Ελισάβετ Κιούρτη: «Τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι El Diablo»

Ελισάβετ Κιούρτη: «Τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι El Diablo»

Πρέπει να τα "αφορίζουμε" ή όχι;

Η κοινωνιογλωσσολόγος / gaming literacy, Ελισάβετ Κιούρτη, σε μια συζήτηση στο Woman to Woman, για τον εγγραματισμό, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι, γιατί αλλά και πώς αυτή αλλάζει ανά καιρούς. 

Αναφέρεται στην τάση και ανάγκη των νέων να "διαφέρουν" από τους ενήλικες, οπότε αναπτύσσουν κώδικες επικοινωνίας μεταξύ τους, οι οποίοι να μην είναι πολλές φορές κατανοητοί από τους υπόλοιπους.

Στο πλαίσιο της εκπομπής, η Δρ. Κιούρτη μιλάει για τα βιντεοπαιχνίδια και τον αντίκτυπο που έχει η ενασχόληση με αυτά στη συμπεριφορά και ξεκαθαρίζει γιατί δεν γίνεται κάποιος δολοφόνος ή εγκληματίας, μόνο και μόνο επειδή είναι gamer. 

Δείχνουν κάτι για την προσωπικότητά μας τα βιντεοπαιχνίδια που επιλέγουμε να παίξουμε ή και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την "παρουσία" μας μέσα σε αυτά κατά τη διάρκεια των εικονικών μας "ταξιδιών"; 

Προάγουν τη βία και επιθετικότητα ή μόνο την ανταγωνιστικότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού;

Ένας gamer, αποκτά δεξιότητες που ενδέχεται να εξασκήσει και στην καθημερινότητά του βοηθώντας τον ακόμη και στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη ζωή του;

Ανάμεσα σε άλλα, εξηγεί πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς στα παιδιά τους όταν αυτά θέλουν να παίζουν με video games, πως γίνεται η επιλογή βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και πότε κάποιος θεωρείται εθισμένος σε αυτά, σύμφωνα με γνωρίσματα που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως για παράδειγμα, την άρνηση σίτισης και την προτίμηση του παίχτη να ουρεί μέσα στο υπνοδωμάτιό του αντί να μεταβεί στην τουαλέτα.

Εάν λοιπόν, κάποιος κριθεί ως εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια, πως γίνεται ή θα έπρεπε να γίνεται η "απεξάρτισή" του από αυτά;

Αυτά και πολλά άλλα συζητάμε με την Δρ. Ελισάβετ Κιούρτη στο επεισόδιο που προβλήθηκε από την Digital και το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις πιο κάτω ολόκληρο:

Loader