Τι είναι πιθανότερο, να λυθεί το Κυπριακό ή να αποκτήσουμε ανοιχτά gay πρόεδρο;

Τι είναι πιθανότερο, να λυθεί το Κυπριακό ή να αποκτήσουμε ανοιχτά gay πρόεδρο;

Αν και πάνω-κάτω ξέρουμε την απάντηση, μια κουβέντα με τον σύμβουλο του Προέδρου για θέματα ΛΟΑΤΙ Κώστα Γαβριηλίδη είναι πάντα αποκαλυπτική για την όχι-και-τόσο-ανεκτική κοινωνία μας

Ο πρώην πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κώστας Γαβριηλίδης δέχθηκε πυρ ομαδόν από διάφορες πλευρές (ακόμα κι από τη δική του) όταν ανέλαβε σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, δεν αφήνεις τον ενεργό ακτιβισμό για ένα γραφειοκρατικό, ασαφές και αρκετά σκιώδες (έστω και αμισθί) κυβερνητικό πόστο, σωστά;

Όμως μια φορά ακτιβιστής, πάντα ακτιβιστής και ο Κώστας εξακολουθεί να παλεύει για τα πιστεύω του, που παραμένει πάντα η υπεράσπιση της διαφορετικότητας, μέσα από το νέο του πόστο ακόμα κι αν κινδυνεύει να συνθλιβεί στα γρανάζια του γραφειοκρατικού τέρατος που ακούει στο όνομα διακυβέρνηση. Βλέπετε στα καθήκοντα του κ. Γαβριηλίδη δεν περιλαμβάνεται μόνο η ενημέρωση του Προέδρου για τα θέματα αρμοδιότητας αλλά και ο συντονισμός όλων των Υπουργείων που πιθανώς να εμπλέκονται σ’ αυτά. Κι εκεί τα πράγματα ζορίζονται. 

Μια συζήτηση με τον Κώστα Γαβριηλίδη αναπόφευκτα θα στραφεί γύρω από θέματα ΛΟΑΚΙ και σεβασμού της διαφορετικότητας, συνεπώς όταν υπάρχει γύρω μας ρατσισμός και ομοφοβία, όταν συνάνθρωποί μας δέχονται ύβρεις, bullying, απειλές ακόμα και σωματική βία για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το χιούμορ και η πλάκα δεν είναι ακριβώς τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό. Γι’ αυτό ίσως αυτό το Lunch Break Challenge βγήκε λίγο πιο “σοβαρό” απ’ το συνηθισμένο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάναμε τον καλεσμένο μας να στριφογυρίσει λίγο άβολα στον καναπέ του. 

Από την όχι-και-τόσο-ανεκτική κυπριακή κοινωνία, στα μικρά βήματα προόδου και από το αν πρέπει οι επώνυμοι gay να κάνουν outing στο ενδεχόμενο να έχει ποτέ η Κύπρος ανοιχτά gay πολιτικό αρχηγό (ακόμα και πρόεδρο!), 15 λεπτά είναι πολύ λίγα για να καλύψεις ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό πεδίο. Προσπαθήσαμε όμως και ο Κώστας Γαβριηλίδης, οφείλω να παραδεχτώ, είναι ένας εξαιρετικά ψύχραιμος, άνετος και συνειδητοποιημένος συνομιλητής. 

Δείτε το LBC με τον Κώστα Γαβριηλίδη:

Loader