Πώς μια Φήμη μπορεί να καταρρίψει τα στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας

Πώς μια Φήμη μπορεί να καταρρίψει τα στερεότυπα της κυπριακής κοινωνίας

Και όχι μόνο

Η Φήμη Χατζηγιάννη, αν και επαγγελματίας φωτογράφος αρχιτεκτονικής, αποφάσισε πως είναι καιρός να ξαναγυρίσει τον φακό της και προς τους ανθρώπους – κάτι που έκανε και στο παρελθόν-, μόνο που αυτή την φορά δεν το έκανε για σελίδες κάποιου περιοδικού. Το έπραξε για τις ανάγκες ενός δικού της πρότζεκτ με τίτλο «Gender Equality»

Μιας καμπάνιας που είχε στόχο να αφήσει τους φωτογραφιζόμενους να εκφραστούν μέσα από την απλότητα της στάσης του σώματος, η οποία ανεπιτήδευτα θα απέδιδε τα πιστεύω τους γύρω από «ταμπέλες» και ταμπού της κοινωνίας σε σχέση με την Ισότητα των Φύλων

Η Φήμη, μίλησε μέσα από την τέχνη της και έβγαλε την αλήθεια τους, χωρίς να τους «στήσει». Σκοπός της εξάλλου ήταν να στήσει στον «τοίχο» τα στερεότυπα και όχι τους ανθρώπους που επέλεξε να φωτογραφίσει. 

435567889909

Η δημιουργός αυτού του πρότζεκτ, δίνει και κάποιες απαντήσεις όμως, μέσα από την Avant-garde.

65678900-0--0
photo credits: pascale bouzon

Γιατί θεωρείς ότι μια φωτογραφία έχει τη δύναμη να καταρρίψει στερεότυπα;

Διότι τα στερεότυπα πολλές φορές είναι αυτά που φαίνονται και όχι αυτά που πραγματικά είναι. Η φωτογραφία θα σου δώσει μια πρώτη εικόνα και μάλιστα δυναμική. Για να ολοκληρωθεί χρειάζεται να γνωρίσεις και τον ίδιο προσωπικά. Άρα στο σύνολο έχεις ολοκληρωμένη «εικόνα» για ένα άνθρωπο.

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τα άτομα που θα φωτογραφίσεις;

Με ένα και μοναδικό. Την αλήθεια τους. Είτε είναι πρόσωπα που εκτίθενται συχνά στη δημοσιότητα είτε όχι, έχουν ως κοινό στοιχείο, την αλήθεια! Δηλαδή, οι λόγοι που φωτογραφίζονται, υφίστανται και στην καθημερινότητα τους, πρεσβεύουν το χαρακτήρα τους. Είναι πολύ προσεγμένες οι επιλογές. Ουσιαστικά, δεν είμαι εγώ αυτή που «σπάει τα στερεότυπα», εσείς είστε. Φωτογραφίζω, οι δημοσιογράφοι το προβάλλουν και ο κόσμος αγκαλιάζει το αποτέλεσμα. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται το δήθεν και το ψεύτικο. Όπως αντιλαμβάνεται επίσης το αγνό και αληθινό. Κάπου εδώ θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.

Γιατί επέλεξες να «αγγίξεις» αυτού του είδους τα στερεότυπα, μέσα από τις φωτογραφίες σου και όχι κάποια άλλα;

Τις κατηγορίες στο συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν τις άγγιξα εγώ. Απλά διάλεξα σε κάθε ομάδα να υπάρχουν άτομα από το ίδιο επάγγελμα. Άφησα το ελεύθερο στους φωτογραφιζόμενους να τοποθετηθούν οι ίδιοι όπως, και όπου το ένιωθαν. Οι ίδιοι άγγιξαν την ισότητα, από τον τρόπο που κάθεσαι μέχρι και το γεγονός ότι το φύλο σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας μπορεί να παίξει ρόλο -λανθασμένα βέβαια- στην εμπιστοσύνη του εργαζόμενου και την ποιότητα της δουλειάς του.

Τι δηλώνουν όμως και οι τέσσερις δημοσιογράφοι της Digital tv που έλαβαν μέρος στην φωτογράφιση; 

43457689000
gender equality / Δημοσιογράφοι της Digital tv

Νίκολα Καρατζιά: Κάτσε καλά... Δεν θα μου πεις πως θα καθίσω. Κλείσε τα πόδια, φαίνεται το εσώρουχό σου, δεν είναι κομψός ο τρόπος που κάθεσαι, ίσιωσε την πλάτη και σταύρωσε τα πόδια, κάθισε σαν κυρία, κάθεσαι σαν άντρας. Ρε, πως έκατσες έτσι λες και είσαι κοριτσάκι; Κάτσε σαν άντρας. Εννά σε περιπαίζουν. Στερεότυπα που καταπιέζουν την ελευθερία έκφρασης του ανθρώπου και "ταμπελώνουν". Κάτσε καλά... Θα καθίσω όπως μ'αρέσει.

Κωνσταντίνος Ψυλλίδης: "Πως κάθεσαι έτσι; Είσαι τίποτε γενέκα/άντρας; Κάτσε σωστά." Σε μια κοινωνία που δαχτυλοδείχνει τις γυναίκες εάν τυχόν φάινεται το εσώρουχο τους -αλλά όχι εκείνον που ξερογλείφεται- εμείς υψώνουμε ένα μεσαίο δάχτυλο και καθόμαστε όπως γουστάρουμε.

Ζώη Αυγουστή: Μήπως ήρθε η ώρα το 2021, να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία μας στάση απέναντι στα στερεότυπα; Ξεκίνησε από εσένα, από την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα κατάστημα και θα σκεφτείς ότι τα αγοράκια δεν φοράνε ροζ και δεν παίζουν με κούκλες ή από το τι θα πεις την επόμενη φορά που θα δεις έναν άντρα να κάθεται «γυναικεία» και μια γυναίκα «αντρικά». Από τα μικρά, γίνονται τα μεγάλα και τα μεγάλα κάνουν πράξη το «Ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, ίσες υποχρεώσεις», που κάποια στιγμή χωρίς ουσιαστικά να το εννοείς, είπες κι εσύ!

Μαρίνος Νομικός: Οι άντρες κάνουν manspreading? Φήμη. Το σταυροπόδι είναι γυναικείο χαρακτηριστικό; Φήμη (και φταίει κάποια Sharon Stone γι' αυτό). Οι άντρες κάθονται μάγκικα και οι γυναίκες σεμνά; Φήμη. Τα στερεότυπα είναι για να σπάνε; Ναι. ΑΠΟ τη Φήμη. Τη φωτογράφο. Που τα σπάει. Και τα στερεότυπα και γενικά.

Ακολουθούν οι υπόλοιπες φωτογραφίες του πρότζεκτ "Gender Equality" με σχετικές δηλώσεις των ατόμων που φωτογραφήθηκαν ή σχόλιο της φωτογράφου Φήμη Χατζηγιάννη. 

54567890-
Οικογένεια Blacksmith

Κύπρος: Γυναίκα και άνδρας. Τα δύο φύλα είναι ίσα με ελάχιστες διαφορές στα χαρακτηριστικά. 

Άντρεα: Η γυναίκα έχει δύναμη ψυχής ισάξια όπως την μυική δύναμη ενός άντρα. Όρια δεν υπάρχουν φτάνει να πιστεύεις σε αυτό που πας να κάνεις!

 

65675890--
Ραδιοφωνικοί Παραγωγοί

Ιωαννα & Δημητρης:

Μπορεί να διαφωνούν καθημερινά για πολλά, στο μικρόφωνο, όμως το πιο ανατρεπτικό δίδυμο του κυπριακού ραδιοφώνου συμφωνεί σε ένα:Gender is a state of mind!

 

87766543423
Ηθοποιοί

Ηλίας: Ίση μεταχείριση, ίσες  ευκαιρίες, ίσοι άνθρωποι

Μαρία: Τα δάκτυλα, τα χέρια, τα πόδια, το μυαλό, εξισώνονται για να σφίξουν αυτό που κρατούν, κάτω από τον ίδιο ουρανό.

544556656776
Tattoo artists

Matt Leblack: Tattooing has no gender, is all about art and freedom of expression.

Baroque Rococo: All existance is perceived in dualities...  Night and day. Ying Yang. Breathe in breathe out. As above so Below...

©By Fimi. H.

Οι φωτογραφίες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα

546576879898
Η Στέλλα και η Φήμη

Στέλλα: Η ισοτιμία στα επαγγελματικά δικαιώματα δεν έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας. Όπως και να μοιάζει το εξώφυλλο πάντα το περιεχόμενο θα μετράει. Σε μια κοινωνία που μας προωθεί την εικόνα και το φαίνεσθαι, τολμουμε εκπροσώποντας το είναι, να κερδίζουμε αυτά που αξίζουμε. Για να αλλάξουμε πρώτα το νου και μετά το τόπο μας. Να τον κάνουμε καλύτερο.

Loader