Γιάννο, γιατί φέρατε το Paradox Museum στη Λεμεσό;

Γιάννο, γιατί φέρατε το Paradox Museum στη Λεμεσό;

Μιλήσαμε με ένα εκ των συνεταίρων του Paradox Museum Limassol, τον Γιάννο Ευαγγέλου, λίγο πριν την επίσημη λειτουργία του, την Τρίτη 28 Μαρτίου στη Μαρίνα Λεμεσού

Η είδηση της άφιξης του Paradox Museum στην Κύπρο σκόρπισε μεγάλο ενθουσιασμό τόσο σε εκείνους που το γνώρισαν στο εξωτερικό όσο και σε αυτούς που το έμαθαν μέσα από τις... παράδοξες φωτογραφίες φίλων και γνωστών τους στα social media. Πίσω από το συναρπαστικό αυτό πρότζεκτ του Paradox Museum, που κατακτά σταδιακά ολόκληρο τον πλανήτη με την μορφή του franchise, βρίσκονται ο ιδιαίτερα δημοφιλής παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης και ο Κύπριος επιχειρηματίας Μίλτος Καμπουρίδης.

To Paradox Museum Limassol ανοίγει επίσημα τις πύλες του την Τρίτη 28 Μαρτίου στην καρδιά της Μαρίνας Λεμεσού, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, όπου θα λειτουργεί επί μονίμου βάσεως. Το Paradox Museum στη Λεμεσό λειτουργεί με την συμβολή μίας ομάδας ανθρώπων και συνεταίρων οι οποίοι γνωρίζοντας το συγκεκριμένο μουσείο στο εξωτερικό αποφάσισαν να το φέρουν και στην Κύπρο. 

@paradoxmuseumlimassol 🎈Let’s find out together the roots of Paradox meaning #paradox refers to "contrary to expectation" or "incredible" in ancient Greek, the word paradox has come to indicate the opposite or contradictory to common sense. At least we got the basics! P.S Yes we're totally out of this world! #paradox #paradoxmuseum #paradoxmuseumlimassol #writeyourownstory #thinkagain ♬ original sound - Paradox Museum Limassol

Ο Γιάννος Ευαγγέλου, ένας εκ των συνεταίρων και στέλεχος της ομάδας του Paradox Museum Limassol μίλησε στην Avant Garde και ανέπτυξε το σκεπτικό, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του Μουσείου λύνοντας κάθε απορία μας σχετικά με αυτό το τόσο καινοτόμο, πρωτότυπο και συναρπαστικό μουσείο που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί, μεγάλοι αλλά και οι απανταχού instragrammers. 

9

Γιάννο, τι είναι το Paradox Museum; 

Το Paradox Museum είναι κάτι αρκετά «παράδοξο» θα έλεγα. Αναλύοντας και τη λέξη παράδοξο, ουσιαστικά η έννοια αυτή έχει καταλήξει να έχει αντιφατική ή αντίθετη σημασία στην κοινή λογική. Είναι ο χώρος όπου καθημερινά φαινόμενα που θεωρούνται ανεξήγητα έρχονται να αφομοιωθούν  στα εκθέματα και να μας οδηγήσουν να αμφισβητήσουμε όλα όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Ουσιαστικά, τα πραγματικά παράδοξα είναι πράγματα που αν και είναι αληθινά, είναι ψευδή, και αν και είναι ψευδή, είναι αληθινά και σε κάνουν να σκεφτείς ξανά. Το Paradox Museum Limassol αποτελεί ένα καινοτόμο χώρο που συνδυάζει τον κόσμο της επιστήμης, της τέχνης και της ανθρώπινης αντίληψης μαζί με την ψυχαγωγία. Και εδώ θα ήθελα χρησιμοποιήσω την ορολογία edutainment. Έχουμε, λοιπόν, δημιουργήσει μαζί με τους partners μας, ένα χώρο που συνδυάζει την εκπαίδευση (education) και την ψυχαγωγία (entertainment).

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείς με το Paradox Museum, πώς έμαθες γι’ αυτό και τι σε έκανε να επενδύσεις σε αυτό και να το φέρεις στην Κύπρο;

Ως εκπαιδευτικός, πάντα προσπαθούσα να συνδυάζω την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Έχοντας διανύσει 10 σχεδόν χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης και βλέποντας ότι όλα καθοδηγούνται πλέον με μαθηματική ακρίβεια σε καινοτόμους τρόπους εκπαίδευσης, έψαχνα και ψάχνω εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης. Μέσα από ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό, γεννήθηκε η ιδέα του παράδοξου μουσείου. Φτάνοντας λοιπόν Κύπρο, με μια βαλίτσα γεμάτη ιδέες, χωρίς δεύτερη σκέψη, μαζί με τις αδελφές μου Ευαγγελία και Ζωή ιδρύθηκε η Metamorfosis. Έχουμε δημιουργήσει μια εταιρεία η οποία δεν θα μπορούσε να συνδυάσει καλύτερα την πολύχρονη εμπειρία μου ως εκπαιδευτικού και από την άλλη την πολυετή εμπειρία στο κομμάτι της ψυχαγωγίας του marketing και της επικοινωνίας που κουβαλούν οι αδελφές μου. Για εμάς, αυτή η συνταγή ήρθε και έδεσε με το Paradox Group, τους Partner μας στο το Paradox Museum Limassol. Η τεχνογνωσία, η καινοτομία και οι παράδοξες ιδέες της ομάδας, έχουν δημιουργήσει μια καταπληκτική συνεργασία η οποία απαρτίζεται από μια υπέροχη ομάδα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 

9

Πού ακριβώς θα ανοίξει το Paradox Museum Limassol και γιατί επιλέξατε την Λεμεσό και όχι τη Λευκωσία; 

Δεν θα μπορούσε να ανοίξει πουθενά καλύτερα στη Λεμεσό και με αυτό εννοούμε το πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ στην είσοδο της Μαρίνας Λεμεσού. Ψάχνοντας τον ιδανικότερο χώρο, είχαμε πάντα στο μυαλό μας να βρούμε ένα κτίριο που να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την αρχιτεκτονική μας κουλτούρα. Το ιστορικό κτίριο Τρακασόλ, στη Μαρίνα Λεμεσού, με την λιτή αρχιτεκτονική του και την χαρακτηριστική του πέτρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, έδεσε με απολυτή αρμονία με τα  τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του μουσείου, χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική του κτιρίου. Σίγουρα, η Λευκωσία ήταν και είναι στα πλάνα μας αλλά η ποικιλομορφία που προσφέρει η Λεμεσός στον τομέα του τουρισμού και επαγγελματικής στέγης καθώς επίσης και η ζωντάνια αυτής της πόλης 12 μήνες τον χρόνο δεν μας άφησε περιθώρια στο να αποφασίσουμε ότι η αρχή πρέπει να γίνει στη Λεμεσο. 

Τι θα δει ένας επισκέπτης στο Paradox Museum Limassol; Πόσα εκθέματα περιλαμβάνει και πώς θα περάσει εκεί τον χρόνο του κάποιος μαζί με τα παιδιά;

Στο μουσείο μας ένας επισκέπτης μπορεί να πειραματιστεί με περισσότερα από 52 και πλέον εκθέματα εμπνευσμένα από το παράδοξο, στα οποία ενώ περπατά ευθεία θα δει το σώμα του να αναποδογυρίζετε, θα δει τον εαυτό του να πολλαπλασιάζεται άπειρες φορές αλλά το πιο παράδοξο θα μιλήσει σε ένα πιάνο περιμένοντας το να απαντήσει. Το Paradox Museum Limassol προσφέρει περισσότερες εμπειρίες που συναρπάζουν το μυαλό από οποιονδήποτε άλλο προορισμό εκπαίδευσης-ψυχαγωγίας στον κόσμο! Ως επισκέπτες θα μάθουν τα πάντα για τη συναρπαστική επιστήμη πίσω από τα παράδοξα, θα διασκεδάσετε και θα βγάλετε φωτογραφίες τόσο θεαματικές που οι φίλοι σας δεν θα πιστέψουν ότι είναι αληθινές.

9

Τι έχει να προσφέρει το Μουσείο στα παιδιά, ποιες ηλικίες παιδιών μπορούν να το επισκεφτούν, πώς θα τους προσφέρει γνώση και πόσο ασφαλή είναι τα εκάστοτε εκθέματα;

Εξαρτάται τι ηλικία θεωρείται ένα παιδί γιατί για εμένα παιδί μπορεί να είσαι και στα 5 σου και στα 20 και στα 60 σου χρόνια! Το παράδοξο με το μουσείο μας δεν είναι μόνο τα εκθέματα αλλά και το γεγονός ότι αποτίνεται από 3 έως 93 χρόνων. Μιλώντας τώρα για τους μαθητές οποιασδήποτε ηλικίας, θα πάρουν σάρκα και οστά αυτά που διδάσκονται στα μαθηματικά, φυσική, ψυχολογία και εδώ είναι το κλειδί μας. Δηλαδή προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε μέσω εμπειριών, μέσω βιωμάτων γιατί άλλο να μιλάς για κλήσεις και γωνιές με σχήματα σε ασκήσεις και άλλο να τα βλέπεις σε εφαρμογή. Οι μαθητές βιώνουν με όλες τις αισθήσεις τους την αμφισβήτησή τους για την πραγματικότητα μέσω της αντίληψης και της επιστημονικής έρευνας.

Πέραν των διαδραστικών εκθεμάτων τι άλλο θα συναντήσουμε στο Μουσείο; 

Υπάρχει το Paradox Boutique, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να αγοράσει αναμνηστικά, παιχνίδια, ρουχισμό, αξεσουάρ και γκάτζετ που αποπνέουν το παράδοξο! Όλα τα προϊόντα μας είναι διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά. Θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε την πραγματικότητα, θα εξασκήσουν το μυαλό σας, θα διακοσμήσουν το σπίτι σας, θα σας δώσουν στυλ και θα γίνουν τα όμορφα αναμνηστικά από την τελευταία σας παράδοξη εμπειρία!

Το μουσείο μπορεί να το επισκεφτεί ο καθένας ατομικά. Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ομάδων; Αν ναι πόσα άτομα μπορείτε να φιλοξενήσετε;

Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο μας ατομικά, με τον σύντροφο σας ή και με φίλους, ενώ προσφέρουμε και ομαδικά πακέτα (που αποτίνεται σε μεγάλες ομάδες εκδρομών, σχολείων κλπ) όπου εδώ σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι η τιμή αλλάζει. Το Paradox Museum είναι το απόλυτο μέρος για να προγραμματίσετε μια ομαδική επίσκεψη που θα είναι διασκεδαστική, συναρπαστική και γεμάτη εκπλήξεις! Το Μουσείο είναι ένας εξαιρετικός χώρος για ομαδικές επισκέψεις, όπως ιδιαίτερες εξόδους φίλων, οικογενειακές στιγμές διασκέδασης, σχολικές εξορμήσεις, εκδηλώσεις συλλόγων γονέων και παιδιών, αλλά και εκδρομές συναδέλφων. Η  γενική είσοδος ανέρχεται στα €15, τα  μαθητικά-φοιτητικά – στρατιωτικά-ανέργων στα 12€ (πάντα με επίδειξη κάρτας). Και επειδή οι μεγαλύτεροι μας fan είναι οι γονείς με τα παιδιά τους έχουμε το οικογενειακό πακέτο δυο κηδεμόνες και δυο παιδιά στα €48. 

9

Οι επισκέψεις θα γίνονται με ραντεβού; Θα υπάρχει κάποια ειδική ξενάγηση από ξεναγούς του Μουσείου; 

Θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επισκεφθείτε το μουσείο σε ωράρια που θα προσαρμόζονται βάση εποχικότητας και να αγοράσετε εισιτήριο απευθείας από το μουσείο αλλά εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα κατά την ημέρα της επίσκεψής σας. Συνιστούμε να γίνεται κράτηση εισιτηρίων διαδικτυακά, πριν από την επίσκεψή σας, για να μην περιμένετε στη γραμμή αναμονής. Εκτός από τα εκθέματα μας ένα κομμάτι στο οποίο φημιζόμαστε είναι οι πάντα χαμογελαστοί ξεναγοί μας που θα σε βοηθούν να σταθείς στο κατάλληλο σημείο για να πάρεις τη καλύτερη λήψη στη φωτογραφία σου, θα σου αναλύσουν τον λόγο που συμβαίνουν τα όσα παράδοξα δεις και σε περίπτωση που θα θέλετε να βγάλετε φωτογραφία με φίλους δεν θα λείπει  κανείς από μέσα. 

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο/α έκθεμα/εκθέματα;  

Το να μιλάω σε ένα «Παράδοξο Πιάνο» και να λαμβάνω απαντήσεις από ένα μουσικό όργανο, είναι σίγουρα κάτι εκτός πραγματικότητας. Λες και τα πλήκτρα έχουν τη δική τους γλώσσα! Τρελό, σωστά;

Μάθε περισσότερα για το Paradox Museum Limassol ΕΔΩ 

Facebook: Paradox Museum Limassol

Instagram: limassol.paraxomuseum

Tik Tok: paradoxmuseumlimassol

Loader