«Μουσείο ή αμφιθέατρο»; Κάπως έτσι κλείνει μια καθημερινή συζήτηση στη Δερύνεια

«Μουσείο ή αμφιθέατρο»; Κάπως έτσι κλείνει μια καθημερινή συζήτηση στη Δερύνεια

Ο Αντρέας Παναγιώτου μάς περιγράφει τα δυο αγαπημένα του spots στην επαρχία Αμμοχώστου

«Μουσείο ή αμφιθέατρο;» Κάπως έτσι κλείνει μια καθημερινή συζήτηση στη Δερύνεια, για το που θα πάμε για καφέ ή ποτό. Κάποιοι ίσως παραξενευτούν. «Μα τούτοι παν για καφέ τζαι ποτό σε μουσεία τζαι αμφιθέατρα;». Για εμάς στη Δερύνεια, είναι απλά η καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων. Είναι, για μένα, τα δύο αγαπημένα μου σημεία.

Ο λόγος για το Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και το Δημοτικό Αμφιθέατρο και Θεματικό Πάρκο του Δήμου Δερύνειας.

Το μεν πρώτο περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους/δωμάτια παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως «Πελεκάνος», «Επιπλοποιός», «Τσαγγάρης – Σκαρπάρης», «Ράφτης», «Κωμοδρόμος – Σιδεράς» κ.α., ενώ στους ημι-υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους εκτίθενται παραδοσιακά αντικείμενα όπως θεριστική και αλωνιστική μηχανή, βάρκα, μυλόπετρες κ.α. mouseio

Ο δεύτερος χώρος, φιλοξενεί ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 800 θέσεων και θεματικό πάρκο με παιδική χαρά, ηλιακό ρολόϊ, χώρο έκθεσης κυπριακών πτηνών, ενώ φιλοξενεί όλους τους παραδοσιακούς τρόπους άντλησης του νερού, όπως είναι η μέθοδος του Αρχιμήδη, το αλακάτι κ.α. amfitheatro

Οι δύο αυτοί χώροι, εκτός από το ότι φιλοξενούν κομμάτια από την παράδοση και την πολιτιστική δημιουργία μας ως λαός, έχουν δώσει και επιλογή εξόδου στους νέους της Δερύνειας και όχι μόνο.

Η προσήλωση του Δήμου Δερύνειας στη διατήρηση και προβολή της παράδοσης μας και η λειτουργία καφετέριας στους δύο χώρους, με την ευθύνη νέων ανθρώπων της Δερύνειας, έχει καταστήσει το χώρους ως σημεία αναφοράς, συνάθροισης και εκδηλώσεων, ειδικά για τους νέους.

Το να βλέπεις τη νεολαία να δίνει ραντεβού για τον πρωϊνό ή απογευματινό καφέ, για ποτό τα βράδια ή για εκδηλώσεις, στους ίδιους χώρους που μπορείς να βρεις και να δεις τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν 50-100 χρόνια πριν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, να μάθεις για διάφορα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν, να δεις παραδοσιακούς τρόπους άντλησης νερού, να απολαύσεις μια πολιτιστική εκδήλωση, ένα θέατρο, να ζήσεις έστω για λίγο την παράδοση μας, είναι κάτι το μοναδικό.

Το να βλέπεις νέους από τις γύρω περιοχές να επισκέπτονται τη Δερύνεια για τους δύο αυτούς χώρους, είναι για εμάς μεγάλη ικανοποίηση. detail

Το πάντρεμα των σημερινών αναγκών και επιλογών της νεολαίας, μαζί με την ανάγκη διατήρησης της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα του κράτους και των τοπικών αρχών. Είναι γι’ αυτό που χαίρομαι που η Δερύνεια πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα.

Loader