Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Ζύγι κυρία πρόεδρε;

Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Ζύγι κυρία πρόεδρε;

Με αφορμή το 3ο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι το Σάββατο 26 Αυγούστου συναντήσαμε την πρόεδρο της κοινότητας κ. Γεωργία Μιχαήλ και μιλήσαμε μαζί της

Το δημοφιλές ψαροχώρι της Κύπρου, ο απόλυτος προορισμός για ψάρια και θαλασσινά στην χώρα μας διοργανώνει για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Ψαριού το Σάββατο 26 Αυγούστου από τις 17:00 μέχρι αργά το βράδυ στο γραφικό αλιευτικό καταφύγιο του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια επικεφαλής του Ζυγίου είναι μία γυναίκα, η κ. Γεωργία Μιχαήλ, που όραμά της είναι το Ζύγι να καταστεί μία σύγχρονη και πρωτοπόρα κοινότητα, με τα έργα υποδομής να συνεχίζονται να υλοποιούνται ώστε το χωριό αυτό να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. 

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθεί το κτήριο του μουσείου θάλασσας και αλιείας το οποίο θα εγκαινιαστεί το επόμενο διάστημα. Αυτή την εβδομάδα, όμως, τόσο η πρόεδρος όσο και ολόκληρη η κοινότητα βρίσκονται επί ποδός για το 3ο Φεστιβάλ Ζυγίου για το οποίο δηλώνουν περήφανοι και μας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί τους και να δοκιμάσουμε συνταγές από ψάρια και θαλασσινά σε μία όμορφη, γιορτινή ημέρα στο αλιευτικό καταφύγιο της κοινότητας.

7  

Τι είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει κάποιος για το Ζύγι; 

To Zύγι είναι το πιο γνωστό ψαροχώρι της Κύπρου. Είναι ίσως η μοναδική κοινότητα στην Κύπρο που είναι κτισμένη πάνω στην παράλια. Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 το Ζύγι είχε πολύ λίγους κάτοικους (Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους) οι οποίοι ασχολούνταν με το ψάρεμα και με την επεξεργασία των χαρουπιών.

Γιατί να επισκεφτεί κάποιος το Ζύγι; Τι θα δει και τι θα κάνει εκεί; 

Η πλειοψηφία των επισκεπτών της κοινότητας έχει προορισμό τις ψαροταβέρνες του χωριού. Υπάρχουν 15 ψαροταβέρνες από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει. Υπάρχουν επιπλέον, αρκετές καφετέριες, καταστήματα γρήγορης εξυπηρέτησης (fast food) και πάρκα με παιδικές χάρες. Ο χώρος του αλιευτικού καταφυγίου προσφέρει ευκαιρία για περίπατο, καφέ, ξεκούραση και φωτογράφηση. 

7

7

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Φεστιβάλ Ψαριού, τι να αναμένουμε φέτος και πώς θα θέλατε να το βλέπετε να εξελίσσεται στο μέλλον; 

Το πρωτο Φεστιβάλ Ψαριού πραγματοποιήθηκε το 2019 και είχε μεγάλη επιτυχία. Αποφασίσαμε να το θεσμοθετήσουμε και να το διοργανώνουμε κάθε τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου. Για τις χρονιές 2020 και 2021 δεν μπορέσαμε να το διοργανώσουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Επανήλθαμε ξανά και δυναμικά πέρσι με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι πέραν του αναμενομένου. Το ιδιο περιμένουμε και φέτος. Προσπαθούμε κάθε χρόνο να εμπλουτίζουμε το φεστιβάλ με νέα εκθέματα και καινούριες δράσεις κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και για τα επόμενα χρονιά, εντοπίζοντας τυχόν ελλείψεις και αδυναμίες έτσι ώστε το φεστιβάλ μας να γίνεται συνεχώς πιο ελκυστικό και πιο ενδιαφέρον.

7

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από αυτή την διοργάνωση; 

Μέσα από την διοργάνωση του Φεστιβάλ Ψαριού έχουμε ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου για την ζωή της θάλασσας, τις ασχολίες και τις τεχνικές των ψαράδων, τα θαλάσσια είδη που υπάρχουν (ψαριά που δεν τρώγονται, επικινδυνά ψαριά, κλπ.) καθώς επίσης και συνταγές μαγειρέματος των θαλασσινών προϊόντων.

7

Τι έχει αλλάξει στην κοινότητα και ποια θεωρείτε πώς είναι τα επιτεύγματα της δικής σας θητείας ως πρόεδρος της κοινότητας; 

Τα τελευταία χρονιά η κοινότητα Ζυγιού έχει αναβαθμιστεί από άποψης υποδομών. Δημιουργήθηκαν πάρκα, χώροι ξεκούρασης, σημεία θέας και φωτογράφησης, χώροι πράσινου, διαμορφώθηκε μια σύγχρονη και πράσινη παράλια που βραβεύεται κάθε χρόνο με την γαλάζια σημαία, και πρόσφατα ολοκληρώθηκε το κτίριο του μουσείου θάλασσας και αλιείας το οποίο θα εγκαινιάσουμε πολύ σύντομα.

7

Θα δούμε κάποια νέα έργα στο Ζύγι τα επόμενα χρόνια, τι προγραμματίζετε; 

Προς τα τέλη της χρονιάς αυτής, θα αρχίσει το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου και του πυρήνα της κοινότητας. Το έργο αυτό θα έχει κόστος κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από ευρωπαϊκά κονδύλια και θα αλλάξει ριζικά την όψη της κοινότητας. Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ασφάλτου από τους δρόμους και την τοποθέτηση υλικών που είναι φιλικά στο περιβάλλον. Θα υπογειοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες, θα διαμορφωθούν πλατείες, πεζοδρόμοι, χώροι πράσινου, ξεκούρασης, κλπ. Παράλληλα, θα αρχίσει η κατασκευή γηπέδων futsal και καλαθόσφαιρας για την υγιή και ασφαλή απασχόληση των νέων μας. Το έργο έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από τον ΚΟΑ.

7

Ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινότητα σας; 

Η κοινότητά μας βρίσκεται πολύ κοντά στην ζώνη βαριάς βιομηχανίας και στο ενεργειακό κέντρο βασιλικού. Οι προσπάθειες μας στοχεύουν στην μείωση της ρύπανσης στην περιοχή μας και στην εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και επικίνδυνων περιστατικών από τις εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

7

Αν σας ζητούσαμε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο έντονη ανάμνησή σας από το Ζύγι ποια θα είναι αυτή; 

Σίγουρα, η έκρηξη που σημειώθηκε το 2011 στη ναυτική βάση μας είχε συγκλονίσει. 

7

 

Loader