Bravo Bravo Editions: «Στόχος μας η σύνδεση του κοινού με τους καλλιτέχνες και την σύγχρονη τέχνη»

Bravo Bravo Editions: «Στόχος μας η σύνδεση του κοινού με τους καλλιτέχνες και την σύγχρονη τέχνη»

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας τέχνης Bravo Bravo Editions μιλούν στην Avant Garde και μας παρουσιάζουν την πρώτη τους εκδήλωση που τιτλοφορείται SHOWCASE όπου θα γνωρίσουμε 28 σύγχρονους καλλιτέχνες

Η επιμελήτρια τέχνης Θάλεια Σπυρίδου, ο εικαστικός Λεόντιος Τουμπουρής και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Παυλίδης με αφορμή τις δικές τους εμπειρίες και ανάγκες του σύγχρονου χώρου τέχνης εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν την πρωτοποριακή για την Κύπρο πλατφόρμα Bravo Bravo Editions που σκοπός της είναι να συνδέσει τους σύγχρονους καλλιτέχνες με το κοινό.

Η πλατφόρμα μας συστήνεται για πρώτη φορά στις 26 και 27 Νοεμβρίου στη Στέγη Χορού Λευκωσίας όπου η Bravo Bravo Editions διοργανώνει την εκδήλωση SHOWCASE όπου ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να αγοράσει έργα τέχνης 28 σύγχρονων καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό οι οποίοι παρουσιάζουν συνολικά πάνω από 90 έργα, διαθέσιμα σε τιμές από 50 έως 1000 ευρώ. 

Τι είναι το Bravo Bravo Editions και πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του;

Το Bravo Bravo Editions (BBE) είναι μια πλατφόρμα που στήθηκε με σκοπό να συνδέσει τους σύγχρονους καλλιτέχνες με το κοινό. Αναπτύχθηκε ως εργαλείο για την ανακάλυψη, την ενασχόληση και την αγορά της σύγχρονης τέχνης, έχοντας ως κεντρικό άξονα τα έργα τέχνης σε περιορισμένα  αντίτυπα (editions) και μοναδικά πολλαπλά (unique multiples). Παράλληλα, διαθέτει μια συμβουλευτική υπηρεσία για αγορά έργων τέχνης. Μέσω αυτής, προσφέρει τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων στρατηγικών για επένδυση στην τέχνη, που απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες. Κύριος μας στόχος είναι η ανάπτυξη ουσιαστικής υποδομής για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής και τη συμβολή στην ενίσχυση μιας ενεργής πολιτιστικής οικονομίας. Η ιδέα για το BBE προέκυψε μέσα από τις δικές μας ανάγκες και εμπειρίες. Κατά την περίοδο της καραντίνας του κορονοϊού, παρατηρήσαμε μια σημαντική προσπάθεια των εικαστικών να συνεχίσουν να είναι παραγωγικοί και να ενεργοποιήσουν εισοδήματα μέσω online πωλήσεων των έργων τους. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Λεόντιος που δημιούργησε μια μεταξοτυπία σε περιορισμένα αντίτυπα στα πλαίσια ενός ευρύτερου πρότζεκτ που ετοίμαζε εκείνη την περίοδο. Όλα τα αντίτυπα εξαντλήθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και βρεθήκαμε έτσι να συζητάμε για άλλη μια φορά για την οικονομική υποστήριξη των τεχνών, για το πως οι καλλιτέχνες βασίζονται σε κρατικές κυρίως επιχορηγήσεις για την παραγωγή έργου, ενώ το ευρύ κοινό δεν βρίσκει τρόπους να ενημερωθεί ή να ασχοληθεί ενεργά και ουσιαστικά με τη σύγχρονη τέχνη.  

Ποιοι ήταν οι πρωταρχικοί σας στόχοι και πώς το βλέπετε να εξελίσσεται στο μέλλον;  

Ο πρώτος και κύριος μας στόχος είναι η ενίσχυση και ενδυνάμωση της παραγωγής σύγχρονης τέχνης. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει όμως πρώτα να ενεργοποιήσουμε το κοινό και να φέρουμε νέα άτομα στον χώρο της τέχνης. Το κοινό δεν απέχει και πολύ από το να ξεκινήσει να ασχολείται πιο ενεργά. Διεθνείς έρευνες αγοράς έδειξαν πως ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, το ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική παραγωγή και ειδικά η επένδυση σε έργα τέχνης είχε αυξηθεί, ίσως γιατί ο εγκλεισμός έφερε μια στροφή και μια ανάγκη προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα έργα τέχνης σε αντίτυπα και μοναδικά πολλαπλά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική ευκαιρία για άτομα που θα ήθελαν να επενδύσουν στην τέχνη για πρώτη φορά αλλά και για έμπειρους συλλέκτες, προσφέροντας έργα με επενδυτική αξία σε προσιτές τιμές.  Ξεκινάμε με την εκδήλωση μας SHOWCASE στις 26 και 27 Νοεμβρίου στη Λευκωσία για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τους καλλιτέχνες και την ποιότητα των έργων τους. Θα συνεχίσουμε με τη διαδικτυακή μας πλατφόρμα που θα εστιάζει στη διάθεση έργων προς πώληση με καλλιτέχνες και έργα που θα ανανεώνονται συχνά. Παράλληλα, το συνδρομητικό μας πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σύντομα θα προσφέρει στα μέλη μας ειδικά οφέλη. Θα μας επιτρέπει επίσης να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις που θα φέρουν τα μέλη μας σε συχνή επαφή με τους καλλιτέχνες και το έργο τους, όπως επισκέψεις σε εργαστήρια καλλιτεχνών καθώς και συνεργασίες με επαγγελματίες της τέχνης και διεθνείς οργανισμούς.

Τι προσφέρει συνοπτικά το Bravo Bravo Editions και πως μπορεί να σας βρει ο κόσμος;  

Προσφέρει μια εισαγωγή στην σύγχρονη τέχνη και ευκαιρίες ενασχόλησης μαζί της. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει έργα τέχνης προς αγορά και επένδυση - είτε σε περιορισμένα αντίτυπα και μοναδικά πολλαπλά ως μια επιλογή σε πιο προσιτές τιμές, είτε μέσω της δημιουργίας προσαρμοσμένης στρατηγικής για τη δημιουργία μιας συλλογής για ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις. Μέσω του συνδρομητικού μας προγράμματος θα προσφέρουμε επίσης ευκαιρίες για μια πιο άμεση επαφή του κοινού με τους καλλιτέχνες που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του επαγγέλματος και του χώρου της τέχνης. Μπορείτε να μας βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Instagram / Facebook στην ιστοσελίδα μας και να ενημερώνεστε μέσω του newsletter μας. Κυρίως όμως θα χαρούμε να σας συστηθούμε κατά τη διάρκεια της πρώτης μας εκδήλωσης.

Ετοιμάζετε αυτό τον μήνα την πρώτη εκδήλωση του BBE με τίτλο SHOWCASE. Μιλήστε μας γι’ αυτό.  

Το SHOWCASE θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου στη Στέγη Χορού στον Άγιο Αντρέα, Λευκωσία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δουλέψαμε με 28 καταπληκτικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν συνολικά πάνω από 90 έργα, διαθέσιμα σε τιμές από 50 έως 1000 ευρώ. Τα έργα είναι σε περιορισμένα αντίτυπα ή μοναδικά πολλαπλά και συμπεριλαμβάνουν νέα έργα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την εκδήλωση και έργα από τα ατελιέ των καλλιτεχνών που θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Παρουσιάζουμε έργα σε χαρτί, ύφασμα, γλυπτά και εκδόσεις καλλιτεχνών κάνοντας την εκδήλωση τη μεγαλύτερη παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης προς πώληση στην Κύπρο. Μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα προσφέρουμε έκπτωση 10% στην αγορά των έργων. Με το πέρας της εκδήλωσης τα έργα θα είναι διαθέσιμα προς αγορά με παραγγελία μέσω email ή και των κοινωνικών μας μέσων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ο κατάλογος με τα διαθέσιμα έργα θα κυκλοφορήσει σύντομα μέσω της ιστοσελίδας μας.  Αν πάλι κάποιος θέλει να κάνει ένα δώρο με την ευκαιρία και των γιορτών, θα υπάρχουν διαθέσιμες κάρτες δώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά έργων ανά πάσα στιγμή. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και θα χαρούμε να σας δούμε και να γνωριστούμε από κοντά.

Πώς κρίνετε το σημερινό πεδίο της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και πως το βλέπετε να εξελίσσεται; Πιστεύετε πως η δική σας πλατφόρμα θα συμβάλει σε αυτή την εξέλιξη;   

Το πεδίο της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο με πολλές προοπτικές. Έχουμε μια πολύ δυνατή γκάμα καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και το εξωτερικό με παρουσιάσεις σε διεθνείς εκθέσεις και έργα τους σε σημαντικά μουσεία, καθώς και δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια προβολής της δουλειάς τους και σύνδεσης τους με οργανισμούς στο εξωτερικό για την εξέλιξη της πρακτικής τους. Σε αυτά τα πλαίσια, το BBE έρχεται να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και να καλλιεργήσει την αγορά τέχνης και στην Κύπρο. Αντιλαμβανόμαστε πως πολλές φορές και ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης φαίνεται απόμακρος και δυσνόητος, κάτι που αποθαρρύνει το κοινό από το να αναμειχθεί ενεργά με την τέχνη. Το ΒΒΕ στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για την ουσιαστική σύνδεση του κοινού με τους καλλιτέχνες και την σύγχρονη τέχνη. Από την πρώτη μας εκδήλωση, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικείο περιβάλλον όπου θα μπορέσει ο καθένας να ενσωματωθεί, να κουβεντιάσει, να γνωρίσει τους καλλιτέχνες και το έργο τους και φεύγοντας να μπορέσει να αποκτήσει ένα ποιοτικό έργο τέχνης.

Info

Σάββατο 26 (11:00-18:00)-Κυριακή 27 (10:00-17:00) Νοεμβρίου, SHOWCASE Στέγη Χορού, Παρθενώνος 25, Άγιος Αντρέας, Λευκωσία 1105. 

 

Loader