Νιχάλ, τι σημαίνει «σπίτι» βόρεια του συρματοπλέγματος;

Νιχάλ, τι σημαίνει «σπίτι» βόρεια του συρματοπλέγματος;

Με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό Buffer Fringe Festival, Αgenda με τη Νιχάλ Σοαντζί

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην «άλλη Λευκωσία», η 30χρονη Νιχάλ Σοαντζί έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί.

Με σπουδές σε πολιτικές επιστήμες, γλώσσες, μεταφράσεις και κοινωνική ανθρωπολογία, η Τουρκοκύπρια Νιχάλ Σοαντζί πρόκειται να ολοκληρώσει σύντομα τη διδακτορική της διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Την καλέσαμε στο στούντιο με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό φεστιβάλ Buffer Fringe, όπου εργάστηκε μαζί με τη Μαρία Βαρνακκίδου ως Creative Director.

H φετινή θεματική του φεστιβάλ, που είχε να κάνει με τη μετατόπιση, συνδέεται ξεκάθαρα με την εθνογραφική και ανθρωπολογική της έρευνα.

Θέμα της είναι το πώς και κατά πόσο άλλαξε η έννοια του σπιτιού ανάμεσα στους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο, βόρεια του συρματοπλέγματος, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, το τόσο μακρινό πια, 2003.

Η μελέτη της, όπως μου εξηγεί, δεν αφορά μόνο στους «παραδοσιακούς» Τουρκοκύπριους, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχονται, όπως είναι γνωστό, από περιοχές νοτίως του συρματοπλέγματος αλλά και ανθρώπους που είτε μετεγκαταστάθηκαν στην Κύπρο από την Τουρκία, είτε είναι φοιτητές από Αφρική, Ασία και αλλού.

Η Νιχάλ μιλά επιπλέον για την καθημερινότητα και τη ζωή στο Σπίτι της Συνεργασίας, όπου εργάζεται σε μόνιμη βάση το τελευταίο διάστημα και για τις προετοιμασίες που χρειάστηκε να γίνουν για το φετινό Buffer Fringe.

Digital Agenda με τη Nιχάλ Σοαντζί:

Loader