Εύλογες απορίες σε μια Λεμεσιανή για το καρναβάλι

Εύλογες απορίες σε μια Λεμεσιανή για το καρναβάλι

Γιατί όλοι οι Λεμεσιανοί τρελαίνονται με το καρναβάλι της πόλης τους;

Η Ζώη Αυγουστή είναι μια γνήσια Λεμεσιανή. Ένας άνθρωπος έξω καρδιά, που ξέρει τι εστί να διασκεδάζεις με την ψυχή σου. Η αρχισυντάκτρια του Mylife.com.cy δεν ξεφεύγει από το κλισέ που θέλει κάθε Λεμεσιανό να λατρεύει το Καρναβάλι. Ήδη έχει δηλώσει πως η ομάδα της -που αποτελείται στην πλειοψηφία της από Λεμεσιανούς- την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, «απεργεί». Η Τσικνοπέμπτη είναι ιερή και σηματοδοτεί την έναρξη ενός ατελείωτου γλεντιού, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη Καρναβαλίστικη παρέλαση, στην οποία εννοείται πως η Ζώη θα βρίσκεται εκεί, να τραγουδά και να χορεύει μέχρι τελικής πτώσης, μαζί με χιλιάδες κόσμο.

Τι το ξεχωριστό έχει το Καρναβάλι της Λεμεσού;

Γλέντι! Άλλωστε η Λεμεσός είναι γνωστό πως είναι η πόλη του γλεντιού. Οι Λεμεσιανοί αγαπούν το καρναβάλι και αυτές τις δέκα μέρες που διαρκεί, τα δίνουν όλα. Είναι μια 10ήμερη πολύχρωμη εκδήλωση ανθρώπων που γιορτάζουν, τραγουδούν, σατιρίζουν, παίζουν και παρελαύνουν. Δεν είναι τυχαίο το ότι το Λεμεσιανό Καρναβάλι, θεωρείται ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του είδους παγκοσμίως.

9

Γιατί όλοι οι Λεμεσιανοί τρελαίνονται με το καρναβάλι;

To καρναβάλι είναι στο DNA των Λεμεσιανών. Είναι μια παράδοση με την οποία μεγαλώνουμε και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Γι΄αυτό αν αυτές τις μέρες δεις να περπατά δίπλα σου ένας πιερότος ή ένας πιγκουίνος, μην παραξενευτείς. Εμείς είμαστε, οι Λεμεσιανοί, και το ζούμε στο έπακρο.

Γιατί στη Λεμεσό και όχι σε κάποια άλλη πόλη; 

Γιατί ποια άλλη πόλη έχει τόσο κέφι; Πέραν της πλάκας, η Λεμεσός ήταν η πρώτη πόλη στην Κύπρο στην οποία γιορτάστηκαν τα καρναβάλια. 

9

Ποιος αποφασίζει το βασιλιά και τη βασίλισσα του καρναβαλιού;

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού. Συνήθως επιλέγονται γνωστοί Λεμεσιανοί, που συμμετέχουν χρόνια στις καρναβαλίστικες παρελάσεις και τις εκδηλώσεις της πόλης.

Περιέγραψε μας την περίοδο του καρναβαλιού στη Λεμεσό. Τι γίνεται από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την Κυριακή των καρναβαλιών; 

Καταρχάς να τονίσουμε ότι το καρναβάλι μπορεί να ξεκινά επίσημα την Τσικνοπέμπτη, όμως για τους Λεμεσιανούς ξεκινάει μήνες πριν, με την ετοιμασία των αρμάτων για την παρέλαση. Από την Τσικνοπέμπτη όμως που ξεκινάνε οι εορτασμοί, όλη η πόλη μυρίζει «κάρβουνα» και οι κάτοικοι έχουν διάθεση για ξεφάντωμα. Τις επόμενες μέρες όλη η πόλη είναι ένα μεγάλο πάρτι, αφού στα νυχτερινά μαγαζιά και τις πλατείες πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις, ενώ οι κανταδόροι δίνουν άλλον αέρα στην παλιά πόλη με τα τραγούδια τους. Φυσικά,  η γιορτή φτάνει στο αποκορύφωμα της με τις δύο παρελάσεις, την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή του καρναβαλιού. 

9

Τι είναι η «πελλόμασκα»; 

Η πελλόμασκα είναι όταν μεταμφιέζεται σε κάτι έξυπνο, διαφορετικό και αστείο. Παλαιότερα μάλιστα υπήρχε και η παράδοση να πηγαίνεις ντυμένος «πελλόμασκα» σε σπίτια φίλων και εκείνοι προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Σε πολλά πάρτι μάλιστα μέχρι σήμερα, γίνονται διαγωνισμοί «πελλόμασκας», για την καλύτερη και ευρηματικότερη αμφίεση. Κλείνοντας, να καλέσουμε όλο το κόσμο αυτές τις μέρες στη Λεμεσό, για να διασκεδάσει και να γλεντήσει, «ίδιοι σε δύο χρόνια πια δεν θα’ στε, γι’ αυτό γελάστε, εδώ Λεμεσός, εδώ Λεμεσός, εδώ Λεμεσός»! 

Δες ΕΔΩ τον απολύτο οδηγό του φετινού Λεμεσιανού που ετοίμασε η Avant Garde σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού 

 

 

Loader