Δρ. Νεοφύτα Κυπριανού: «Ο πολιτισμός πρέπει πάντα να κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του ανθρώπου»

Δρ. Νεοφύτα Κυπριανού: «Ο πολιτισμός πρέπει πάντα να κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του ανθρώπου»

Η λειτουργός Δημοτικής υπηρεσίας και υπεύθυνη του τμήματος πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου της Πόλης Χρυσοχού, μιλά αποκλειστικά στην Avant-Garde για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου

Ποιος ο ρόλος, οι στόχοι και οι δραστηριότητες του Τμήματος Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς; 

To Τμήμα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου είναι υπεύθυνο για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την διοργάνωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Δήμου μας, ο οποίος λόγω της πλούσιας ιστορίας του, διαθέτει μεγάλο πολιτιστικό υπόβαθρο.  Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς  έχει το προνόμιο να αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους της Κύπρου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1882. Η σημερινή Πόλη Χρυσοχούς διαθέτει πλούσιο αρχαιολογικό υπόβαθρο, καθώς αποτελεί συνέχεια των αρχαίων πόλεων του Μαρίου και της Αρσινόης και υπήρξε ένα από τα 10 βασίλεια στην Κύπρο, που ιδρύθηκαν από τους Μυκηναίους, όταν έφτασαν στην Κύπρο. Ο νέος Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς ενόψει και της επικείμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την συνένωση των 13 κοινοτήτων θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της ευρύτερης περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς. Στόχοι του Τμήματος μέσω της διοργάνωσης ποικίλων πολιτιστικών δρωμένων είναι η προβολή και η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσβλέποντας στην πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου και στην διεύρυνση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, παρά τις μικρές οικονομικές του δυνατότητες διοργανώνει εδώ και χρόνια αξιόλογες και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες προσελκύουν μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων επισκεπτών. 

1

Αναφερθείτε στις κυριότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς σε ετήσια βάση. 

Οι ετήσιες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται από τον Δήμο μας με μεγάλη επιτυχία είναι οι ακόλουθες:

 

-    Μέρα Παραδοσιακών Προϊόντων και Λαϊκής Τέχνης- Εορτασμός Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού 

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκόσμια σαν Ημέρα Τουρισμού. Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει  για τη χώρα μας  και ιδιαίτερα για την περιοχή μας ο τουρισμός, και η συνεχής αναβάθμιση και  o εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, διοργανώνει εντός Σεπτεμβρίου την εκδήλωση αυτή από το 2000. Πρόκειται για μία από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις του Δήμου, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες ντόπιοι, αλλά κυρίως ξένοι τουρίστες. Η εκδήλωση αναδεικνύει και προβάλλει την οινογαστρονομική παράδοση της χώρας μας και προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας και συναναστροφής.  Πρόκειται για εκδήλωση, η οποία προσελκύει ξένους επισκέπτες, οι οποίοι επιλέγουν αυτή την περίοδο να περάσουν τις διακοπές τους στην Πόλη μας. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε ένα πραγματικό κυπριακό χρώμα με έκθεση με ιστορικές και αρχαιολογικές φωτογραφίες, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και παρουσίαση παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων , τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες.  Παράλληλα, υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικό σχήμα και παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής. Στόχος και σκοπός της εκδήλωσης είναι μεταξύ άλλων, να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες, και να θυμίσουμε στους νεότερους τη λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, σε μια γενικότερη προσπάθεια για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού  μας προϊόντος. 

-    Φεστιβάλ Ψαριού 

Το  Φεστιβάλ Ψαριού, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 9 χρόνια στο γραφικό λιμανάκι του Λατσιού αποτελεί μία  επίσης πολύ πετυχημένη εκδήλωση, που έχει καταστεί θεσμός για το Δήμο μας και προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η προβολή της περιοχής και ιδιαίτερα του πανέμορφου λιμανιού του Λατσιού ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προσφέρεται δωρεάν φρέσκο ψάρι και ποτό στους επισκέπτες. Υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή δημοφιλών τραγουδιστών και χορευτικών συγκροτημάτων,  ενώ στο χώρο λειτουργούν περίπτερα εκθετών με παραδοσιακά προιόντα και επίδειξη παραδοσιακών τεχνών. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούν εργαστήρια για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών. 

-    Καρναβάλι 

Ο Δήμος μας διοργανώνει εδώ και δεκαετίες αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, την διοργάνωση Καρναβαλίστικης Παρέλασης με τη συμμετοχή οργανωμένων φορέων και συνόλων της ευρύτερης περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς, Καρναβαλίστικη Φιέστα και εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στην Δημοτική Πλαζ στο Λατσί.  

-    Χριστουγεννιάτικο Χωριό 

Η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού εδώ και δύο χρόνια στον γραφικό κεντρικό πυρήνα της Πόλης αποτελεί έναν νέο υποσχόμενο θεσμό και μια καινοτόμα δράση μακράς διάρκειας για την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει καταλυτικά στην αναζωογόνηση του πυρήνα της Πόλης, δίνοντας νέα πνοή και ζωή στις τοπικές επιχειρήσεις και στους κατοίκους της. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το οποίο περιλαμβάνει εντυπωσιακό στολισμό, ξύλινα σπιτάκια με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, σπιτάκι του Άγιου Βασίλη, πανηγυρική έναρξη με Παρέλαση του Αγίου Βασίλη, πλαισιωμένου από ομάδες σχολών χορού, μαζορέτες και ξωτικά, πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, δημιουργεί μία μαγευτική γιορτινή ατμόσφαιρα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. 

 

-    Εκδηλώσεις Κατακλυσμού 

Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς ως παραλιακός Δήμος διοργανώνει εδώ και χρόνια τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Κατακλυσμού στο γραφικό λιμανάκι του Λατσιού. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συναυλία με δημοφιλείς τραγουδιστές, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την συμμετοχή τοπικών σχολών και ομάδων χορού, αλλά και δωρεάν ψυχαγωγία παιδιών με σκάφη και θαλάσσια αγωνίσματα. Οι φετινές εκδηλώσεις του Κατακλυσμού, που θα διοργανωθούν στις 22-24 Ιουνίου στο λιμανάκι του Λατσιού περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συναυλία του δημοφιλούς Έλληνα καλλιτέχνη Στέλιου Διονυσίου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ. Επίσης, την Δευτέρα του Κατακλυσμού θα πραγματοποιηθούν θαλάσσια αγωνίσματα, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορό των ποτηριών από τον κάτοχο του ρεκόρ γκίνες Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, χορευτικό πρόγραμμα από την Σχολή Χορού Δράκου και την ομάδα της Διαμάντως Νεοφύτου, όπως επίσης και ζωντανή μουσική. 

-    Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 

Η διοργάνωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων  έχει ως  στόχο όχι μόνο την διατήρηση και  την καλλιέργεια του πολιτισμού μας, μέσα από την προβολή ποικίλων πολιτιστικών δρωμένων αλλά και την  αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, μέσα από την ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, δίνοντας τους την ευκαιρία να χαρούν τις διακοπές τους σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον εμπλουτισμένο με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες αρχίζουν από τον Ιούλιο και ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σχήματα και χορευτικά συγκροτήματα.  

-    Λειτουργία Ελεύθερου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει εδώ και έξι χρόνια τον θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου μας, στο πλαίσιο του οποίου οι δημότες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις με θέματα ευρέως φάσματος, που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως π.χ. θέματα υγείας, περιβάλλοντος, κοινωνικά κλπ από εκλεκτούς ομιλητές. 

2

Ποια η σημασία και η αξία της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς; 

Αναμφισβήτητα οι εκδηλώσεις είναι συνυφασμένες με τον πολιτισμό μας, ο οποίος αποτελεί την έκφραση της κοσμοθεωρίας ενός λαού, βιωμένης μέσα από την ζωή και την παράδοσή του.  Γι’ αυτό και πρέπει να αποτελεί ύψιστη αποστολή όλων μας, πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανωμένων συνόλων και κοινωνίας να εμπεδώσουμε ιστορική και πολιτιστική συνείδηση. Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς υιοθετώντας την άποψη ότι ο πολιτισμός πρέπει πάντα να κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του ανθρώπου, έχει ως στόχο τον διαχρονικό καταρτισμό ενός προγράμματος  ποικίλων και ποιοτικά αναβαθμισμένων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες σφυρηλατούν και διαμορφώνουν συνείδηση της αξίας και των αξιών των πολιτιστικών μας καταβολών.  Οι νεότερες γενιές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους, μαθαίνοντας για τα έθιμα του λαού μας, απολαμβάνοντας τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της παράδοσής μας, τα τοπικά προϊόντα και τα παραδοσιακά μας εδέσματα και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις προσθέτουν και στο τουριστικό προϊόν του Δήμου, προσφέροντας στους τουρίστες την εμπειρία του να απολαύσουν δείγματα από την κυπριακή κουλτούρα και παράδοση. Από το πλούσιο παρελθόν οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και το ζωντανό σήμερα της Πόλης Χρυσοχούς. Μιας πόλης, ενός σύγχρονου Δήμου που διατηρεί και προάγει εκείνα τα πολιτιστικά και ιστορικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά άσβεστα και αναλλοίωτα. Καταληκτικά, ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς με το πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δικαιολογημένα εντάσσεται στον χάρτη των πολιτιστικών δρωμένων της Κύπρου και ανεβάζει ψηλά τον πήχη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον τόπο μας. 

 

3

 

Loader