Δημήτρης Γιαννακού: «Καρναβάλι Λεμεσού για μένα σημαίνει γλέντι, χρώματα και ξεγνοιασιά»

Δημήτρης Γιαννακού: «Καρναβάλι Λεμεσού για μένα σημαίνει γλέντι, χρώματα και ξεγνοιασιά»

Γνωριμία με τον φετινό βασιλιά του Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος του φετινού Καρναβαλιού Λεμεσού, Δημήτρης Γιαννακού, θυμάται την πρώτη του μεταμφίεση σε ηλικία 3 ετών, τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον θεσμό, τις εφηβικές του αναμνήσεις, τι σημαίνει γι’ αυτόν η μεγάλη αυτή φιέστα και εξηγεί τον τόσο σημαντικό ρόλο του ως μπροστάρη της μεγάλης γιορτής της πόλης του.

Το 2023, αφήνουμε πίσω μας τις μέρες εκείνες που κλειδωθήκαμε στα σπίτια, ακολουθούσαμε αυστηρά μέτρα διακίνησης και κρύψαμε τα χαμόγελά μας πίσω από χειρουργικές μάσκες. Τώρα, οι μοναδικές μάσκες που θέλουμε να βάλουμε είναι εκείνες του Καρναβαλιού που θα μας οδηγήσουν ξανά στην αγαπημένη μας Λεμεσό που δηλώνει πανέτοιμη για την μεγαλή της γιορτή. Το Καρναβάλι Λεμεσού, επιστρέφει ξανά, με το νέο του Βασιλιά Καρνάβαλο, έπειτα από δύο χρόνια αναβολών λόγω της πανδημίας που μας κράτησε μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και μεγάλες γιορτές να μας υπόσχεται ένα αξέχαστο ξεφάντωμα. Ο φετινός βασιλιάς, με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας υποσχέθηκε ένα ξεχωριστό καρναβάλι που θα θυμόμαστε για πάντα! 

9

Από παραγωγός, Βασιλιάς Καρνάβαλος

Μπροστάρης, λοιπόν, και επικεφαλής του φετινού ξεφαντώματος του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, όπως κάθε χρόνο, θα είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος ο οποίος, όμως, αυτή τη φορά σημειώνει ένα ρεκόρ. Πρόκειται για τον νεαρότερο σε ηλικία Λεμεσιανό που ανέλαβε τον συγκεκριμένο ρόλο που φέτος αποκαλείται ο «Βασιλιάς της Φλόγας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού» και είναι ο 16ος στη σειρά. Βασιλιάς Καρνάβαλος φέτος είναι ο Δημήτρης Γιαννακού, γνωστός στους κύκλους των ΜΜΕ λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας αφού εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως θεατρικός και τηλεοπτικός παραγωγός. Ο Δημήτρης, δεν μας έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον ρόλο που ανέλαβε αφού από την ηλικία των τριών ετών, το Καρναβάλι της γενέτειράς του μπήκε στη ζωή του και παρέμεινε ανελλιπώς και για τα επόμενα 35 χρόνια. «Για μένα το καρναβάλι είναι η ευκαιρία για τον καθένα να διασκεδάσει, να κάνει τις τρέλες του, τα αστεία του, να βγει στους δρόμους να τραγουδήσει και να χορέψει με ανθρώπους που ίσως να μην γνωρίζει προσωπικά και να γίνουν όλοι μαζί μια παρέα. Σκοπός του καρναβαλιού είναι να κάνει του ανθρώπους να ξεχάσουν τις έγνοιες, τις σκοτούρες της καθημερινότητας, να μεταμφιεστούν και να χαρούν. Κι όλα αυτά φέτος τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ». 

1

 

Καρναβαλιστής από κούνια  

Συνομιλώντας μαζί του αντιλαμβάνομαι το αίσθημα ευθύνης που νιώθει και θέλει να κάνει περήφανη την πόλη του για την επιλογή του στη θέση αυτή. «Είμαι πολύ συγκινημένος», μου λέει, «αλλά και χαρούμενος που τόσο ο δήμαρχος Λεμεσού όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να είμαι εγώ ο φετινός βασιλιάς. Πρόκειται για έναν πολύ τιμητικό τίτλο για ένα καρναβαλιστή», μου εξηγεί με συγκίνηση. Αντιλαμβάνομαι πως το καρναβάλι έχει τεράστια σημασία για κάθε Λεμεσιανό, πόσο μάλλον για έναν καρναβαλιστή όπως τον Δημήτρη που μεγάλωσε μέσα σε αυτό. Ρώτησα τι υπόσχεται για την... βασιλεία του φέτος και μου απάντησε πως θα κάνει οτι μπορεί για να διασκεδάσει ο κόσμος. «Θέλω να σταθώ αντάξιος των προσδοκιών της τοπικής αρχής που είναι και ο διοργανωτής του λεμεσιανού καρναβαλιού. Ας μην ξεχνάμε πως οι πολιτιστικές υπηρεσίες του δήμου Λεμεσού, ετοίμασαν ένα μεγάλο και ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλα τα γούστα στο οποίο θα είμαι επικεφαλής. Η ευθύνη μου είναι μεγάλη». Ακούγοντας τον Δημήτρη να μου αναλύει το φετινό πρόγραμμα και την μέρα που θα εισέλθει ως Βασιλιάς στην πόλη σηματοδοτώντας τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού της πόλης μου γεννήθηκε η απορία ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντα ενός βασιλιά Καρνάβαλου. «Ο βασιλιάς Καρνάβαλος είναι ο μπροστάρης», μου εξηγεί. «Μπαίνει μπροστά, δίνει τον παλμό, τον ρυθμό, πρέπει να φέρει την χαρά και να δώσει ενέργεια στον κόσμο κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού». Αναρωτήθηκα πόσο κουραστικό θα είναι όλο αυτό για τον ίδιο αλλά αμέσως ο Δημήτρης με αποστόμωσε με την απάντησή του. «Όλο αυτό θα το κάνω με όλο μου το είναι».

9

Οι αναμνήσεις 

Το καρναβάλι είναι συνυφασμένο με την ζωή του Δημήτρη. Μεγάλωσε μέσα σε αυτό. Κάθε χρόνο με το τέλος του μεγάλου ξεφαντώματος ξεκινούσε η διαδικασία για το καρναβάλι της επόμενης χρονιάς. Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του ακούγοντας «καρναβάλι Λεμεσού» είναι το γλέντι, όπως μου είπε. «Η πρώτη, όμως, εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου είναι τα χρώματα. Καρναβάλι Λεμεσού για μένα και πιστεύω για σχεδόν τους περισσότερους, σημαίνει ξεγνοιασιά, ξεφάντωμα, χαρά και διασκέδαση. Ας μην ξεχνάμε πως το καρναβάλι, για τους κατοίκους της Λεμεσού, αποτελεί μια αστική και οικογενειακή παράδοση πέραν των 100 χρόνων που μεταφέρεται με μεγάλο ενθουσιασμό από γενιά σε γενιά». Ένα άρρηκτα συνδεδεμένο κομμάτι με την κουλτούρα, τον πολιτισμό αλλά και την καθημερινότητα των Λεμεσιανών. Η πρώτη-πρώτη μεταμφίεση του Δημήτρη ήταν στην ηλικία των τριών ετών. Μία στιγμή που απαθανατίστηκε σε μία φωτογραφία που μας παραχώρησε, μάλιστα, για την συνέντευξη. «Αυτή η φωτογραφία βρίσκεται στο σαλόνι του πατρικού μου. Είχα ντυθεί κάτι που παραπέμπει στην εποχή των χίππις, παιδί των λουλουδιώς, ίσως... (γέλια)».

9

Μεγαλώνοντας, όπως μου ανέφερε έφτιαχνε τις δικές μου ομάδες αρμάτων. «Στην εφηβεία μου, συμμετείχα στο καρναβάλι ως χορευτής αλλά τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να είμαι δίπλα στον δήμο Λεμεσού ως ενεργό μέλος, ως εθελοντής και να βοηθώ σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση της πόλης μου». Οι αναμνήσεις από τα καρναβάλια είναι αμέτρητες, μου ανέφερε όταν του ζήτησα να ξεχωρίσει κάποια από αυτές. Μου εκμυστηρεύτηκε, μάλιστα, πως οι μεταμφιέσεις του είναι εκατοντάδες και τις κρατάει φυλαγμένες μέχρι και σήμερα. «Μια απο τις μεταμφιέσεις μου που θεωρώ οτι ήταν αρκετά επιτυχημένη είναι η Jessica Rabbit όπου είμαι ντυμένος στο μισό σώμα ως Jessica Rabbit και στο υπόλοιπο ως λαγός εξού και το Rabbit».

9 

9

Οι σπουδαίοι άνθρωποι 

Το καρναβάλι Λεμεσού, όμως, που για πάνω από ένα αιώνα αποτελεί, ίσως, την σημαντικότερη γιορτή της πόλης έχει ταυτιστεί και οφείλει πολλά σε σπουδαίους ανθρώπους που έδωσαν χρόνο, αγάπη και σκληρή δουλειά για την εξέλιξή του. Ο Δημήτρης μου αναφέρει πως αν διαβάσει κανείς την ιστορία του καρναβαλιού της Λεμεσού θα διαπιστώσει ότι δεν είναι λίγες οι προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό. «Ξεχωρίζω τον Γιώργο Τέμπλαρ, που οι πελλόμασκες ξεκινούσαν από το σπίτι του, στην Αγίου Ανδρέου, για να βολτάρουν μέσα στην πόλη. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τον σπουδαίο γελοιογράφο Άντης Ψημενόπουλο αλλά και τον Βασιλιά της Καρδιάς το 2010, αγαπημένο σε όλους μας Άκη Ταϊτό που πρόσφερε τόσα πολλά. Μία σπουδαία κυρία που μέχρι και σήμερα εργάζεται ακούραστα για το Καρναβάλι μας είναι ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζω. Η κυρία Ρίτσα Κουτσούδη, που μέχρι και σήμερα μας τρολάρει με το αστείρευτο χιούμορ της. Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται καρναβάλι Λεμεσού χωρίς Γιωργαλλέτους. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού μας όπως ακριβώς και όλοι οι κανταδόροι. Μαζί με αυτούς υπάρχουν και άλλοι τόσοι σπουδαίοι άνθρωποι που έγραψε ο καθένας τη δική του ιστορία και αποτελούν κομμάτι του Λεμεσιανού Καρναβαλιού». 

 

9

H φετινή διοργάνωση 

«Μετά από δύο χρόνια που στερηθήκαμε το καρναβάλι εξαιτίας της πανδημίας, θεωρώ ότι επιστρέφουμε ανανεωμένοι, με πολλά καινοτόμα στοιχεία», μου εξηγεί ο Δημήτρης, μιλώντας για όλα όσα θα ζήσουμε φέτος. «Υπάρχουν νέες ιδέες και σίγουρα η επιστροφή μας αυτή πρέπει να είναι πολύ δυναμική, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Φέτος, το θέμα της γιορτής μας είναι ο «Βασιλιάς της Φλόγας του Καρναβαλιού», μιας φλόγας που μεταφράζεται σε πάθος και αγάπη για το καρναβάλι μας. Προσκαλώ όλη την Κύπρο να έρθει στην Λεμεσό μας, να διασκεδάσει, να ξεφαντώσει και να ξεχάσει όλα όσα τον απασχολούν». Το ραντεβού έκλεισε για την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό στις 26 Φεβρουαρίου, με τον Δημήτρη μπροστάρη της μεγάλης γιορτής της χαράς και του κεφιού.  

>>Διάβασε περισσότερα για το Καρναβάλι Λεμεσού στον απόλυτο δωρεάν οδηγό της Avant Garde ΕΔΩ 

 

Loader