Ο Κωνσταντίνος θα κάνει Πάσχα δίχως κρέας

Ο Κωνσταντίνος θα κάνει Πάσχα δίχως κρέας

Γίνεται; Και όμως, γίνεται

Διαθέτει το σώμα που πολλοί θα ζήλευαν αλλά επιλέγει τη διατροφή που πολύ λιγότεροι "τολμούν".

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Ο Κωνσταντίνος Παυλίδης είναι αυτό που ξέρεις, drummer / performer, μέλος τριών συγκροτημάτων. Είναι και αυτό που βλέπεις - και περαιτέρω ανάλυση δεν χρειάζεται. Είναι και εκείνο όμως, που ίσως δεν φαντάζεσαι. Vegan, με άποψη εμπεριστατωμένη επί του θέματος και... ήσυχη συνείδηση.

Μουσικός και vegan. Αισθάνεσαι ότι οι καλλιτέχνες έχουν ενδεχομένως ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και ευαισθησίες; 

Πιστεύω πως ναι. Κάθε μορφή τέχνης, απαιτεί κάποιο είδος ευαισθησίας, ενώ αποτελεί και ένα είδος έκφρασης, όπου οι ανησυχίες μας μεταφέρονται και «μεταφράζονται» μέσω αυτής. 

sdvd

Πότε πήρες την απόφαση να ακολουθήσεις μία τέτοια διατροφή και τι σε ώθησε να το κάνεις;  

Είμαι vegetarian εδώ και περίπου πέντε χρόνια, ενώ έγινα ολοκληρωτικά vegan, πριν από ένα χρόνο. Από πολύ μικρή ηλικία, μεγάλωσα με κατοικίδια. Πάντοτε είχα σκύλους και γάτους, ως εκ τούτου, απέκτησα μια ανιδιοτελή αγάπη προς τα ζώα γενικότερα. Στη συνέχεια και φτάνοντας σε μια ώριμη πλέον ηλικία, συνειδητοποίησα, ότι όλα ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα να ζήσουν. Άρα, θα έλεγα ότι η απόφαση μου για μία διατροφή plant-based, έχει να κάνει αποκλειστικά με την αγάπη μου για τα ζώα.  

Δυσκολεύτηκες στην αρχή και αν ναι, γιατί; 

Δε μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, αφού έκανα τη μετάβαση σταδιακά. Τους πρώτους μήνες αφαίρεσα το κρέας από τη διατροφή μου, μετά το ψάρι και έπειτα τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Αυτό τον τρόπο, θα πρότεινα να ακολουθήσει οποιοσδήποτε θέλει να αρχίσει μια vegan διατροφή. 

tyj

Συζητώντας με «παμφάγους», ποια είναι συνήθως τα πιο ατεκμηρίωτα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να ακυρώσουν τη δική σου επιλογή;

Είναι πραγματικά, παρά πολλά. Κάποια από τα αγαπημένα μου όμως, είναι: «Είναι θέμα επιβίωσης». «Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος είναι κυνηγός». «Είναι όλα μέρος της τροφικής αλυσίδας». «Καλά, τα λαχανικά και τα φρούτα δεν τα λυπάσαι;». «Και τι θα τρώω, άμα δεν τρώω κρέας;». «Ναι αλλά εγώ γυμνάζομαι, από πού θα παίρνω πρωτεΐνη;». «Εσείς οι vegan το κάνετε καθαρά για τη μόδα και μόλις αλλάξει η μόδα αυτή, θα τρώτε τα πάντα».

dfaws

Έτυχε ποτέ να πιαστείς στα χέρια με κάποιον μετά από έντονη συζήτηση για το θέμα, επειδή ο ίδιος ήταν πολύ προκλητικός; 

Ποτέ. Αποφεύγω να κάνω συζητήσεις με κλειστόμυαλα άτομα, τα οποία θα μπαίνανε στη διαδικασία και ενός καυγά. Αν είναι δεκτικός κάποιος στη διαφορετική άποψη, θα συζητήσω μαζί του και το πολύ πολύ, απλώς να διαφωνήσουμε και να τελειώσει εκεί η συζήτηση. Έχοντας φυσικά, προλάβει να αναπτύξει και αντικρούσει κάποια από τα επιχειρήματα που προανέφερα πριν κλείσει το θέμα.

Τι απαντάς στο γνωστό «Αν ο άντρας δεν φάει το κρέας του, δεν χορταίνει»;

Έλα να σου μαγειρέψω.

sdfar

Οπότε, τρως συνήθως φαγητά που εσύ έφτιαξες;

Ναι, μαγειρεύω πάντα μόνος μου το φαγητά μου. Σπάνια θα φάω κάτι από έξω. Για μένα εξάλλου, η μαγειρική είναι αυτοσχεδιασμός και δημιουργικότητα. Καθόλου δεν αισθάνομαι ότι είμαι περιορισμένος χωρίς τα ζωικά προϊόντα. Έχω πειραματιστεί μαγειρικά, με αποτέλεσμα να ανακαλύψω τα εύγευστα vegan burgers, wraps, ριζότο, ζυμαρικά, χούμους.

uj

Θεωρείς δηλαδή πως αν κάποιος δοκιμάσει από τα φαγητά σου, θα αλλάξει γνώμη για την αναγκαιότητα να τρώει ζωικής προέλευσης προϊόντα;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σεφ, ωστόσο, πιστεύω πως αν κάποιος θέλει να απολαύσει ωραίες γεύσεις και φαγητά, μπορεί να δοκιμάσει τα μπιφτέκια σόγιας, μια vegan μακαρονάδα ή ακόμα και τα υποκατάστατα κρέατος, από τα αρκετά πλέον vegan εστιατόρια που υπάρχουν. 

efrtgrt

Σε ενοχλεί να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με άτομα που τρώνε κρέας;

Όχι, δεν με ενοχλεί. Εξάλλου, το «πρόβλημα» δεν θα αλλάξει επειδή κάποιος αποφεύγει να φάει δίπλα μου κρέας ή όχι. Προσωπικά, θεωρώ ότι το πραγματικό πρόβλημα, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε άρνηση όσον αφορά στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των ζώων. Φυσικά και θα ήθελα να κάθομαι σε ένα τραπέζι που είναι cruelty free, όμως δεν έχω το δικαίωμα να επιβάλω οτιδήποτε σε κάποιο. Σε συνευρέσεις ωστόσο, πάντα παίρνω μαζί μου το δικό μου φαγητό. 

Ας καταρρίψουμε ορισμένους μύθους. Ζαλίστηκες ποτέ ή ένιωσες αδυναμία λόγω της vegan διατροφής σου;

Το αντίθετο. Νιώθω τη διπλάσια ενέργεια από ποτέ. Η αντοχή και η δύναμη μου στις προπονήσεις, είναι εμφανέστατα αυξημένες, όπως και η αποκατάστασή μου. Οπότε, αυτά που λέω, τα υποστηρίζω από προσωπική εμπειρία. Μπορούν να επαληθευτούν όμως και μέσα από πρόσφατα ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται και ιατρικά ντοκουμέντα. 

vfdvg

Όντας και λάτρης της γυμναστικής, χρειάζεσαι μεγάλα αποθέματα ενέργειας υποθέτω.

Αποθέματα ενέργειας δεν προέρχονται απαραιτήτως από τις πρωτεΐνες αλλά και από τους υδατάνθρακες. Με τη vegan διατροφή, καταναλώνεις αρκετή ποσότητα «σωστού και αργού» υδατάνθρακα, κάτι που βοηθά στην αύξηση μυϊκής μάζας αλλά και στα αποθέματα ενέργειας. Επίσης, ο συγκεκριμένος υδατάνθρακας είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με αποτέλεσμα να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης. 

cxvs

Πρωτεΐνη σε επαρκείς ποσότητες από πού παίρνεις;

Οι πιο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης στη vegan διατροφή, είναι τα tofu, tempeh, edamame beans -προϊόντα σόγιας- και τα όσπρια, κυρίως ρεβύθια, φασόλια, φακές. Πρωτεΐνη λαμβάνω επίσης από ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια που είναι υψηλής περιεκτικότητας καθώς και από το seitan -προϊόν γλουτένης υψηλής συγκέντρωσης σε πρωτεΐνη. Τέλος, τρώω σπιρουλίνα/ nutritional yeast και λαμβάνω vegan πρωτεΐνη σε σκόνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα μανιτάρια και το σπανάκι, προσφέρουν επιπρόσθετη πρωτεΐνη. Επίσης, ας καταρριφθεί επιτέλους ο μύθος που λέει ότι χρειαζόμαστε το διπλάσιο του βάρους μας σε γραμμάρια πρωτεΐνης. 

ytjht

Είδες διαφορά στο σώμα σου από τον καιρό που άλλαξες διατροφικές συνήθειες ή ακόμη και στην υγεία, ψυχική και σωματική; 

Σωματικά κέρδισα 4-5 κιλά μυϊκής μάζας, χωρίς να υπάρξει διαφορά στο ποσοστό λίπους του σώματος μου. Επιπλέον, παρατήρησα, αισθητή μείωση κατακράτησης υγρών και πολύ πιο γρηγορότερη χώνευση. Δεν υπάρχουν πλέον τοξίνες και κατάλοιπα αντιβιώσεων στο σώμα μου. 

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως έγκειται στην ψυχική μου υγεία, κάτι που πηγάζει από το γεγονός ότι γνωρίζω καλά, πως καμία αθώα ψυχή δεν βασανίστηκε για να με θρέψει. Κανένα γουρούνι δεν μπήκε στους θαλάμους αερίων, καμία αγελαδίτσα δεν δέθηκε σε κλουβί 0.80 x 1.80 για να μην αναπτυχθεί ώστε να μείνει τρυφερή για κατανάλωση…

Συνεπώς, από τότε που έκοψες το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, κοιμάσαι πιο ήρεμος τα βράδια;

Κοιμάμαι με καθαρή συνείδηση. Ξέροντας ότι δεν είμαι πλέον μέρος της κακοποίησης, της σφαγής και της εκμετάλλευσης αθώων ψυχών. 

vfdf

Θα μπορούσες να είσαι σε σχέση με άτομο που ναι μεν θα σεβόταν τη δική σου επιλογή αλλά δεν θα την ακολουθούσε;

Είμαι ήδη (γελάει). Η κοπέλα μου δεν είναι vegan αλλά όπως είπες, σέβεται τη δική μου επιλογή και εγώ τη δική της.

Πλησιάζει το Πάσχα. Πώς αισθάνεσαι που θα σουβλιστούν τόσα ζώα και θα γεμίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανάλογες φωτογραφίες…στο όνομα ενός εθίμου που απορρέει από τη θρησκεία μας;

Με συνθλίβει... χιλιάδες αθώες ψυχές φεύγουν άδικα, για ένα έθιμο μιας θρησκείας που κατά τα άλλα, έχει ως βάση την «αγάπη». Συγνώμη, αλλά δε βλέπω καμία αγάπη στο να σκοτώνονται χιλιάδες ζώα στο όνομα κάποιου εθίμου, θεού ή θρησκείας.

fdvf

Εσύ, τι θα φας στο πασχαλινό τραπέζι και κατά πόσο θα τσουγκρίσεις αυγά;

Το πιο πιθανόν, είναι να φάω ρεβίθια με κινόα και χούμους. Αυγά, όχι, δε θα τσουγκρίσω. Ασχέτως με το veganism, δεν είμαι πολύ των εθίμων και της παράδοσης.  

Κωνσταντίνε, το να είσαι vegan σε κάνει λιγότερο «άντρα»; 

Θα απαντήσω στην ερώτηση με ερώτηση. Πιο άντρας, είναι αυτός που ρισκάρει τη ζωή του για να αγκαλιάσει ή και να σώσει ένα άγριο ζώο ή αυτός που το πυροβολεί από μακριά; 

fghfg

 

Loader