«Η Κύπρος υστερεί στη διαχείριση του συνόλου όταν ζεις ένα δράμα»

«Η Κύπρος υστερεί στη διαχείριση του συνόλου όταν ζεις ένα δράμα»

Η κα Στάλω Κυριακίδου εξιστορεί προσωπικά βιώματα και όχι μόνο

Μια συζήτηση γύρω από τις Σπάνιες Γενετικές Παθήσεις.

Η Διευθύντρια του Παγκύπριου Συνδέσμου Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα» και μητέρα παιδιού με υπερτροφική καρδιοπάθεια και σύνδρομο Νούνανς, κα Στάλω Κυριακίδου, ανακαλεί στη μνήμη και περιγράφει τα όσα έζησε με την κόρη της Αναστασία, η οποία σήμερα είναι 22 ετών και φοιτήτρια στο Ην. Βασίλειο. 

Εξηγεί, πώς ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στην Καλιφόρνια και ούσα έγκυος, αναγκάστηκε να μπει εσπευσμένα στο χειρουργείο λόγω επιπλοκών. Θυμάται την ανασφάλεια που καθημερινά βίωνε τα πρώτα χρόνια της ζωής της κόρης της, αφού οι γιατροί της υπενθύμιζαν συνεχώς ότι το παιδί της βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και θα μπορούσε να το "χάσει" ανά πάσα στιγμή. 

Το υπέρογκο ποσό που έφτασε στα χέρια της ως λογαριασμός για αποπληρωμή ιατρικών υπηρεσιών, η απαγόρευση να επιστρέψουν στην Κύπρο για αρκετά χρόνια αφού η Αναστασία δεν ήταν σε θέση να ταξιδεύσει. 

Η κα Κυριακίδου μιλάει όμως και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γενικότερα στην Κύπρο παιδιά και ενήλικες με σπάνιες παθήσεις, καθώς και οι οικογένειες τους. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Woman to Woman», αναφέρεται σε εγκεφαλογραφήματα παιδιών των οποίων όπως λέει, η «προετοιμασία» γίνεται μέσα σε αποθήκες, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αποφασίζουν να μεταβούν σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού όπως το Λονδίνο, ακόμη και για διενέργεια κάποιων απλών εξετάσεων. 

Ανάμεσα σε αλλά, αναφέρεται και στο νέο Πολυθεματικό, Εξειδικευμένο Κέντρο που θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο στην περιοχή Κοτσιάτη.  

Ακολουθεί ολόκληρο το επεισόδιο που προβλήθηκε από την Digital tv.

Στείλτε μας και τις δικές ιδέες, προτάσεις για φιλοξενούμενους ή ακόμη και τη δική σας ιστορία, στο: [email protected]

Loader