Η Χριστίνα Αργύρη πιστεύει ότι είναι μεγάλη ευθύνη να γράφεις μουσική για παιδιά

Η Χριστίνα Αργύρη πιστεύει ότι είναι μεγάλη ευθύνη να γράφεις μουσική για παιδιά

H συνεργασία της με την Walt Disney υπήρξε για την ίδια πανεπιστήμιο, εκμυστηρεύεται η χαρισματική Κύπρια μουσικός

Με αφορμή την αισθητή συμμετοχή της στην παιδική παράσταση του ΘΟΚ «Αριστοφάνης τόσος δα!» μιλήσαμε με την Κύπρια μουσικό με την αξιοθαύμαστη προσωπική πορεία, Χριστίνα Αργύρη.

Η πολυτάλαντη Κύπρια μουσικός, Χριστίνα Αργύρη είναι μόνιμη συνεργάτιδα των Walt Disney Animation Pictures, Dreamworks και Mattel (Ελλάδα) ενώ η μελωδική φωνή της σίγουρα σας είναι γνώριμη, αφού βρίσκεται πίσω από πασίγνωστους ρόλους σε κλασικές ταινίες αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων.

Έχει κάνει τον σχεδιασμό των φωνητικών και την εκτέλεσή τους σε παραστάσεις πολύ σπουδαίων Ελλήνων ερμηνευτών, έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε γνωστά και δημοφιλή μιούζικαλ, διετέλεσε καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο, σε ωδείο και σε τηλεοπτικό παιχνίδι ενώ έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο και σε διαγωνισμό της Eurovision. 

Λέγεται τακτικά πως οι δυσκολότεροι θεατές στο θέατρο είναι τα παιδιά. Ισχύει το ίδιο και για τη μουσική; Είναι οι δυσκολότεροι ακροατές τα μικρά παιδιά;

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερη δυσκολία και μεγάλη ευθύνη να γράψεις το οτιδήποτε απευθύνεται σε παιδιά, καθότι η αλήθεια και οι προσλαμβάνουσές τους είναι αφοπλιστικές, άμεσες και ανηλεείς! Θα σου πουν κατάμουτρα αυτό που αισθάνονται!

Ήταν εύκολο για εσάς να φτιαχτεί για την τρέχουσα παράσταση του ΘΟΚ μια ορχήστρα από ανθρώπους που δεν είναι όλοι επαγγελματίες μουσικοί; 

Αυτό ήταν το δυσκολότερο ζητούμενο από εμένα σ’ αυτό το έργο. Πράγματι, οι ηθοποιοί δεν είναι όλοι επαγγελματίες μουσικοί, άρα έπρεπε να εξευρεθούν τρόποι ώστε να ξεκλειδωθεί το ταλέντο τους. Είναι σαν να γράφεις ένα ποίημα έχοντας περιορισμό στο να χρησιμοποιήσεις μόνο τις βασικές λέξεις μιας γλώσσας. Κι αυτό να πρέπει να οδηγήσει σ' ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που να μπορεί να λειτουργήσει και να δημιουργήσει συναισθήματα και σκέψεις στους θεατές που ταυτοχρόνως είναι και ακροατές.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην περσινή παράσταση και τη φετινή;

Έχουμε δύο αντικαταστάσεις από την περσινή μας παράσταση και αυτό είχε ως απόρροια οι νέοι ηθοποιοί να φέρουν μαζί τους τόσο το ξεχωριστό τους ταλέντο όσο και τον προσωπικό τους τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας με το κοινό. Αυτό έχει όμως ως αποτέλεσμα την ανανέωση του συνολικού αισθήματος της παράστασης!

Στο πλούσιο και αξιέπαινο βιογραφικό σας συμπεριλαμβάνεται συνεργασία με την Walt Disney. Πώς είναι ως εμπειρία η συνεργασία με μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς; 

Έχοντας συνεργαστεί για πολύ καιρό με μια τόσο σημαντική εταιρία, καταλαβαίνετε πως οι στόχοι, το επίπεδο αλλά και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα. 

Αυτό μας οδηγεί στο να θέτουμε δυσκολότερους και υψηλότερους στόχους, που να μπορούν να αποδειχθούν αντάξιοι της αγάπης και της προσοχής που πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά. 

Η Disney για μένα δεν υπήρξε απλά σχολείο, υπήρξε πανεπιστήμιο!

Κάτι που θα θέλατε ίσως να βιώσετε σε επαγγελματικό επίπεδο και που δεν σας έχει τύχει ακόμη; 

Θα ήθελα να γράψω μουσική για κινηματογράφο. Αυτό ως προς τη συνθετική μου ιδιότητα. Ως προς την άλλη μου μεγάλη αγάπη, που είναι το τραγούδι, εύχομαι κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να τραγουδήσω συνοδευόμενη από μία συμφωνική ορχήστρα!

Η Disney για μένα δεν υπήρξε απλά σχολείο, υπήρξε πανεπιστήμιο!

Προτιμάτε να γράφετε μουσική ή να τραγουδάτε;

Το ότι τα κάνω και τα δυο, δείχνει ότι δεν έχω προτίμηση! Άλλωστε το κάθε ένα από τα δύο καλύπτει μια διαφορετική μου ανάγκη έκφρασης!

Ένα μουσικό genre που θα λέγατε ότι είναι ίσως το αγαπημένο σας;

Ειλικρινά δεν μπορώ να πω πως έχω αγαπημένο είδος μουσικής. Αγαπώ την καλή μουσική, από όποιο είδος κι αν προέρχεται. Η μουσική είναι μία και ενιαία. Μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ του Bach, του Χατζηδάκι και του Miles Davis;

Κάποια στιγμή στη θαυμαστή σας πορεία που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας;

Αγαπώ εξίσου όλες τις δουλειές στις οποίες έχω συμμετάσχει καθώς μέσα απ’ αυτές γνώρισα και αγάπησα ανθρώπους, με τους οποίους μοιράστηκα την ίδια δίψα και το ίδιο πάθος ως προς την αρτιότητα του αποτελέσματος!

Περισσότερα για τη Χριστίνα Αργύρη εδώ και εδώ

Loader