«Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ»: Η Avant Garde συνάντησε τον άνθρωπο που δημιούργησε την δημοφιλή Facebook page

«Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ»: Η Avant Garde συνάντησε τον άνθρωπο που δημιούργησε την δημοφιλή Facebook page

Ο/Η δημιουργός της σελίδας με τις σχεδόν 400.000 ακόλουθους, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του/της, μιλά στην AG για το γκρουπ που μας μαθαίνει με τον πιο ευχάριστο τρόπο γεωγραφία

Αποκλειστική συνέντευξη με τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες σελίδες του ελληνικού και κυπριακού Facebook

Η γεωγραφία για αρκετούς ήταν ένα από τα πιο βαρετά, ίσως, μαθήματα του σχολείου. Από την άλλη, μήπως, το διδασκόμασταν εντελώς λάθος; Η απάντηση σε αυτό έρχεται μέσα από την επιτυχία ενός γκρουπ στο Facebook που με το όνομα του δηλώνει ταυτόχρονα πως «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» και μας μαθαίνει γεωγραφία μέσα από χιουμοριστικά, έξυπνα, παιχνιδιάρικα ποστ. Ανακάλυψα την συγκεκριμένη σελίδα εδώ και αρκετό καιρό, ως λάτρης της γεωγραφίας, των ταξιδιών και της μανίας να μαθαίνω πληροφορίες για όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. 

Ο τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη σελίδα μεταφέρει την γνώση είναι μοναδικός και εκεί θεωρώ πως έγκειται και η επιτυχία της. Σε ένα ταξίδι τον περασμένος Ιούλιο στο Στρασβούργο ως μέρος μίας αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνώρισα τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό το ιδιοφυές πρότζεκτ που σήμερα λατρεύεται σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει απκτήσει μία μόνιμη ομάδα συνεργατών, εκδίδει βιβλία με την Διόπτρα και περιοδικό σχετικά με τον αντικείμενο, έχει βραβευτεί, διαθέτει online βιβλιοπωλείο, ετοιμάζει και ονειρεύεται πολλά πολλά ακόμα. 

Γνωρίζοντας το άτομο που δεν θέλει για τους δικούς του λόγους να αποκαλύψει την ταυτότητα του κατάλαβα γιατί αυτό το γκρουπ στο Facebook μας έχει πάρει τα μυαλά. Λίγο πολύ θα το γνωρίσεις κι εσύ διαβάζοντας την συνέντευξη που κάναμε η οποία έφτασε έπειτα από μήνες κοντά μου και την βρήκα απολαυστικότατη, με σπιρτάδα, ευφυία στις απαντήσεις και χιούμορ, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος που δημιούργησε τη σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» που είναι και ο ίδιος πολύ... κουλ. 

9To βιβλίο "Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείς να το βρεις σε μεγάλα βιβλιοπωλεία της Κύπρου και online ΕΔΩ και ΕΔΩ μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις της σελίδας "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ".

Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας αυτής της τόσο επιτυχημένης σήμερα σελίδας στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ»; 

Η λόξα μου με τη γεωγραφία είναι μία σχέση πάθους που πάει πίσω πολλά χρόνια - ξεκίνησε από την προεφηβεία μου, έκανε μία παύση κατά την εφηβεία μου (γιατί μπήκαν σε προτεραιότητα οι έρωτες βλέπεις) και μου τα ξανάσκασε από μεταεφηβεία και μετά. Στην αρχή, απλά μου άρεσε να ανακαλύπτω σημαίες κι αξιοθέατα αλλά η μία απορία έφερνε πάντα την άλλη. Και όσο μάθαινα, τόσο πιο πολύ μαγευόμουν κι ενθουσιαζόμουν! Και όσο ενθουσιαζόμουν, τόσο πιο πολύ ήθελα όλα αυτά να τα μοιραστώ με άλλους ανθρώπους! Και μια μέρα του 2019 που ήμουν στο γραφείο, ανακοίνωσα στη συνάδελφό μου τη Χαρά (την οποία έπρηζα με γεωγραφικά φακτς καθημερινά) ότι: «το αποφάσισα, θα φτιάξω μία σελίδα για τη γεωγραφία». Μου είπε: «Πώς θα την ονομάσεις;». Κι απάντησα: «Η γεωγραφία είναι κουλ», στο οποίο η Χαρά πρότεινε να προσθέσω το «πολύ». Είχε δίκιο. Δεν είναι απλά κουλ, αλλά πάρα πολύ κουλ το να γνωρίζεις καλύτερα τον πλανήτη στον οποίο πατάς. 

Γιατί σου αρέσει τόσο πολύ η γεωγραφία; Τι το συναρπαστικό βρίσκεις ή αν θες γιατί, λοιπόν η γεωγραφία είναι πολύ κουλ; 

Η διαδικασία του να ανακαλύπτεις τι υπάρχει πάνω στον πλανήτη από τοπία, ανθρώπους, φύση και χρώματα είναι συναρπαστική από μόνη της, ειδικά με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα (google earth, youtube, κλπ). Είναι απολαυστικό αντικείμενο, πώς να το πω! Μου φαίνεται αδιανόητο που για χρόνια είχε τη ρετσινιά του πιο βαρετού μαθήματος του σχολείου! Εκτός αυτού, θεωρώ ότι η παγκόσμια γεωγραφία είναι η καλύτερη αφετηρία για άτομα που έχουν την περιέργεια να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος και γιατί. Η γεωγραφία είναι η μελέτη του χώρου στον οποίο συμβαίνουν όλα, κι έχει ενδιαφέρον γιατί ο ίδιος ο χώρος πολλές φορές καθορίζει τα γεγονότα. Για να κατανοήσει κανείς σε βάθος την ιστορία είναι προϋπόθεση να γνωρίζει καλή γεωγραφία, όπως είναι προϋπόθεση να γνωρίζει πώς είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει εναν αγώνα ποδοσφαίρου από το ραδιόφωνο και να καταλαβαίνει τι γίνεται! Πέραν όλων αυτών, το να μαθαίνεις γεωγραφία είναι συναρπαστικό καθώς εμπλουτίζεται η λίστα των προορισμών για μελλοντικά ταξίδια! 

Πότε άρχισες να αντιλαμβάνεσαι πως αυτό που για σένα είναι χόμπι, μεράκι άρχισε να έχει αλληλεπίδραση και να μεγαλώνει; Πώς ένιωσες; 

Η αλήθεια είναι πως από το πρώτο κιόλας διάστημα κατάλαβα ότι η σελίδα πρόκειται να μεγαλώσει αρκετά καθώς έβλεπα με έκπληξη τα νούμερα και την συμμετοχή να ανεβαίνουν καθημερινά! Δεν το περίμενα με τίποτα να συνεχίσει να ανεβαίνει έτσι βέβαια. Ένιωσα τεράστια χαρά γιατί για μένα η συμμετοχή αυτή (και μάλιστα από ένα τόσο ετερόκλητο κοινό) επιβεβαίωνε την υπόθεσή μου πως ο κόσμος ΘΕΛΕΙ και ΧΑΙΡΕΤΑΙ να μαθαίνει νέα πράγματα, απλώς δεν έχει το χρόνο και την ενέργεια - ή τα εργαλεία - ώστε να το κάνει συνήθεια από μόνος του! Είναι πολύ ελπιδοφόρα αυτή η συνειδητοποίηση και προσωπικά μου έδωσε το κίνητρο να κάτσω και να βρω νέες ιδέες και τρόπους ώστε οι γνώσεις να διαμοιράζονται σε περισσότερο κόσμο. Ξεκινήσαμε από τη σελίδα στο FB, μετά πήγαμε, στο Instagram και στο TikTok, ανοίξαμε νέες σελίδες με άλλες θεματικές, εκδόσαμε βιβλία και τώρα ήρθε και το συνδρομητικό περιοδικό! Κι αν κέρδιζα το τζόκερ και είχα άπειρα λεφτά, προς αυτή την κατεύθυνση θα το συνέχιζα - περισσότερη προσβάσιμη γνώση σε περισσότερες μορφές για περισσότερο κόσμο: θα ήθελα να έχουμε ΚΑΙ podcast ΚΑΙ youtube ΚΑΙ να κάνουμε events ΚΑΙ να γράφουμε βιβλία και, και, και…! 

Πόσο χρόνο παίρνει για να δημιουργηθεί ένα ποστ; Ποια είναι η διαδικασία και με ποια κριτήρια τα επιλέγετε; 

Επειδή κάνουμε διάφορες κατηγορίες ποστ, δεν απαντιέται με ένα νούμερο αυτό. Κάποια ποστ μπορεί κυριολεκτικά να πάρουν 20 δευτερόλεπτα, άλλα μπορεί να πάρουν μέρες έρευνας! Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι ψιλοαπρόβλεπτο το ποιo απ’όλα θα πάει καλά - το σύντομο; Tο χιουμοριστικό; Tο πελώριο και αναλυτικό; Ποιός ξέρει! Δεν θα ξεχάσω τις προάλλες που μου πήρε κάτι εβδομάδες έρευνας να καταλάβω κάποια βασικά για τις πηγές ενέργειας και να γράψω ένα ποστ που τελικά είχε κάπου 1500 αντιδράσεις, ενώ μια μέρα μετά ένα ποστ που έγραψα μέσα σε μισή ώρα για το Αεροπλάνο-μπαρ στο Αιγίνιο της Πιερίας ξεπέρασε τις 15000 αντιδράσεις! Παραθέτω και τα δύο σε περίπτωση που σας αφορούν, χαχα! 

Αεροπλάνο: 

Πηγές ενέργειας: 

 

Ποιος/α/οι βρίσκονται πίσω από αυτό το γκρουπ; Πρόκειται για ένα άτομο ή ομάδα; 

Πλέον είμαστε ομάδα! Για τον πρώτο ενάμιση χρόνο έτρεχα τη σελίδα μοναχικά μέχρι που κατάλαβα ότι χρειάζομαι βοήθεια ώστε να μπορώ να την τρέχω με τον ρυθμό που θέλω αλλά ταυτόχρονα να προλαβαίνω να κοιμάμαι και σαν άνθρωπος! Μέσα στον τελευταίο χρόνο, από δύο άτομα έχουμε γίνει δέκα, αλλά η βασική ομάδα είμαστε 5-6 άτομα. Τα υπόλοιπα είναι εξωτερικοί συνεργάτες που συνεργαζόμαστε στενά. 

Γιατί δεν αποκαλύπτεις την ταυτότητά σου; 

Σε όλα τα άτομα που μου κάνουν αυτή την ερώτηση, απαντάω το ίδιο πράγμα: «Εσύ, θα ένιωθες οκ να ξέρουν τη φάτσα σου 400.000 άνθρωποι που δεν γνωρίζεις προσωπικά;». Είναι πολύ απλό. Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση φτιάχνοντας τη σελίδα, ήθελα απλά να μοιράζομαι πληροφορίες που μαθαίνω και βρίσκω ενδιαφέρουσες. Το γεγονός ότι η σελίδα μεγάλωσε δεν αλλάζει κάπως την πρόθεσή μου. Κοινώς, με αγχώνει ρε συ! Ίσως, κάποια στιγμή, να πάψει να με αγχώνει και να το κάνω. Προς το παρόν νιώθω πως η αποκάλυψη της ταυτότητάς μου δε θα εξυπηρετούσε το εγχείρημα με κάποιον τρόπο, αλλά αν αυτό αλλάξει μάλλον θα το κάνω! 

Τι σου έμαθε η ενασχόλησή σου με αυτό το γκρουπ και γενικότερα η επαφή με τα social media; 

Ουφ, αμέτρητα πράγματα! Η αλληλεπίδραση με εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση είναι ένα φοβερό πεδίο για κοινωνιολογική παρατήρηση. Το σημαντικότερο που έχω μάθει είναι ότι κατά βάθος οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί. Είναι πολύ λίγοι οι βαθιά κι αμετάκλητα σκατένιοι άνθρωποι. Δεν ξέρω, νομίζω έβλεπα κάπως πιο μονοδιάστατα τον κόσμο - χωρισμένο σε κατηγορίες ανθρώπων που όμως τελικά δεν αντιστοιχούν σε κάποια πραγματικότητα. 

9

9

Το γκρουπ αυτό οδήγησε και στη δημιουργία κάποιων βιβλίων από τις εκδόσεις Διόπτρα αλλά και βραβείων. Μίλησε μας γι’ αυτή την εξέλιξη. Πόσο εύκολο, δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα και πως το υποδέχθηκε το κοινό; 

Η Διόπτρα ήταν ο πρώτος μας συνεργάτης!  Πριν καν βγάλουμε τα πρώτα μας βιβλία, μας προσέγγισαν ως σελίδα γιατί είχαν κάποιους τίτλους γεωγραφικού περιεχομένου στην φοβερή σειρά τους «Ιστορία & Πολιτική» όπως το «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας». Μου έστειλαν γενναιόδωρα έναν σκασμό βιβλία να διαβάσω και μόνο αν κάτι μου άρεσε να το προτείνω στο κοινό μου! Όταν λίγο αργότερα μου ήρθε η ιδέα για τα πρώτα μας βιβλία - τα ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους και παιδιά που έγιναν μπεστ σέλλερ - ήξερα ποιά πόρτα θα χτυπούσα! Η ομάδα της Διόπτρας είναι φοβερή: καλά άτομα, με πραγματική αγάπη για τα βιβλία, τα βρίσκαμε στην επικοινωνία από την αρχή και γενικά είναι δίπλα μας με κάθε τρόπο! Δεν είχα ούτε εγώ ούτε κανείς από την ομάδα εμπειρία στη δημιουργία τέτοιου πράγματος, αλλά είχαμε τρελή όρεξη κι ήταν συναρπαστική διαδικασία. Έχουμε αποφασίσει πως κάθε χρόνο θα βγάζουμε κι από ένα τεύχος γεωγραφικού ακτίβιτι μπουκ ώστε να γίνουν συνήθεια στον κόσμο, κι ονειρευόμαστε να υπάρχει μία γενιά παιδιών που όταν μεγαλώσουν θα λένε «ρε συ θυμάσαι αυτά τα βιβλία γεωγραφίας που μας έπαιρναν οι γονείς μας τα καλοκαίρια;».

Είδα στη σελίδα σας ότι προχωράτε και στην έκδοση ενός περιοδικού. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Μίλησε μας γι’ αυτό, πώς θα είναι, τι περιλαμβάνει, κάθε πόσο θα κυκλοφορεί και πού το βρίσκουμε; 

Αχ, το ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ περιοδικό γνώσεων! Το αγαπημένο μου πρότζεκτ μας μέχρι στιγμής! Είναι η πρώτη φορά που φεύγουμε από τα όρια της γεωγραφίας και δημιουργούμε κάτι πολυθεματικό. Πρόκειται για ένα έντυπο τριμηνιαίο περιοδικό γνώσεων για μεγάλους και παιδιά από 11 ετών και πάνω, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι αγαπημένοι μας δημιουργοί εκπαιδευτικού περιεχομένου στο ελληνικό ίντερνετ : Archaeostoryteller, The Trivialist, Καθημερινή Φυσική, Και η βιολογία είναι πολύ κουλ, Η ιστορία είναι πολύ κουλ, και άλλοι πολλοί! Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε κάτι που θα βοηθούσε μεγάλους και παιδιά να κάνουν ΣΥΝΗΘΕΙΑ τον εμπλουτισμό των γενικών γνώσεών τους χωρίς όμως πολύ κόπο. Κάνεις εγγραφή μία φορά και θα έρχεται κάθε μήνα στην πόρτα σου μία συλλογή πληροφοριών, άρθρων κι εμπειριών, δοσμένη με τρόπο που θα σου ανοίξει κι άλλο την όρεξη για ψάξιμο! 

Ποιο απ’ όλα αυτά τα πολύ κουλ γεωγραφικά ποστ που έχετε αναρτήσει θεωρείς ότι είναι ότι είναι ό,τι πιο κουφό έχεις βρει και ποιο είναι το αγαπημένο σου; 

Το πιο κουφό δύσκολα απαντιέται γιατί ειλικρινά στον κόσμο υπάρχει ό,τι μπορεί να βάλει κανείς με το νου του! Σχεδόν τα μισά από όσα ποστάρουμε ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ένα πολύ αγαπημένο μου είναι αυτό εδώ με τη σκόνη από την έρημο Σαχάρα που ταξιδεύει πάνω από τον Ατλαντικό και θρέφει το δάσος του Αμαζονίου! Αγαπώ αυτό το φακτ γιατί μας θυμίζει ότι παρόλο που ο πλανήτης είναι τεράστιος σε σχέση με εμάς, λειτουργεί σαν ένας ενιαίος ζωντανός οργανισμός! Όλα είναι ένα! 

Για την Κύπρο ποια είναι η πιο περίεργη πληροφορία που έχετε αλιεύσει/διαβάσει; 

Η πληροφορία που δεν χωράει ο νους μου σχετικά με την Κύπρο, είναι πως δεν είναι χωρισμένη «στα δύο» όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος, αλλά πρακτικά είναι χωρισμένη στα… τέσσερα! Ένα τόσο μικρό νησί και έχει πάνω του τόσα χέρια πια! Εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία και το κατεχόμενο κομμάτι στα βόρεια, υπάρχουν άλλες δύο οντότητες που κατέχουν και διαχειρίζονται εδάφη του νησιού: το Ηνωμένο Βασίλειο με τις στρατιωτικές τους βάσεις και τα Ηνωμένα Έθνη που διαχειρίζονται την ουδέτερη ζώνη! 

Σήμερα στο Facebook έχετε σχεδόν 400.000 likes. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, πως το διαχειρίζεστε; Είστε πιο προσεκτικοί πλέον απ’ ότι στην αρχή;

Είναι ένα μέγεθος κοινού που ξεπερνά κάθε προσδοκία μου! Πού να φανταζόμουν ότι θα μεγάλωνε τόσο κάτι σχετικό με τη γεωγραφία που κατέχει διαχρονικά τη ρετσινιά του πιο βαρετού μαθήματος; Δεν θεωρώ πως το μέγεθος της σελίδας μας έχει κάνει ως ομάδα να διαχεριζόμαστε αλλιώς την επικοινωνία, αλλά από την άλλη κι εμείς συνέχεια μαθαίνουμε κι αλλάζουμε - είναι μια δυναμική διαδικασία! 

Μελλοντικά σχέδια; Τι να περιμένουμε από το γκρουπ αυτό που έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Διατηρείτε και ένα βιβλιοπωλείο; 

Ουφ, από σχέδια άλλο τίποτα! Έχουμε τρεις νέες ιδέες για καινούργια εγχειρήματα που εξερευνούμε αυτό το διάστημα. Προς το παρόν έχουμε τις σελίδες «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» (σε Facebook, Instagram και TikTok), «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα» και «Οι εφευρέσεις είναι πολύ κουλ» στο Facebook. Γράφουμε επίσης βιβλία, προς το παρόν έχουμε γράψει αυτά εδώ τα 6! Τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο προπαραγγελίας για το συνδρομητικό μας περιοδικό γνώσεων και τρέχει μία προσφορά με δώρο το συλλεκτικό τεύχος 0. Όλα τα παραπάνω χρηματοδοτούνται από τις πωλήσεις του online βιβλιοπωλείου μας, στο οποίο εκτός από τα δικά μας βιβλία θα βρείτε επιλεγμένα, καλογραμμένα και συμπαθητικά βιβλία γνώσεων για όλες τις ηλικίες!

Τελικά πόσο αγεωγράφητοι είμαστε εμείς οι Έλληνες και Κύπριοι; 

Είμαστε αρκετά, αλλά η αγεωγραφίτιδα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, έτσι έχω καταλάβει. Δεν νομίζω δηλαδή ότι το επίπεδο γνώσεων παγκόσμιας γεωγραφίας των Ελλήνων και των Κυπρίων είναι χαμηλότερο από αυτό του μέσου πολίτη του κόσμου στο ίδιο αντικείμενο. Αυτό είναι κάπως λογικό αν σκεφτούμε πόσο πρόσφατα στην ιστορία της ανθρωπότητας ξεπεράσαμε τα γεωγραφικά εμπόδια που διαχρονικά μας παγίδευαν στον μικρόκοσμό μας. Είναι λίγος ο καιρός που υπάρχουν πραγματικά παγκόσμια δίκτυα και τόσο μεγάλη κινητικότητα και είναι αργή διαδικασία η συνειδητοποίηση πως είμαστε στην ουσία μία μεγάλη παγκόσμια κοινότητα. Με βάση αυτή τη συνειδητοποίηση θεωρώ πως θα έπρεπε τα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών να επαναπροσδιορίσουν το τι σημαίνει στο 2022 «γενική παιδεία» και να μορφωνόμαστε περισσότερο ως πολίτες του κόσμου παρά ως το κέντρο του κόσμου. 

>> Ακολουθείστε την σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» στο Facebook / Instagram & ΤikTok 

>> Μάθετε περισσότερα για τις εκδόσεις, για παραγγελίες και την ομάδα ΕΔΩ  

>> Για παραγγελίες βιβλίων από τη σελίδα των εκδόσεων Διόπτρα ΕΔΩ

Δημιουργία εικαστικού κεντρικής φωτογραφίας: Εκδόσεις Διόπρτα 

Loader