Αντώνης Αντωνίου: Ο άρχοντας των ταξιδιών!

Αντώνης Αντωνίου: Ο άρχοντας των ταξιδιών!

Ο άνθρωπος που έμαθε στους Κύπριους τα υπερπόντια μακρινά ταξίδια και νέους προορισμούς μιλά στην Avant Garde το δικό του «ταξίδι», το Pluton Travel, τι αγαπούν οι Κύπριοι και πως μας άλλαξε σήμερα η πανδημία.

Κάθε φορά που τον συναντώ εντυπωσιάζομαι όταν ακούω για τα ταξίδια του. Ένας πολυταξιδεμένος, πολύπειρος άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την έννοια του οργανωμένου, ποιοτικού, μακρινού ταξιδιού αφού πάντα ως παρανομαστής της δουλειάς του ήταν και παραμένει η ποιότητα, πράγμα που διαθέτει και ο ίδιος ως άνθρωπος.

Σε μία περίοδο προγραμματισμού διακοπών, ακατάπαυστης δουλειάς για τον ίδιο ήθελα να τον συναντήσω για να μάθω την ιστορία του, πώς μπήκε στον χώρο των ταξιδιωτικών πρακτορείων, σε ποιες χώρες ταξίδεψε, πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα από τους πιο επιτυχημένους και φημισμένους οργανισμούς ταξιδιών στην Κύπρο που έχει ήδη ανοίξει τα φτερά τους και στο εξωτερικό, την μεγάλη του αγάπη, το Pluton Travel. 

7

O Αντώνης είναι ένας περιπετειώδης ταξιδιώτης, που αγαπάει την ποιότητα, τις εικόνες και μοιράζεται μαζί μας σοφίες και αποφθέγματα ζωής ενός ανθρώπου που μέσα από τα ταξίδια του έχει ξεπεράσει στεγανά και στερεότυπα αποκτώντας την σοφία της ζωής. «Τα ταξίδια εξαλείφουν τον ρατσισμό, δυναμώνουν όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου, μας δίνουν ποιότητα στη ζωή μας», μου αναφέρει για να μου εξομολογηθεί τι σημαίνουν για αυτό η ζωή, το ταξίδι, η ψυχή και η προσφορά στον συνάνθρωπο. 

Ακούω, μαγεμένος τα σοφά λόγια του, στο όμορφο γραφείο του στη Λευκωσία, με ένα τεράστιο παγκόσμιο χάρτη πίσω του ενώ σε κάθε σημείο διακρίνω πολλά και διαφορετικά αναμνηστικά από τα πολλά ταξίδια που έχει κάνει. Όμως, το πιο σημαντικό ταξίδι που έχει κάνει ο Αντώνης σήμερα είναι εκείνο που γέμισε την ψυχή του με εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε ταξιδιώτης σύμφωνα με τον ίδιο. Κι αυτό θέλει να προσφέρει και στους πελάτες του! 

Αντώνη, πες μας πώς ξεκίνησε το δικό σου «ταξίδι» στον τομέα των ταξιδιωτικών γραφείων με την δημιουργία του Pluton Travel; 

Μεγάλωσα στην περιοχή Κοκκινοχωρίων, με επιρροές από τον τουρισμό της δεκαετίας του ΄80. Εκείνα τα χρόνια, ήμουν πολύ νεαρός και έτσι βρέθηκα να εργάζομαι στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Έτσι, δέχθηκα μεγάλη επιρροή από τους διάφορους τουρίστες που συναντούσα πράγμα πολύ καινούργιο για εμένα. Παράλληλα, πάντα είχα στο μυαλό μου την εξερεύνηση άλλων χωρών. Το πρώτο, λοιπόν, που σκέφτηκα, ήταν να φύγω από την Κύπρο και να ταξιδέψω. Ο θείος μου, ήταν καπετάνιος σε πλοία κι όταν επέστρεφε στην Κύπρο άκουγα από αυτόν ιστορίες από χώρες που εκείνη την εποχή ίσως να μην γνωρίζαμε, ούτε στην τηλεόραση δεν τις βλέπαμε. Αυτό με εξίταρε πάρα πολύ. Πρέπει να σου πως ότι τα μοναδικά μαθήματα που ήμουν καλός στο σχολείο ήταν η ιστορία από την μία και από την άλλη η γεωγραφία. Όλα αυτά τα ερεθίσματα και αφού εργαζόμουν πλέον στην Αγία Νάπα ρωτούσα τους ξένους επισκέπτες για τις χώρες τους, ήθελα να μαθαίνω τα πάντα. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω, ακολούθησα τον τομέα της διεύθυνσης επιχειρήσεων, τα τουριστικά και το μάρκετινγκ. Έτσι, βρέθηκα στις Η.Π.Α όπου εκεί είχα την ευκαιρία αλλά και την τύχη να με επιλέξουν κάποια γραφεία να κάνω εκεί την εκπαίδευσή μου. Ένας από τους διευθυντές σε κάποιο από τα γραφεία που βρέθηκα ήταν Έλληνας. Ο μοναδικός ελληνόφωνος σε εκείνη την ομάδα εκπαιδευόμενων ήμουν εγώ. Κι έτσι με διάλεξε για να βρεθώ κοντά του σε ένα μεγάλο γραφείο. Ξεκίνησα, έτσι, να πηγαίνω ως συνταξιδιώτης σε κάποια ταξίδια για να μάθω την δουλειά. Ταξίδεψα στο Περού, στην Κόστα Ρίκα, την Αργεντινή που με έκαναν να πιστεύω πως ζούσα το απόλυτο όνειρο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάστηκα στον τουριστικό τομέα ξανά ως διευθυντής σε ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Λάρνακα. Το 1994 ένα περιστατικό τότε με έβαλε στον τομέα των ταξιδιωτικών γραφείων. Έτσι σταδιακά μπήκα στον χώρο των ταξιδιών. Κι αυτό που ονειρευόμουν κι αγαπούσα μικρός έγινε το επάγγελμά μου. 

Πώς αποφάσισες να δώσεις αυτό το όνομα στο καινούργιο, τότε, ταξιδιωτικό σου γραφείο; 

Η νομοθεσία τότε όριζε πως μπορούσες να επιλέξεις ως όνομα της επιχείσησής σου είτε το ονοματεπώνυμό σου είτε κάποιο όνομα εμπνευσμένο από την μυθολογία ή την αρχαία ιστορία της Κύπρου. Δεν βρήκα κάτι να με ικανοποιεί κι από την άλλη δεν θεωρούσα πιασάρικο το όνομα μου. Έτσι, καταλήξαμε στον μακρινό πλανήτη Πλούτωνα, που είναι και αρχαίος Έλληνας θεός. Από τότε, το ταξίδι μου ξεκίνησε. Πριν από 28 χρόνια, γεννήθηκε το Pluton Travel στη Λάρνακα και το 2019 ανοίξαμε το γραφείο μας στη Λευκωσία. Αν και βιώσαμε την πανδημία, που ήταν μία δύσκολη περίοδος, αντέξαμε, γιατί είχαμε πολύ γερές βάσεις. Το 2014, είχα πάρει απόφαση να προσφέρω το custom made, travel consulting, τα μικρά ποιοτικά γκρουπ στα ταξίδια 12-14 ατόμων. Κι αυτό το κρατήσαμε, μέχρι και σήμερα με κάποιες μικρές αποκλίσεις. Το 2019 αυξήσαμε των αριθμό των ατόμων στα 14-18. Αυτό προσφέρει ποιότητα στους πελάτες μας, με πιο υψηλό κόστος, όμως που εξασφαλίζει την αναβαθμισμένη εμπειρία στους ταξιδιώτες μας.

7

 

Μετά την περίοδο της πανδημίας άλλαξαν οι απαιτήσεις του κόσμου όσον αφορά στα ταξίδια; Τι παρατήρησες; 

Η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Ομολογώ, πως το 2022 δεν είχα αντιληφθεί αυτή την αλλαγή, με αποτέλεσμα να κάνω κι εγώ κάποια λάθη, για να είμαι ειλικρινής. Κατά την διάρκεια της πανδημίας αρνούμουν να βιώσω όλη αυτή την κατάσταση. Ήταν λες και δεν υπήρξε ποτέ για μένα. Δεν είχα καταλάβει και διαβάσει τον κόσμο, διότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μου αυτό. Μπορώ να βλέπω αυτό που έρχεται, να προετοιμάζω τους προορισμούς και τις επιλογές του κόσμου, πολύ πιο πριν οι ίδιοι τους ανακαλύψουν. Σε αυτή την δουλειά είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τάσεις και να γίνεσαι εσύ trend setter, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε νέους προορισμούς και ταξιδιώτες. Κατά την διάρκεια της πανδημίας ο κόσμος είχε άπλετο χρόνο και τον ξόδευε στο διαδίκτυο. Παρατήρησα, λοιπόν, ότι πατώντας δύο κουμπιά, είχαμε πολύ εύκολα και απλά όλα όσα αναζητούσαμε ακόμα και έξω από την πόρτα μας. Οι άνθρωποι έγιναν μέσα από αυτές τις συνθήκες πιο απαιτητικοί. Παλαιότερα ο κόσμος δεν επιθυμούσε να ταξιδεύει με γκρουπ ενώ τώρα αυτό άλλαξε και το 60% πάει ταξίδι σε οργανωμένες ομάδες. Είδα πως ο κόσμος έχει ανάγκη την ασφάλεια. Βλέπω ότι οι άνθρωποι είναι πιο ανήσυχοι, πιο στρεσαρισμένοι και πιο απαιτητικόι πράγμα που εύχομαι να ομαλοποιηθεί. 

7

Αυτό είχε αντίκτυπο και στις επιλογές τους; 

Ναι, αλλά και στις απαιτήσεις τους. Ο κόσμος πέρασε ένα μεγάλο σοκ με την πανδημία και την καραντίνα για αυτό κατανοώ αυτή την αλλαγή. Είδα ότι διαφοροποιήθηκαν και οι επιλογές του κόσμου ως προς τους προορισμούς. Σήμερα, οι πελάτες μας ζητούν περισσότερο προορισμούς με πολιτισμό και κουλτούρα, αποφεύγοντας τις μεγαλουπόλεις. Για παράδειγμα, φέτος, πρώτη σε πωλήσεις είναι η Σρι Λάνκα, το πιο αγνό νησί της Ασίας, ίσως το τελευταίο πιο ποιοτικό, καταπράσινο, αυθεντικό μέρος. Παρατηρώ, ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άγνωστους προορισμούς, που δεν πηγαίνουν πολλοί τουρίστες. Το Μπαλί, που ήταν νούμερο ένα τα προηγούμενα χρόνια, φέτος έχει πτώση, με στροφή προς Σρι Λάνκα, Βιετνάμ και Τανζανία. Ο κόσμος επιζητεί την αυθεντικότητα, την απλότητα, μακριά από τα συνηθισμένα. 

7

Κάποια άλλη νέα τάση που παρατηρείς στα ταξίδια; 

Η πολυτέλεια. Ακόμα και η οικονομικά μεσαία τάξη ανθρώπων επιδιώκει και προτιμά να πάει σε ένα πολυτελές και ποιοτικό προορισμό όπως οι Μαλδίβες και οι Σεϋχέλλες. Ο κόσμος, καταλαβαίνω ότι χρειάζεται την απομόνωση, κατάλοιπο θεωρώ της πανδημίας. Οι άνθρωποι πλέον θέλουν να επενδύουν στην ψυχή τους. Η ζωή μας, Μιχάλη, είναι μία συλλογή εικόνων, εμπειριών και αναμνήσεων. Το ταξίδι, δεν έχει σημασία αν θα το κάνουμε στην Κύπρο, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα ή την Βραζιλία και την Αργεντινή. Κάθε Χριστούγεννα στολίζουμε ένα δεντράκι ο καθένας σπίτι του και το στολίζει όπως θέλει. Το ίδιο και την ψυχή μας. 

Τι μας προσφέρουν τελικά τα ταξίδια;

Εξαλείφουν τον ρατσισμό, δυναμώνουν όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου, μας δίνουν ποιότητα στη ζωή μας. Το Pluton Travel τα τελευταία χρόνια, προσφέρει με τον δικό του τρόπο σε 10-12 ορφανοτροφεία σε διάφορες χώρες που ταξιδεύουμε. Θέλουμε οι ταξιδιώτες μας να φεύγουν από ένα προορισμό ναι μεν απολαμβάνοντας τις διακοπές τους αλλά να νιώθουν αυτό το αίσθημα της προσφοράς. Μέσα στα οργανωμένα μας ταξίδια έχουμε συμπεριλάβει επισκέψεις σε αυτά τα ορφανοτροφεία όπου ο καθένας προσφέρει όπως επιθυμεί με αγορές διαφόρων ειδών που υπάρχουν εκεί. Οι δικές μας διασυνδέσεις σε διάφορες χώρες δημιούργησαν αυτή την αλυσίδα προσφοράς για την οποία είμαστε περήφανοι. Κάποιοι που δυνασασχετούσαν αρχικά στη συνέχεια επιστρέφοντας ήταν πολύ συγκινημένοι. 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν θα επιλέξουμε ένα προορισμό; Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες;

Αρχικά, πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά τον εαυτό μας, τα “θέλω” μας, τα “μπορώ” μας, το στυλ μας, το γούστο μας, τις αντοχές μας και τι ακριβώς θέλουμε τη δεδομένη στιγμή. Πρέπει να ξέρουμε, δηλαδή, τι έχουμε ανάγκη σήμερα διότι αυτό αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, οφείλουμε να κάνουμε μία έρευνα, να ψάξουμε να δούμε και να μάθουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ταξίδι είναι επένδυση, δεν είναι έξοδα. Ναι μεν θεωρείται πολυτέλεια, όμως, είναι μία επένδυση στον εαυτό μας. Γι’ αυτό, από τον κάθε προορισμό πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε εκείνο που επιθυμούμε. Τέλος, σημαντικός κανόνας είναι η έγκαιρη οργάνωση του ταξιδιού. Το ταξίδι μοιράζεται σε τρία μέρη. Την στιγμή που το επιλέγεις, όταν το βιώνεις και στη συνέχεια σε συνοδεύει σε όλη σου την ζωή. Γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνουμε λάθη όταν επιλέγουμε ένα προορισμό. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε;

Τα ταξίδια για χάρη του Instragram. To ότι πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν κάπου εξαιτίας μίας φωτογραφίας. Αυτό με λυπεί αφάνταστα διότι μπορεί να σε απογοητεύσει και χάνεται η ουσία του ταξιδιού. Λογικό να συμβαίνει αλλά το θεωρώ λάθος. Άλλοι επίσης επιλέγουν ένα προορισμό με κάποιο γκρουπ και δεν διαβάζουν τις λεπτομέρεις του ταξιδιού. Κάθε ταξίδι έχει, ίσως, δυσκολίες. Γι’ αυτό πρέπει να μελετάμε τα πάντα πριν επιλέξουμε που θα πάμε για να μην είμαστε δυσαρεστημένοι στη συνέχεια. 

7

Ταξιδεύοντας πώς εξασφαλίζουμε την ασφάλεια μας; 

Την ασφάλεια, σου την παρέχει ένας έμπειρος και καλός οργανισμός ταξιδιών που έχει τους τοπικούς του συνεργάτες σε κάθε προορισμό και σου δίνει εγγυήσεις. Προσφέρουμε προορισμούς όπου έχουμε ήδη ταξιδέψει, κι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου τους οποίους γνωρίζουμε πολύ καλα. Είμαστε ένας ολοκληρωμένος οργανισμός με συμφωνίες με τις καλύτερες ασφαλιστικές προσφέροντας κορυφαίες ασφάλειες ταξιδιών. Μαζί μας, οι πελάτες μας πρέπει να νιώθουν 101% ασφαλείς.

Αντώνη, έχεις ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες και δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω ποια είναι η χώρα που θέλεις να επιστρέφεις; 

Θα σου φανεί παράξενο αλλά η χώρα που θέλω να επιστρέφω είναι η Κύπρος. Η χώρα μας είναι ένας παράδεισος. Λατρεύω την Κύπρο και πολλές φορές όταν βρίσκομαι σε κάποιο ταξίδι μετράω τις μέρες της επιστροφής πίσω στην πατρίδα. Ταξιδεύω κάθε μήνα γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι να επιστρέψω πίσω στην γενέτειρα μου. Υπάρχουν βέβαια κάποιες χώρες που τις έχω μέσα στην καρδιά μου όπως είναι η Κόστα Ρίκα όπου θα πάω και φέτος το καλοκαίρι. Ήταν η πρώτη χώρα που πήγα όταν ήμουν νεαρός και την λάτρεψα. 

7

Τι σου αρέσει στην Κόστα Ρίκα; 

Η φύση! Αυτό που λείπει από την Κύπρο. Η χώρα μας και η Ελλάδα είναι πανέμορφες με θάλασσες, αμμουδιές, φαγητό αλλά μας λείπει αυτό το στοιχείο της μαγευτικής φύσης. Το πρώτο που ερωτεύτηκα στην Κόστα Ρίκα είναι η φύση της, η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο με διαφορά. Οι καταρράκτες της, η θάλασσα, τα χρώματα. Άλλες χώρες που αγαπώ είναι οι προορισμοί της Λατινικής Αμερικής, το Περού, η Κολομβία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κούβα αλλά και η Καραϊβική. 

Τι γίνεται σήμερα με τα γαμήλια ταξίδια των Κυπρίων; Τι προορισμούς επιλέγουν;  

Τα γαμήλια ταξίδια πρέπει να πω ότι δεν άλλαξαν από προηγουμένως. Το γαμήλιο ταξίδι έχει δύο συστατικά. Το πρώτο, είναι ότι οι νεόνυμφοι θα αξιοποιήσουν αρκετές μέρες αφού μόλις παντρεύτηκαν και μπορούν να το κάνουν. Οργανώνουν το ταξίδι τους βέβαια, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, τα οικονομικά του, τι θέλουν ζήσουν κλπ. Οι Κύπριοι για τα γαμήλια τους ταξίδια επιλέγουν κυρίως την Αμερική που είναι πρώτη σε πωλήσεις. Ακολουθούν, τα πιο περιπετειώδη και εξωτικά ταξίδια όπως η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες που αγαπούν ιδιαίτερα οι Κύπριοι. Θέλουμε ως οργανισμός να δημιουργούμε trend. Καταφέραμε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε κάποιους δικούς μας προορισμούς που τους εντάξαμε στο πρόγραμμά μας. Πείσαμε τον κόσμο να ταξιδέψει στο Μεξικό και την Πούντα Γκάνα καταρρίπτοντας διάφορους μύθους που φόβιζαν τους Κύπριους σχετικά με αυτούς τους προορισμούς. Κάποιοι επιλέγουν συνδυασμούς ταξιδιών όπως Ινδία με Μαλδίβες, Σρι Λάνκα με Μαλδίβες. Αυτή η αντίθεση γοητεύει τους Κύπριους. Ταυτόχρονα, το Μπαλί και η Ταϋλάνδη όπου έχω πάει 14 φορές. 

7

Ποιους προορισμούς βλέπεις να γίνονται trend τα επόμενα χρόνια; 

Θεωρώ πως ένας ανερχόμενος προορισμός είναι οι χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για το νέο μας κόνσεπτ και το δεύτερο trend είναι η Λατινική Αμερική όπως το Περού, η Αργεντινή και η Κολομβία. Σε αυτές τις χώρες η εταιρεία μας τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει οργανωμένα ταξίδια. Ένας άλλος δυνατός προορισμός είναι η Ιαπωνία όπου έχω πάει, θα ξαναπάω και ετοιμάζουμε αρκετά γκρουπ για εκεί το επόμενο διάστημα. Έχουμε σταθερούς προορισμούς που αγαπά ο κόσμος αλλά θα δημιουργήσουμε και νέους. 

7

Ο Κύπριος είναι καλός ταξιδιώτης; 

Όσον κι αν σου φανεί παράξενο, ο Κύπριος είναι πάρα πολύ καλός ταξιδιώτης. Ο Κύπριος γεμίζει το ταξίδι του γιατί είναι περισσότερο ταξιδιώτης από ότι τουρίστας. Επιδιώκει τις δραστηριότητες και την ποιότητα. 

Ποια χώρα, πέραν της Κύπρου, έχει το καλύτερο φαγητό;

Θα σου πω ότι το χειρότερο φαγητό, ο Κύπριος θα το βρει στη Σρι Λάνκα και την Ινδία. Το καλύτερο θα το φάει στην Αργεντινή, την Βραζιλία, το Περού, την Κόστα Ρίκα και εννοείται στην Ιταλία. Το ωραιότερο, όμως, φαγητό για εμένα προσωπικά είναι στην Ιαπωνία, άλλο επίπεδο γαστρονομίας.   

 

Loader