Κι όμως, είχες και στο χωριό σου κομπόστ

Κι όμως, είχες και στο χωριό σου κομπόστ

Δείξε μου το Eco Hacks σου να σου πω ποιος είσαι!

Μια από τις πιο όμορφες πτυχές της φύσης είναι ότι όλα σε αυτήν έχουν χρήση. Ακόμα και τα σκουπίδια μας.

Οk, ίσως ο παππούς και η γιαγιά να μην το ονόμαζαν έτσι, αλλά σίγουρα θυμάσαι την έκφραση σου όταν έμαθες ότι πρόσθεταν χωνεμένη κοπριά στο χώμα του λαχανόκηπου τους. Και ίσως είχες τους ενδοιασμούς σου κάθε φορά που έτρωγες σαλάτα με λαχανικά από τον κήπο, αλλά η απίθανη γεύση σε έκανε σίγουρα να ανακαλέσεις.

Μια από τις πιο όμορφες πτυχές της φύσης είναι ότι όλα σε αυτήν έχουν χρήση. Ακόμα και τα σκουπίδια μας. Από τα λαχανικά και τα φρούτα που σχεδόν έχουν σαπίσει στο ψυγείο, μέχρι τα τσόφλια των αυγών από το brunch σου.

Το κομπόστ στην ουσία είναι οργανικό υλικό σε αποσύνθεση που παράγεται όταν τα βακτήρια στο έδαφος διασπούν τα οργανικά σκουπίδια με αποτέλεσμα ένα προϊόν πλούσιο σε μέταλλα που αποτελεί ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό για τον κήπο και τις γλάστρες σας.

H Lidl Κύπρου, μέσα από την πρωτοβουλία Lidl Eco Hacks ετοιμάζει μια σειρά με βίντεο στα οποία μας παρακινεί να εφαρμόσουμε sustainable life hacks στην καθημερινή μας ζωή ούτως ώστε ο καθένας μας να βάλει το λιθαράκι του για ένα καλύτερο αύριο. Η Νατάσα Χρίστου, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, sustainability consultant και co-founder του Gardens of the Future, δείχνει πώς να φτιάξουμε φυσικό κομπόστ στο σπίτι.

''

Τα πλεονεκτήματα του κομπόστ:

Καταρχάς, είναι δωρεάν. Χρησιμοποιείς σκουπίδια που κανονικά θα πέταγες και φτιάχνεις κάτι πολύ χρήσιμο. Οι γλάστρες και οι κήποι που είναι πλούσια σε κομπόστ παράγουν ζωηρά φυτά ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείς λαχανικά, βότανα ή λουλούδια.

Η προσθήκη κομπόστ βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους και διεγείρει την υγιή ανάπτυξη των ριζών στα φυτά. Η οργανική ύλη που παρέχεται στο κομπόστ παρέχει τροφή για τους μικροοργανισμούς, που διατηρούν το έδαφος σε μια υγιή, ισορροπημένη κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να προσθέσεις ή να αγοράσεις λίπασμα. Απλώς ανακατεύεις το κομπόστ στο έδαφος. Το κομπόστ περιέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για την καλύτερη ανάπτυξη.

Είναι μια διαδικασία που σε κάνει να νιώθεις ωραία. Μπορείς να σκεφτείς άλλη περίπτωση που μπορείς να μετατρέψεις τα σκουπίδια σε θησαυρό; Επιπλέον, τα απορρίμματα δεν καταλήγουν στη χωματερή, μειώνοντας το αποτύπωμα σου.

 

''

 

''

Διάβασε Επίσης: 7 απορίες σε μια Senior Account Manager

Πώς λειτουργεί λοιπόν;

Απλώς αναμειγνύεις τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σε ένα σωρό ή κάδο και παρέχεις τις κατάλληλες συνθήκες για να ενθαρρύνεις την αποσύνθεση. Άσε τα βακτήρια και τους μύκητες να δουλέψουν ανακυκλώνοντας τα απόβλητα σας και μετατρέποντας τα σε κομπόστ.

Να θυμάσαι όμως ότι δεν βάζουμε ό,τι θέλουμε στον κομποστοποιητή μας. Υπολείμματα λαχανικών, τσόφλια αυγών, φύλλα, εφημερίδες, κοπριά (από χορτοφάγα ζώα), κατακάθια και φίλτρα καφέ είναι όλα ιδανικά. Δεν βάζουμε όμως κρέας ή ζωικά προϊόντα (κόκαλα, ψάρια, αυγά, βούτυρο, γιαούρτι κ.λπ.), ζιζάνια ή σπόρους ζιζανίων, περιττώματα κατοικίδιων ζώων και συνθετικά χημικά.

Δες το βίντεο που ετοίμασε η Νατάσα για τα Lidl Echo Hacks και μάθε πώς μπορείς κι εσύ εύκολα και απλά να φτιάξεις το δικό σου κομπόστ, δίνοντας νέα πνοή στον κήπο ή τις γλάστρες σου.

 

Loader