Νικολέττα Πολυδώρου: Η Κύπρια που βραβεύτηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ 

Νικολέττα Πολυδώρου: Η Κύπρια που βραβεύτηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ 

Η Νικολέττα Πολυδώρου μιλάει για το μουσικό σύστημα που εξαλείφει τις διακρίσεις και δεν αναγνωρίζει χρώμα δέρματος ή χώρα προέλευσης.

Το 1975, σε ένα υπόγειο στη Βενεζουέλα, ένας μουσικός ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν μαθήματα κλασικής μουσικής σε παιδιά που ζούσαν σε παραγκούπολεις. Τα παιδιά, έγιναν μέλη συμφωνικής ορχήστρας. 

Και έπειτα, η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε και ονομάστηκε «El Sistema» και έφτασε και στην Κύπρο. 

Σε αυτό το επεισόδιο Woman to Woman, φιλοξενούμενη είναι η Νικολέττα Πολυδώρου, Εκτελεστική διευθύντρια του Sistema Cyprus, μια γυναίκα που πέρσι, η εθελοντική της προσφορά αναγνωρίστηκε και από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η ίδια μιλάει για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για τη μουσική, αλλά και για παιδιά που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, που τους σκότωσαν τους γονείς, που όμως βρήκαν μια νέα «οικογένεια» μέσα στο Sistema. 

Θυμάται και εξιστορεί την ιστορία του Μοχάμεντ, ενός νεαρού από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος πριν κλείσει έξι ετών, του σκότωσαν τους γονείς και εκείνος κατέληξε στο σπίτι του θείου του ο οποίος όμως χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας. Η θεία του με την οποία και απέμεινε μόνος, τον κακομεταχειριζόταν, οπόταν εκείνος, στα 11 του μόλις χρόνια έφυγε από κοντά της, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο δρόμο και σε συμμορίες. 

Στη συνέχεια, όταν κάποια στιγμή ξεκίνησε μια επιχείρηση «εκκαθάρισης» της περιοχής όπου έμενε - σκοτώνοντας παιδιά του δρόμου-, ο Μοχάμεντ κατάφερε να διαφύγει. Του είχαν πει ότι θα τον έστελναν στο Βέλγιο. Τελικά, βρέθηκε δεμένος σε έναν άγνωστο χώρο με μια γυναίκα που επίσης τον κακοποιούσε. Όταν κατάφερε να δραπετεύσει από εκεί, βρήκε έναν περαστικό που τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν στα κατεχόμενα…Και έπειτα ξεκίνησε η ιστορία του με το Sistema Cyprus, όπου και διδάσκει πλέον μουσική. 

Η κα Πολυδώρου όμως, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο κλείσιμο του σχολείου Φανερωμένης, κάτι που ποτέ δεν ανακοινώθηκε σε μαθητές του σχολείου, γονείς ή δασκάλους όπως λέει, αντιθέτως, το έμαθαν μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. 

Τα υπόλοιπα, θα τα μάθεις στη συνέντευξη που προβλήθηκε στο πλαίσιο του «Woman to Woman», από την Digital tv

Η έρευνα, επιμέλεια και παρουσίαση γίνεται από τη δημοσιογράφο Νίκολα Καρατζιά.

Σκηνοθεσία επεισοδίου: Αναστάζια Λουκά

Κινηματογραφιστές: Παντελής Αναστασίου, Έλενα Έλληνα

Μοντάζ: Χριστιάνα Κελλάρη

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Loader