H καλή Πριγκίπισσα Αλίκη, η «ελληνίδα» πεθερά της Βασίλισσας

H καλή Πριγκίπισσα Αλίκη, η «ελληνίδα» πεθερά της Βασίλισσας

Με αφορμή το The Crown, ανατρέχουμε στην πραγματική ιστορία της μοναχής Πριγκίπισσας

Μια γυναίκα που γεννήθηκε κωφή, που διαγνώστηκε από τον Φρόιντ με σχιζοφρένεια, που έσωζε Εβραίους στην Ελλάδα και που οργάνωνε συσσίτια μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στον Θεό, η μυθιστορηματική ζωή της πριγκίπισσας Αλίκης ξεπερνά κάθε φαντασία

Στο τέταρτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου του The Crown και ναι, ακολουθεί spoiler, ξαφνικά βλέπουμε και ακούμε μια μοναχή να μιλά ελληνικά (κακά ελληνικά αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης). Έχουμε ουσιαστικά μεταφερθεί στην Αθήνα του 1967 και η μοναχή δεν είναι άλλη από την πριγκίπισσα Αλίκη, τη μητέρα του Φίλιππου και πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ.

Κι ενώ, όπως αναγράφεται και στο μνήμα της, η Αλίκη υπήρξε πριγκίπισσα της Ελλάδας, σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν τόσο το γεγονός αυτό όσο και -πολύ πιθανόν- την ίδια της την ύπαρξη. Ποια ήταν, λοιπόν, η πριγκίπισσα Αλίκη;

ηδηδηδ

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1885 στο Κάστρο του Γουίνσδορ και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 1969 στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ενώ γεννήθηκε ως Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, με το πλήρες όνομά της να είναι Βικτώρια Αλίκη Ελισάβετ Τζούλια Μαίρη, ο τίτλος της άλλαξε σε Πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας το 1903. 

Μια πριγκίπισσα, που ενσάρκωσε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας όπως ιδανικά σχηματίζεται στη συνείδηση των λαών: η διαρκής προσφορά, η αυτοθυσία, η συμπαράσταση στους πολίτες. Και όμως, για χρόνια ήταν η αλαφροΐσκιωτη της βασιλικής οικογένειας που έγινε ξανά θέμα συζήτησης όταν το στερνοπούλι της, ο Φίλιππος, παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα και στη συνέχεια βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.

 

ηδηδηδ

25 Φεβρουαρίου του 1885, μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ, η βασίλισσα Βικτόρια παρακολουθεί τη γέννηση της δισέγγονής, της Αλίκης. Το πανέμορφο μωρό θα φέρει σε αμηχανία τους γονείς της αφού αντιλήφθηκαν ότι είναι κωφή. Και όμως η Αλίκη, δεν ήταν μόνο εκτυφλωτικής ομορφιάς, αλλά και πανέξυπνη αφού σύντομα κατόρθωσε να διαβάζει τα χείλη και να μιλά όχι μόνο αγγλικά, αλλά και γαλλικά, γερμανικά και φυσικά ελληνικά αφού μόλις 17 χρονών παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας, που κεραυνοβολήθηκε από το σπάνιο αυτό πλάσμα με τη μοναδική ομορφιά.

Αν και ο γάμος έγινε στη Γερμανία, έζησαν στην Αθήνα πίσω από τα ανάκτορα, αφού ο βασιλιάς Γεώργιος Α' ήταν ο πεθερός της και απόκτησαν πέντε παιδιά: τέσσερα κορίτσια και το στερνοπαίδι και μοναχογιό Φίλιππο που γεννήθηκε στα ανάκτορα Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Ζει ευτυχισμένη μέχρι που η Μικρασιατική Καταστροφή σημαδεύει όχι μόνο τη χώρα αλλά και την προσωπική της ζωή με έναν τρόπο απροσδόκητο. Καθώς ο σύζυγός της πρίγκιπας Ανδρέας κατηγορείται ως ηγετικό στέλεχος του στρατού για την ήττα και δικάζεται, η Αλίκη και η οικογένειά της εγκαταλείπουν την Ελλάδα και εγκαθίστανται στο Παρίσι. Ο βίαιος ξεριζωμός από την αγαπημένη της Ελλάδα, η αγωνία για το σύζυγό της και η ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή της έχουν ως αποτέλεσμα να στραφεί στα θεία. Ασπάζεται την ορθοδοξία, ακολουθεί πιστά το τελετουργικό της και κάποια στιγμή δηλώνει ότι ακούει τον θεό να της μιλάει. Πιστεύει ότι μπορεί να κάνει θαύματα.

Το 1930, σε ηλικία 45 ετών, η Αλίκη νοσηλεύτηκε σε σανατόριο στην Ελβετία, όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Τότε έπαθε μια «θρησκευτική» κρίση και άρχισε να λειτουργεί τη «Χριστιανική Αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας», μια ομάδα από καλόγριες. 

γδηδηδ

Η κατάσταση επιδεινώνεται και οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχει σχιζοφρένεια και πρέπει να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό άσυλο. Την κουράρουν δυο γιατροί προστατευόμενοι του Φρόιντ. Οταν δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που ήλπιζαν να έχουν και υπό την πίεση των μεγάλων βασιλικών οίκων της Ευρώπης, αναλαμβάνει την ασθενή ο ίδιος ο Φρόιντ. Κάπως αναμενόμενα αποδίδει την κατάσταση της Αλίκης, τις θρησκευτικές παραισθήσεις της, σε σεξουαλική διαταραχή. Αποφασίζει ότι πρέπει να μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση και δίνει εντολή να υποβληθεί σε ηλεκτροσόκ και να δεχθούν οι ωοθήκες της καταιγίδα από ακτίνες Χ προκειμένου να σκοτώσει τη λίμπιντό της.

Το 1967, ο γιος της Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ την κάλεσαν να αφήσει την Ελλάδα και να πάει να ζήσει μαζί τους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως κι έγινε αλλά πέθανε δύο χρόνια αργότερα. 

Κατόπιν δικής της επιθυμίας, τα οστά της μεταφέρθηκαν το 1988 στην εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, μια ορθόδοξη Ρωσική εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, όπου όμως ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που ήταν σε εξέλιξη στη Δυτική Όχθη.

Απόσπασμα από το The Crown:

Loader