O υπερδραστήριος και ταλαντούχος τριαντάρης πίσω από το Let's Do it Cyprus

O υπερδραστήριος και ταλαντούχος τριαντάρης πίσω από το Let's Do it Cyprus

Η προσωπική πορεία του Μηχανικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Αγγελή, μέσω μίας ευχάριστης και κατατοπιστικής συνομιλίας μαζί του - Πώς δημιουργήθηκε το Let's Do it και το Together Cyprus

Έχοντας εργαστεί ως μηχανικός περιβάλλοντος στον ιδιωτικό τομέα, ως επιθεωρητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ως συνεργάτης αλλά και επικεφαλής ερευνητής με οργανισμούς όπως το ΤΕΠΑΚ, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και το Cyprus International Institute of Management, ο μόλις 32 ετών Ανδρέας Αγγελή είναι το υπερδραστήριο και ταλαντούχο πλάσμα που βρίσκεται πίσω από την μεγάλη επιτυχία της τεράστιας πια εκστρατείας με τίτλο Let's Do it Cyprus.

H φανταστική εκστρατεία καθαρισμού των σκουπιδιών και της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών επιστρέφει στην Κύπρο από τις 25 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και αναμένεται να κινητοποιήσει φέτος ακόμη περισσότερους οργανισμούς, εταιρείες και μεμονωμένα άτομα και προσωπικότητες.

 

gsgsg

 

Πού όμως οφείλεται η τεράστια επιτυχία της εκστρατείας τα τελευταία χρόνια; Ας ρίξουμε μία ματιά στην προσωπική πορεία του Ανδρέα Αγγελή, τον οποίο εντοπίσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών του στην περιβαλλοντική μηχανική  (MA Environmental Engineering και MSc Design and Construction of Zero Carbon and Ultra Low Energy Buildings) και ένα χρονικό διάστημα όπου εργάστηκε στη Σκωτία, o Ανδρέας Αγγελή αποφάσισε το 2016 όπως επιστρέψει στην Κύπρο.

Επιθυμία του ήταν να εργαστεί στον τομέα που τον αφορούσε και όπου είχε εξειδικευτεί, προσφέροντας ταυτόχρονα με τις υπηρεσίες και τις γνώσεις που είχε αποκτήσει, πίσω στην κοινωνία της δικής του χώρας.

«Λόγω της χαράς και της ικανοποίησης που εισπράττεις με την ευγνωμοσύνη και το χαμόγελο, η ανιδιοτελής προσφορά είναι η μεγαλύτερη πράξη εγωισμού», πιστεύει.

Με τη γενναιόδωρη προσφορά σε άτομα που είχαν κιόλας μεγάλη ανάγκη είχε άλλωστε ασχοληθεί ο Ανδρέας και κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν, με τον τότε συγκάτοικό του, Νικόλα Παστελλόπουλο, είχαν φτιάξει μαζί τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα φοιτητών στο πανεπιστήμιο που φοιτούσαν με την ονομασία “Barbecue Baking & Coffee Society”. 

Κάτι που είχε αρχίσει αυθόρμητα με απλές κυριακάτικες συνάξεις στην αυλή του σπιτιού τους μετεξελίχθηκε γρήγορα σε μια ολόκληρη κοινωνική επιχείρηση, με δωρεάν παροχή ζεστού φαγητού και ροφημάτων σε αστέγους της περιοχής.

«Οι γκουρού του φαγητού και του καφέ» όπως είχαν γίνει γνωστοί σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα οι δύο Κύπριοι φοιτητές προσέφεραν με κέφι και ανιδιοτέλεια ένα ζεστό πιάτο φαί και ένα ρόφημα σε ανθρώπους που το είχαν πραγματικά ανάγκη.

«Ήταν ένα πολύ όμορφο πρότζεκτ που μας έχει διδάξει πως η προσπάθεια, η αποτυχία, η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν προσφέροντάς σου πολύτιμα εφόδια για το ταξίδι της ζωής» μοιράζεται μαζί μας ο Ανδρέας.

 

γσγσγ
Όταν φοιτητές στη Βρετανία περίμεναν κάθε Τρίτη και Πέμπτη στη γραμμή για να αγοράσουν burgers 

Να υπογραμμίσουμε ότι ο Νικόλας, ο οποίος έχει ως βάση του το Λονδίνο, έχει γίνει ο πρώτος Κύπριος με το ανώτατο επίπεδο πιστοποίησης στη βιομηχανία του καφέ (Q Grader) ενώ επαγγελματικά δραστηριοποιείται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη βοηθώντας αγρότες του καφέ να λαμβάνουν ψηλότερα εισοδήματα. 


Ακολουθήστε το CoffeeReps στο Instagram.


Με την επιστροφή του Ανδρέα στην Κύπρο το 2016 και έχοντας τότε ανύπαρκτο προσωπικό επαγγελματικό δίκτυο, αποφάσισε όπως δεχθεί χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση της τέως Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννας Παναγιώτου, την οποία είχε γνωρίσει μόνο μερικές μέρες νωρίτερα, για να οργανώσει την περίφημη Παγκύπρια Εκστρατεία Καθαρισμού Let’s Do It! Cyprus. 

Η δράση αυτή, ο θεσμός της ομαδικότητας και η προοπτική για κάτι μεγάλο ήταν οι αιτίες λοιπόν για τη μετέπειτα δημιουργία του ΜΚΟ Together Cyprus. 

Και πράγματι, η αυθόρμητη εκείνη απόφαση του Ανδρέα Αγγελή δεν λήφθηκε άδικα. 

Οι δράσεις καθαρισμού από το 2016 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εν λόγω εκστρατείας, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μπορεί ενδεικτικά να αναφερθεί ότι μόνο για το έτος 2019, περισσότεροι από 49,500 εθελοντές έχουν καταφέρει να περισυλλέξουν 310 τόνους απορρίμματα και ανακυκλώσιμα.

Ο εν λόγω ΜΚΟ ποτέ δεν υπήρξε υπόθεση ενός μόνο ατόμου, εξ ου και το όνομα Together, μάς εξηγεί ο ίδιος ο Ανδρέας. 

«Είναι ένας οργανισμός που προωθεί τη συνοχή και την αλληλουποστήριξη. Η ομάδα μας συναποτελείται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων: Aπό μηχανολόγους, γεωπόνους, και περιβαλλοντολόγους, μέχρι ειδικούς σε θέματα ΕΚΕ, βιολόγους και άλλους, το όραμά μας είναι σίγουρα κοινό και δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη μιας υγιούς κοινωνίας».

γσγσγσγ
Στο κτίριο 1776 στην Washington κατά την εκπαίδευσή του Ανδρέα Αγγελή σε θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Πέραν από τις δράσεις καθαρισμού που πλέον είναι υπό την εποπτεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Let’s Do It! Foundation, τα προγράμματά του οργανισμού στην Κύπρο έχουν συμπεριληφθεί σε Ευρωπαϊκά Ταμεία Αλληλεγγύης (Erasmus Solidarity) προωθώντας την κοινωνική συνοχή με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκστρατείες, οι οποίες είναι βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αν και πιστεύω ότι η σημαντικότερη επαγγελματική μου περίοδος βρίσκεται στα σκαριά, θα έλεγα ότι το πρώτο βήμα ήταν και σίγουρα και το πιο σημαντικό. Η τολμηρή απόφαση για τη δημιουργία του οργανισμού ήταν για εμένα το άλφα και το ωμέγα για να αντιληφθώ τη σημαντικότητα ανάπτυξης ενός πολυεθνικού δικτύου, να έρθω σε επαφή με επαγγελματίες, να κάνω λάθη και να μάθω θέματα οργανωτικά, νομικά, λογιστικά, να ανακαλύψω νέα ενδιαφέροντα και να εντοπίζω τρόπους να ενθουσιάζομαι καθημερινά, με τις τόσες ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί έξω. 

Παράλληλα, η συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια και εκπαιδεύσεις, μου έχουν προσφέρει εργαλεία για ανάπτυξη του χαρακτήρα μου και εδραίωση σχέσεων, φιλικών και επαγγελματικών. 

Η επιλογή του US Department of the States να εντάξει τον Ανδρέα Αγγελή ως τον νεαρότερο Κύπριο στο πρόγραμμα IVLP για θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ήταν το επιστέγασμα της αφοσίωσής του για τα εν λόγω θέματα. 

Στην Αμερική, μαζί με μία ομάδα 17 επαγγελματιών ανέπτυξαν το Διεθνές Δίκτυο SIGN (Sustainable Impact Global Network). 

«Στα 32 μου προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, επαγγελματίας, σύντροφος και φίλος. Ναι μεν έχω επαγγελματικές προσδοκίες και ψηλούς στόχους αλλά προέχει η ενδυνάμωση των οργανισμών των οποίων είμαι υπέυθυνος την παρούσα περίοδο,  το ΜΚΟ, η Εταιρεία και το Τμήμα Πανεπιστημίου και να συνεχίσω να νιώθω ωφέλιμος στην κοινωνία. 

Παρ’ όλ’ αυτά, σημαντικότερος στόχος για εμένα είναι να αναζητώ, να ανακαλύπτω αφορμές και να ζω στιγμές ευτυχίας σε κάθε επίπεδο και κάθε μέρα ξεχωριστά. Να ξυπνάω το πρωί και να εκτιμαώ τι έχω, να ξαπλώνω το βράδυ και να ονειρεύομαι, να ζω και να χαίρομαι, επειδή η ζωή είναι σύντομη και όμορφη. La Vita e Bella!»

 

φαφαφ
Μερικά από τα μέλη του οργανισμού, Together Cyprus. Από τα αριστερά, Χριστίνα Κυπριανού, Μαρία Κυπριανού, Πάνος Δημητρίου, Ιωάννης Μουζάς, Ιωάννα Παναγιώτου, Αθηνά Κανάρη, Ανδρέας Αγγελή, Χριστίνα Αδάμου

 

Loader