Γνωρίζουμε την κοινότητα του AfroBanana

Γνωρίζουμε την κοινότητα του AfroBanana

Όσα είπαν αποκλειστικά στην Avant-Garde

Με το σλόγκαν 'Γνωρίστε την κοινότητα του AfroBanana. Τους ανθρώπους που χτίζουν τον κόσμο μας', παρουσιάσαμε την περασμένη βδομάδα 4 μίνι συνεντεύξεις, όπου συνεργάτες του πολυετούς φεστιβάλ μας μίλησαν για την συμμετοχή τους στο φετινό AfroBanana.

Εδώ μαθαίνουμε λίγα περισσότερα γι'αυτές τις συνεργασίες.

Γιώργος Τσαγγάρης - Animafest

Η συνεργασία με τον Γιώργο Τσαγγάρη τρέχει εδώ και χρόνια. Συνήθως αφού κλείσουν οι μουσικές σκηνές, ξεκινούν οι προβολές ταινιών animation με την επιμέλεια του αγαπητού μας φεστιβάλ της υπαίθρου, Animafest. Φέτος με ευκαιρία, ή μάλλον την πρόκληση, που μας έθεσε το φεστιβάλ μας στην Αθήνα, που ήταν σε ένα καθαρά αστικό περιβάλλον, σε περιορισμένο χώρο και χρονικό διάστημα, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια πουλιών, που προσφέρουν στον καθένα ένα μίνι ιδιωτικό σινεμά. Αυτό μας επέτρεψε να αναδείξουμε και τον κυπριακό κινηματογράφο στην Αθήνα, όπου ο Δήμος Αθηναίων κάλεσε το AfroBanana για να παρουσιάσει την σύγχρονη όψη του κυπριακού πολιτισμού. Έτσι τα σπιτάκια έρχονται πλέον μαζί μας και στα Λεύκαρα, για να δόσουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν και ταινίες animation με ένα απ΄τα σπιτάκια γεμάτο ταινίες μόνο για τους μικρούς μας επισκέπτες.

Σταύρος Φώκου - Το Πατρικό, Μαειρκό & Κουζίνα Άρκα

Τα αδέρφια Φώκου, οι πρωτοπόροι της μοντέρνας κυπριακής κουζίνας που έστησαν το πολυβραβευμένο εστιατόριο Το Πατρικό, πρωτοήρθαν στο φεστιβάλ πέρσι με κυπριακό street food. Και οι δύο ομάδες (Φώκου & ABR - Alternative Brains Rule, οι διοργανωτές του AfroBanana) συμμερίζονται μία αγάπη για το καλό φαΐ, αλλά και μια αστείρευτη δημιουργικότητα, κάτι που τους έφερε μαζί. 'Ετσι φέτος, εκτός από το ότι το Πατρικό συνόδεψε τους ABR στο κέντρο της Αθήνας, για να μας δείξει τι θα πει 'κατσιουριστό κουνουππίδι' και 'ανοιχτή σιεφταλιά' στο This is AfroBanana x Athens, ως Κουζίνα Άρκα, στήνουν τραπέζι κι' ανάβουν φωτιά στη μέση του φεστιβάλ για να παίξουν με 'άρκα' κυπριακή κουζινα. Μια εμφάνιση που συμπρωταγωνιστεί με τους ABR Selectors, διαλεκτούς μας DJ που συνοδεύουν με μουσική μόνο σε βινύλιο. Δηλαδή, Κυριακή βράδυ 7 Ιουλίου, θα απολαύσουμε εποχιακούς μεζέδες που περιτριγυρίζουν ένα κάπως διαφορετικό οφτό κλέφτικο, ψημένο σε ηλιακό φούρνο Fornelia (μια κυπριακή καινοτομία του εφευρέτη Σάββα Χατζηξενοφώντος), ακούγοντας σπάνιους δίσκους. Και φυσικά τις υπόλοιπες μέρες του φεστιβάλ, 4-5-6 Ιουλίου, το Μαειρκό θα βρίσκεται στο καλύτερο street food tent του νησιού, στο AfroBanana, με φαΐ στο χέρι, (μπας και χάσουμε χορό). 

Κωνσταντίνος Κυπριανού - ΑΒR

Το AfroBanana για μας ήταν και πάντοτε θα είναι παραπάνω μια κοινότητα παρά φεστιβάλ. Μια κοινότητα που μεγαλώνει με το φεστιβάλ και οραματίζεται νέους κόσμους μαζί μας. Πολλοί καταλήξαν να έχουν ενεργό ρόλο στο φεστιβάλ και να το χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα για να προχωρήσουν (και να προωθήσουν) τις ιδέες τους πχ. Terra Cypria, OPU Collective, The Forest School, Urban Gorillas, μια οικογένεια που μεγαλώνει και αναπτύσσει νέες νοοτροπίες συνεχώς.

Κάτι ιδιαίτερο για το φεστιβάλ μας φέτος είναι οι συνεργασίες που δημιουργήσαμε. Πολλοί καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στην σκηνή μαζί, θα παίξουν μαζί, θα δημιουργήσουν μαζί. Έχουμε DJs back2back, μπάντες όπως οι Sonica που καλούν στη σκηνή μαζί τους τον σαξοφωνίστα Μάριο Χαραλάμπους. Το πιο καταπληκτικό για μένα είναι ίσως κάποια εντελώς καινούρια ακούσματα που θα έχουμε την τιμή να απολαύσουμε με την εκρηκτική συνεργασία μεταξύ του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Larry Gus και του δικού μας του πολυτάλαντου Σωφρόνη Σωφρονίου. Δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες που καταφέραμε να φέρουμε μαζί σε ένα συναρπαστικό πείραμα επι σκηνής.

Εκτός σκηνής επίσης, το φεστιβάλ φέτος ήταν η αφορμή να έρθουν μαζί και άλλοι συνεργάτες που διοργανώνουν δράσεις μαζί, όπως τους OPU Collective x Terra Cypria που μας καλούν σε μια περιδιάβαση των Λευκάρων διαφορετική, ένα CurioCity Walk που θα παρατηρήσουμε πως άνθρωποι και φύση  μπορούν να συνυπάρχουν στο δομημένο περιβάλλον του χωριού και κατ επέκταση στις πόλεις μας .

Έτσι ελάτε μαζί μας να ονειρευτούμε, να ερωτευτούμε και να δημιουργήσουμε νέους κόσμους μαζί, μαζί να πλέξουμε το μέλλον μας, ξεκινώντας στο AfroBanana.

Loader