Χρύσω Λέφου: «Θα θυμάμαι για πάντα τη δύσκολη καθημερινότητα στα χρόνια της εφηβείας μου»

Χρύσω Λέφου: «Θα θυμάμαι για πάντα τη δύσκολη καθημερινότητα στα χρόνια της εφηβείας μου»

Η γνωστή μαγείρισσα μίλησε στην Avant Garde για τα επόμενα σχέδιά της, τη μαγειρική, τα δύσκολα εφηβικά χρόνια και μας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την αγάπη που εισπράττει

Η αγαπημένη μαγείρισσα για άλλη μια χρονιά θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας το οποίο θα πραγματοποιθεί την ερχόμενη Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην Αναφωτία και μάς μιλησε για όλα όσα σχεδιάζει αυτό το διάστημα και άνοιξε την καρδιά της αποκαλύπτοντάς μας μία δύσκολη περίοδο της ζωή της, τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της.

Η Χρύσω Λέφου παράλληλα, αναφέρθηκε στα επόμενα τηλεοπτικά της σχέδια, στο πρόσφατο πτυχίο που έλαβε στην τυροκομία ενώ με περηφάνια μίλησε για την κόρη της Σαββίνα που ακόλουθει τα βήματα της, αποκαλύπτοντας αν θα τις δούμε να συνεργάζονται παρέα και μας εξομολογήθηκε την πιο έντονη ανάμνηση που δεν θα ξεχάσει ποτέ από τα εφηβικά της χρόνια.

Για άλλη μια χρονιά, θα σε δούμε στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας. Τι σημαίνει αυτό το φεστιβάλ για εσένα;

Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που διοργανώνει για 18η χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Φέτος το Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί στην Αναφωτία και τίτλος του θα είναι «Αμπέλου Γεύσεις». Μόνο ευγνώμων και περήφανος μπορεί να νιώσει κάποιος που μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα μας για να μείνουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά.

Τι να περιμένει ο κόσμος την 1η Οκτωβρίου;

Να περιμένει ένα ωραίο ταξίδι στην Κύπρο του χθες. Στην κουλτούρα μας τη παράδοση μας. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στον κόσμο του αμπελιού και θα μάθουν για όλα τα παράγωγα από το σταφύλι. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το πάτημα σταφυλιών, την απόσταξη ζιβανίας, την παρασκευή σιουσιούκου και φυσικά πώς φτιάχνονται τα μακαρόνια της σμίλας ή του σκλινιτζιού που πλέον είναι ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) χάρη στον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και που του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Τι συνταγές θα απολαύσουμε από τα χέρια σας στο φεστιβάλ;

Θα φτιάξουμε μαζί με τον Χρίστο Χριστοδούλου νόστιμες συνταγές με σταφύλι. Για μένα, ξεχωρίζει το πουργούρι με σταφίδες που έφτιαναν οι κάτοικοι όταν πήγαιναν να τρυγήσουν τα σταφύλια.

Πώς νιώθεις που οι συνταγές σου έχουν απήχηση σε όλες τις ηλικίες;

Ευγνωμοσύνη, συγκίνηση, αγάπη. Μεγαλώνοντας αισθάνομαι πιο έντονα την ευθύνη να παραδώσουμε ανόθευτη τη γαστρονομία της Κύπρου στη νέα γενιά. Είναι συγκινητικό όταν καταγράφω μια συνταγή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και μετά μού λένε νέα παιδιά ότι την έφτιαξαν για τους αγαπημένους τους και ενθουσιάστηκαν.

.

Πρόσφατα γνωστοποίησες πως πήρες το πτυχίο σου στη γαλακτοκομία - τυροκομία. Τι σημαίνει αυτό το πτυχίο για εσένα;

Πάντα επενδύω στη γνώση και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μετά από 2 χρόνια κατάφερα να πάρω το δίπλωμα μου. Είμαι πλέον και επίσημα τυροκόμος. Τη σπουδή τη ξεκίνησα βλέποντας την προοπτική που έχει η τυροκομία στην Κύπρο και ιδιαίτερα το χαλλούμι. Και για να σε προλάβω, όχι δε θα ανοίξω τυροκομείο, αλλά θα αξιοποιήσω το δίπλωμα μου για την καταγραφή της γαλακτοκομίας της Κύπρου. Δεν σου κρύβω ότι ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να παραλαμβάνω το δίπλωμα μου και κάτω να είναι η οικογένεια μου. Τα παιδιά και ο άντρας μου. Αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ.

Θα σε πάω στα τηλεοπτικά. Το «Γευστικό Ταξίδι» συνεχίζεται με επιτυχία. Θα ήθελες να κάνεις και κάτι άλλο τηλεοπτικά;

Έχω κάτι στα σκαριά και ελπίζω να υλοποιηθεί. Δε μπορώ να αποκαλύψω κάτι προς το παρόν, αλλά θα έχει συνταγές, νοσταλγία, συγκίνηση και ανθρώπινες ιστορίες.

Τι είναι για εσένα, τελικά, η τηλεόραση;

 Για μένα η τηλεόραση είναι το μέσο που με βοηθά να επικοινωνήσω καλύτερα στον κόσμο αυτό που αγαπώ. Και είναι ίσως το σημαντικότερο μέσο που με βοηθά να καταγράψω όλη την κουλτούρα του τόπου μας. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα μου χάρισε η τηλεόραση και οι άνθρωποι της.

Ένα εστιατόριο που να φέρει το όνομα και την υπογραφή σου είναι στα άμεσα σχέδια σου;

Όχι δεν είναι. Μακάρι, να βρίσκω χρόνο και να βοηθώ στο οικογενειακό εστιατόριο που έχουμε στην Κοφίνου. Άλλωστε είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατάς τα ηνία σε ένα εστιατόριο. Πρέπει να αφιερώσεις όλη σου τη ζωή σε αυτό. Ένα εστιατόριο θέλει αντοχές, άπειρες ώρες εργασίας, καλές γνώσεις μαγειρικής, καλή πρώτη ύλη και φυσικά δυνατούς συνεργάτες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε μια κουζίνα.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το trailer για το MasterChef. Θα ήθελες να δοκιμαστείς σε κάτι τέτοιο;

Ως διαγωνιζόμενη δεν θα είχα και πολλές ελπίδες (γέλια). Φαντάσου να μου έλεγαν να φτιάξω κάτι από μοριακή κουζίνα. Αέρα μαϊντανού, για παράδειγμα. Το μόνο που θα έφτιαχνα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αέρα κουπανιστό (γέλια). Τώρα, αν το θέμα ήταν ελεύθερο και μπορούσαμε να φτιάχνουμε ό,τι μας αρέσει, τότε θα πήγαινα για να τους ταξιδέψω στον γευστικό κόσμο της κυπριακής γαστρονομίας.

Υπάρχει κάποιος σεφ, τον οποίο θα ήθελες να γνωρίσεις και να συνεργαστείς μελλοντικά;

Υπάρχουν πάρα πολλοί σεφ που θαυμάζω και θα ήθελα να συνεργαστώ. Τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Ευτυχώς, με τους περισσότερους καταφέραμε να συναντηθούμε στο «Γευστικό Ταξίδι» στο στούντιο του ΡΙΚ ή στις δικές τους εκπομπές. Με ένα σεφ από την Κύπρο που θα ήθελα να βρεθώ σε ένα στούντιο είναι ο Αντρέας Αντρέου, που τον θεωρώ τον έναν από τους καλύτερους σεφ του νησιού μας. Από την Ελλάδα θα ήθελα να συνεργαστώ με την Τίνα Νικολάου, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τον Βασίλη Καλλίδη και άλλους. Από το εξωτερικό, κομματάκι δύσκολο, αφού τα αγγλικά μου είναι που λέμε στα κυπριακά δκυό (γέλια).

Με όλα αυτά τα «μέτωπα» που έχεις ανοιχτά αυτήν την περίοδο υποθέτω ότι το  άγχος αλλά και το τρεξίμο που έχεις είναι σταθερά μέσα στις μέρες σου. Χρόνος για τη Χρύσω υπάρχει και πώς σου αρέσει να τον αξιοποιείς;

Φέτος, που η εκπομπή Γευστικό Ταξίδι προβάλλεται μόνο το σαββατοκύριακο στις 18:30 και δεδομένου ότι έχω αποφοιτήσει και δεν έχω καθημερινά… σχολείο, σίγουρα έχω περισσότερο χρόνο. Αν και πάντα επινοώ κάτι για να είμαι δημιουργική. Όπως το δικό μου site μαγειρικής και γαστρονομίας που έρχεται σύντομα και το youtube με συνταγές, συνεντεύξεις και ταξίδια στην κυπριακή κουζίνα. Πάντα όμως, προσπαθούσα να βρω χρόνο για μένα, την οικογένεια και τους φίλους μου. Μεγάλη ενέργεια παίρνω και από τις γιαγιάδες μας, που γνώρισα στα χωριά. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό που με χαλαρώνει, είναι η συνάντηση με ωραίους, ζεστούς ανθρώπους.

.

Τα βήματα σου στη μαγειρική ακολουθεί και η κόρη σου Σαββίνα. Θα σας βλέπαμε να κάνατε κάτι μαζί;

Εγώ την παρακαλώ η αλήθεια, αλλά μου κάνει τη δύσκολη. Τη θαυμάζω πάρα πολύ. Είναι δουλευταρού και μαζεύει τις γνώσεις σαν σφουγγάρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που  η μικρή μου κόρη, μοιράζεται μαζί μου τις συνταγές, τις γνώσεις και την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική.

Τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο και έμπνευση;

Κίνητρο μου δίνει η ανάγκη να καταγράψουμε τη γαστρονομία της Κύπρου. Να την αφήσουμε παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά, στα εγγόνια μας. Έμπνευση είναι φυσικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που κρατούν τις παραδόσεις μας άσβεστες και που με προσωπικό κόστος συνεχίζουν να ζουν στα χωριά, δίνοντάς τους ζωή. Όπως και αυτοί που στηρίζουν το "18ο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κουλτούρας" που θα γίνει στην Αναφωτία και θα αναβιώσουμε για άλλη μια φορά, ήθη και έθιμα που είχαν να κάνουν με το αμπέλι.

.

 

Έχεις βιώσει ανταγωνισμό στον χώρο της μαγειρικής και πώς το αντιμετώπισες;

Όχι, δεν έχω βιώσει τον ανταγωνισμό. Κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που με αφορά. Ξέρεις σημασία για μένα έχει πλέον να περνώ καλά στη δουλειά μου, να είμαι δημιουργική και χαρούμενη. Δεν απορροφώ οποιεσδήποτε αρνητικές ενέργειες.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις και δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις ήταν όταν η κυβέρνηση είχε κατεδαφίσει το οικογενειακό μας εστιατόριο που είχαν κτίσει οι γονείς μου στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού για να δημιουργηθεί αερογέφυρα που θα ένωνε τη Λευκωσία με την Κοφίνου. Για να ζήσουμε ο πατέρας που διαμόρφωσε κατάλληλα ένα λεωφορείο για να φτιάχνουμε λουκουμάδες. Τότε, ήμουν στην εφηβεία και θα θυμάμαι για πάντα τη δύσκολη καθημερινότητά μας. Και εμάς και των γονιών μας.

Πέραν από το βιβλίο σου που έχεις εκδώσει, ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;

Τα σχέδια ή καλύτερα τα όνειρα, δεν τελειώνουν ποτέ. Όλα έχουν να κάνουν με τη μαγειρική και σύντομα θα έχω νέα να ανακοινώσω.

Τι σημαίνει μαγειρική για σένα;

Αγάπη, ζωή, δοτικότητα, θύμησες, χαμόγελο, χαρά, αναμνήσεις, ξεκούραση, δημιουργία.

;

Σε βλέπουμε συχνά στα social media με τη μητέρα σου με την οποία συνεργάζεστε και στο εστιατόριο σας στην Κοφίνου. Ποιες συμβουλές της κρατάς και τι θυμάσαι από αυτά που σου είπε και δεν το ξεχνάς ποτέ;

Τη μάνα μου τη λατρεύω και τη θαυμάζω. Δε θα ήταν υπερβολή να πω ότι έχει αφιερώσει τη ζωή της στη γαστρονομία της Κύπρου. Πολλές φορές σαν παιδιά δεν είχαμε τη μάνα μας γιατί δούλευε νυχθημερόν στο εστιατόριο. Ευτυχώς, πάντα ήμασταν δίπλα της και μας μετέδιδε την αγάπη της γι’ αυτό που κάνει και για τον άνθρωπο. Αυτό μας μεταλαμπάδευσε η μάνα μου. Εκείνο που δε θα ξεχάσω όμως ποτέ, είναι η χειρόγραφη αφιέρωση σε μία κάρτα για τα γενέθλια μου πριν χρόνια: «στην πιο χρυσή κόρη του κόσμου».

Σε φοβίζει αν κάποια στιγμή όλη αυτή η επιτυχία που έχεις σήμερα, δε θα υφίσταται πια;

Επιτυχία είναι να βλέπεις τους ανθρώπους με καθαρό βλέμμα. Να σε κοιτάζουν και να χαμογελούν. Να μοιράζεσαι συνταγές μαζί τους και να μοιράζονται και αυτοί την κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοι τους. Επιτυχία είναι να έχεις παιδιά που σέβονται τον εαυτό τους και κατά συνέπεια τους γύρω τους. Επιτυχία είναι να έχεις φίλους που σε νοιάζονται αληθινά και συνεργάτες που σε πάνε μπροστά, χωρίς πονηριές και εφήμερες δόξες. Άρα, όπως καταλαβαίνεις την επιτυχία τη ζω καθημερινά και είμαι σίγουρη, ΑΥΤΗ η επιτυχία δε θα χαθεί ποτέ γιατί έχει γερές βάσεις. Και αν πάνε να σκουριάσουν, τις "καθαρίζουμε" λίγο από τοξικούς ανθρώπους και προχωράμε.

Loader