Γιώργο Κυριάκου πόσο αστείος stand up comedian είσαι;

Γιώργο Κυριάκου πόσο αστείος stand up comedian είσαι;

Μία συνέντευξη μεταξύ σοβαρού και αστείου σε... άπταιστα κυπριακά, για το stand up comedy και τις παραστάσεις που ετοιμάζει μαζί με μία μεγάλη ομάδα από 17 comedians σε όλη την Κύπρο!

Γνωρίσαμε τον Γιώργο Κυριάκου ως ηθοποιό μέσα από την τηλεόραση αλλά και το θέατρο. Εκείνο, όμως, που κάποιοι, ίσως, να μην γνωρίζουν, είναι πως σε ηλικία 15 ετών, ως ένας ψαγμένος έφηβος που παρακολουθούσε Southpark, αποφάσισε πως θα γίνει stand up comedian. H αρχή, όπως μου περιγράφει στην συνέντευξη, ήταν κάτι μεταξύ ναυαγίου και επιβεβαίωσης, πως αυτό, θα το συνεχίσει και θα το παλέψει. Έτσι, κι έγινε!

Φωτογραφίες: Jo Kritiotis 

Η άνθιση του stand up comedy σήμερα και στην Κύπρο οφείλεται σε τύπους όπως ακριβώς και ο Γιώργος Κυριάκου. Απολαυστικά κυνικό, πρήχτη, ασεβή, πρόστυχο και πνευματώδη χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του επί σκηνής ενώ μου αναλύει τα πάντα γύρω από την νέα τάση του stand up που διαμορφώνεται στην Κύπρο και τις παραστάσεις που ετοιμάζει, όχι, μόνος του αλλά με ένα ολόκληρο community κωμικών. 

Το Cyprus Comedy Central έχει προγραμματίσει ήδη 30 παραστάσεις, σε 4 πόλεις της Κύπρου, σε 4 διαφορετικές κατηγορίες (Line up, Solo, Open Mic και Raw) από 17 stand up comedians που υπόσχονται γέλιο μέχρι δακρύων από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους: Αχάνα, Γεωργίου, Γιωρκάτζη, Ζαχαρία, Irene, Κρίσταλ, Γιώργο Κυριάκο, Λεοντίου Δ., Λεοντίου Ε., Μάηκ, Ναταλία, Παυλίδη, Πουλλίτσα, Πρίγκηπα, Στυλιανού, Χαμπής και Ψυλλίδης.

 

Γιώργο πότε και πώς μπήκε το stand up comedy στη ζωή σου και πότε ένιωσες ότι μπορείς να το κάνεις;

Σε ηλικία 15 ετών, αφού για χρόνια έβλεπα Southpark αμέσως μετά το σχολείο για να αντισταθμίζω με αμερικάνικο καφροχιούμορ την σοβαροφάνεια τζαι την βαρεμάρα της δημόσιας παιδείας. Στην εφηβεία μου, τον τζαιρο του Ares, του Limewire τζαι του BearShare, εκατέβασα τυχαία ένα μπιτ του Pablo Fransisco, ένα του Russell Peters τζαι ένα του Bill Hicks. Καμία σχέση ο ένας με τον άλλο. Σαν να τζαι γνωρίζεις το κυπριακό θέατρο με Φιρφιρή, επιθεώρηση της Αρτεμίου, τζαι μετά αρχαία τραγωδία που για κάποιο λόγο γελάς τζαι αρέσκει σου. Τζαι download με download έφτασα να θωρώ George Carlin, Louis Ck, Ricky Gervais τζαι Sarah Silverman τζαι κάτι μέσα μου έβραζε τζαι ελάλεν τούτο μια μέρα θα το κάμεις. Μετά το μάστερ στο Λονδίνο πάνω στο Actor Training and Coaching είπα στον εαυτό μου ήρτεν η ώρα. Ανακοίνωσα παράσταση 6 μήνες πριν χωρίς να έχω ιδέα τι θα πω. Τζαι μετα που 6 μήνες σκληρής δουλειάς επαρουσίασα 2,5 ώρες παράσταση. Λάθος! Μέγα λάθος αλλά έφκηκεν σε καλό. Η μισή παράσταση ήταν άψογη. Ευτυχώς ήταν ίσα μοιρασμένη τζαι το κοινό εφυεν happy. 

Καμία φορά θεωρούμε πως όποιος έχει χιούμορ μπορεί να κάνει stand up αλλά μήπως δεν είναι έτσι τελικά τα πράγματα; Τι χρειάζεται λοιπόν κάποιος για να κάνει stand up; 

Πρώτα απ’ όλα χιούμορ. Μετά θέληση να ασχοληθεί. Πείσμα να αντέξει την αποτυχία τζαι την κριτική. Σκληρή δουλειά να γίνει καλύτερος. Να μελετά τζαι να εμπνέεται που άλλους τζαι ίσως κάποια μαθήματα από εμένα τζαι την Ειρήνη Ορφανίδη. Cyprus Comedy Central is here for you young padawan. 

Τι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για ένα stand up comedian πιστεύεις; 

Παραμένοντας αυθεντικός στο προσωπικό σου χιούμορ, να αυξήσεις στο μέγιστο το κοινό που σε ξέρει και σε απολαμβάνει.

1 

Βρίσκεις τον εαυτό σου αστείο; Πώς χαρακτηρίζεις τον Γιώργο ως stand up comedian; 

Όι ρε, χρεώνω τον κόσμο έτσι, τζαι τζεινοι έρκουνται που σαδομαζοχιστικό βίτσιο τα τελευταία 6 χρόνια. Απολαυστικά κυνικός, πρίχτης. Έτσι θα με χαρακτήριζα. Ασεβής, πρόστυχος, πνευματώδης. Irreverent, raunchy, witty όπως θα γράφει κάποτε στο Netflix special μου. Τι, μόνον ο Παπακαλιάτης; 

Πού οφείλεται θεωρείς αυτή η άνθιση του stand up comedy στην Κύπρο και πώς σου φαίνεται αυτή η τάση που διαμορφώνεται τελευταία; 

Αν σκεφτείς πότε ήρτε το ίντερνετ στην Κύπρο πέραν του να σε πιάσει κρίση ηλικίας εννα συνειδητοποιήσεις ότι θωρούμε Stand Up Comedy τα τελευταία 20 χρόνια. Όσοι θωρούμε. Ε, που τζείνους τους τόσους, εν τζαι θέλεις τζαι πολλούς. Κάποιος εννά έσιει τον ιδανικό συνδυασμό ποθκιαντραποσύνης τζαι πηγαίου χιούμορ για να το τολμήσει. Επίσης, η τηλεόραση εν πολλά περιορισμένη θεματολογικά τζαι το θέατρο πολλά σοβαροφανές. Το Stand Up εν το happy medium. Τζαι σαν μορφή τέχνης εν «ελευθεριακό», τολμηρό τζαι απόλυτα σύγχρονο. Επιτρέπει σου να μιλάς τωρά για το τωρά με τους κώδικες του ως τωρά. 

Βλέπεις να έχει συνέχεια και πού το βασίζεις αυτό; 

Αν δεν έχει θα είμαστεν η μόνη κοινωνία που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θέλει πολύ ταλέντο να ξεκινήσει έτσι ρεύμα τζαι μετά να σταματήσει. Αν τα καταφέρουμε μάσιαλλα μας! 

Οι Κύπριοι πώς αντιμετωπίζουν το stand up comedy και ποιες ηλικίες έρχονται για να το παρακολουθήσουν; 

Πολλά καλά. Θέλουν το. Εν θέμα μάρκετινγκ πλέον. Είχαμε από νεογέννητα βρέφη μέχρι 80αρηες που εφκήκαν πάνω στην σκηνή τζαι είπαν τσιαττιστά για να μας περιπαίξουν. Αλλά το πιο σταθερό κοινό είναι από 25 μέχρι 45.

Ως κοινό σε παραστάσεις stand up comedy οι Κύπριοι πώς είναι; 

Όπως εμάς. Εν καλοί αλλά σηκώνουν βελτίωση. Βασικά να χαλαρώσουν, να απαντούν άνετα άμαν τους ρωτούμεν κάτι. Να έρκουνται στην ώραν τους. Τζαι το πιο σημαντικό, να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις της μικρής κοινωνίας που τους παρασύρουν στο να μεν γελούν που φόβο, μήπως τζιαιν παρεξηγηθουν ή θίξουν κάποιον. Στο σταντ απ έρκεσε να γελάσεις για σένα. Που το δικό σου point of view τζαι που τις δικές σου εμπειρίες. Όι να εμπλακείς σε άσκηση κοινωνικού σεβασμού. Αν κάτι βρίσκεις το αστείο οφείλεις το στον εαυτό σου τζαι στον κωμικό να το εκφράσεις ακόμα τζαι αν ενδεχομένως να προσβάλει κάπως, κάποιον, κάπου. 

Υπάρχει χώρος για stand up comedy στην τηλεόραση πιστεύεις ή άστο καλύτερα; 

Στο εξωτερικό θεωρείται αυτονόητο τα κωμικά shows να φιλοξενούν τακτικά Stand Up κωμικούς που είτε παρουσιάζουν αυτούσια bits είτε σε συνεννόηση με τον παρουσιαστή καμουφλάρουν τα κομμάτια τους σε στυλ συζήτησης. Τώρα, πότε θα θεωρείται και στην Κύπρο αυτονόητο; Άστο καλύτερα. 

9

Θα ήθελα λίγο να μου διευκρινίσεις τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κωμωδία, τη σάτιρα και το stand up comedy που έχουν ένα κοινό παρονομαστή το γέλιο, τουλάχιστον να το προκαλέσουν. 

Η κωμωδία γενικά έσιει ένα σκοπό. Να προκαλέσει το γέλιο. Τζαι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να το κερδίσει. Ηχητικά εφέ, φωτιστικές αλλαγές, προβολές και όσους ηθοποιούς χρειάζονται για να λειτουργήσει το αστείο. Η Stand Up κωμωδία όμως σαν μορφή θεατρικής κωμωδίας κάμνει κάτι άλλο. Έχει 2 στόχους. Το γέλιο αλλά όχι πάσι θυσία. Το γέλιο μέσα από την επαλήθευση της αυστηρής δομής της ίδιας της τέχνης. Στην κωμωδία κόφτει σε να βάλεις τρίποντα. Στο σταντ απ θέλεις να τα βάλεις ουλλα με το δεξί τζαι με την ίδια τεχνική. Έσιει δηλαδή συγκεκριμένους και αναγνωρίσιμους δομικούς κανόνες. Δυστυχώς, οι όροι εν αγγλικοί τζαι εν μεταφράζουνται επαρκώς αλλά θα προσπαθήσω. Δεν υπάρχει Σταντ Απ χωρίς το χτίσιμο/στρώσιμο (set up) του αστείου τζαι το χτύπημα/κάρφωμα (punchline) του αστείου. Κάθε αστείου. ΚΑΘΕ ΜΑ ΚΑΘΕ ΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΤΕΙΟΥ. Αν δεν ακολουθά τούτη την δομή τότε Έννεν Stand Up Joke. Με λία λόγια τζαι κυπριακά, το set up τζαι το punchline είναι για το sταντ απ ότι είναι για τις σιεφταλιες η πάννα τζαι το κρέας. Το συγκεκριμένο κρέας, με την συγκεκριμένη δοσολογία. Τζαι η σούβλα εν καλή, τζαι τα σουβλακια ό,τι πρέπει, αλλά το σιεφταλιν εν άλλον πράμαν.

Μίλησε μας τώρα για τις παραστάσεις που θα σε δούμε μαζί με άλλους stand up comedians. Τι θα παρακολουθήσουμε εκεί; 

Θα παρακολουθήσετε κάτι που δεν ξαναέγινε στην Κύπρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού σταντ απ ανεξάρτητες μονάδες και μεμονωμένες ομάδες (όχι βροχές) ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του Cyprus Comedy Central και φτιάχνουν έτσι την τέλεια κωμική καταιγίδα. 4 διαφορετικές κατηγορίες παραστάσεων από 17 και βάλε κωμικούς. Line up, Solo, open mic, Raw, σε όλες τις πόλεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Με τακτικές παραστάσεις όπου καμία δεν θα είναι η ίδια με την άλλη, τι άλλο θέλεις; Θα είμαστε κάθε Παρασκευή στην Γκαλερί στο Σκαλί της Αγλαντζιάς, κάθε Σάββατο στο Γιουσουρούμ στο κέντρο της Λευκωσίας και κάθε Τετάρτη στο Μπαρ Στο Δρόμο στην Λεμεσό. 2 Πέμπτες τον μήνα στο Avalon στην Λάρνακα και 2 Κυριακές τον μήνα στο Let them eat cake στην Πάφο. Παράλληλα, θα πειραματιστούμε με τον Ηλία Ανδρέου και θα συνδυάσουμε το Stand Up Comedy με τον κωμικό αυτοσχεδιασμό στην παράσταση «One and a half men» που κάνει πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου στην Γκαλερί στο Σκαλί Αγλαντζιάς.

Ποιο είναι το αγαπημένο, λατρεμένο σου θέμα για να βάλεις σε παραστάσεις και τι αρέσει στο κοινό;

Τέλεια ερώτηση για μένα, γιατί σπάνια συναντιούνται τούτα τα 2, αμάν έχουμε να κάμουμε με το γενικό κοινό. Παρόλ’ αυτά υπάρχει μια απόδοση 1 στους 5 που γουστάρουν τρελά τις θεματικές μου τζαι οι υπόλοιποι τραβούν τα μαλλιά τους. Εμένα αρέσκει μου πολλά να καμνω 2 πράματα: να εκτονώνω συλλογικά τραύματα, που είτε είναι είτε συμπεριφερούμαστεν σαν να είναι too soon τζαι να βρίσκω λάθη. Να τα παρουσιάζω, να τα περιπαίζω τζαι να διώ αστείες λύσεις. 

9

Παραστάσεις:

>> Το Cyprus Comedy Central κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και για κάθε Σάββατο στο Γιουσουρούμ Λευκωσία, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και για κάθε Τετάρτη στο μπαρ Στο Δρόμο στην Λεμεσό και 3 & 10 Νοεμβρίου στο Avalon στη Λάρνακα. Επίσης για 2 Κυριακές τον μήνα θα βρίσκονται στο Let them eat cake στην Πάφο. 

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00. 

Είσοδος: €10. 

Κρατήσεις: 99907501.  

9

>> Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Κυριάκου και ο Ηλίας Ανδρέου, θα συνδυάσουν το Stand Up Comedy με τον κωμικό αυτοσχεδιασμό στην παράσταση «One and a half men» στην Γκαλερί στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στις 20:30. 

Είσοδος: €10. 

Κρατήσεις: 99051686.

 

Loader