INSAVIOR: Πώς με ένα πάτημα ενός κουμπιού προστατεύεσαι και νιώθεις ασφαλής

INSAVIOR: Πώς με ένα πάτημα ενός κουμπιού προστατεύεσαι και νιώθεις ασφαλής

Η καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου

Mε κύριο μότο της «Οι γυναίκες πιο δυνατές και πιο ασφαλείς μαζί», το Insavior (Instant Savior = Άμεσος Σωτήρας), μια καινοτόμος δωρεάν εφαρμογή από γυναίκες για γυναίκες, προσφέρει έμπρακτη και άμεση βοήθεια σε όποια γυναίκα κινδυνεύει, μέσω της δικτύωσής της με άλλες γυναίκες. Στόχος της νέας εφαρμογής και κοινότητας, που στην πορεία της μετά και την κυκλοφορία της έλαβε και τη στήριξη του Κέντρου Καινοτομίας IDEA, είναι η ασφάλεια και προστασία κάθε γυναίκας σε περίπτωση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης.

Για την πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα πλατφόρμα μας μιλά η ιδρύτρια - δημιουργός της Insavior, Δήμητρα Ανδρέου, που μας εξηγεί πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και πολλά άλλα για τη χρησιμότητά της. Μας αποκαλύπτει πως «η INSAVIOR βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, και αρχές του 2024 θα κυκλοφορήσει η νέα της έκδοση».

Πώς και πότε ξεκινήσατε να σκέφτεστε τη δημιουργία μιας εφαρμογής για την ασφάλεια και προστασία κάθε γυναίκας σε περίπτωση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης;

Το κύριο έναυσμα για τη δημιουργία της εφαρμογής ήταν το τραγικό συμβάν της Sarah Everard στο Λονδίνο, στις 3 Μαρτίου του 2021. H 33χρονη Σάρα έφευγε από το σπίτι μιας φίλης της στις 21:30 το βράδυ για να πάει στο δικό της με τα πόδια. Σε μια απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων απήχθη, βιάστηκε και απαγχονίστηκε από άντρα αστυνομικό, ο οποίος εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του και προφασιζόμενος ότι η Σάρα παρέμβηκε κάποιους κανόνες της καραντίνας, εφόσον ήταν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, τη βασάνισε και τη σκότωσε. 

Μετά το γεγονός αυτό εκδηλώθηκε παγκόσμια κατακραυγή απ’ τις γυναίκες. Όπως, το αίσθημα τού να βρισκόμαστε πάντα σε συνεχή αφύπνιση και με το αίσθημα της ανασφάλειας σε κάθε βήμα που θέλουμε να κάνουμε μόνες, όταν περπατάμε μόνες μας ή όταν πάμε στο αυτοκίνητό μας και πολλά άλλα.

Το περιστατικό αυτό με ενόχλησε πολύ, με επηρέασε η εξέλιξή του, γιατί πιστεύω ότι σε όλες μας έχει τύχει να πρέπει ή να θέλουμε να περπατήσουμε μόνες μας, αλλά το αίσθημα του φόβου, της ανασφάλειας και του τρόμου να μας κατακλύζει. 

Τον ίδιο καιρό περίπου, αποκαλύφθηκε το τραγικό γεγονός που βίωσε η διεθνής αθλήτριά μας και Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, το έναυσμα για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στον πανελλαδικό αθλητισμό και στον καλλιτεχνικό χώρο, στον οποίο πολλοί άνθρωποι, στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, αποκάλυψαν τα όσα βίωναν ή έχουν βιώσει. 

Είχα συγκλονιστεί τόσο πολύ, ένιωθα μια τεράστια ευθύνη και το άδικο να με πνίγει. Έτσι σκέφτηκα μια ιδέα η οποία, όντας πολύ δημιουργική, θα μπορούσε να προσφέρει άμεση λύση και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο αύριο για την καθεμιά.

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, εφόσον χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο ποσό για την υλοποίηση της ιδέας, δεν μπόρεσα να υλοποιήσω την ιδέα μου. Κατάφερα όμως να δημιουργήσω ένα μέρος της, την εφαρμογή INSAVIOR, με τη στήριξη της οικογένειάς μου, που έχει δημιουργηθεί με πολύ κόπο  και μελέτη.

Σώζει τις ζωές των γυναικών

Ποιες είναι οι υπηρεσίες σας και σε ποιους απευθύνονται;

Η εφαρμογή INSAVIOR είναι μια καινοτόμα εφαρμογή για γυναίκες που η αμεσότητά της μπορεί να σώσει ζωές. Ξεχωρίζει για τον συνδυασμό των παροχών της και για τη δυνατότητα δικτύωσης και ένωσης μεταξύ των INSAVIORS σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τη δυνατότητα παροχής άμεσης βοήθειας στην όποια γυναίκα INSAVIOR μάς χρειάζεται. Να αναφέρουμε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο η καινοτομία της δικτύωσής μας.

Η INSAVIOR παρέχει ένα κουμπί SOS με 2 επίπεδα επικινδυνότητας: το SOS Υψίστης Σημασίας, όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί εύκολα να το ενεργοποιήσει μέσω του widget και να λάβει άμεση βοήθεια από τις γυναίκες της INSAVIOR που βρίσκονται σε κοντινή  ακτίνα από κοντά της. 

Οι γυναίκες θα λάβουν ειδοποίηση με χάρτη και πλοήγηση και τη ζωντανή τοποθεσία τους, για να μπορούν να μεταβούν άμεσα κοντά της. Eπίσης, θα σταλεί μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο και στις επαφές έκτακτης ανάγκης που η κάθε κοπέλα καθόρισε με την τοποθεσία της και χάρτη με πλοήγηση, για να μπορεί να ειδοποιήσει την Αστυνομία αλλά και να μεταβούν κοντά της οι δικοί της (τριπλός πυλώνας ασφαλείας!)

Η INSAVIOR παρέχει και το SOS Μέτριας Σημασίας (Κουμπί Συνοδού). Αν μια γυναίκα νιώθει ανασφάλεια, φοβάται ή δεν νιώθει καλά (χρειάζεται συνοδεία για το σπίτι, χρειάζεται κάποια να την παραλάβει από το ταξί) μπορεί να αναρτήσει μια δημοσίευση σ’ αυτό το πεδίο και οι γυναίκες της εφαρμογής που βρίσκονται κοντά της θα λάβουν αυτομάτως ειδοποίηση και τη ζωντανή τοποθεσία της, χάρτη και πλοήγηση.

Επιπρόσθετα, η INSAVIOR παρέχει βίντεο αυτοάμυνας από  διακεκριμένο αθλητή και προπονητή για τη σωματική ενδυνάμωση και ασφάλεια της κάθε INSAVIOR, που μπορεί να είναι σωτήρια σε μια κρίσιμη στιγμή. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η INSAVIOR παρέχει μια κοινότητα γυναικών που σκοπός της είναι να μετουσιώνει τη γυναικεία αλληλεγγύη σε πράξη!

1

Ορόσημα

Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της start up σας μέχρι σήμερα;

  • Την επιλογή της startup μας ανάμεσα σε δεκάδες άλλες, στις 5 καλύτερες startup του 2023 από το IDEA Innovation Center της Τράπεζας Κύπρου. 
  • Την επιλογή της INSAVIOR από τη Microsoft for Startups στις 10 καλύτερες για το 2023. 
  • Την παραχώρηση του πιστοποιητικού καινοτόμου επιχείρησης από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 
  • Το nomination που λάβαμε για να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό WSA (world summit awards) ως η καλύτερη και πιο καινοτόμα ψηφιακή λύση στη Κύπρο, στην κατηγορία «συμπερίληψη και ενδυνάμωση». 

Ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντήσατε και πώς τα ξεπεράσατε;

Η καθημερινότητα και η πραγματικότητα μιας startup, κυρίως στα πρώτα της βήματα, αποτελείται από ένα συνεχή άνισο αγώνα αναρρίχησης από βουνό σε βουνό. 

Συνέχεια ανοίγονται νέα μέτωπα, και σ’ όλο αυτό γίνεται που και που κάποια επιτυχία που σου δίνει δύναμη να προχωράς. Όταν ξέρεις όμως καλά το γιατί σου, και γιατί άρχισες αυτό που άρχισες, μπορείς να αντέξεις κάθε αναποδιά που εμφανίζεται στον δρόμο σου. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρεις τον τρόπο να κάνεις βιώσιμη τη startup σου, καθώς προσθέτεις αξία στην υπηρεσία και τον πελάτη σου, κάτι που δεν μπορεί να το βρει αλλού ή κάτι που το κάνεις καλύτερα από τους άλλους. 

Πώς σας βοήθησε η συνεργασία σας με το IDEA; Ποιες εμπειρίες ή γνώσεις αποκομίσατε;

Το IDEA με βοήθησε να εξελιχθώ επαγγελματικά αναπτύσσοντας ένα τρόπο σκέψης επιχειρηματικά που δεν είχα πριν, με τις γνώσεις και εμπειρίες των ειδικών του IDEA, εξελίχθηκα και «εμπειρικά» αναπτύσσοντας τον τρόπο σκέψης μου γενικά, και την ικανότητά μου να επιλύνω τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον δρόμο ως μια νεοφυής επιχείρηση, βρίσκοντας λύσεις και εναλλακτικές ευκολότερα από πριν, στο πρώιμο στάδιο της πορείας μου. Το σημαντικότερο απόκτημα από το IDEA, εκτός από το οικονομικό κομμάτι που είναι η μεγαλύτερη «ανάσα» και η μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη που μπορεί να λάβει μια startup στα αρχικά της στάδια, είναι η δικτύωση. Η δικτύωση και η επαφή με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των startups, και κυρίως με ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο σκέψης, με τις ίδιες βλέψεις, παρόμοια όνειρα, και πόθο να επιτύχουν και να προσφέρουν στην κοινωνία μέσω της δικής τους πρωτοβουλίας και του δικού τους εγχειρήματος.

Ποιο είναι το όραμά/όνειρό σας;

Το όραμά μου είναι ένα ασφαλέστερο αύριο για όλες τις γυναίκες, σ’ όλο τον κόσμο, ένα αύριο όπου η γυναικεία αλληλεγγύη θα κάνει θαύματα και θα δείχνει τον δρόμο προς το φως, την ομόνοια και την ασφάλεια. 

Ονειρεύομαι ένα αύριο που ο κάθε θύτης και δράστης, θα φοβάται να δράσει και θα αποφεύγει να προβεί στο κακό που θα έκανε γιατί πλέον φοβάται ο ίδιος.

Κάνε την ιδέα σου πράξη - Νέος κύκλος αιτήσεων στο IDEA

Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου, δέχεται νέες αιτήσεις από άτομα με καινοτόμες ιδέες που έχουν προοπτικές να μετατραπούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστές ως startups. Μέσα από το εννέα μηνών Πρόγραμμά του IDEA, προσφέρεται σε κάθε startup ένα πλήρες πακέτο στήριξης για να ενισχυθεί το επιχειρηματικό της ταξίδι, όπως:

• €20.000 σε αρχικό κεφάλαιο (seed capital)

• Επιχειρηματική εκπαίδευση για τη δημιουργία της επιχείρησης. 

• Καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένους επιχειρηματίες.

• Υπηρεσίες σε νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ & τεχνολογίας (ICT).

• Διασυνδέσεις με επιχειρηματίες (business development), δικτύωση (networking) και πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές (angel investors).

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2024. 

Μάθετε περισσότερα:

Για κριτήρια και αιτήσεις στο www.ideacy.net 

Για πληροφορίες

Social media: @ideacy

Tηλ: 22 128144 

Email: [email protected]

Loader