«Η βιωσιμότητα και η ευημερία δεν είναι βαρύγδουπες έννοιες»

«Η βιωσιμότητα και η ευημερία δεν είναι βαρύγδουπες έννοιες»

Με αφορμή τις φετινές δράσεις τoυ Πανεπιστημίου Frederick στο Nicosia Pop Up Festival συνομιλούμε με τον Καθηγητή Κώστα Μάντζαλο, Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών

Με ένα concept store και μια σειρά από δράσεις, τo Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στο φετινό Nicosia Pop Up Festival 2021 που ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου 2021.

Το μοναδικό Πανεπιστήμιο που βρίσκετια στα όρια του Δήμου Λευκωσίας στηρίζει αυτή τη γιορτή της νεανικής επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων ιδεών με τη δημιουργία ενός concept store στο οποίο παρουσιάζεται η δουλειά φοιτητριών/φοιτητών και αποφοίτων του και διοργανώνοντας παράλληλα εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά καθώς και συζητήσεις και παρουσιάσεις για την τέχνη και την πόλη.

φαφαφαφ

«Είναι η δεύτερη φορά που το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στο Nicosia Pop Up Festival. Προηγήθηκε το 2014 η παρουσία μας με ένα pop-up παράρτημα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Σήμερα, στο φεστιβάλ συμμετέχει το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας» επισημαίνει σε συνομιλία που είχαμε μαζί του ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών, Κώστας Μάντζαλος.

φαφαφ

«Διαβάζοντας πριν μερικούς μήνες για "καινοτομία", "τέχνη", "εκπαίδευση" και "βέλτιστες πρακτικές" στην ανοιχτή πρόσκληση του Δήμου Λευκωσίας και του NiMAC, θεωρήσαμε πως μπορούμε ιδανικά να ανταποκριθούμε. Έτσι, το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχει στο φεστιβάλ με το concept store “Creative Talent powered by Frederick”. 

Πρόκειται για ένα κατάστημα στο οποίο απόφοιτοι/ες και φοιτητές/τριές μας παρουσιάζουν και βεβαίως πωλούν τη δουλειά τους. Στο κατάστημά μας συνυπάρχουν ρούχα και έπιπλα, παπούτσια και έργα τέχνης, μικροαντικείμενα για το σπίτι και βιβλία, εικονογραφήσεις και πόστερ από επτά απόφοιτους/ες και μια φοιτήτριά μας. 

Εν τέλει, δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από ένα φεστιβάλ που αναδεικνύει και προωθεί την καινοτομία και τη δημιουργικότητα σε ένα πλαίσιο εναλλακτικής νεανικής επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας», συμπληρώνει ο Κώστας Μάντζαλος.

ληληλ

Το concept store

Το concept store έχει σχεδιαστεί και διαμορφωθεί από το Creative Lab του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο μη τυπικών μορφών εκπαίδευσης δίνοντας στους/στις φοιτητές/τριες Οπτικής Επικοινωνίας την ευκαιρία, μέσω της βιωματικής μάθησης, να εφαρμόζουν στην πράξη όσα μαθαίνουν στη θεωρία.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μάντζαλο, «πρόκειται για ένα Εργαστήρι που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Frederick από το 2019 στο πλαίσιο μη τυπικών μορφών εκπαίδευσης και δίνει την ευκαιρία σε προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας να εφαρμόσουν στην πράξη όσα μαθαίνουν στη θεωρία, να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Το Creative Lab είναι μια από τις συν-διδακτικές δραστηριότητες που προσφέρουμε και στις οποίες δίνουμε προτεραιότητα, καθώς συμπληρώνουν τη μάθηση ιδανικά και βοηθούν τους/τις φοιτητές/τριές μας να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, τις αναλυτικές τους ικανότητες, τη δημιουργικότητα και τις ηγετικές τους ικανότητες μεταξύ άλλων» . 

ηδηδη

ηδηδη

 

Συζητήσεις - παρουσιάσεις

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, τo Πανεπιστήμιο διοργάνωσε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον δημόσιο χώρο και τη διεκδίκησή του από τους πολίτες.  Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 22, Δεκεμβρίου έγινε συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη, την αξία της στην εκπαίδευση και τη συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη.

«Ιδανικά ένα πανεπιστήμιο προσφέρει πολύπλευρη γνώση και χώρο για κριτική ανάλυση αυτής της γνώσης. Θελήσαμε λοιπόν να μοιραστούμε τη γνώση μας σε επιλεγμένα θέματα, με τρόπο διαλεκτικό: Ανοίγοντας ένα διάλογο με το ευρύ κοινό, στο κέντρο της πόλης» αναφέρει ενδεικτικά ο Κώστας Μάντζαλος.

«Επιλέξαμε θέματα που αφενός μας ενδιαφέρουν και μπορούμε να ανταποκριθούμε, αφετέρου θεωρούμε χρήσιμο έως και αναγκαίο να συζητιούνται. Η βιωσιμότητα και η ευημερία δεν είναι βαρύγδουπες έννοιες. Είναι πυλώνες ζωής».

Επιλέξαμε θέματα που αφενός μας ενδιαφέρουν και μπορούμε να ανταποκριθούμε, αφετέρου θεωρούμε χρήσιμο έως και αναγκαίο να συζητιούνται.

Οι δράσεις που απομένουν και θα λάβουν χώρα από τις 28 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Frederick με την Παγκόσμια Οργάνωση Πρώτης Αγωγής και Εκπαίδευσης OMEP Κύπρου.

Στο πλαίσιο του διεθνούς πρότζεκτ Colour Your Rights, την πρωτοβουλία για το οποίο έχει η Δρ Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εικαστικής Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, θα γίνει μια σειρά από εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών με θέμα “Colour Your Rights”.

Σ’ αυτά τα εργαστήρια, τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν τα δικαιώματά τους. Εμψυχωτές/τριες στα εργαστήρια είναι μέλη του Δ.Σ. της ΟMEP Κύπρου και φοιτήτριες του Προγράμματος Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick και του Προγράμματος Βρεφονηπιακής Εκπαίδευσης του Frederick Institute of Technology.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο κατάστημα #9 του City Plaza ως εξής:

•    Τρίτη 28/12/2021, 11:00 – 13:30 και 16:30 – 19:00

•    Τετάρτη 29/12/2021 11:00 – 13:30 και 16:30 – 19:00

•    Πέμπτη 30/12/2021 11:00 – 13:30 και 16:30 – 19:00

φζφαφ

Loader