Ιούδας Λάμπρου: «Το γυμνό αφήνει πολλά στη φαντασία»

Ιούδας Λάμπρου: «Το γυμνό αφήνει πολλά στη φαντασία»

Απενοχοποιημένος πλήρως, δηλώνει πως τα ενδεχόμενα αρνητικά σχόλια ή ένας πιθανός αποκλεισμός από το facebook, δεν τον απασχολούν

Όχι, δεν ντράπηκε. Έβγαλε τα ρούχα και πόζαρε για μάθημα ζωγραφικής. Αγκάλιασε την φυσική, ανθρώπινη γύμνια του και ταυτόχρονα όλα τα συναισθήματα που αυτή έφερε μαζί της. Ο Ιούδας Λάμπρου που επιχείρησε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο αλλά δεν το μετάνιωσε καθόλου όπως λέει, μιλάει για την όλη εμπειρία, μια ενδεχόμενη «διέγερση» και μας παροτρύνει να το δοκιμάσουμε κι εμείς εάν η ιδέα μας δελεάζει έστω και λίγο.

(Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με γυμνό περιεχόμενο)

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Πως πήρες την απόφαση να γίνεις γυμνό μοντέλο σε μάθημα ζωγραφικής, πότε και πού έγινε αυτό; 

Δύο κοπέλες, η Μελίσσα Ζάγκα και η Ολίβια Χριστοδουλίδης, διοργανώνουν τα life drawing sessions, όπου οι μαθητές και μαθήτριες καλούνται να ζωγραφίσουν ένα γυμνό μοντέλο. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, στις 18:30 στο "Όμικρον Π Ωμέγα" στο ανώγειο του καφενείου "Ο Τεμπέλης" στη Λεμεσό. Υπήρξα κι εγώ λοιπόν ένα από τα γυμνά μοντέλα μετά από πρόταση της Μελίσσα.

sdacsA

Πόση ώρα έπρεπε να ποζάρεις και πώς αισθάνθηκες κατά τη διάρκεια αυτή; Υπήρχαν εναλλασσόμενα συναισθήματα; 

Χρειάστηκε να ποζάρω συνολικά δύο ώρες. Αισθανόμουν καθ' όλη τη διάρκεια ήρεμος και γαλήνιος. Τα συναισθήματα μου δεν τα κατηγοριοποίησα παρά μόνο τα απόλαυσα όπως ήρθαν κι όπως έφυγαν. Και δεν ήταν μόνο εναλλασσόμενα αλλά και ποικίλα.

"Υπήρξε χρηματική αμοιβή και την απόλαυσα φυσικά. Αλλά διόλου δεν το έκανα για τα λεφτά, μα για την εμπειρία. Ας πούμε... wow! Πόσες φορές θα μου προτείνει κάποιος να ποζάρω γυμνός;" 

Ένιωσες παράξενα ή ντράπηκες σε οποιαδήποτε στιγμή ή όλα ήταν εντελώς επαγγελματικά και απρόσωπα, τόσο που δεν άφηναν τέτοιο περιθώριο;

Παράξενα δεν ένιωσα. Ότι έκανα το ένιωθα πολύ φυσικό. Και δεν ντράπηκα. Δεν ντράπηκα καθόλου. Και παρ' όλα αυτά, τίποτε δεν ήταν απρόσωπο. Ίσα ίσα το αντίθετο. Από την αρχή του μαθήματος λειτουργήσαμε αρμονικά με σεβασμό στο πνεύμα του χώρου αλλά και στο σκοπό για τον οποίο βρεθήκαμε εκεί. Κάναμε και τις κουβέντες μας καθ' όλη τη διαδικασία. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, θεωρώ πως σε ό,τι κάναμε βάλαμε τόσο αγάπη όσο και επαγγελματισμό. Όλα έρρεαν φυσικά.

DKAlc

Έπρεπε να είσαι ακίνητος καθόλη τη διάρκεια και αν ναι, πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

Υπήρξαν διάφορες πόζες. Άλλες δίλεπτες, άλλες πεντάλεπτες, δεκάλεπτες και μία τριαντάλεπτη με ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα στη μέση του μαθήματος. Εννοείται ότι σε κάθε μία από αυτές, θα πρέπει να παραμείνει κάνεις ακίνητος για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται από την ίδια την πόζα, τη διάρκειά της και τη φυσική κατάσταση του μοντέλου. Εγώ έκανα απλές πόζες με εξαίρεση μία, που μέχρι να περάσει το δεκάλεπτο ευχόμουν να μην την έκανα ποτέ!

"Αν κάποιος ψήνεται ήδη για κάτι τέτοιο, εγώ θα του πω «όρμα». Με τα χίλια. Να το ζήσει. Θα μάθει πράγματα για τον εαυτό του. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα πραγματικά απελευθερωτική".

Οφείλω να ρωτήσω. Θα μπορούσε για οποιοδήποτε λόγο, ένα γυμνό μοντέλο, να αισθανθεί διέγερση εκείνη τη στιγμή και να έρθει σε στύση άθελά του; Εάν ναι, πως θα το διαχειριζόσουν εάν σου συνέβαινε αυτό;

Υποθέτω πως ναι. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί όχι. Είχα σκεφτεί πως αν συνέβαινε αυτό, θα το δεχόμουν και θα το αποδεχόμουν. Δεν έχω κάποιο λόγο εξάλλου, σκέφτομαι, να ντρέπομαι για τις φυσικές λειτουργίες του σώματός μου. Σε μένα πάντως δεν συνέβη αυτό. Εάν όμως συνέβαινε, νομίζω θα έβρισκα τον τρόπο να το διασκέδαζα και εγώ και οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στο χώρο, μάλλον με χιούμορ.

zxc

Υπήρξε χρηματική αμοιβή και αν ναι, το έκανες για αυτό, για την εμπειρία ή για να πας κόντρα στα ταμπού;

Υπήρξε χρηματική αμοιβή και την απόλαυσα φυσικά. Αλλά διόλου δεν το έκανα για τα λεφτά, μα για την εμπειρία. Ας πούμε... wow! Πόσες φορές θα μου προτείνει κάποιος να ποζάρω γυμνός; Να πω όϊ στη ζωή; Όϊ, δεν θα πω!  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Το Vegan4Life στη Λεμεσό έχει καλό σκοπό

Θα το επιχειρούσες ξανά ή ήταν κάτι που ήθελες απλώς να ζήσεις μια φορά και κατά πόσο θα παρότρυνες κάποιο να το δοκιμάσει;

Δεν κάνω σχέδια αλλά δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μην το ξανακάνω αν το επιθυμήσω ξανά στο μέλλον και εφόσον μου προσφερθεί η ευκαιρία. Αν κάποιος ψήνεται ήδη για κάτι τέτοιο, εγώ θα του πω «όρμα». Με τα χίλια. Να το ζήσει. Θα μάθει πράγματα για τον εαυτό του. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα πραγματικά απελευθερωτική.

DSC

Όταν το ανακοίνωσες σε φίλους και γνωστούς ή οικογένεια, πως το εξέλαβαν και ποια τα σχόλια τους;

Ήταν από ελαφρώς αδιάφοροι, και μέτρια θετικοί έως πολύ θετικοί. Με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Συνεπώς, πιστεύουν κι αυτοί σε μένα και στις επιλογές μου και με στηρίζουν συνήθως. Κάποιο αξιοσημείωτο σχόλιο δεν θυμάμαι να μου έχουν κάνει.

Το τελικό αποτέλεσμα που είδες στα σκίτσα των μαθητών, ήταν αντάξιο των προσδοκιών σου; Κινήθηκαν σε πιο «αφηρημένο» μοτίβο ή ήταν αληθοφανή;

Είδα μόνο δύο σκίτσα. Το ένα ήταν surreal και μοναδικό. Το άλλο ήταν... το κάτι άλλο. Καταπληκτικό, αληθοφανές, γοητεύτηκα από το αποτέλεσμα.

AC

Αισθάνεσαι τόσο άνετα που έβαλες και στην φωτογραφία του προφίλ σου, μια φωτογραφία από το συγκεκριμένο «μάθημα», όπου δεν αφήνει τίποτα σχεδόν στη φαντασία. Δεν φοβήθηκες πως θα προκαλέσεις ακόμη και αρνητικά σχόλια ή και να «μπλοκαριστείς» από το facebook;

Διαφωνώ σε αυτό που λες, ότι δεν αφήνει τίποτε στη φαντασία. Το γυμνό δεν συνεπάγεται αυτόματα κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μια ιδέα που κυκλοφορεί ανεύθυνα στον αέρα. Ίσα-ίσα, η συγκεκριμένη φωτογραφία για την οποία μιλάς, θα έλεγα πως αφήνει πολλά στη φαντασία. Τσέκαρε άλλη μια φορά λίγο πιο προσεκτικά. Όσον αφορά σε ενδεχόμενα αρνητικά σχόλια ή έναν πιθανό αποκλεισμό από το φέισμπουκ, δεν με απασχολεί. Είμαι της λογικής "βήμα-βήμα". Τύπου..."Κάμνουμε και βλέπουμε".

Φωτογραφίες: Μελίσσα Ζάγκα

Loader