«Επί σκηνής στο Ριάλτο» με τον Γιάννη Οικονομίδη (BINTEO)

«Επί σκηνής στο Ριάλτο» με τον Γιάννη Οικονομίδη (BINTEO)

Ο βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης, μιλά στην Avant Garde για τη νέα ταινία που ετοιμάζει, το σινεμά, τις αναμνήσεις του από τη Λεμεσό και πως αντιμετώπισε η οικογένειά του την απόφασή του να αφήσει τη νομική για να γίνει σκηνοθέτης

Συνέχεια στη σειρά συνεντεύξεων της Avant Garde «Επί σκηνής στο Ριάλτο» που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο, παίρνει ο σπουδαίος, Κύπριος σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης.

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε το 1967 και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Μετά την στρατιωτική του θητεία πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών την οποία ένα χρόνο μετά εγκατέλειψε μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι. Σχεδόν από ένστικτο βρέθηκε να σπουδάζει σκηνοθεσία και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του να φτιάχνει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που έτυχαν αναγνώρισης. Έπειτα από μία μεγάλη συγκομιδή βραβείων ήρθε η στιγμή της πρώτης του μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας.

«Το σπιρτόκουτο» του 2002 έμελλε να σφραγίσει μία ολόκληρη περίοδο και μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφορά στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ενώ ο Γιάννης Οικονομίδης να χαρακτηρίζεται σήμερα ως ένας εκ των σπουδαιότερων σκηνοθετών του ελληνικού σινεμά.

Τον συναντήσαμε στη σκηνή του Ριάλτο όπου ήρθε ευδιάθετος έχοντας έγνοια στον γιο του, κοίταζε συνεχώς το τηλέφωνο «μήπως χρειαστεί κάτι το παιδί», έλεγε και ξανάλεγε καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης... Θυμήθηκε τις πρώτες τους εφηβικές συναυλίες στο Ριάλτο και μοιράστηκε μαζί μας εκείνα τα νεανικά συναισθήματα.

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στην δημιουργία της πρώτης του ταινίας, «Το σπιρτόκουτο» και πως κατάφερε μία τόσο χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγή να αποτελεί ορόσημο στον ελληνικό κινηματογράφο και να είναι διαχρονική είκοσι και κάτι χρόνια μετά. Μιλήσαμε για το πέρασμά του από το θέατρο και την πιθανότητα συνεργασίας του στο μέλλον με τον ΘΟΚ αφού μας εξηγεί γιατί αρνήθηκε την πρόταση μερικά χρόνια πριν.

Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι άνθρωπος του καιρού του. Δεν αφήνεται αλλά είναι πάντα σε εγρήγορση για την επόμενη ταινία. Η έκτη του ταινία θα ξεκινήσει γυρίσματα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2025 με τίτλο «Μεγάλη πέτρα σε μικρό κεφάλι». Χαρακτηρίζει αυτή την ταινία πολύ σκοτεινή, χωρίς το χιούμορ που μας είχε συνηθίσει, μία δουλειά που όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος είναι ένα καθαρόαιμο, μαύρο δράμα. Μία δουλειά που όπως λέει του βγήκε μέσα από όλη την μαυρίλα που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.   

Loader