Βασιλική Αναστασίου: Επιλέξαμε τραγούδια που μας «μιλούν»

Βασιλική Αναστασίου: Επιλέξαμε τραγούδια που μας «μιλούν»

Συνέντευξη με την project leader του Amalgamation Project, με αφορμή την επικείμενη συμμετοχή στο Greek Fringe

Όπως γράψαμε τις προάλλες, μια σημαντική διάκριση πέτυχε το Amalgamation Project από την Κύπρο, αφού έχει επιλεγεί για συμμετοχή στο Greek Fringe της Αυστραλίας, ένα φεστιβάλ που θα φέρει κοντά, έστω και διαδικτυακά, σύγχρονους και ιδιαίτερους καλλιτέχνες του ευρύτερου ελληνικού πολιτισμού.

Με αφορμή τη συμμετοχή, η Βασιλική Αναστασίου, project leader της ομάδας που θα «εκπροσωπήσει» την Κύπρο, μοιράζεται μαζί μας κουβέντες λίγες και καλές.

φαφαφα
Αmalgamation choir (φώτο Νικόλας Ιρρδάνου)

«Ονομαζόμαστε the Amalgamation project ή όπως μου αρέσει να μας αποκαλώ Amalgamation family! Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει μια μπάντα και μια γυναικεία χορωδία οι οποίες λειτουργούν και ως ανεξάρτητες οντότητες αλλά κάτω από την ίδια ομπρέλα. Σε αυτήν τη διαδικτυακή συναυλία, παρουσιαζόμαστε όλοι μαζί, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.  Η μουσική μας, κατεβαίνει από τα βουνά της Ελλάδας στα μικρά και μεγάλα νησιά της, περνά από τις διάφορες ακτές  της Μεσογείου και καταλήγει στην Κύπρο, όπου έχουμε και τη βάση μας».

«Περί τα τέλη Απριλίου επικοινώνησε μαζί μου η Christina Bacchiella εκ μέρους του Sydney Greek Jam και με ρώτησε εάν θα με ενδιέφερε κατά την περίοδο Ιουνίου - με την Αυστραλία, την Κύπρο και ολόκληρο τον πλανήτη σε social distancing and quarantine mode - να καθοδηγήσω ένα εξ αποστάσεως (με όλη τη σημασία της λέξης) διαδικτυακό εργαστήρι τραγουδιού για τους ομογενείς στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. 

Κατενθουσιασμένη φυσικά αποδέχτηκα! Αποφασίστηκε ένα σεμινάριο σε 4 μέρη με θέμα τα νανουρίσματα- μεγάλη μου αγάπη. Τελικά συμμετείχαν άτομα από διάφορες χώρες και πλευρές του πλανήτη.

Αμέσως μετά το sold out online workshop, μου πρότειναν να συνεργαστούμε για το πρώτο Greek Fringe το οποίο θα προβληθεί (streaming on Facebook) στις 28 Αυγούστου σε διάφορα time zones σε cross posting (13:30 για την Κύπρο και Ελλάδα, 20:30 για την Μελβούρνη και Σύδνεϋ, 06:30 για την Νέα Υόρκη και 11:30 για την Αγγλία) και θα φέρει εμάς από την Κύπρο και έναν Ελληνοαυστραλό ποιητή - ράπερ στην ίδια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα διαδικτυακό Fringe που προωθεί καλλιτέχνες οι οποίοι ασχολούνται με την ελληνική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Κάπως έτσι προέκυψε αυτή η συνεργασία. 

fakljfafjla
To Greek Fringe θα προβληθεί στην Κύπρο την Παρασκευή 28 Αυγούστου

«Η δική μας συμμετοχή περιλαμβάνει μια ζωντανά ηχογραφημένη συναυλία στην πίσω αυλή του σπιτιού μου (secret garden) με τα αγαπημένα μας τραγούδια. Τραγούδια που έχουν τις καταβολές τους στην ελληνική και μεσογειακή μουσική. Επιλέξαμε τραγούδια που «μιλούν» στην καρδιά μας, μουσικές και ιστορίες που μας εκφράζουν. Διασκευάστηκαν με πολλή αγάπη από τον κιθαρίστα Ερμή Μιχαήλ. Τραγούδια που γράψαμε εμείς αλλά και που «δανειστήκαμε» από γειτονικές παραδόσεις όπως τραγούδια από την Χίο, Βόρεια Ελλάδα, Κάτω Ιταλία και Ήπειρο.

Οι μουσικοί που παίζουν στην εν λόγω συναυλία είναι οι αγαπημένοι μου φίλοι Ερμής Μιχαήλ στην κιθάρα και διασκευές, Αντρέας Ροδοσθένους στο μπάσο, στην ηχογράφηση και μίξη του ήχου (dogyard music studio), Ρόδος Παναγιώτου στα κρουστά και ο εκλεκτός καλεσμένος μας Μιχάλης Κουλουμής στο βιολί.

Τραγουδούν οι γυναίκες της χορωδίας Amalgamation Μυρτώ Αριστείδου, Αργυρώ Χριστοδούλου, Μαργαρίτα Γκριτζέλα, Χριστίνα Αντωνιάδου, Αννίτα Κωνσταντίνου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ, Άντρια Αυγουστή και Ιωάννα Χριστοδουλίδη. Τα πλάνα τράβηξαν και επεξεργάστηκαν οι Αναστασία Ψαθά και Χριστόφορος Ιακώβου (clicks ‘n films).

Η DIY συναυλία μας θα διαθέτει ένα διαδικτυακό καπέλο (προαιρετικό εισιτήριο) σαν μια πραγματική συναυλία του δρόμου (fringe) και προτρέπουμε το κοινό να στηρίξει τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες».

Η διαδικτυακή συναυλία - παρουσίαση θα μεταδοθεί στις 28 Αυγούστου 2020 μέσω facebook στις εξής πλατφόρμες:   

(Ώρες μετάδοσης: Κύπρος & Ελλάδα 1:30μ.μ, Ηνωμένο Βασίλειο 11:30π.μ, Αυστραλία 8:30μ.μ,  Νέα Υόρκη 6:30π.μ)                                                                  

• The Pappas Post (NY)

• The Greek America Foundation (NY)

• The Hellenic Museum (Aus)

• The Boite (Aus)

• MondoBongo Radio (Gr) 

• World Music and Dance in Australia 

• Greek and Proud (Aus)

• The Amalgamation choir (Cy)

• Luka Lesson (Aus)

FACEBOOK EVENT

Loader