Δέκα λεπτά με τον Μιχάλη Τυρίμο

Δέκα λεπτά με τον Μιχάλη Τυρίμο

Ιδρυτής της Capacitor Partners, geek and proud, ξεκίνησε το «Future Talks» στη Digital TV στον ελεύθερο του χρόνο για να δώσει φωνή στο οικοσύστημα των startups στην Κύπρο και σύντομα θα είναι ομιλητής του ανερχόμενου Reflect Festival 2022

Αν γνωρίζεις τον Μιχάλη Τυρίμο, τότε θα ξέρεις πως σίγουρα δεν είναι ένας μονόπλευρος άνθρωπος. Διαθέτει εύστοχο χιούμορ, γνωρίζει τις πιο άσχετες πληροφορίες για ελληνικές σαπουνόπερες -κάτι που παραδέχεται με υπερηφάνεια- είναι αθεράπευτος fan των Power Rangers, δυνατός gamer και πιστεύει ακράδαντα πως οι σεφταλιές είναι το εθνικό μας φαγητό. Την ίδια ώρα, αυτός ο cool τύπος έχει ιδρύσει τη δική του technology consulting εταιρεία και είναι ένας από τους ομιλητές του Reflect Festival 2022 ως ένα από τα ενεργά μέλη του οικοσυστήματος των startup στην Κύπρο. Παράλληλα, παρουσιάζει για τρίτη σεζόν στη Digital TV, το «Future Talks», που για τον ίδιο έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα όπου ομοϊδεάτες μπορούν να μοιράζονται τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. Να μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με το υπόλοιπο οικοσύστημα και την ίδια ώρα να δείχνουν ότι η Κύπρος έχει ταλέντο και δυνατότητες. Ότι υπάρχει και η καλή Κύπρος. Είναι λοιπόν να μην τον αποκαλώ: The talented Mr. Tyrimos;

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου 

Μιχάλη, καταρχάς να ευχηθώ «καλή σεζόν» να έχεις με το «Future Talks» που διανύει την τρίτη χρονιά προβολής. Πώς είναι μέχρι στιγμής το «ταξίδι» σου; 

Σε ευχαριστώ Κωνσταντίνα. Όπως ανέφερες, διανύουμε τον τρίτο κύκλο του podcast και έχουμε φτάσει τα 85 επεισόδια. Να διευκρινίσω ότι νέος κύκλος ξεκινάει σήμερα, 11 Οκτωβρίου, στην πλατφόρμα της Digital TV. Όταν ξεκίνησα το «Future Talks», ο σκοπός ήταν και παραμένει ένας: Να δώσουμε φωνή σε όλα τα άτομα που είναι μέρος της προσπάθειας για καινοτομία στην Κύπρο. Αυτά τα άτομα, είτε βρίσκονται σε startups, σε μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις, σε πανεπιστήμια, στον εκπαιδευτικό τομέα γενικότερα, είτε σε ΜΚΟς, στον δημόσιο τομέα ή στο νομοθετικό σώμα, είναι όλοι μέρους του οικοσυστήματος της καινοτομίας στην Κύπρο. Έτσι με αυτό τον τρόπο, το «Future Talks» είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να μοιράζονται τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. Να μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με το υπόλοιπο οικοσύστημα και την ίδια ώρα να δείχνουν ότι η Κύπρος έχει ταλέντο και δυνατότητες. Ότι υπάρχει και η καλή Κύπρος. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους και όλες που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια μέχρι στιγμής, ειδικά την ομάδα της Digital, που με βοηθά να συνεχίζω και να εξελίζω το «Future Talks». 

Τι αναμένουμε για τη συνέχεια; 

Στον τρίτο κύκλο θα έχουμε καινούργια πρόσωπα. Ήδη έχουμε γυρίσει τα πρώτα 5 επεισόδια, αλλά θα κάνουμε catch-up και με προηγούμενους καλεσμένους που έχουν πετύχει εντυπωσιακούς στόχους στην Κύπρο και το εξωτερικό μετά από την τελευταία μας συνέντευξη. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το «Future Talks» είναι ανοιχτό για όλο το οικοσύστημα και ενθαρρύνω τον οποιονδήποτε, αν έχει καλεσμένους να μας προτείνει, να μας στείλει τα στοιχεία τους μέσω των καναλιών του «Future Talks» στο Facebook ή το LinkedIn. Last but not least, ακούσαμε τις προτάσεις του κοινού μας, έτσι το «Future Talks» θα είναι διαθέσιμο μέσω Spotify και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες. Αργήσαμε, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Να πούμε ότι το «Future Talks» είναι κάτι που κάνεις στον προσωπικό σου χρόνο. 

Έτσι ακριβώς. Το «Future Talks» είναι το χόμπι μου ή καλύτερα το happy place μου. Η εργασία μου είναι στην Capacitor Partners, την technology consulting εταιρεία που έχω ιδρύσει. Το «Future Talks» είναι δυο ώρες στην εβδομάδα, που μπορώ να ξεφύγω λίγο από την καθημερινότητα μου για να μάθω από τις εμπειρίες άλλων ατόμων και να ακούσω την ιστορία τους. Στο τέλος της ημέρας, είμαι και εγώ ο ίδιος ακροατής στο «Future Talks». 

Μέσα στον Οκτώβριο συμμετέχεις στο Reflect Festival 2002 ως ομιλητής. Τι να αναμένουμε κατά τη γνώμη σου; 

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν θα ανέμενα οτιδήποτε λιγότερο από μια εξαιρετική διοργάνωση. Η ομάδα του Reflect κάνει πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά στο να φέρνει μαζί startups, επενδυτές, άτομα από τον ευρύτερο χώρο της καινοτομίας, και να τους ενώνει, να δημιουργεί knowledge pools και νέες ευκαιρίες. Είναι μια γιορτή για τον τομέα της καινοτομίας. Όπως άλλωστε αναφέρει ο Στυλιανός Λάμπρου -συνιδρυτής του Reflect- ονομάζεται festival και όχι conference. Όσον αφορά τη δική μου συμμετοχή, θα έχω τη χαρά να είμαι παρών σε διάφορα events. Θα συμμετάσχω σε ένα panel που αφορά τις επενδύσεις σε startups στο συνέδριο 0100, που είναι μέρος του festival στις 19 Οκτωβρίου. Τις 21 Οκτωβρίου μεταξύ 16:00-17:00 θα κάνω την παρουσίαση μου για τα 10 χρόνια του οικοσυστήματος των startups στην Κύπρο και σ' ένα πάνελ θα συζητήσουμε τις δυνατότητες της Κύπρου στο να δημιουργήσει το δικό της unicorn (εταιρεία startup με κεφαλαιακή αξία πέραν του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων). Στο πάνελ θα είμαι μαζί μου οι Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου (Cyprus Seeds), Μαρία Τερζή (Malloc), Άλεξ Λοΐζου (Trouva), και Γεώργιος Γεωργιάδης (Excelix). Παράλληλα κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ, έχουμε διοργανώσει μια σειρά από μίνι επεισόδια του «Future Talks». Οι καλεσμένοι μας είναι ομιλητές του φεστιβάλ, όπως για παράδειγμα ο Niklas Jansen, συνιδρυτής της Blinkist -του γνωστό app με τους 23 εκατομμύρια users που έχει λάβει $35 εκατομμύρια σε επενδύσεις.

Αναφέρθηκες στα 10 χρόνια του οικοσυστήματος των startup στην Κύπρο. Πιστεύεις ότι έχει σημειώσει πρόοδο; 

Δεν είμαστε ούτε Silicon Valley, ουτε Tel Aviv, και ούτε υπάρχει λόγος σύγκρισης ή ταύτισης με αυτά τα οικοσυστήματα. Το αναφέρω, επειδή γίνεται μερικές φορές. Έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο απ' όλες τις απόψεις: Startups, νομοθετικό πλαίσιο, κυβερνητική συμμετοχή, πρόσβαση σε κεφάλαιο, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Άλλωστε, ένα οικοσύστημα είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς. Το δικό μας οικοσύστημα είναι μόλις 10 χρονών. Την τελευταία δεκαετία καταφέραμε πολλά, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Η σκηνή των startups στην Κύπρο χρειάζεται τρομερή ενίσχυση από πολλά μέτωπα. Γι΄αυτό όμως θα μιλήσω περαιτέρω στην ομιλία μου στο Reflect. Σας προσκαλώ να έρθετε, και όπως πάντα θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας. 

Φωτογραφία: Σταύρος Χαραλάμπους 

Περισσότερα για το Reflect Festival 2022 ΕΔΩ 

 

Loader