H συναρπαστική δουλειά του Axel Savvides

H συναρπαστική δουλειά του Axel Savvides

Από εντελώς αρτιστίκ μέχρι τέρμα corporate

Γνωριμία με ταλαντούχους ανθρώπους στην πόλη

Τόσο η κεντρική φωτογραφία όσο και οι εμβόλιμες μέσα στο κείμενο προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Axel

Το κανονικό του όνομα είναι Άλεξ, από το 2006 ωστόσο που δημιούργησε προφίλ στο Facebook είναι γνωστότερος στην «πιάτσα» εκεί έξω ως Axel. «Κάποτε όλοι με λέγανε Άλεξ. Πλέον με προσφωνουν και με τα δύο μου ονόματα. Στον επαγγελματικό κόσμο σίγουρα είμαι ο Axel», επισημαίνει ο ίδιος στην Avant Team.

Ο πολυμήχανος designer Axel Savvides μεγάλωσε κοντά στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία από Κύπριο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Όνειρό του, όταν ήταν μικρό παιδί, ήταν να σπουδάσει Computer Science. Ένα όνειρο που κράτησε μέχρι τα 18 του, οπότε και αποφάσισε να μπει τελικά σε Σχολή Πληροφορικής. Ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που έπεσε όμως στα χέρια του, μια μόλις μέρα πριν την εγγραφή του στη Σχολή, του έκανε κλικ και αποφάσισε να ακολουθήσει τελικά το εσωτερικευμένο απωθημένο του και να μπει στον exciting κόσμο της γραφιστικής και του σχεδιασμού.

γσγσγσ
The City

Αφού ολοκλήρωσε σχετικό course στο Frederick, ο δρόμος του τον οδήγησε στο βρετανικό De Montfort University, όπου έκανε μεταπτυχιακό στο Design Innovation. «Όλα εκείνα τα χρόνια που νόμιζα πως προετοιμαζόμουν για computer science, ανέπτυσσα εντελώς ασυναίσθητα και χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, μια νέα αντίληψη πραγμάτων, που με οδήγησε τελικά στη γραφιστική. Mέσω μιας online πλατφόρμας που ονομαζόταν geocities, είχα δημιουργήσει δικό μου σάιτ, είχα σχεδιάσει δικό μου λογότυπο και είχα φτιάξει και μερικά γραφικά με τη χρήση του Paint Shop Pro, που θεωρείται κάτι αντίστοιχο του Photoshop. Τότε όμως δεν ήξερα καν τι ήταν το Graphic Design! Απλώς μου άρεσε να σχεδιάζω για ώρες και να δημιουργώ τα δικά μου projects. Όταν έπεσε στα χέρια μου το διαφημιστικό φυλλάδιο για τον σχετικό κλάδο στο Frederick, αισθάνθηκα αμέσως πως μια τεράστια πόρτα ανοιγόταν μπροστά μου. Δεν ρώτησα κανέναν! Πήγα, έκανα εγγραφή και ακολούθως το έριξα στους γονείς μου σαν βόμβα.

Σήμερα, ο Axel είναι ένας ελεύθερος και φτασμένος freelancer.

«Η ιδέα του freelancing πάντα υπήρχε στο μυαλό μου ως πιθανότητα, δούλεψα όμως σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, για αρκετό κιόλας καιρό. Σε κάποια φάση ωστόσο όλα γίνονται ρουτίνα και παύεις να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι. Στο καπάκι ήρθε η κρίση που τα ισοπέδωσε σχεδόν όλα στον τομέα της διαφήμισης. Κάπου εκεί, αποφάσισα να αλλάξω πορεία. Μέχρι να κατασταλάξω, σκέφτηκα να ασχοληθώ με τη διδασκαλία, μέχρι να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. Ως ελεύθερος επαγγελματίας δραστηριοποιούμαι τα τελευταία περίπου έξι χρόνια, ενώ στον χώρο της διαφήμισης είμαι ενεργός εδώ και μια 12ετία».

gsgsgs
truth in colors

Mε τη διδασκαλία, ασχολείται αδιάλειπτα τα τελευταία έξι χρόνια.

«Είμαι σε μια σχολή αλλά παράλληλα κάνω και private μαθήματα. Διδάσκω Photoshop, Illustrator και Indesign. Τα μαθήματα απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες και πιο συγκεκριμένα σε επαγγελματίες που για διάφορους λόγους χρειάζονται κάποιο ή όλα τα μαθήματα. Η ύλη των μαθημάτων έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί κάποιος με μηδενική εμπειρία να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Axel, οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας graphic designer στις μέρες μας είναι πάρα, πάρα πολλές. «Από εταιρική  ταυτότητα, λογότυπα, αφίσες, κάρτες, βιβλία, γραφικά για ιστοσελίδες και φορητές συσκευές, δημιουργία κινούμενων γραφικών και μικρών διαφημιστικών βίντεο, μέχρι διαφημίσεις για περιοδικά και online portals. Βασικά είναι ένας ατέλειωτος κατάλογος που ανάλογα με την εποχή που ζούμε, αλλάζει. Πρέπει να μπορώ να προσαρμόζομαι, να μαθαίνω, να εξελίσσομαι και να προσφέρω ανταγωνιστικές υπηρεσίες, με βάση την εποχή».

Πρέπει να μπορώ να προσαρμόζομαι, να μαθαίνω, να εξελίσσομαι και να προσφέρω ανταγωνιστικές υπηρεσίες, με βάση την εποχή

Γιατί κάποιος να επιλέξει όμως τον Axel ως συνεργάτη; 

«Εύκολη ερώτηση. Οι άνθρωποι που γίνονται μόνιμοι πελάτες μου ξέρουν πολύ καλά πως είμαστε περισσότεροι φίλοι παρά συνεργάτες. Περνάμε καλά, γελάμε, το ζούμε μαζί γενικά». 

Από εντελώς αρτίστικ logos και illustrations μέχρι πιο «proper» και corporate style business cards και letterheads, το πορτφόλιο του Άxel έχει κυριολεκτικα λίγο απ’ όλα. Πόσο εύκολο είναι να ικανοποιεί τις τόσο διαφορετικές ανάγκες των πελατών του;

«Καλή ερώτηση. Συνήθως δεν είναι εύκολο. Στην Κύπρο συγκεκριμένα υπάρχει τεράστια έλλειψη παιδείας γύρω από τον τομέα της γραφιστικής και της διαφήμισης. Όλα όμως είναι  ευκολότερα όταν με κάποιο πελάτη σου συνεργάζεσαι για καιρό, αφού μαθαίνετε ο ένας τον άλλον και συνεννοείστε καλύτερα. Συμβαίνει, για παράδειγμα, να πρέπει να γνωρίσεις όλους τους συγγενείς και φίλους του πελάτη και όλοι αυτοί να έχουν τη δική τους άποψη για το πώς εσυ θα προχωρήσεις με τη δουλειά σου. Αυτό όμως έχει ως δυσάρεστο αποτέλεσμα η δουλειά να μην τελειώνει ποτέ και να καταντά ασύμφορη».

the levitation project
the levitation project

Τρία αγαπημένα σου πρότζεκτ που ξεχωρίζεις;

«Θα προτιμήσω να κρατήσω ουδέτερη στάση και να διαλέξω δουλειές από το personal portfolio μου και όχι από το professional για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί όλα τα project, καλά ή κακά, έχουν κάτι να σου προσφέρουν και σε όλα αγαπώ τα διαφορετικά τους στοιχεία και, δεύτερο, για να αναφερθώ και σε ένα άλλο κομμάτι που το κάνω με αγάπη, χωρίς καθόλου οικονομικό κέρδος αλλά με γεμίζει όσο τίποτε άλλο. 

Το personal portfolio μου αποτελείται κυρίως από τρεις θεματικές ενότητες. Το digital experimental collage, το experimental composing που μπορεί να είναι τόσο στατικό όσο και με κίνηση σε μορφή video και το πιο παλιό και αγαπημένο μου project που ονομάζεται Axel and Fo. Αυτό είναι καθαρά φωτογραφικό project που το χαρακτηρίζει όμως πολλές φορές ο έντονος σουρεαλισμός, η μυθοπλασία και η εξωπραγματική κίνηση. Όλα αποτυπωμένα στο φακό μιας DSLR χωρίς καθόλου άλλο εξοπλισμό, εκτός από τους μήνες προετοιμασίας και μπόλικης τρέλας και φαντασίας. Μπορείτε να μας βρείτε και στο Instagram σαν axel__fo».  

Μακροπρόθεσμους στόχους και επιθυμίες όλοι έχουμε, πιστεύει ο Axel.

«Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που θα βρεις ξύπνιους το βράδυ να σκέφτονται πώς να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι σίγουρα να γίνει το επάγγελμα μου hobby και να το κάνω πολύ επιλεκτικά, σε πράγματα που θα με ευχαριστούν και όχι για να ζήσω από αυτό. Έχω διάφορα στο μυαλό μου ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και καινούρια πραγματάκια. Αν όλα πάνε καλά, θα με δείτε να εμπλέκομαι σε νέα πρότζεκτ».

futura
FUTURA

Axel, γιατί τελικά να πληρώσω τον κερατά τον γραφίστα;

«Διάβασατε βλέπω το άρθρο μου. Χα χα χα, χαίρομαι για την ανταπόκριση που είχε το συγκεκριμένο κείμενο στο σάιτ μου. Το επάγγελμα του γραφίστα στην Κύπρο είναι πολύ υποτιμημένο και ένα μεγάλο ποσοστό δεν θέλει να πληρώσει για να κάνει σωστή δουλειά ή θέλει να δώσει ελάχιστα αλλά ζητά το μέγιστο. 

       

Ο γραφίστας είναι ο επαγγελματίας που μπορεί να βοηθήσει μια εταιρία ή ένα προϊόν να αναδειχθεί και να γίνει ανταγωνιστικό. Δεν μου έχουν κάνει ποτέ παζάρι στην τιμή του τυπογραφείου, όμως τις περισσότερες φορές παζαρεύουν τη δική μου τιμή ή και πολλές φορές δεν γίνεται τελικά η δουλειά. 

       

Όσοι είναι πελάτες μου εδώ και χρόνια, είναι άνθρωποι που εκτιμούν τη δουλειά μου, και που περάσαμε μαζί πολλές ώρες δουλεύοντας και που ποτέ δεν παραπονέθηκαν για την τιμή, επειδή γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο χρόνο και ψυχικό σθένος χρειάστηκε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτούς τους ανθρώπους μας δένει μια όμορφη φιλία και τους αποκαλώ και τους βλέπω ως φίλους και όχι ως πελάτες».


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: «Ναι, ναι, ναι, η τέχνη διδάσκεται!» / Η Χαριτίνη αναπνέει τέχνη, εκτονώνεται με τέχνη, επικοινωνεί με Τέχνη


 

Ακολουθεί & δείγμα της δουλειάς του Axel από το επαγγελματικό του πορτφόλιο:

Loader