To Graphic Stories έρχεται και η Αγγελική Αθανασιάδη μας λύνει όλες τις απορίες

To Graphic Stories έρχεται και η Αγγελική Αθανασιάδη μας λύνει όλες τις απορίες

H γενική κατεύθυνση του συνεδρίου επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τεχνολογίες και την ορθή χρήση τους

Η Αγγελική Αθανασιάδη, Creative Director του Graphic Stories, μίλησε στην Avant Garde για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το διεθνές συνέδριο οπτικής επικοινωνίας.

«Graphic Stories»,πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και πώς έγινε θεσμός;

Η αφετηρία του Graphic Stories ήταν το πάθος μου για τον σχεδιασμό και την οπτική επικοινωνία. Καθώς αναζητούσα τρόπους να συνδεθώ με σχεδιαστές στην Κύπρο, αντιλήφθηκα ένα κενό και ήθελα να δημιουργήσω μια πλατφόρμα όπου οι δημιουργοί θα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να μοιραστούν ιδέες και να αντλήσουν έμπνευση. Το Graphic Stories ξεκίνησε ως στήλη της εφημερίδας Πολίτης το 2014, έγινε συνάντηση το 2015 και εξελίχθηκε σε ένα διεθνές συνέδριο οπτικής επικοινωνίας. Δέκα χρόνια μετά αποτελεί έναν θεσμό, με αξία στη δημιουργική επικοινωνία.

 

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη αυτού του θεσμού. Τι κρατάτε μέσα από τα χρόνια;

Τα 10 χρόνια του Graphic Stories ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι, φτάνοντας σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μόσχα, το Ντουμπάι και η Πολωνία. Κρατάω την αγάπη και την αφοσίωση των συντελεστών και μοιράζομαι τη χαρά των επιτυχιών, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το επαγγελματικό επίπεδο του “graphic design” στην Κύπρο; 

Τα τελευταία χρόνια, το επαγγελματικό επίπεδο του graphic design στην Κύπρο έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Μέσω του Graphic Stories προσπαθούμε να αναδείξουμε νέους δημιουργούς και να δημιουργήσουμε συνεργασίες με το εξωτερικό, ενώ εστιάζουμε στη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των σχεδιαστών.

Πώς «ανανεώνεστε» θεματικά,  διατηρώντας την δημιουργικότητά σας μέσα από τα χρόνια;

Η δημιουργικότητα απαιτεί θάρρος να αφήσετε πίσω σας κάθε βεβαιότητα και συνεχή παρακολούθηση των νέων τάσεων. Αντλούμε έμπνευση από διάφορες πηγές και συνεργαζόμαστε με νέους δημιουργούς, ενώ δίνουμε έμφαση στην αλληλεπίδραση με την κοινότητα, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο και τις δραστηριότητές μας.

Η νέα τεχνολογία βοηθάει την τέχνη; Και πως αυτή πως την συνδέετε με τη δημιουργικότητα και την έμπνευση;

Η τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύει τη δημιουργικότητα, ανοίγοντας νέους δρόμους στην οπτική επικοινωνία. Η ένταξή της στη δημιουργική διαδικασία επεκτείνει την έμπνευση και δίνει νέες δυνατότητες στη δημιουργία.

Τι θα συμβουλεύατε τους πιο “άπειρους” καλλιτέχνες;

Συμβουλεύω τους νέους καλλιτέχνες να παραμείνουν περίεργοι και ανοιχτοί στη μάθηση, να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να συνδεθούν με άλλους δημιουργούς για να αποκτήσουν έμπνευση και γνώση. Να πιστέψουν στην ιδιαίτερη φωνή τους και την οπτική τους.

Απευθύνεστε σε άτομα που ασχολούνται μόνο επαγγελματικά με τις γραφικές τέχνες ή μπορεί να το παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε;

Το Graphic Stories δεν περιορίζεται μόνο σε επαγγελματίες των γραφικών τεχνών, αλλά είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την οπτική επικοινωνία και τη δημιουργικότητα. Η οπτική επικοινωνία αφορά όλους, ανεξαρτήτως επαγγελματικού ή δημιουργικού υποβάθρου, και ο καθένας μπορεί να βρει κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο στο συνέδριο.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;

Για να συμμετάσχετε, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Graphic Stories στο www.graphicstories.org, όπου θα βρείτε πληροφορίες για τους συντελεστές, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και τον τρόπο εγγραφής στις εκδηλώσεις.

Τι θα κερδίσουν οι συμμετέχοντες;

Οι συμμετέχοντες θα κερδίσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν προσωπικά και επαγγελματικά. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους δημιουργούς και επαγγελματίες, ενώ θα εμπνευστούν και θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τις προσφερόμενες δραστηριότητες.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα “highlights” της φετινής διοργάνωσης;

Τα "highlights" της φετινής διοργάνωσης Graphic Stories είναι πολλά και περιλαμβάνουν:

•    Τη γενική κατεύθυνση του συνεδρίου που επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη, τις νέες τεχνολογίες και την ορθή επαγγελματική επικοινωνία στα social media, ανοίγοντας νέους δρόμους για την οπτική επικοινωνία και τον σχεδιασμό.

•    Τα εξειδικευμένα εργαστήρια που περιλαμβάνουν θέματα όπως η ανθρώπινη βιβλιοθήκη, η δημιουργία σεναρίου για video games και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον σχεδιασμό, καθώς και τα εργαστήρια για παιδιά.

•    Το ντοκιμαντέρ "Graphic Stories: Destination" που αναδεικνύει την εξέλιξη του Graphic Stories και τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου.

•    Το φεστιβάλ με θεματικές εκθέσεις αφισών, μουσική εμπειρία και ζωντανή παράσταση χορού.

Συνολικά, η διοργάνωση αποτελεί μια γιορτή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ενισχύοντας την κοινότητα των σχεδιαστών και δημιουργών και αναδεικνύοντας νέες τάσεις και τεχνολογίες στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας.

"Αγγελική Αθανασιάδη, Creative Director Graphic Stories

Περισσότερες πληροφορίες: Graphic Stories

Loader