Ντοκιμαντέρ για εγκλήματα '63-'74 στο Netflix ( ; ) το επόμενο βήμα του Ανδρέα Παράσχου

Ντοκιμαντέρ για εγκλήματα '63-'74 στο Netflix ( ; ) το επόμενο βήμα του Ανδρέα Παράσχου

Ένα Lunch Break Challenge με τον άνθρωπο που απέδειξε πως η δημοσιογραφία -όπως την ξέραμε- δεν πέθανε ακόμα

Με τον ΑνΔρέα Παράσχο πάμε πολύ πίσω, όταν ήταν αρχισυντάκτης του Πολίτη όπου και έπιασα την πρώτη μου δουλειά στην Κύπρο τον Μάιο του 2003. Οι δρόμοι μας χώρισαν κάποια στιγμή και ξανασυναντήθηκαν πέντε χρόνια αργότερα στο ξεκίνημα της “Καθημερινής”. Εγώ άντεξα επτά μήνες, εκείνος 12 χρόνια μέχρι που παραιτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες όχι απλά πυροβολώντας αλλά ρίχνοντας φουλ πυρηνικά στο πολιτικό και δημοσιογραφικό τοπίο με τις αποκαλύψεις του για τις χρυσές δουλειές του Προέδρου με τα διαβατήρια, τα 300 εκατομμύρια που υποστηρίζει ότι καυχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έβγαλε, τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες και ουσιαστικά το θάψιμο της λύσης για χάρη της κότας με τα χρυσά αυγά που ήταν το ΚΕΠ. 

Οι αποκαλύψεις του Ανδρέα προκάλεσαν αλυσιωτές αντιδράσεις. Για αρχή εμφανίστηκε την επομένη του επίμαχου άρθρου στο σάιτ της “Καθημερινής” μια ανάκληση των γραφόμενων υπογεγραμμένη από κάποιον ΑνΤρέα Παράσχο. Ο ΑνΔρέας διέψευσε ότι υπέγραψε ποτέ κάτι τέτοιο, επέμενε στις αποκαλύψεις του ρίχνοντας στην κουβέντα τον Αλέξη Τσίπρα και τρεις πολιτικούς αρχηγούς που γνωρίζουν -όπως υποστηρίζει- για την επίμαχη στιχομυθία ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας και στη συνέχεια παραιτήθηκε από διευθυντής της εφημερίδας καταγγέλλοντας την ιδιοκτησία ότι δεν τον στήριξε κι ότι κινήθηκε πίσω από την πλάτη του. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι έγινε ποτέ μια τέτοια συζήτηση, δύο από τους πολιτικούς αρχηγούς που κατονομάστηκαν ότι γνώριζαν, Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλους, τα μάσησαν δημόσια (όλα αναμενόμενα για τον Ανδρέα Παράσχο) ενώ το Προεδρικό κάλεσε τον Ανδρέα ή να τεκμηριώσει τα γραφόμενα ή να ανακαλέσει χωρίς ωστόσο να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Άλλωστε, γνωρίζοντας πολύ καλά το πως λειτουργεί η μικρή μας κοινωνία, ο Πρόεδρος ήξερε πως το “θαύμα κρατάει τρεις μέρες” κι ότι η ιστορία θα ξεχαστεί όπως και τόσα άλλα, συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να τραβηχτεί το σχοινί απ’ την πλευρά του και να συντηρήσει τη συζήτηση περισσότερο από τον φυσιολογικό κύκλο ζωής της. 

Και είχε δίκιο. Δύο εβδομάδες σχεδόν μετά, όταν κάναμε με τον Ανδρέα το Lunch Break Challenge, η υπόθεση έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα (σε κάποια mainstream είναι η αλήθεια δεν μπήκε ποτέ) και περιορίστηκε μόνο σε κάποια σποραδικά σποτ στα σόσιαλ. Ο κουρνιαχτός έκατσε, ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος με τεράστιο έργο όπως ο Παράσχος βρέθηκε σε προχωρημένη ηλικία χωρίς δουλειά, δεν έγινε η παραμικρή έρευνα για τα γραφόμενά του (και ούτε πρόκειται) ενώ η ζωή συνεχίζεται με τον... Αρχιεπίσκοπο να ομολογεί πως είχε πει στον Πρόεδρο “να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε” και τον Αναστασιάδη να εξαγγέλλει... μέτρα κατά της διαφθοράς. Πρόλαβε όμως και έζησε ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης, κυρίως από απλούς πολίτες γιατί πολιτικοί και κόμματα για άλλη μια φορά απέδειξαν πως κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, ενώ ο αντίκτυπος όσων έγραψε (και όσων είπε αργότερα) παραμένει μεγάλος: Δεν έχει σημασία ότι δεν τεκμηρίωσε (ακόμα) αλλά το ότι έχει περάσει στον κόσμο ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη είναι ίσως η πιο διεφθαρμένη από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά τις απελπισμένες προσπάθειες του επικεφαλής να μας πείσει ότι είναι “άμωμος κι αμόλυντος”.

Άνθρωποι σαν τον Παράσχο όμως δεν έχουν ανάγκη να βρίσκονται στην επικαιρότητα, βασικά είναι η επικαιρότητα καθώς για δεκαετίες όχι μόνο την κάλυπτε αλλά και τη διαμόρφωνε μέσω της δουλειάς του. Άλλωστε το μόνο που προκάλεσε η επεισοδιακή του αποχώρηση από την “Κ” είναι να επισπεύσει τα νέα του σχέδια: ένα ενημερωτικό blog στην αρχή με στόχο να εξελιχθεί σε hub απόψεων αλλά και τη σειρά ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει μαζί με συνεργάτες του για τους αγνοούμενους αλλά και τα εγκλήματα σε βάρος Ε/κ και Τ/κ από το 1963 έως το 1974, δουλειά για την οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κολοσσούς όπως το Netflix και το ΗΒΟ. 

Απολαύστε τον Ανδρέα Παράσχο να απαντά στις ερωτήσεις του LBC όπως ακριβώς γράφει: χωρίς περιστροφές, φίλτρα ή ενδοιασμούς. Άλλωστε μετά από όλα όσα πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί πλέον να αντέξει τα πάντα.

Loader