Η Death Metal δεν είναι καθόλου του θανατά

Η Death Metal δεν είναι καθόλου του θανατά

Διαβάστε άφοβα, δεν υπάρχουν άλλα λογοπαίγνια στο κείμενο

Γράφει η Νiki Li

Kι ενώ περιμένουμε το άγιο Merry F***ing XMAS Live Metal Fest μπας και γίνει κάτι συγκλονιστικό στη ζωή μας, βρήκαμε τον Khatch Yildizian -bass & vocals στους Vomitile και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας- πίσω απ’ την μπάρα γνωστού μπαρ της καρδιάς μας και τα είπαμε λίγο για τη metal σκηνή στην Κύπρο και τις προκλήσεις του να παίζεις σε κυπριακή death metal μπάντα.

Πώς μπήκε η metal στη ζωή σου; 

H metal μπήκε λίγο περίεργα στη ζωή μου και είναι μια ιστορία που απολαμβάνω να λέω! Έχω 2 μεγαλύτερες αδερφές και για κάποιο λόγο η μία είχε ένα μπλουζάκι των Iron Maiden. Ε, όταν είσαι 11 και βλέπεις τον Eddie σε design σε ένα μπλουζάκι, σου κινεί την περιέργεια όσο να ‘ναι, τόσο για την μπάντα όσο και για τη μουσική τους. Οπότε την ρώτησα ποιοι είναι αυτοί οι Iron Maiden και μου απάντησε «μια Heavy metal μπάντα» και στα καπάκια ρώτησα «τι είναι heavy metal», και μέχρι σήμερα θυμάμαι ότι δεν μπορούσε να μου εξηγήσει τι σόι μουσική είναι αυτή η «heavy metal»! 

Η περιέργειά μου με οδήγησε στο να αγοράσω 6 κασέτες από το Pop Life (ναι, δεν είχαμε internet πριν 20 χρόνια και το Pop Life δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα), 4 των Iron Maiden, 1 Black Sabbath και 1 Manowar. To αστείο της υπόθεσης είναι ότι τις κασέτες μου τις αγόρασε η άλλη μεγάλη αδερφή και όταν κάποιες μέρες μετά κοπανιόμασταν με τον δίδυμο αδερφό μου στο δωμάτιό μας κάνοντας headbanging, μας φώναζε ότι πρόκειται για μουσική του σατανά και αποκλείεται να την αγόρασε αυτή! Αυτή η ιστορία με κάνει πάντα να χαμογελάω γιατί η οικογένειά μου μας στηρίζει full σε ό,τι κάνουμε με την μπάντα – ακόμη και η αδερφή που πίστευε ότι θα γίνουμε σατανιστές ακούγοντας Iron Maiden. (γέλια)

ιτιτι

Εξήγησε σε κάποιον που θεωρεί τη death metal μια άγρια “φασαρία” ότι δεν έχουν έτσι τα πράγματα. 

Μου αρέσει όταν κάποιος θεωρεί ότι απλά κάνουμε θόρυβο. Nah, just kidding. Aν έπρεπε να πείσω κάποιον για την πολυπλοκότητα και την ποιότητα της death metal με απλά επιχειρήματα, θα του εξηγούσα ότι σε αυτό το είδος μουσικής το focus δεν βρίσκεται στα φωνητικά όπως συμβαίνει στην pop ή στην κλασική ροκ στις αρχές της. Η Death Metal είναι ένας συνδυασμός του ρυθμού των drums, της ταχύτητας ή της «βαρύτητας» των κιθάρων και της επιθετικότητας των φωνητικών. Πέραν αυτών, δεν υπάρχουν και πολλά να πεις, εκτός από το να προτείνεις τους Bee Gees ως εναλλακτική. (γέλια)

Πιστεύεις ότι η metal σκηνή έχει τη θέση που της αξίζει στην Κύπρο;

Πάμε προς τα κει με πολύ αργά βήματα… 15 χρόνια πριν, όταν έπαιξα για πρώτη φορά live, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, υπήρχαν πολλά cover bands και πολύ λίγες μπάντες που είχαν κυκλοφορήσει «σωστά» albums με πρωτότυπο υλικό. Τώρα ευτυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αλλά κι αυτό έχει τα θεματάκια του δυστυχώς. 

Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και ξέραμε ότι αυτό ήταν, the rest is history

Πώς αποφασίσατε το όνομα για τη μπάντα; 

Αρχικά ονομαζόμασταν Cannibal Bleeding, μετά Kannibal και λίγο πριν κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας EP, είπαμε να κατασταλάξουμε σε ένα όνομα και να παραμείνουμε σε αυτό. Μια νύχτα λοιπόν εκεί που τα πίναμε με τον αδερφό μου και τα παιδιά απ’ την μπάντα αρχίσαμε να πετάμε πιθανές ονομασίες και ξαφνικά ο αδερφός μου φώναξε «VOMITILE»! Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και ξέραμε ότι αυτό ήταν, the rest is history. φξφξφξ

Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσεις μια δισκογραφία στην Κύπρο;

Από πού να αρχίσω… Καταρχάς δεν έχουμε παραγωγούς που να γνωρίζουν πραγματικά αυτό το είδος μουσικής, ειδικά τη Death Metal. Οι ηχογραφήσεις σε studio είναι πολύ ακριβές και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι όλα πρέπει να γίνονται στο εξωτερικό (cds, merchandise κτλ) και αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το κόστος ενός album. Eυτυχώς τώρα έχουμε παραγωγούς που έχουν καλύτερη επαφή με το είδος και μπορούμε να ηχογραφήσουμε και να γίνει παραγωγή του επόμενου μας album και γνωρίσαμε και κάποιους ανθρώπους που ξέρουν από merchandise. 

Πώς «γεννιούνται» οι στίχοι; Από εφιάλτες πώς πάμε;

Μπορείς να το πεις και εφιάλτη το να πρέπει να γράψω στίχους γιατί τεμπελιάζω όταν πρέπει να το κάνω αλλά ξέρω ότι θα πρέπει να τους γράψω στο τέλος. Συνήθως τους γράφω ενώ ακούω τα ηχογραφημένα demo κομμάτια μας, και αφού βρω το βασικό pattern της φωνής, βρίσκω έναν τίτλο για το τραγούδι και αρχίζω να γράφω στίχους, πιο γενικά, δεν μ’ αρέσει να επικεντρώνομαι σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Επίσης βοηθάει όταν παρακολουθώ food network, έχουν κάτι killer lines όταν περιγράφουν εστιατόρια και πιάτα! (γέλια)

Πού θέλετε να φτάσετε με την μπάντα; Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Θέλουμε σίγουρα να ξαναβγούμε σε ευρωπαϊκό tour σύντομα! Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε για το επόμενο gig στις 22 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία και ως συνήθως, γράφουμε νέα τραγούδια για το 4ο full length album μας. Αναμφίβολα, ο στόχος μας είναι να βάλουμε την μπάντα στον χάρτη της Death Metal παγκοσμίως και πάντοτε να εκπροσωπούμε την Κύπρο με τη μουσική μας. Είναι αρκετά δύσκολο αλλά δεν θα τα βάλουμε κάτω εύκολα!

Πώς τα πάμε στο εξωτερικό; Κερδάμε;

Το μεγαλύτερο μας “όπλο” εκτός από τη μουσική μας είναι oι live εμφανίσεις μας. Είμαστε γνωστοί για αυτές στην Κύπρο και όποτε παίζουμε στο εξωτερικό παίρνουμε το ίδιο feedback. Oπότε σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι κερδάμε! 

σγσγσγ

Tι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει στη metal σκηνή στην Κύπρο;

Καταρχάς χρειαζόμαστε ένα σωστό live metal venue που να μπορεί να φιλοξενεί τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα local bands για να παίζουν, και να παρέχει ποτό σε λογικές τιμές – ένα μεγάλο θέμα για τους fans που απλά θέλουν να απολαύσουν κανά δύο μπύρες καθώς ακούνε τις μπάντες. Χρειαζόμαστε πιο πολλά mini φεστιβάλς με 4-5 μπάντες παρά δεκάδες μικρά gigs, και κυρίως το σημαντικότερο για μένα, oι υπεύθυνοι που φέρνουν τις μπάντες απ’ το εξωτερικό να κρατάνε τα support acts αυστηρά για κυπριακές μπάντες! 

Βλέπεις το live performance ως έναν ρόλο;

Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν ο πραγματικός μου εαυτός είναι αυτό το freak που κάνει head banging στη σκηνή ή ο bartender που σερβίρει απολαυστικές IPA στο καλύτερο craft beer bar στην Κύπρο. Μου βγαίνουν και τα δύο τόσο φυσικά που μερικές φορές απορώ με τον εαυτό μου. Υποθέτω για αυτό προσπαθώ να τα έχω και τα δύο στην καθημερινότητά μου, best of two worlds! 

Eίδα το poster για το Μerry Fucking Xmas event. Αν δεν δυσκολευτείς να διαβάσεις το όνομα της μπάντας δεν νοείται καλό death metal;!

Mπορείς να το πεις και έτσι, ή μπορεί το όνομα της μπάντας να είναι τόσο χάλια που να θέλει να το κρύψει πίσω από ένα δυσανάγνωστο logo! (γέλια) Μιας και το ανέφερες, το Merry Fucking Xmas θα είναι ένα φεστιβάλ metal που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου στο Downtown Live. Mαζί μας θα είναι οι Tartarum που παίζουν Μelodic Death Metal, οι Crash’n’Burn που παίζουν Heavy Stoner Rock και οι Mirror, που είναι co-headliners και συνδιοργανωτές, που παίζουν πιο traditional heavy metal. 

O στόχος μας για αυτό το event είναι να φέρουμε κοντά διαφορετικούς fans του είδους και να κάνουμε ένα γαμάτο φεστιβάλ Προσωπικά, το βρίσκω καλύτερο όταν 4-5 κυπριακές μπάντες συναντιούνται, αφήνουν τα egos τους στην πάντα και διοργανώνουν ένα φεστιβάλ όπου θα έρθει πολύς κόσμος και θα περάσει σπουδαία!

*Oι Vomitile αποτελούνται από τους:

Khatch Yildizian - Vocals & Bass

Πάνος Λάρκου - Guitars

George Yildizian - Guitars

Hugo Olivos – Drums

Kαι μπορείς να τους ακολουθήσεις εδώ και εδώ

Loader