Ένας περιπετειώδης επαναπατρισμός και μια καραντίνα όνειρο

Ένας περιπετειώδης επαναπατρισμός και μια καραντίνα όνειρο

Η δαιδαλώδης και happy end περιπέτεια ενός Βρετανού που μένει Κύπρο και αποκλείστηκε στην Αίγυπτο

«Αν το δεις πολύ πολύ θετικά, πρόκειται για all inclusive διακοπές δύο εβδομάδων, χορηγία της κυπριακής κυβέρνησης»

Ο Colin Evans κατάγεται από το Liverpool, βρίσκεται όμως στην Κύπρο τα τελευταία 12 χρόνια, είναι παντρεμένος με Κύπρια και πατέρας μιας κόρης 5 ετών. Τον Αύγουστο μετακόμισε στο Κάιρο της Αιγύπτου αξιοποιώντας μια πολύ προσοδοφόρα επαγγελματική προσφορά. 

Αρχές Μαρτίου, μαζί με την κόρη του επισκέφτηκε την οικογένειά του στο Liverpool  και επέστρεψε στην Κύπρο για λίγες μέρες από όπου αναχώρησε για το Κάιρο. Εκείνη την περίοδο στη Βρετανία, υπό την καθοδήγηση του φωστήρα Boris Johnson, ο οποίος είναι ο πρώτος και μοναδικός ηγέτης που νόσησε από COVID-19 -να τα λέμε κι αυτά- η κατάσταση ήταν yolo και δε βαριέσαι βρε αδερφέ. 

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Κύπρο στις 9 Μαρτίου και του lockdown λίγες ημέρες αργότερα, ο Βρετανός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, πατέρας ανηλίκου, αποκλεισμένος στο Κάιρο, έχοντας ταξιδέψει στη Βρετανία και επιθυμώντας να επιστρέψει στην Κύπρο, κάνει προσπάθεια επαναπατρισμού με τη χώρα καταγωγής και χώρα κατοικίας. Τη λες και ενδιαφέρουσα ιστορία! 

γσδγσγσ

Colin, ποια ήταν η αντίδρασή σου στο κυπριακό lockdown, δεδομένου πως η σύζυγός σου έπρεπε να δουλεύει από το σπίτι, έχοντας ένα πεντάχρονο μαζί της και την πρόκληση της καραντίνας; 

Για να είμαι ειλικρινής υπήρξαμε και οι δύο αρκετά ψύχραιμοι. Προφανώς και οι επιπτώσεις όλης αυτής της κατάστασης ήταν σαφέστατα πολύ πιο έντονες στη σύζυγό μου την Κατερίνα, η οποία έπρεπε να φροντίζει το σπίτι, την πεντάχρονη κόρη μας Άρτεμις-Scarlette και φυσικά να είναι απολύτως προετοιμασμένη και επαρκής στην εργασία της καθημερινά, διδάσκοντας με τηλεδιάσκεψη σε μαθητές γυμνασίου. Μιλούσαμε καθημερινά από τη στιγμή που επέστρεψα στο Κάιρο. Η Κατερίνα είναι Κύπρια και έχει οικογένεια αλλά και δίκτυο φίλων που υπήρξαν πολύ υποστηρικτικοί. Για εμένα το πλέον αγχωτικό σενάριο ήταν να καταλήξω εγκλωβισμένος στο Κάιρο καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περίπτωση που η Αίγυπτος δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις που θα όριζαν οι ευρωπαϊκές χώρες για άνοιγμα των αεροδρομίων και πτήσεων.

H μητέρα και οι αδερφές μου με συμβούλευσαν να μην μπω καν στη διαδικασία να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασιλείο

Ποια ήταν η κατάσταση στην Αίγυπτο; 

Η Αίγυπτος φαινόταν να το χειρίζεται καλά υπό τις περιστάσεις. Επέστρεψα στο Κάιρο στις 7 Μαρτίου μετά από εβδομαδιαία παραμονή στο Liverpool, και το αεροδρόμιο ήταν εντυπωσιακά γεμάτο κόσμο. Μου πήραν τη θερμοκρασία κατά την είσοδό μου στη χώρα και θα έπρεπε να συμπληρώσω κάποια χαρτιά αναφορικά με τον COVID-19,  ένδειξη πως υπήρχε μια σχετική εγρήγορση. Σε εκείνη όμως τη φάση δεν υπήρχαν ενδείξεις πως οδηγούμασταν σε lockdown. Το σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου, το Κάιρο ταλαιπωρήθηκε από μια τρομερή καταιγίδα με βροχές και πολύ αέρα για περισσότερες από 3 ημέρες. Ταυτόχρονα στην Κύπρο άρχιζαν οι συζητήσεις για το επικείμενο lockdown. Στο Κάιρο εμείς ήμασταν ήδη σε lockdown αλλά για τελείως διαφορετικό λόγο. Νομίζω πως η τελευταία φορά που είδα διά ζώσης τους μαθητές μου ήταν στις 11 Μαρτίου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Όταν μας επιτράπηκαν οι μετακινήσεις ένεκα των καιρικών συνθηκών, επέστρεψα στο σχολείο, στο οποίο μας ενημέρωσαν πως η παράδοση των μαθημάτων θα συνεχιστεί διαδικτυακά και μας εκπαίδευσαν σχετικά. Ωστόσο επειδή η ανησυχία για τον κορωνοϊό αυξανόταν, αποφασίστηκε πως θα παραμέναμε σπίτι για τηλεργασία, κάτι που ισχύει ακόμη. 

Υπήρξε ένας σχετικός πανικός στο Κάιρο, όταν υπήρχαν συζητήσεις για επικείμενο lockdown, όχι όμως πανικός με ουρές σε υπεραγορές, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παράδοση στο σπίτι των αγορών μου, γινόταν αυθημερόν, το αργότερο την επόμενη ημέρα, όταν η ζήτηση αυξήθηκε. Οι Uber drivers και οι πωλητές στα super markets, χρησιμοποιούσαν γάντια και μάσκες. Καφετέριες, εστιατόρια και shisha bars έκλεισαν αλλά οι υπεραγορές, οι τράπεζες, τα malls και άλλες βασικές επιχειρήσεις, παρέμειναν ανοιχτές. Στο Κάιρο, δίνονται μάσκες και γάντια κατά την είσοδό σου στις υπεραγορές και υπάρχουν αντισηπτικά παντού, οπότε νομίζω πως δεδομένων των περιστάσεων, η Αίγυπτος φάνηκε να το χειρίζεται επαρκώς. Επιπλέον έθεσαν σε ισχύ curfew από τις 7 το βράδυ, μέχρι τις 6 το πρωί, πράγμα που επιτρέπει στον κόσμο να έχει την καθημερινότητα και τη ρουτίνα του. Παρόλα αυτά, με το ραμαζάνι, το curfew προσαρμόστηκε για να μπορεί ο κόσμος να τηρεί τις θρησκευτικές του συνήθειες. Και όλα αυτά σε μία πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων. 

Όσο βρισκόσουν στο Κάιρο, ενημερωνόσουν για την κατάσταση που επικρατούσε στη γενέτειρά σου; 

Φυσικά. Η μητέρα και οι αδερφές μου βρίσκονταν σε τακτική επικοινωνία μαζί μοου. Και οι δύο αδερφές μου εργάζονται στο NHS {το αντίστοιχο Γε.Σ.Υ.}, ως εκ τούτου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξαρχής και με ενημέρωναν για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Όταν τους εξήγησα πόσο δύσκολο ενδεχομένως να είναι για εμένα να επιστρέψω στην Κύπρο από το Κάιρο, με συμβούλευσαν να μην μπω καν στη διαδικασία να επιστρέψω στο Η.Β. 

ξφξφξφ

Πότε αποφάσισες πως πρέπει να φύγεις από την Αίγυπτο και πόσο εύκολο ήταν να το κάνεις τελικά; 

Ένας φίλος και συνάδελφος, του οποίου η σύζυγος είναι δασκάλα στο Η.Β άρχισε να ανησυχεί πως σε περίπτωση που η σύζυγός του νοσούσε, κανείς δεν θα υπήρχε για να φροντίζει τη μικρή τους κόρη. Αιτήθηκε λοιπόν επαναπατρισμό και ενημέρωσε τη διευθυνση του σχολείου στο οποίο εργαζόμαστε και ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικοί. Ήταν επιφυλακτικός, αλλά επέλεξε να ταξιδέψει αεροπορικώς στο Λονδίνο και εργάζεται έκτοτε διαδικτυακά. Προσωπικά άρχισα να ανησυχώ όταν οι πτήσεις ακυρώνονταν και η καραντίνα κατά την είσοδο στην χώρα θα ήταν απαραίτητη. Η σύζυγός μου με συμβούλευσε να επικοινωνήσω με το Υπουργείο Εξωτερικών του ΗΒ το οποίο τελικά δεν μπορούσε να με βοηθήσει γιατί εγώ επιθυμούσα να επιστρέψω στη σύζυγο και την ανήλικη κόρη μου στην Κύπρο και όχι στο Liverpool. Ως εκ τούτου επικοινώνησα με την πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο καθώς, παρόλο που δεν είμαι κυπριακής υπηκοότητας είμαι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. 

Πόσο εύκολη ήταν η όλη διαδικασία; 

Επικοινώνησα πρώτη φορά με την πρεσβεία στις 14 Απριλίου και ήταν πολύ εξυπηρετικοί και φιλικοί. Ζήτησαν αποδείξεις πως είμαι μόνιμος κάτοικος Κύπρου, το διαβατήριο και φυσικά το πιστοποιητικό γάμου για να αποδείξω την οικογενειακή μου κατάσταση. Επίσης έδωσα και αποδεικτικά της εργασίας μου στο Κάιρο. Η οριστική απόφασή μου να φύγω από το Κάιρο, έγινε την τελευταία στιγμή, όταν ενημερώθηκα για μια πτήση από το Κάιρο στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Απριλίου. 

Οι πρεσβείες της Κύπρου ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικές

Το ότι θα είχες ενδιάμεσο σταθμό σε προβλημάτισε; 

Υπήρχαν διάφοροι παράγοντες που θα έπρεπε να λάβω υπόψη. Αν κατά την άφιξή μου στην Αθήνα, ήμουν θετικός στον COVID-19 θα με άφηναν στην Αθήνα με όση αβεβαιότητα θα είχε μια τέτοια κατάσταση. Αν όμως ήμουν αρνητικός θα έπρεπε να παραμείνω σε καραντίνα σε συγκεκριμένο χώρο ή σε φιλικό σπίτι; Δεν γνώριζα σε εκείνη την φάση. Επιπλέον, είχα προβεί σε μια μικρή χειρουργική επέμβαση στις 19 Απριλίου και δεν γνώριζα αν θα είχα στην Αθήνα τη δυνατότητα να αιτηθώ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς ήταν απαραίτητο να αφαιρεθούν ράμματα. Και τέλος δεν ήξερα πότε θα μπορούσα να ταξιδέψω από την Αθήνα στην Κύπρο όπου ήταν και ο σκοπός μου ευθύς εξαρχής. Δεν γνώριζα αν θα έπρεπε να καλύψω το οικονομικό κόστος της παραμονής μου στην Αθήνα σε περίπτωση που ήμουν θετικός, πέρα από το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, έπρεπε να εξασφαλίσω πως θα μπορούσα να κάνω τα μαθήματα κανονικά καθώς είχα υποχρέωση απέναντι στους μαθητές και το σχολείο μου. 

Φαίνεται πως όλα ήταν πολύ ρευστά. 

Όλα άλλαζαν συνεχώς. Βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία με τις πρεσβείες της Κύπρου σε Κάιρο και Αθήνα, όσο και με το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία. Η πτήση μου από Τετάρτη, μεταφέρθηκε Παρασκευή και υπήρχε πτήση από την Αθήνα στην Κύπρο την ίδια ημέρα. Αυτή η εξέλιξη θα με έφερνε πιο κοντά στον τελικό μου στόχο, αλλά δυστυχώς οι ώρες δεν βόλευαν. Την Πέμπτη, μίλησα με τον Διευθυντή του σχολείου μου που υπήρξε πολύ υποστηρικτικός και με διαβεβαίωσε πως όσο είμαι τυπικός στα καθήκοντά μου, δεν θα υπήρχε καμία επίπτωση στο επαγγελματικό μου καθεστώς. Ταυτόχρονα διευθέτησα την αφαίρεση των ραμμάτων στο Κάιρο την ίδια μέρα για να μπορώ να ταξιδέψω χωρίς την πρόσθετη αυτή ανησυχία. Έχοντας πράξει τα δέοντα, ήταν πλέον δική μου η απόφαση αν θα έμπαινα ή όχι στο αεροπλάνο. Οι πρεσβείες της Κύπρου τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αθήνα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικές και επιβοηθητικές. Ήταν επίσης και ειλικρινείς, διευκρινίζοντάς μου πως ενδεχομένως θα έπρεπε να περάσω 14 μέρες σε καραντίνα στην Αθήνα πριν πάρω την πτήση από Αθήνα για Κύπρο. Όπως και να έχει, σε εκείνη τη φάση, φαινόταν μια εξαιρετική επιλογή η αναχώρησή μου, παρόλη την ενδεχόμενη καραντίνα στην Αθήνα. Η αληθινή απόφαση που θα έπρεπε να πάρω ήταν αν επέλεγα την αβεβαιότητα στην Αίγυπτο ή την αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Επέλεξα το δεύτερο, πιστεύοντας πως μπορεί να προλάβαινα την πτήση την ίδια ημέρα για Κύπρο. 

νψνψνψ

Τελικά; 

Όταν προσγειώθηκα στην Αθήνα, η κυπριακή πρεσβεία με ενημέρωσε πως θα μπορούσα να επαναπατριστώ στην Κύπρο, με πτήση που αναχωρούσε την επόμενη ημέρα, υπό την προϋπόθεση πως το τεστ που θα μου έκαναν οι ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, θα έβγαινε αρνητικό. Δεν ήξερα αν θα μπορούσα να το πιστέψω αυτό, παρόλα αυτά, μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες της πτήσης, οδηγήθηκα σε ξενοδοχείο στον Άλιμο, όπου διανυκτέρευσα μια νύχτα. Πρέπει να πω πως η συμπεριφορά των Ελληνικών Αρχών, υπήρξε ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ.

Ποια ήταν η εξυπηρέτηση που έλαβες από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών; 

Πέρα από τη συμπλήρωση της αίτησης, δεν είχα επικοινωνία μαζί τους απευθείας. Λάμβανα συνεχείς ενημερώσεις για την υπόθεσή μου, γεγονός πολύ βοηθητικό και για ψυχολογικούς λόγους. Θέλω να επισημάνω πως τόσο οι πρεσβείες της Κύπρου σε Αθήνα και Κάιρο, όσο και οι ελληνικές Αρχές έκαναν εξαιρετική δουλειά και δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν και να μας φέρουν πίσω στα σπίτια μας. Ήταν πολύ ομαλή η όλη διαδικασία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

Πώς ήταν οι πτήσεις σου; 

Πολύ καλές. Αν δεν έφερες μάσκα, σου ζητούσαν ευγενικά να φορέσεις ή σου προσέφεραν μία στην πτήση για Αθήνα. Στην πτήση για Λάρνακα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω Ηρακλείου, ήταν υποχρεωτικό να φοράμε μάσκες και γάντια. Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε μια πολύ απόκοσμη ατμόσφαιρα. Άδειο, βουβό, κλειστά καταστήματα και εστιατόρια.

νξφξφξφ

Η καραντίνα στην Αθήνα πώς ήταν; 

Μέναμε σε ένα ξενοδοχείο που λεγόταν Coral Hotel στο Παλαιό Φάληρο. Εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Έπρεπε να κρατάμε τις αποστάσεις μας μπαίνοντας και κάνοντας check in στο ξενοδοχείο. Μας άφηναν το φαγητό έξω από την πόρτα του δωματίου μας και μας ενημέρωσαν πως τα αποτελέσματα του τεστ θα ήταν διαθέσιμα την επόμενη ημέρα το πρωί. Την επόμενη ημέρα το πρωί, έλαβα τηλεφώνημα από τη reception, όπου μου ζητήθηκε να ετοιμάσω τη βαλίτσα μου καθώς το τεστ μου ήταν αρνητικό και μπορούσα να ταξιδέψω. Έπρεπε να συμπληρώσω κάποια έγγραφα για το που μένω στην Κύπρο και που θα έμπαινα καραντίνα. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα αυτή την πληροφορία, οπότε μου ζήτησαν να επικοινωνήσω μαζί μου όταν με ενημέρωναν. Υπήρξαν πολύ τυπικοί και επικοινώνησαν μαζί μου πριν προλάβω να τους ενημερώσω. 

Πότε τελικά προσγειώθηκες στη Λάρνακα;

Επέστρεψα το Σάββατο 25 Απριλίου. 

Πού μπήκες καραντίνα στην Κύπρο; 

Στο ξενοδοχείο Laura Beach στην Πάφο. 

Και πώς είναι αυτή η εμπειρία; 

Μέχρι στιγμής καλά. Το προσωπικό είναι πολύ οργανωμένο και έχουν ένα πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα για τη φροντίδα και σίτιση όλων μας. Υπάρχουν κανόνες αναφορικά με την αλλαγή των σεντονιών αλλά είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας. Μας παρέχουν απολυμαντικά και χαρτιά για να τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και μόνοι μας. Υπάρχει τηλεόραση και το μπάνιο είναι πολύ ευρύχωρο. Είναι πολύ άνετη η διαμονή μας. Το πρωινό είναι ικανοποιητικό και επιλογές για μεσημεριανό και βραδινό το οποίο παραγγέλνουμε online. Όταν ζητάμε κάτι το έχουμε και πράγματα που αιτηθήκαμε από το σπίτι, έφτασαν με ασφάλεια. Προφανώς δεν μπορείς να βγεις από το δωμάτιο. Υπάρχει σύστημα συναγερμού αν το επιδιώξεις, εκτός αν θα βγάλεις σκουπίδια, τα σεντόνια σου ή θα παραλάβεις τα γεύματά σου. Είναι πολύ ξεκούραστο το περιβάλλον και το wifi μου επιτρέπει να κάνω τα μαθήματα στους μαθητές μου. Μια κυρία έκανε zumba ένα πρωινό στον εξωτερικό χώρο του ισογείου, και μπορούσαμε όσοι το επιθυμούσαμε να συμμετέχουμε από το μπαλκόνι μας. Είναι περιττό να αναφέρω πως δεν συμμετείχα, ούτε κατά διάνοια, ωστόσο δεν μπορώ παρά να εκτιμήσω την πρόθεση. 

Ελπίζω η Κύπρος να είναι ένα success story, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ...

ηδηδη

Υπό τις συνθήκες, όλα καλά. 

Είναι πολύ μεγάλο άγχος να μην μπορώ να δω τη γυναίκα και την κόρη μου αλλά οι ημέρες περνούν εντυπωσιακά γρήγορα. Αν το δεις πολύ πολύ θετικά, πρόκειται για all inclusive διακοπές δύο εβδομάδων, χορηγία της κυπριακής κυβέρνησης, χωρίς πρόσβαση στην πισίνα, την παραλία και την περιοχή. Αν θέλεις να απολαύσεις μια ΚΕΟ, θα σου κοστίσει 2,50 ευρώ το οποίο θα πληρώσεις φεύγοντας αλλά πρόκειται για την πιο φθηνή χρέωση σε 4στερο ξενοδοχείο, οπότε…

Ποιο είναι το μάθημα που έμαθες από αυτή την περιπέτεια δάσκαλε;

Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης οφείλεις να κινηθείς γρήγορα προκειμένου να πετύχεις οτιδήποτε. Επίσης αποδείχτηκε πως η κυπριακή κυβέρνηση χειρίστηκε με επιτυχία την κρίση και οι άνθρωποι στα υπουργεία υπήρξαν πολύ εξυπηρετικοί, γνωρίζοντας τι έπρεπε να γίνει και πως, προσφέροντας ανακούφιση και ασφάλεια σε υπηκόους αλλά και μόνιμους κατοίκους ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Αναμφίβολα θα υπάρξουν πολλές και δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού. Ελπίζω η Κύπρος να είναι ένα success story, σε αντίθεση με το ΗΒ και τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται προς το παρόν. 

ηδηδηδ

Ο Colin βγήκε από την καραντίνα το Σάββατο 9 Μαΐου και βρίσκεται με την οικογένειά του. 

Loader