκέφτομαι πως οι άνθρωποι εδώ στο Βορρά, συνεχίζουν τη ζωή τους έχοντας πάρει μια διαφορετική, τετράγωνη απόφαση που θέλει τους δυνατούς να επιβιώνουν για το καλό του συνόλου. Είναι τόσο δυνατοί, που δηλώνουν έτοιμοι να αποχαιρετήσουν τους ασθενέστερους. Αναλογίζομαι πως για τα δικά μου ιδανικά, αυτή η στάση δείχνει απάνθρωπη και σκέφτομαι την οικογένειά μου που ζει μια άλλη πραγματικότητα στην Κύπρο, ευτυχώς. Στη ζυγαριά βάζω και τις οικονομικές συνέπειες της πληγής αυτής. Αναρωτιέμαι, ποιος να ‘χει δίκαιο τελικά; Οι συνάδελφοι καλούν για το καθιερωμένο σουηδικό φίκα, δηλαδή το διάλειμμα για τον καφέ. Τι σημασία έχει ποιος έχει δίκαιο, το μόνο που σκέφτομαι είναι σύντομα να δούμε του δικούς μας ανθρώπους να μας χαμογελούν. Stay safe, stay sane!

45yt45
Ο Άγγελος από το παράθυρό του, βλέπει ανάμεσα σε άλλα, παιδιά να παίζουν

 

Παναγιώτα Κόζη, Leefdaal, Βέλγιο

Financial Assistant (European Commission)

tyjr

Ζούμε στο Βέλγιο τα τελευταία 15 χρόνια με το σύζυγο μου και έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά. Ο γιος μας είναι οκτώ ετών και η κόρη μας πέντε. Οι πρώτες μέρες της καραντίνας ήταν δύσκολες…αρρωστήσαμε οικογενειακώς! Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να εισαχθούμε στο νοσοκομείο, αν και οι γιατροί μας με τους οποίους είχαμε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία, μας θεώρησαν και αντιμετώπισαν ως ύποπτα κρούσματα, λόγω της συμπτωματολογίας που παρουσιάσαμε. Ήταν απαίσιο όλο αυτό που περάσαμε για δύο βδομάδες. Οι ιατροί δεν δεχόντουσαν καθόλου επισκέψεις, για αποφυγή τυχόν μετάδοσης και περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. 

Για καλή μας τύχη, έχουμε την τύχη να ζουν στο Βέλγιο η αδελφή μου με την οικογένεια της, καθώς και ο αδελφός μας. Μαγείρευαν και γι’ εμάς εκείνες τις δύσκολες μέρες και βρίσκαμε το φαγητό έξω από την πόρτα μας. Ήταν η πολυτιμότερη βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε και τους είμαστε ευγνώμονες. Τώρα, δουλεύουμε και οι δυο απ’ το σπίτι, ενώ τα μικρά μας, κάνουν διαδικτυακή εκμάθηση. Προσπαθούμε να αφιερώνουμε καθημερινά λίγο χρόνο για φυσική άσκηση με τα παιδιά μας έξω στη φύση. Συνήθως, πηγαίνουμε για ποδηλασία ή για περπάτημα κοντά στο χωριό όπου μένουμε. Αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε, είναι η καθημερινή επαφή με τους συγγενείς και φίλους μας στην Κύπρο. Αισθάνομαι ότι αυτή η «απομόνωση» μας έχει φέρει ακόμα πιο κοντά ως οικογένεια. Θέληση, αγάπη και κατανόηση είναι αυτά που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. 

 

ΥΓ:  Εννοείται ότι παρακολουθήσαμε όλα τα επεισόδια της "Κύπριας Πεθεράς" και γελάσαμε με τη ψυχή μας. Stay safe, stay sane.

hyy
Αγναντεύοντας στο παράθυρό της Παναγιώτας

 

Άνδρη Στυλιανού, Χανιά, Κρήτη 

Διευθύντρια Κρατήσεων σε Ξενοδοχείο

tr

Μπορώ να πω, πως μάλλον είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους. Ο εγκλεισμός με βρήκε όχι και τόσο «έγκλειστη», αν αναλογιστεί κανείς πως εκμεταλλευόμενη τα καλά της επαρχίας, ζω σε ένα σπίτι με αρκετά μεγάλο εξωτερικό χώρο. Έτσι, οι κοτούλες, ένα ημίτρελο κοκόρι, τα κουνελάκια και τα γατιά, έγιναν η καινούρια μου παρέα. Μαζί με κάτι σκονισμένα βιβλία που «ζωντάνεψαν» ξαφνικά στα χέρια μου. Ξεκίνησα να περπατάω κάθε μέρα, κάτι που δεν έκανα στην Π.Κ. εποχή (προ-Κορωνοΐού). Ευλογία το περπάτημα στην φύση. Εφοδιάστηκα και με υπομονή, πολλή υπομονή. Το κόλπο είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι. «Ό,τι είναι να ’ρθει θε να ’ρθεί», λέει ο σοφός λαός. Stay safe, stay sane!

andri stylianou
Η Άντρη είναι από τους τυχερούς που έχουν μεγάλη αυλή

 

Χρυσοβαλάντης Μικρομμάτης - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Σύμβουλος Επέκτασης DNG-GL 

Στο ήρεμο για αυτό τον καιρό Dubai, διανύω την πέμπτη εβδομάδα μου στην καραντίνα. Η κυβέρνηση εδώ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή φάρμακα, τρόφιμα και καθαριστικά, να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για παράδοση στο σπίτι, μέσω των πολλών websites που λειτουργούν εδώ και καιρό στα Εμιράτα. Το Πάσχα ήταν αλλιώς στο σπίτι φέτος, ωστόσο, οι Κύπριοι και Ελλαδίτες που εργάζονται εδώ, μερίμνησαν να παραγγείλουν τα παραδοσιακά εδέσματα από τα γνωστά ελληνικά παραδοσιακά στέκια της πόλης. Stay safe, stay sane!

4t45
Η θέα από το παράθυρο του Χρυσοβαλάντη

 

Ελένη Σκαρπάρη, Λονδίνο, Ην. Βασίλειο. 

Τραγουδιστρια / Ηθοποιός 

wtr34

Παραμένω στο σπίτι ασφαλής, δίνοντας έμφαση κυρίως στο να διατηρώ επαφή με την οικογένεια μου μέσω διαδικτύου, καθώς και στο να κρατώ τον εαυτό μου απασχολημένο δημιουργώντας μια ευχάριστη καθημερινή ρουτίνα. Αυτό βεβαίως, είναι πολύ πιο απλό στα λόγια παρά στη πράξη, ιδιαίτερα υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις. Είναι δύσκολο όταν η δουλειά γίνεται δυσεύρετη και η κάθε μέρα που περνά μοιάζει να είναι ίδια με την προηγούμενη. Η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τον φόβο της απώλειας αγαπημένων ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικά. 

Έχοντας αυτά στο μυαλό και προσπαθώντας να αξιοποιήσω όλο αυτό τον χρόνο, έχω θέσει στον εαυτό μου νέους στόχους, τους οποίους θέλω να πετύχω. Προσπαθώ να γυμνάζομαι λίγο κάθε μέρα, να περιποιούμαι το σπίτι και τον κήπο, να βελτιώνω τις μαγειρικές μου ικανότητες. Αφιερώνω χρόνο στο διάβασμα βιβλίων, στην παρακολούθηση ταινιών και στο γράψιμο. 

Υπάρχουν βεβαίως και δύσκολες στιγμές. Αναμφίβολα, για μένα η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια από αυτές, καθώς ένιωθα πραγματικά καταβεβλημένη μετά από τον απρόσμενο θάνατο ενός φίλου λόγω του ιού. Θλίβομαι πραγματικά όταν σκέφτομαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα. Εντούτοις, νιώθω αρκετά αισιόδοξη ότι μετά την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και με τις εμπειρίες που θα μας έχει προσφέρει, θα μπορούμε  να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. 

Προς το παρόν, το να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής, να ενημερωνόμαστε σωστά για τις εξελίξεις και να είμαστε υπομονετικοί, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Και σαφώς, ας μην ξεχνάμε τους πραγματικούς ήρωες που βρίσκονται εκεί έξω, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους κάθε μέρα, μακριά από τους αγαπημένους τους, ώστε να είμαστε εμείς ασφαλείς. Τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τις νοσοκόμες, τους γιατρούς και γενικά όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς, μείνετε…σπίτι. Stay safe, stay sane!

wtert5
Η θέα από το παράθυρο της Ελένης, στο Λονδίνο

Αλέξης Πάντζιαρος, Αθήνα, Ελλάδα

Ph.D. Χημικός Μηχανικός, Co-founder / managing director Growth Mindset

werw

Πώς περιορίζεται κάποιος από τα 3000 km2 της Αθήνας, σε 80m2 του σπιτιού του στο Παγκράτι; Πρώτα έρχεται η οργάνωση του σπιτιού, η φάση που καθαρίζεις σε καθημερινή βάση όλους τους χώρους και τακτοποιείς ξανά και ξανά. Κάνεις πράγματα τα οποία ήθελες να γίνουν εδώ και καιρό και ανακαλύπτεις πράγματα για το σπίτι σου, τα οποία δεν ήξερες καν. Μετά έρχεται η εσωτερική οργάνωση του εαυτού σου, πάρα πολλή σκέψη και αναδρομές στο παρελθόν αλλά και σενάρια για το μέλλον. Πράγματα τα οποία είχες στην άκρη του μυαλού σου για χρόνια και ποτέ δεν τα έβαλες σε τάξη. Τέλος έρχεται η καινούρια καθημερινότητα η οποία έχει διαφορετικές κατά βάσιν ανάγκες από την παλαιά καθημερινότητα, η οποία όμως για μένα έχει μεγαλύτερη ουσία και νόημα. Στο ενδιάμεσο, δουλειά, πολλή δουλειά, περισσότερη από πριν αν με ρωτάς. Κάπως έτσι περνάω τις μέρες μου στην Αθήνα περιμένοντας το καινούριο αύριο. Stay safe, stay sane!

fdav
Ο Αλέξης μας δείχνει τι βλέπει έξω από το παράθυρό του, στην Αθήνα

 

Άνδρια Ρούμπα, Λονδίνο, Ην. Βασίλειο. Λογίστρια – Grant Thorton 

ret3r

Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στη δυσκολία που προκύπτει από την καινούρια καθημερινότητα, η οποία σε καθιστά εσώκλειστο στο σπίτι. Τα νέα δεδομένα είναι δύσκολα για όλους τους ανθρώπους και πολύ περισσότερο, γι’ αυτούς που ζουν εντελώς μόνοι. Μου πήρε αρκετές εβδομάδες για να βρω τους ρυθμούς μου και να μάθω να διαχειρίζομαι τις πολλές ώρες μοναξιάς αλλά και ελεύθερου χρόνου, με παραγωγικό τρόπο. Σταμάτησα πλέον να παρακολουθώ τις ειδήσεις μανιωδώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενημερώνεται τακτικά για τις τρέχουσες εξελίξεις. Θεωρώ πως ενώ συμβαίνει ένας «πόλεμος», κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα όσο τραγική και αν είναι αυτή. 

Παρ΄όλα αυτά, σήμερα είμαι σε θέση να πω πως η καθημερινότητα μου, από ανιαρή και γεμάτη αγωνία για το τι επακολουθεί, εξελίχθηκε σε ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Κλεισμένη σε ένα μικρό διαμέρισμα -θα το παρουσίαζα σαν φοιτητική εστία-, μαγειρεύω πολύ υγιεινά σε καθημερινή βάση, αφήνοντας την φαντασία μου να δημιουργεί. 

Επίσης δουλεύω, γυμνάζομαι στο σπίτι και προσπαθώ κάθε δύο – τρεις μέρες, να περπατώ κοντά στον Τάμεση ποταμό, αγναντεύοντας τις επιβλητικές ομορφιές του κεντρικού Λονδίνου όπου και διαμένω. Ας ελπίσουμε ότι ο καθένας πλέον αντιλήφθηκε την ατομική ευθύνη που έχει προς τους αγαπημένους του αλλά και προς τους συνανθρώπους του. 

Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες κυρίως για τα απλά και μικρά δώρα της ζωής. Εξάλλου, η τραγική ειρωνεία είναι πως όλη η ανθρωπότητα χτυπήθηκε από ένα μικροσκοπικό οργανισμό. Stay safe, stay sane!

fglk
Η Άνδρια κοιτάει έξω από το παράθυρό της και μας "μεταφέρει" εκεί

 

Γιώργος Κυριακούλης, Καναδάς

1st Digital Media Specialist

6uiy

Ζώντας σε μια πόλη του Καναδά, που έξι μήνες τον χρόνο η θερμοκρασία κυμαίνεται από -10 έως -40 βαθμούς Κελσίου, δεν μπορώ να πω ότι η απομόνωση -από μόνη της- στο σπίτι, με επηρέασε ψυχολογικά πολύ. Όμως, η απομόνωση σε συνδυασμό με το σπίτι γεμάτο ολόκληρο το 24ωρο, ήταν challenging. Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε τη «ρουτινα» μας για να μην τρελαθούμε. Βγάλαμε πρόγραμμα για τα παιδιά που συμπεριλαμβάνει διάβασμα, online παιχνίδι, δραστηριότητες, ενώ καθιερώσαμε και το πρωινό περπάτημα. Εγώ εργάζομαι κανονικά από το σπίτι, οπόταν, βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους. 

Επίσης, η «on the side» δουλειά μου που αφορά στην κατασκευή ιστοσελίδων, έχει διπλασιαστεί λόγω των νέων δεδομένων. Παράλληλα, μιας και έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, ξαναμπήκα στον πειρασμό μετά από 13 χρόνια να αγοράσω ένα παιχνίδι στο PC. Βρέθηκα «διαδικτυακά» με φίλους που έχω να μιλήσω χρόνια και έκανα catch-up με άλλους, μέσω Facebook. Ελπίζω αυτή ή κατάσταση να μην είναι η καινούρια μας, μόνιμη πραγματικότητα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, και να καταφέρω να έρθω για διακοπές στην Κύπρο το καλοκαίρι. Stay safe, stay sane!

hjtryt
Έξω από το παράθυρο, ο Γιώργος βλέπει το καμένο δάσος από την πυρκαγιά του 2016, όμως το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό, όπως υποστηρίζει.

 

Αθηνά Λεοντίου, Λονδίνο, Ην. Βασίλειο

Αρχιτέκτονας

eryg35

Η περίοδος που διανύουμε είναι για όλους αρκετά δύσκολη αλλά σίγουρα, η καραντίνα μάς δίνει την ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας. Αναγνωρίζω πως δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς παραγωγικοί και δημιουργικοί, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μια καινούρια ενασχόληση. Έτσι, επιτρέπω στον εαυτό μου να κάνει τις αγαπημένες του ασχολίες, ακόμα και τις πιο απλές, όπως το να δω μια ταινία, να διαβάσω το αγαπημένο μου βιβλίο ή να μαγειρέψω, δίνοντας όμως περισσότερο χρόνο και αξία σε αυτές. Είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας πριν να επιστρέψουμε ξανά στην καθημερινότητα, όπως την γνωρίζουμε. Stay home, stay safe!

 

gtsrt
Από το παράθυρο της Αθηνάς

Παντελία Μιχαηλίδου, Αθήνα, Ελλάδα

Πρόγραμμα Εράσμους, από Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

wedfw

Αυτό που βιώνουμε αυτό το διάστημα, είναι πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο. Ήμασταν συνηθισμένοι να ζούμε μέσα σε έντονους ρυθμούς, σε μια καθημερινή ζωή γεμάτη από εξόδους, συναναστροφές με φίλους. Με το άκουσμα της πανδημίας παρέμεινα εδώ, στην Αθήνα, από δική μου επιλογή. Ευτυχώς, βρίσκομαι σε ένα κράτος το οποίο είναι υπέρ της πρόληψης και γι’ αυτό έλαβε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα. Πέραν του ότι η ζωή μας γύρισε 360 μοίρες ανάποδα, νιώθω ασφαλής. Τώρα πλέον η καθημερινότητά μου αποτελείται από πολλές βιντεοκλήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, διαδικτυακά μαθήματα, πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, μαγειρική, ταινίες και περπάτημα στη γειτονιά. Μου λείπουν η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και γενικότερα οι διαπροσωπικές σχέσεις, εάν όμως αυτό θα τους προστατέψει θα μείνω σπίτι για όσο χρειαστεί. Stay safe, stay sane!

45t4yt
Η θέα από το παράθυρο της Παντελίας

 

Ελένη Μιχαήλ, Birmingham, Ην. Βασίλειο. Πολιτκός Μηχανικός, Amey

rht

Το να είσαι κλεισμένος στο σπίτι για τόσο καιρό μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους, δεν είναι εύκολο. Είμαι τυχερή όμως που είμαι με το σύζυγό μου και το ενός έτους μωράκι μας με αποτέλεσμα οι μέρες να περνάνε γρήγορα. Δουλεύουμε από σπίτι εδώ και 3.5 εβδομάδες και το μυαλό μας είναι απασχολημένο τόσο με τη δουλειά, όσο και με τη μικρή μας πάνω από όλα. Το παιχνίδι με την κορούλα μας, μας κάνει να ξεχνιόμαστε και να διατηρούμε σώας τα φρένας. Παίζουμε, μαγειρεύουμε, ζυμώνουμε και προσπαθούμε να περνάμε δημιουργικά τις ώρες μας. Σκεφτόμαστε πάντοτε θετικά, δηλαδή ότι όλα θα πάνε καλά, σύντομα θα περάσει αυτή η περιπέτεια και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μας. Think positive! Stay safe, stay sane!

gfhrt
Η Ελένη μας στέλνει  τα νέα της από το Ην. Βασίλειο και μοιράζεται μαζί μας αυτά που βλέπει από το σπίτι της

Μαρία Ηρακλέους, Ζυρίχη, Ελβέτια 

Γιατρός

Αυτή είναι η θέα μου από το μπαλκόνι μου στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Είμαι γιατρός και δουλεύω από σπίτι τις τελευταίες τρει εβδομάδες. Για μένα, αυτό είναι κάτι πολύ νέο και εξαιρετικά ασυνήθιστο. Η τηλεϊατρική δεν είναι ιδανική, καθώς η άμεση επαφή με τον ασθενή είναι απαραίτητη για την καλή φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πω ότι αυτές οι τελευταίες εβδομάδες ήταν πολύ καρποφόρες. Ο χρόνος στην αυτοαπομόνωση με βοήθησε να επιβραδύνω τον πολύ έντονο ρυθμό της ζωής μου και να απολαύσω τον χρόνο μου, αναστοχαζόμενη και συγκεντρωμένη στα σημαντικά πράγματα και τους ανθρώπους στη ζωή. Υγιεινό μαγείρεμα, ζωντανή ροή του Pilates με τους ανθρώπους που έκανα προπόνηση πριν από την καραντίνα και συχνές κλήσεις με την οικογένεια. Ωστόσο, ελπίζω να περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή. Στην Ελβετία, τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν από τις 26 Απριλίου. Μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Stay safe, stay sane!

rhert
Η Μαρία φωτογραφίζεται έξω, στο μπαλκόνι της

Δημήτρης Δημητρίου, Southend-on-Sea, Ην. Βασίλειο. Ηθοποιός 

trytlk

Ζω στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Southend-on-Sea στην Αγγλία και ομολογώ ότι το lockdown στο Ην. Βασίλειο είναι ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω ότι το απολαμβάνω, ειδικά λόγω του καιρού. Όταν όμως ο ήλιος λάμπει, είναι υπέροχα. Διαπίστωσα ότι ένα χρονοδιάγραμμα για τη δομή της ημέρας, είναι το κλειδί για την επιβίωση και για να παραμείνουμε υγιείς. Δεν πρόκειται να το κρύψω, προσπαθώ αλλά αποτυγχάνω τις περισσότερες φορές να το διατηρήσω. Αυτό που κάνω συνήθως, είναι να ξυπνάω γύρω στις εννέα το πρωί. Ανακάλυψα ότι έχω τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, που μπορώ επιτέλους να διαβάσω ένα θεατρικό έργο ή να διεισδύσω στον κόσμο ενός βιβλίου. Παρακολουθώ τις αγαπημένες μου τηλεοπτικές εκπομπές, μιλάω με τους φίλους μου στο διαδίκτυο και καθημερινά στις 18:00, πηγαίνω καθημερινά βόλτα για μία ώρα, ενώ κάνω και ασκήσεις σωματικού βάρους μιας και δεν επιτρέπονται τα γυμναστήρια. Είναι δύσκολο να ζεις τόσο μακριά από το σπίτι σε μια εποχή όπως αυτή. Μου λείπει η Κύπρος και η οικογένειά μου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η μητέρα μου είναι η καλύτερη μάγειρας στον κόσμο και μου λείπει το μαγείρεμα της. Το Ην. Βασίλειο, μόλις ανακοίνωσε άλλες τρεις εβδομάδες lockdown, οπότε νομίζω ότι θα προσπαθήσω να μάθω κάτι νέο σε αυτόν τον επιπλέον χρόνο. Stay safe, stay sane!

rtyre
Από το παράθυρο του Δημήτρη

 

Άνθος Λαζάρου και Σώτια Χριστοδούλου, Birmingham, Ην. Βασίλειο. Πολιτικοι Μηχανικοί

rthe5

Είμαι o Άνθος και μαζί με την σύντροφό μου Σώτια μένουμε μόνιμα στο Ην. Βασίλειο, όπου και εργαζόμαστε ως πολιτικοί μηχανικοί. Η δουλειά μας είναι γενικότερα γραφειακή αλλά τώρα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, δεν μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα. Έτσι, εγκαταστήσαμε του υπολογιστές που χρησιμοποιούμε στη δουλειά, στο σπίτι μας. Λόγω περιορισμένου χώρου, εργαζόμαστε και οι δυο στο ίδιο δωμάτιο προσπαθώντας να συνυπάρχουμε αρμονικά, χωρίς να επηρεάσουμε αρνητικά την εργασιακή μας απόδοση.

Στον ελεύθερο μας χρόνο ασχολούμαστε περισσότερο με τα video games, όπου συνδεόμαστε με τους φίλους μας στην Κύπρο για να απολαύσουμε τα παιχνίδια όλοι μαζί. Επίσης, οι σειρές στο Netflix είναι ακόμη ένας τρόπος με τον οποίο περνάμε τον ελεύθερο μας χρόνο. Για να ξεμουδιάσουμε λιγάκι, γυμναζόμαστε ή πάμε στην εσωτερική αυλή του block όπου διαμένουμε, για να απολαύσουμε τον ήλιο -όταν με το καλό εμφανιστεί στο συννεφιασμένο Μπερμινχαμ. Μιλώντας με φίλους και με τα μέλη της οικογένειας μας μέσω βιντεοκλήσης, είναι κάτι που μας βοηθά να ξεχαστούμε λιγάκι και να ενημερωθούμε για το τι γίνεται στον έξω κόσμο. Stay safe, stay sane!

hey5
Από το μπαλκόνι του Άνθου και της Σώτιας

Βασίλης Μιχαηλίδης, Αθήνα, Ελλάδα

Σχολή Ευελπίδων

et45w

Ήταν αρκετά δύσκολο να συνηθίσω και να βάλω τη ζωή μου σε «καραντίνα». Μετά από αρκετές μέρες κλεισμένος στο σπίτι, αποφάσισα να εντάξω στην καθημερινότητά μου ένα πρόγραμμα, με συγκεκριμένα ωράρια και δραστηριότητες. Από τότε, οι μέρες κυλούν. Κάνω διαδικτυακά μαθήματα, μαγειρεύω, παρακολουθώ σειρές, παίζω διαδικτυακά παιχνίδια με τους φίλους μου και το σημαντικότερο γυμνάζομαι. Έχω την ανάγκη μια φορά την ημέρα να πηγαίνω για γυμναστική, να παίρνω καθαρό αέρα και ενέργεια. Να φροντίζω το σώμα μου. Μένουμε σπίτι, φροντίζουμε για την υγεία εμάς και των συμπολιτών μας. Stay safe, stay sane!

twrgrt
Ο Βασίλης κοιτώντας έξω, στο δρόμο

Μυροφόρα Ιωάννου - Birmingham, Ην. Βασίλειο. Διαχείριση Δεδομένων – WSP

45yt34

Κλείσαμε κιόλας ένα μήνα σπίτι. Δεν θα τον χαρακτήριζα όμως δύσκολο. Όταν έχεις καλή παρέα στο σπίτι, όλα περνάνε πιο εύκολα.Το πιο δύσκολο είναι να είσαι μακριά από τον τόπο σου και τους δικούς σου τέτοιες στιγμές. Η καθημερινότητα στο Birmingham για έμενα, κλεισμένη μέσα, είναι σχετικά καλή. Είναι μία περίοδος όπου βρήκα άπλετο χρόνο για τον εαυτό μου, ώστε να ασχοληθώ με πράγματα που πριν δεν μπορούσα. Άρχισα να διαβάζω πιο εντατικά, να γυμνάζομαι παραπάνω εντός σπιτιού όπως και εκτός, κάνοντας μια μικρή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς. Περιποιούμαι τον εαυτό μου, αναπτύσσω τις μαγειρικές μου δεξιότητες, μιλάω πιο συχνά με φίλους και οικογένεια, χωρίς να σκέφτομαι τον περιορισμό της ώρας. Για πολλούς αυτή η περίοδος θα χαρακτηριστεί ως «μονότονη», για έμενα όμως είναι μια περίοδος δημιουργίας, μια ευκαιρία ενασχόλησης με άλλα πράγματα. Ελπίζω εντούτοις, όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να είμαστε όλοι γεροί. Please, stay safe, stay sane!

tyhb
Η Μυροφόρα, έχει "ευωδιαστή" θέα

Φρόσω Ευαγόρου, Λονδίνο, Ην. Βασίλειο

Πολιτικός Μηχανικός, Mott Macdonald

Η κατάσταση με το Covid-19, ανάγκασε πολλούς από εμάς να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστοι είμαστε, όπως επίσης, τι είναι σημαντικό και τι όχι, καθώς και ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητές μας. Αυτή η πανδημία αλλάζει τον κόσμο, τις αντιλήψεις και την πραγματικότητά μας. Αυτό που με κρατά απασχολημένη και με σώας τας φρένας κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού και της απομόνωσης, εκτός από την άσκηση, τα βιβλία και τις ταινίες, είναι η ελπίδα ότι όταν βγούμε από αυτή την κατάσταση, όλοι θα αναθεωρήσουμε και θα αποφασίσουμε ποιες αλλαγές συμπεριφοράς θα εγκαταλείψουμε, και ποιες θα κρατήσουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, θα νοιαζόμαστε περισσότερο για τους συνανθρώπους μας και θα μάθουμε να σεβόμαστε λίγο περισσότερο τον πλανήτη μας. Μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Stay safe,stay sane!

rgwe
Η Φρόσω μας δείχνει πως μοιάζει ο έξω κόσμος γι΄αυτήν, εν καιρώ πανδημίας

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κ. Πέτρο Κκολά, για τη σημαντική συνεισφορά στο συντονισμό των συμμετεχόντων, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

 

Loader