Ανδρομάχη, πώς είναι να σε πολεμούν επειδή μιλάς για ειρήνη;

Ανδρομάχη, πώς είναι να σε πολεμούν επειδή μιλάς για ειρήνη;

Agenda σήμερα με την πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια Aνδρομάχη Σοφοκλέους

Εθνικιστές και τραμπούκοι άνθρωποι, δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων, έχουν κατά καιρούς λοιδορήσει με μικροπρεπείς συκοφαντίες και ψέματα το grassroots κίνημα πολιτών Unite Cyprus Now επειδή είναι μια ομάδα ανθρώπων που... με πολιτισμένο τρόπο μιλάει για ειρήνη.  

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι νηφάλιοι «επικριτές» του φιλειρηνικού αυτού κινήματος, οι οποίοι ελέγχουν τις ακτιβιστικές προσπάθειες ως ρομαντικές, καθότι η ευθύνη «ανήκει στην κατοχική Τουρκία, το θέμα είναι πολιτικό και τα λοιπά, και τα λοιπά και τα λοιπά».

Όπως όμως πολύ ορθά επισημαίνει στην παρούσα συνέντευξη η πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια Ανδρομάχη Σοφοκλέους, η οποία εκπροσωπεί το φιλοπρόοδο αυτό κίνημα με τους ευγενείς του σκοπούς «αν ήταν έτοιμη η κοινωνία να μας ακούσει, δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης» καθότι ανεξαρτήτως πολιτικής έκβασης του εθνικού μας ζητήματος, η δουλειά που έχει να γίνει «είναι τεράστια».

«Αφού δεν έρχεται η πολιτική λύση ας δουλέψουμε τουλάχιστον για την ειρήνη σε κοινωνικό επίπεδο. Σε ακαδημαϊκό και θεσμικό! Η ειρήνη δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο!» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «το Unite Cyprus Now είναι τώρα σημαντικότερο από ποτέ».

Είναι βαθιά προβληματικό, επισημαίνει, που στη χώρα μας μερικές απόψεις δεν μπορούν καν να διατυπωθούν δημόσια. Πρόκειται, όπως εύστοχα παρατηρεί, για ένα κοινωνικής φύσεως πρόβλημα.

«Θα θέλαμε να ζούμε σε μια κοινωνία που να μπορούμε να αρθρώνουμε τις μη προσβλητικές και τις μη επιθετικές μας θέσεις, που, ανεξάρτητα αν σοκάρουν ή αν δεν τις έχουμε ξανακούσει, να μπορούμε να τις δεχτούμε ως μέρος της δημόσιας ρητορικής χωρίς να κατηγορούμε τον άλλον ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα ή ότι είναι προδότης, πουλημένος και ότι πληρώνεται. Αυτό είναι κοινωνικής φύσεως πρόβλημα».

Η Ανδρομάχη μας ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για τη διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, τη Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας και την Αμμόχωστο. Μιλάμε επίσης για το cancel culture στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ως πολιτική αναλύτρια εντοπίζει σε διεθνές επίπεδο καθώς και για το πώς αντιμετωπίζει, σε προσωπικό επίπεδο, την τοξικότητα που δέχεται ως ακτιβίστρια της ειρήνης από μια κοινωνία που «πάσχει από συνειδησιακό λήθαργο».

Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, η Ανδρομάχη Σοφοκλέους αντιπροσωπεύει την οξυδέρκεια και τη σύγχρονη πολιτική σκέψη που συνοδεύεται από ενσυναίσθηση και ανοιχτομυαλοσύνη και που δυστυχώς δεν έχει τη θέση που θα' πρεπε στη δημόσια μας ζωή και σφαίρα.

Agenda σήμερα με Aνδρομάχη Σοφοκλέους:

Loader