Παναγιώτη Μπρατάκο, γιατί να έρθουμε να δούμε τη «Λιόλια»;

Παναγιώτη Μπρατάκο, γιατί να έρθουμε να δούμε τη «Λιόλια»;

«Είναι ένα έργο τρυφερό και αγαπησιάρικο. Ταιριάζει επίσης με το χειμερινό κλίμα!»

Ο Παναγιώτης Mπρατάκος θα ήθελε να τον γνωρίσουμε μέσω της δουλειάς του και μας προσκαλεί στις τελευταίες παραστάσεις μιας συγκινητικής ιστορίας αγάπης που σκηνοθέτησε ο ίδιος, της «Λιόλιας»:

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Κερένια Κούκλα είναι το δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1911), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Πατρίς το 1908 και εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911, τη χρονιά του πρώιμου θανάτου του συγγραφέα. Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας ξετυλίγεται ένα αστικό δράμα ταπεινών και καταφρονεμένων, σαν να ήταν οι τραγικοί ήρωες ενός αρχαίου δράματος: καθένας τους έχει το δίκιο με το μέρος του και κανείς τους δεν έκανε κάτι για το οποίο πρέπει να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. H Μοίρα όμως εκτελεί τα προγραμμένα, που φαντάζουν αναίτια και παράδοξα.

Απέναντι σε αυτή την σκληρή και άδικη Μοίρα, ο συγγραφέας υμνεί τη Ζωή, την Φύση, τον Ήλιο και τον Έρωτα. Κορυφαίο συμβολιστικό έργο της ελληνικής πεζογραφίας, η Κερένια Κούκλα  προκάλεσε σάλο στην εποχή της, τόσο για τη δημοτική γλώσσα της, που στοίχισε στο έργο πολλές εκδοτικές περιπέτειες, όσο και για την τολμηρότητα του θέματος, που πήγαινε κόντρα στον καθωσπρεπισμό. Το μυθιστόρημα αυτό, που αγαπήθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές, έγινε το πρώτο ελληνικό λογοτεχνικό έργο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1916 από τον Μιχάλη Γλητσό, θεατρικό έργο, τηλεοπτική σειρά και graphic novel.

Η Μemorandum Theatre Group εμπνέεται από αυτό το υπέροχο ερωτικό παραμύθι για να μας παρουσιάσει μία συγκινητική ιστορία για τα πάθη του έρωτα και την δύναμη της αγάπης, σε μια παράσταση που συνδέει τους παράφορα ερωτευμένους ήρωες του Χρηστομάνου με το ρεμπέτικο τραγούδι σε ενορχήστρωση και μουσική διασκευή του  συνθέτη Δημήτρη Σπύρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: Παναγιώτης Μπρατάκος/ Αλέξανδρος Αχτάρ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Παναγιώτης Μπρατάκος

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Δημήτρης Σπύρου

ΣΚΗΝΙΚΑ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σωσάννα Τομάζου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Καρολίνα Σπύρου

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Αλέξανδρος Αχτάρ


CAM AS YOU ARE: Με την κάμερα του smartphone και μ' ένα stabilizer, σε μονοπλάνο και χωρίς μοντάζ


 

Loader