Ειρήνη Λουκαΐδου για 2o Συνέδριο ΜΚΟ: "Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που απειλεί την ανθρωπότητα"

Ειρήνη Λουκαΐδου για 2o Συνέδριο ΜΚΟ: "Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που απειλεί την ανθρωπότητα"

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, Παγκόσμια Μέρα ΜΚΟ, από τις 9:00-15:00, στα κεντρικά γραφεία της EIMF αλλά και διαδικτυακά στο κανάλι της eimf στο YouTube.

Με αφορμή το συνέδριο «Κλιματική Κρίση- Η Ανθρωπότητα σε κρίση» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία, η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Grow Sustainability Consulting, Ειρήνη Λουκαΐδου, μάς μιλά για όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στο 2ο Συνέδριο ΜΚΟ.

Το θέμα του συνεδρίου είναι απλό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό: η κλιματική κρίση. Η κα. Λουκαΐδου δηλώνει ότι αυτή η κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα.

Κα. Λουκαΐδου, σε λίγες ημέρες θα έχουμε το 2ο Συνέδριο στην Κύπρο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες; 

Σε μία προσπάθεια να εξοπλίσουμε τους τοπικούς ΜΚΟ με τα κατάλληλα εφόδια έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στην εργασία τους αλλά και να δώσουμε το έναυσμα να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους, η Grow Sustainability Consulting σε συνεργασία με το European Institute of Management and Finance (EIMF) διοργανώνουν το 2ο Συνέδριο ΜΚΟ στη Κύπρο με τίτλο «Κλιματική Κρίση- Η Ανθρωπότητα σε κρίση». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, Παγκόσμια Μέρα ΜΚΟ, από τις 9:00-15:00, στα κεντρικά γραφεία της EIMF αλλά και διαδικτυακά στο κανάλι της eimf στο YouTube.

Τι θα αφορά και τι θα συζητηθεί σε αυτό; 

 Όπως προδίδει και ο τίτλος, φέτος το συνέδριο επικεντρώνεται σε θέματα περιβάλλοντος και απευθύνεται κυρίως σε Μ.Κ.Ο με βασικό σκοπό τη προστασία του περιβάλλοντος. Το συνέδριο θα αποτελείται από μία σειρά παρουσιάσεων, διαλέξεων και συζητήσεων γύρω από πολλά και διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν ένα ΜΚΟ σήμερα όπως τον ρόλο συνεργειών για τις ενέργειες των ΜΚΟ, ανάπτυξη πόρων,  ακτιβισμός, και έρευνα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των ΜΚΟ για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Αφορά όλους τους μη κερδοσκοπικούς, εθελοντικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν καθώς η εκδήλωση και είναι μία κοινωνική προσφορά των εταιρειών Grow Sustainability Consulting και της EIMF. Διακεκριμένοι ομιλητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής συνοχής αλλά και εμπειρογνώμονες στα πιο πάνω θέματα θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις στον  τομέα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ανταλλαγούν απόψεις και ιδέες και θα αναλυθούν οι καλύτερες πρακτικές που υιοθετούνται σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την ενθάρρυνση και την έμπνευση των συμμετεχόντων να συνεχίσουν τις προσπάθειες και τις δράσεις τους.  

Πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται τέτοιου είδους συνέδρια και θα υπάρξει και συνέχεια;

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις που να επικεντρώνονται στον τομέα των ΜΚΟ καθώς οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες διαφοροποιούνται πάρα πολύ από αυτές ενός κερδοσκοπικού οργανισμού και χρειάζεται εξειδίκευση όπως σε όλα τα θέματα εξάλλου και εκπλήσσομαι που δεν έχει διοργανωθεί μέχρι στιγμής κάτι ανάλογο. Μετά την θετική  ανταπόκριση και το τεράστιο ενδιαφέρον στο Συνέδριο, έχουμε αποφασίσει  να το καθιερώσουμε   και ευχόμαστε με αυτό τον τρόπο να εμπνέουμε τους τοπικούς ΜΚΟ να συνεχίσουν το έργο τους με ενθουσιασμό και πάθος για θετική κοινωνική επίδραση. 

Γιατί αποφασίσατε να ονομάσετε το συνέδριο ‘’Κλιματική Κρίση – Ανθρωπότητα σε Κρίση;

Όπως είπε η Greta Thunberg, ‘’Το σπίτι μας καίγεται’’. Η κλιματική κρίση, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που απειλεί την ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο μια περιβαλλοντική απειλή, αλλά μια κρίση που αγγίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης - από την υγεία και την τροφή μας, μέχρι την στέγη και την ασφάλεια μας. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται συνεχώς, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, από καύσωνες και ξηρασίες, μέχρι πλημμύρες και καταιγίδες. Οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες και οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι πληθυσμοί είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα και απαιτεί τη συνεργασία όλων των εθνών. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση, να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να εργαστούμε για ένα βιώσιμο μέλλον. Στη χώρα μας, αρκετοί ΜΚΟ κάνουν αξιόλογες προσπάθειές αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και βιώσιμης διαχείρισηςδιαχείρισης των αρνητικών της επιπτώσεων. Μέσα από αυτό το συνέδριο θέλουμε να δώσουμε το βήμα σε αυτές της ΜΚΟ να μοιραστούν μαζί μας τις προσπάθειες τους, δίνοντας τους έτσι το προσκήνιο και την δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές. 

Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας ΜΚΟ στην Κύπρο;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας ΜΚΟ είναι αναμφίβολα πολλές. Αρχικά, ένας ΜΚΟ πρέπει να εξασφαλίσει τους κατάλληλους πόρους για να ενεργοποιεί και να τροφοδοτεί την θετική του επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον. Όταν λέμε όμως πόρους δε σημαίνει κατά ανάγκη χρηματικούς πόρους. Ο εθελοντισμός είναι ανθρώπινοι πόροι, οι δωρεές σε είδος είναι ένα άλλο είδος ανάπτυξης πόρων. Εταιρικές χορηγίες μπορεί να αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που να αξιοποιούν τις βασικές ικανότητες και δραστηριότητες μίας εταιρείας. Άρα υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και ο κάθε ΜΚΟ πρέπει να βρει αυτούς που ικανοποιούν τις ανάγκες του.

Μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ενός ΜΚΟ και ενός κερδοσκοπικού οργανισμού η οποία θα ωφελήσει την κοινωνία;

Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει και κατά την ταπεινή μου άποψη είναι και ο μόνος τρόπος να προοδεύσουμε σαν ανθρωπότητα και να ξεπεράσουμε τις όποιες προκλήσεις. Με τον επιχειρηματικό κόσμο να αντιλαμβάνεται ότι η φιλανθρωπία δεν είναι αρκετή για να τον μετατρέψει σε βιώσιμο και εταιρικά υπεύθυνο και την μετατόπιση της σημασίας στη δημιουργία διαμεριζόμενης αξίας σε όλους τους συμμέτοχους εκ των οποίων από τα πιο σημαντικά η κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται, οι ΜΚΟ θα πρέπει να ανταποκριθούν στα νέα αυτά δεδομένα για να προσέλκυση υποστήριξη και να αντλήσουν πόρων από επιχειρήσεις βάση αυτού του νέου μοντέλου συνεργασίας. Για να γίνει όμως αυτό με επιτυχία, θα πρέπει να ταυτιστούν οι αξίες του ΜΚΟ με τον κερδοσκοπικό οργανισμό. Θα πρέπει να συμπορευτούν αρμονικά με αμοιβαίο όφελος που να διασφαλίζει την ευημερία της κοινωνίας. Εξάλλου, μία εταιρεία μπορεί μόνο να ευημερήσει σε μία κοινωνία που ευημερεί. 

Κλείνοντας, πώς θα μπορούσε κάποιος να συμμετέχει στο συνέδριο; 

Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το Συνέδριο όπως το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τη θεματολογία βρίσκονται στην σελίδα του συνεδρίου. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι εντελώς δωρεάν προς όλους όσους εργάζονται εθελοντικά και μη σε ΜΚΟ και είναι μία κοινωνική προσφορά των εταιρειών Grow Sustainability Consulting και EIMF. Η εγγραφή είναι απαραίτητη και μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο eimf.eu/NGOcongress. Το συνέδριο θα προβάλλεται και ζωντανά στο κανάλι της eimf στο YouTube, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.1

Loader