Μία συνομιλία με τον Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη από τη Νέα Υόρκη

Μία συνομιλία με τον Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη από τη Νέα Υόρκη

Επικοινωνήσαμε με τον Κύπριο και διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη που αυτή την περίοδο παρουσιάζει στο ΡΙΚ ένα άκρως ενδιαφέρον ένθετο με τίτλο "Τέχνη και Πολιτισμός από τη Νέα Υόρκη με τον Γιώργο". 


Σχεδιαστής μόδας, συνθέτης, ζωγράφος και τώρα σε γνωρίζουμε ως παρουσιαστή. Η απορία μας είναι, τι απαντάς όταν σε ρωτούν τι… επαγγέλεσαι; 

Χαχαχα τι μπέρδεμα! Αστειεύομαι! Να σας πω, συνήθως απαντώ ότι ασχολούμαι με οτιδήποτε έχει να κάνει με την δημιουργικότητα! 

Μπορείς να μας περιγράψεις τι βλέπεις αυτή τη στιγμή έξω απ’ το παράθυρό σου στη Νέα Υόρκη; 

Τώρα βρίσκομαι στο γραφείο και βλέπω απέναντι, στην 71st street, τα σκαλιά του αρχοντικού όπου γυρίστηκε η εμβληματική ταινία Breakfast at Tiffany's με την Audrey Hepburn. Παραδίπλα είναι το λευκό γοτθικό αρχοντικό που ανήκει στον αείμνηστο Sean Connery, αυτό όπου συνήθιζε να διαμένει όταν ήταν στη Νέα Υόρκη.

Μετράς 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Τι είναι αυτό αγαπάς περισσότερο στην πόλη;  

Στη Νέα Υόρκη αυτό που μ’ αρέσει περισσότερο είναι το diversity, η διαφορετικότητα δηλαδή, που αποπνέει η πόλη. Ο αέρας έχει ζωντάνια η οποία και πηγάζει από τα αξιοθέατά της, τους ήχους και τις μυρωδιές απ’ τις αμέτρητες κουλτούρες και τους πολιτισμούς που συναντάς εδώ. Και παρόλο που είναι το σπίτι εκατομμυρίων ανθρώπων, εξακολουθεί να υπάρχει μία ευκολία στην καθημερινή ζωή για τον καθένα ξεχωριστά. Αυτή πιστεύω είναι αποτέλεσμα της αποδοχής. Οι άνθρωποι εδώ δεν χρειάζονται “likes” και σίγουρα δεν χρειάζονται εγκρίσεις. Απλώς αποδέχονται, προχωρούν και συνεχίζουν τον δρόμο τους. 

Τι σου λείπει από την Κύπρο; 

Από την Κύπρο μού λείπει η θάλασσα, το εξαιρετικό φαγητό και, βεβαίως, η οικογένεια και οι στενοί μου φίλοι.  1

Έχεις δηλώσεις ότι στη Νέα Υόρκη συναντά κανείς ανθρώπους με “κοινή ευαισθησία για το φύλο, την ισότητα, και την αποδοχή του ανθρώπου”. Θα μπορούσες να μας αναλύσεις την σημαντικότητα αυτής της διαπίστωσης; 

Την Νέα Υόρκη, χωρίς αμφιβολία, την ένιωσα σαν το σπίτι μου απ’ την πρώτη φορά που βρέθηκα εδώ, ως τουρίστας. Τότε δεν είχε καν περάσει από το μυαλό μου ότι μια μέρα θα ήταν και ο λόγος που θα ήμουν σε θέση να την αποκαλώ “σπίτι μου”. Όσον αφορά στην πιο πάνω δήλωση, θα αρκεστώ να πω ότι για μένα, ως καλλιτέχνης, είναι αρκετή για να μεγαλώνει τα φτερά μου και να με βοηθάει να πετάω ακόμα ψηλότερα με τις δημιουργίες μου.

Ξεκινάς ένα νέο τηλεοπτικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη το οποίο θα προβάλλεται στο κρατικό μας κανάλι εδώ στην Κύπρο. Τι να περιμένουμε;

Σίγουρα να μην περιμένετε ότι στόχος μου είναι να διδάξω σε κάποιον καλλιτεχνικά μαθήματα ή να κάνω τον ξεναγό! Για μένα το σημαντικό είναι η εμπειρία και όχι η διδασκαλία. Αυτό που επιδιώκω μέσα από το τηλεοπτικό αυτό πρότζεκτ είναι δώσω μία άλλη προοπτική στη ζωή των θεατών. Μία προοπτική που πολλοί από εμάς μπορεί να γνωρίζουμε αλλά δεν έχουμε βιώσει ποτέ αυτοπροσώπως. Η κάθε θεματική θα συμπεριλαμβάνει πολλούς τομείς όπως ένα έργο τέχνης, για παράδειγμα, και πώς αυτό αντικατοπτρίζει κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία. Έτσι, θα δώσω την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα μέσα από αποκλειστικά αρχεία, στιγμιότυπα από τα παρασκήνια και οπωσδήποτε στιγμές... λάμψης απ’ αυτή την πολύπλευρη πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και συνεχώς αλλάζει.  1

Να μας δώσεις μία πρώτη γεύση, κάποια hints, τι να περιμένουμε από το εν λόγω ένθετο; 

Από συνομιλία με εθνικό ηγέτης έως καταξιωμένους καλλιτέχνες μέχρι έναν αγωνιζόμενο χορευτή που προσπαθεί να βρει δημιουργικούς τρόπους να επιβιώσει. Θα μπούμε μαζί σε δωμάτια στα οποία ελάχιστα άτομα έχουν πρόσβαση για να εισέλθουν αλλά και σε σημεία ενδιαφέροντος που επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι και τα οποία διατηρούν το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τους αντίκτυπο.


Το ένθετο "Τέχνη και Πολιτισμός από τη Νέα Υόρκη με τον Γιώργο" έκανε πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου στην εκπομπή "Όμορφη Μέρα Κάθε Μέρα" στο ΡΙΚ και θα προβάλλεται κάθε δεύτερη Παρασκευή. Τα  επεισόδια μπορείς να τα παρακολουθήσεις και στη σελίδα του καλλιτέχνη στο YouTube ΕΔΩ.

Loader