Κύπριοι που χρησιμοποιούν το σώμα μας ως κινούμενο πλακάτ

Κύπριοι που χρησιμοποιούν το σώμα μας ως κινούμενο πλακάτ

Η Ελεονόρα και ο Γιώργος, κάνουν το στρατιωτικό ρούχο μόδα και τη μόδα βιώσιμη

Όταν συναντώ νεαρούς ανθρώπους με τόση ωριμότητα, ευσυνειδησία, ευαισθητοποίηση και θέληση να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο, το λιγότερο που θα μπορούσα να πω ότι αισθάνομαι, είναι αισιοδοξία…πως μπορεί και να τα καταφέρουν. 

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Το «Μοτίβω» με «ω» δεν είναι ορθογραφικό λάθος, αντιθέτως είναι μία προσπάθεια διόρθωσης όσων έχουν «γραφτεί» με λάθος τρόπο στη μόδα. Η Ελεονόρα Χριστοδούλου, 22 ετών, fashion designer και Γιώργος Κύρου, 26 ετών, graphic designer, παίρνουν την στρατιωτική σου στολή και την μετατρέπουν σε νέο, ενδιαφέρον κομμάτι για την καθημερινότητά σου, μεταφέροντας παράλληλα, μηνύματα γραμμένα επάνω σε ρούχα, χρησιμοποιώντας τα σώματά μας ως κινούμενα πλακάτ. Ένα εγχείρημα που δεν έχει σκοπό απλώς να μας κάνει trendy με χιπστερικό στυλ αλλά και να συμβάλει ώστε η βιομηχανία της ένδυσης να γίνει πιο ηθική.  

Μοτίβω. Μία όμορφη πρωτοβουλία που εξυπηρετεί τη μόδα αλλά χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον. Εξηγήστε μας περί τίνος πρόκειται ακριβώς.

Η Μοτίβω είναι μια κοινωνική επιχείρηση στον χώρο της βιώσιμης μόδας. Η μόδα είναι η δεύτερη πιο ρυπαίνουσα βιομηχανία στον πλανήτη -μετά το πετρέλαιο- σε ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Είναι επίσης μία ανήθικη βιομηχανία, καθώς οι υπάλληλοι στο χώρο της παραγωγής κυρίως, πληρώνονται με πολύ χαμηλά ποσά, χωρίς επιδόματα ή ασφάλεια. 

Αποφασίσαμε λοιπόν να «χτίσουμε» ένα brand που εστιάζεται στο δίκαιο, τόσο για τον πλανήτη, όσο και για την κοινωνία. Επαναχρησιμοποιούμε στρατιωτικές στολές και πλεόνασμα από ντόπια υλικά, και δημιουργούμε νέα κομμάτια. Οι φανέλες μας επιβεβαιώνουμε πάντοτε πως φέρουν πιστοποίηση ότι είναι από οργανικό βαμβάκι και φτιαγμένες υπό δίκαιες, καθώς και ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζομένους. Επίσης, διοργανώνουμε ανταλλαγές ρουχισμού με τους φίλους μας στην καλλιτεχνική κοινότητα του νησιού, για να διαδοθεί το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης και του second hand, δημιουργώντας έτσι ένα κίνημα ενεργών πολιτών και ηθικών καταναλωτών.

trhye5
Η Ελεονόρα Χριστοδούλου

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την ομάδα και πότε ξεκίνησε το όλο εγχείρημα;

Βασικοί συντελεστές είμαστε ο Γιώργος και η Ελεονόρα, με ένα μεγάλο support group φίλων και εθελοντών, οι οποίοι σιγά σιγά εντάσσονται στην ομάδα. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 2017 ως μία σειρά εργαστηρίων για το φεστιβάλ τεχνών Respublika, που είχε θεματολογία τη δημοκρατία και το διάλογο. Ο διάλογος που θέλαμε να ξεκινήσουμε ήταν σχετικά με τα στρατεύματα στο νησί και τη διχοτόμηση. Η στρατιωτική παραλλαγή είναι σήμα κατατεθέν και ένα δυνατό visual που αποτελεί κομμάτι της Κυπριακής καθημερινότητας. Με την αποσυναρμολόγηση του υλικού αυτού και χρήσης του ως δημιουργικό μέσο, θέλαμε να θίξουμε το στίγμα της παραλλαγής αλλά παράλληλα να δείξουμε την εναλλακτική χρήση αυτού του υλικού που μας διχάζει.

rty65
Ο Γιώργος Κύρου

Ποιος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και τι σας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για να προχωρήσετε σε υλοποίηση της;

Η ιδέα αρχικά ήταν δική του Γιώργου, που είχε ένα ερμάρι γεμάτο παραλλαγές του στρατού. Η συνεργασία με την Ελεονόρα βοήθησε στην εξέλιξη του project σε κάτι πιο μεγάλο. Στήσαμε την πρώτη μας ανταλλαγή ρουχισμού το καλοκαίρι πριν τον τρίτο χρόνο των σπουδών μας, έχοντας καλή ανταπόκριση από τον κόσμο. Η Ελεονόρα υιοθέτησε την ιδέα της βιώσιμης μόδας και στήριξε το τελικό της collection για το πανεπιστήμιό της, επάνω στην επαναχρησιμοποίηση παραλλαγών, συμπεριλαμβάνοντας όμως πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα μέσα στο concept. Η τελική συλλογή περπάτησε στο London Graduate Fashion Week 2019 και ήταν υποψήφια για βραβείο στην κατηγορία της βιώσιμης μόδας. Παράλληλα, ο Γιώργος έλαβε μέρος σε ένα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο του (Kingston /Santander Universities) και η ιδέα έλαβε πρώτο βραβείο και £1500 ως χρηματική βοήθεια για την εξέλιξη του project σε επιχείρηση.

u6

Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απλώς ως ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, προσωπικά μου βγάζει έντονα και αντιστασιακό πνεύμα. 

Θέλουμε να πάμε κόντρα στο fast fashion και στην υπερκατανάλωση. Δημιουργώντας ρούχα με αντοχή, προϊστορία, φτιαγμένα με αγάπη και ντόπια υλικά. Θέλουμε να δείξουμε πως είναι δυνατό να είμαστε ηθικοί, γνήσιοι και μελετημένοι στις αγορές μας. Αν δεν θέλει κάποιος να αγοράσει, κανένα πρόβλημα. Γι' αυτό στήνουμε τις ανταλλαγές, για να μπορούμε να ανανεώνουμε τηΝ ντουλάπα μας χωρίς να πληγώνουμε τον πλανήτη.

ytu

Μοτίβω με «ω», επειδή μέσα υπάρχει η ενέργεια - πράξη;

Ακριβώς. Κοινωνική και περιβαλλοντική πράξη για βιωσιμότητα στον χώρο της μόδας.

u6il

Μεταποιείται μόνο στρατιωτικά ρούχα και αν ναι, γιατί επιλέγετε αποκλειστικά αυτά;

Η επιστράτευση και η διχοτόμηση της Κύπρου είναι κατά κάποιο τρόπο ένα taboo. Προσπαθούμε να σβήσουμε το στίγμα της παραλλαγής, με δημιουργικό τρόπο. Τα υφάσματα αυτά υπάρχουν σε πλεόνασμα στο νησί. Θέλουμε λοιπόν να συμβάλουμε ώστε να εκτιμηθούν τα χρώματα, μοτίβα και η ανθεκτικότητα του υλικού και ο τρόπος για να το επιτύχουμε, είναι μετατρέποντάς τα σε καινούρια, ενδιαφέροντα κομμάτια ρουχισμού.

fer

Πώς τα προμηθεύεστε; Από πολίτες που προσφέρουν τη στρατιωτική τους στολή για παράδειγμα ή έχετε κλεισμένη κάποια συμφωνία; 

Μέχρι τώρα ζητήσαμε από φίλους, γνωστούς, οικογένεια, καθώς και κόσμο σε events όπου συμμετείχαμε, να μας δωρίσουν τα δικά τους στρατιωτικά ρούχα. Θα θέλαμε ωστόσο να έχουμε έναν σταθερό προμηθευτή, ίσως από κάδους ανακύκλωσης ή κάποια αποθήκη. Προσπαθούμε να στήσουμε ένα δίκτυο με άλλους σχεδιαστές και φίλους μας, ως κύρια μέλη της Fashion Revolution Cyprus για βιώσιμη μόδα στο νησί.

t

Οι μετατροπές των ρούχων μπορούν να γίνουν και έπειτα από παραγγελία;

Ναι φυσικά, χωρίς όμως να αλλοιώνουμε το στυλ, το ύφος και το ήθος του brand μας.

Τα κομμάτια σας αρμόζουν σε κάθε ηλικία ή είναι περισσότερο για νέους;

Το στυλ δεν έχει ηλικία ή περιορισμούς. If you can rock it you can wear it.

yu6

Έχω προσέξει μία ιδιαίτερη αδυναμία στα φλαμίνγκο όσον αφορά σε prints των t-shirts σας. Αυτό είναι κάτι εντελώς τυχαίο ή έχει κάποια σημασία για εσάς το συγκεκριμένο είδος πτηνού.

Ένα από τα αγαπημένα χρώματα και των δύο, είναι το ροζ. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις περιβαλλοντικές ενέργειες στο νησί και τους οργανισμούς που αναλαμβάνουν δράση και η Birdlife Cyprus είναι ομολογουμένως, ένας από τους αγαπημένους μας. Όταν λοιπόν ακούστηκε πως τα φλαμίνγκο στην Αλυκή της Λάρνακας είχαν δηλητηριαστεί από μόλυβδο, θέλαμε να βοηθήσουμε. Θεωρήσαμε ότι οι φανέλες ήταν ένας ωραίος τρόπος για να στηθεί μία καμπάνια, αφού το επιθυμητό μήνυμα θα μεταφερόταν εκεί έξω, με τα σώματά μας να λειτουργούν ως κινούμενα πλακάτ.

tyu

Ο κόσμος της Κύπρου έχει αγκαλιάσει το «Μοτίβω» ή του είναι δύσκολο ακόμη να αποχωριστεί το γνώριμο «μοτίβο» σε ρούχα;

Τα σχόλια για τις δράσεις μας είναι πολύ θετικά και όσο εξηγούμε το περιβαλλοντικό σκοπό, τόσο πιο μεγάλη υποστήριξη βλέπουμε από τον κόσμο. Οι ανταλλαγές μας δε, είναι πολύ πετυχημένες. Το Νοέμβριο οργανώσαμε το πρώτο μας swap party, σε συνεργασία με φίλους μας στο χώρο της μουσικής, ενώ μπορούμε να υποσχεθούμε κι άλλες συνεργασίες και πάρτι στο μέλλον.

ytuji

Που βρίσκουμε τις συλλογές σας σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε κάποια αγορά;

Ετοιμάζουμε την καλοκαιρινή μας συλλογή μέσα στους επόμενους μήνες, αν όλα πάνε καλά. Θα ανεβάζουμε το υλικό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή στις σελίδες μας στο Facebook και Instagram. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας από εκεί, μέσω μηνύματος, ή και με μήνυμα στο email μας: [email protected].

 

uio6p

Loader