Η Σεμέλη Οικονόμου μάς συστήνει την διεθνή μπάντα Santa Semeli and the Monks

Η Σεμέλη Οικονόμου μάς συστήνει την διεθνή μπάντα Santa Semeli and the Monks

Και μας λέει περισσότερα για την συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο

Σύντομα θα απολαύσουμε από κοντά, στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, την διεθνή μπάντα Santa Semeli and the Monks. Με αυτή την ευκαιρία, επικοινωνήσαμε με την Σεμέλη Οικονόμου και μάθαμε περισσότερα τόσο για την συναυλία όσο και για το ιστορικό του εν λόγω συγκροτήματος.  


Γράφει η Μαρία Κωνσταντίνου 

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο καλλιτεχνών 


Για πρώτη φορά η μπάντα Santa Semeli and the Monks στην Κύπρο. Θα εκτιμηθούν οι συστάσεις! 

Ξεκίνησα να δουλεύω αρχικά με τον Haraldur, που παίζει κιθάρα, το 2014. Μαζί συνεργαστήκαμε και για την ταινία την οποία σκηνοθέτησα και που φέρει τον τίτλο “The Burning Bush”. Αρχίσαμε να μελοποιούμε κάποιους στίχους και, σιγά σιγά, χωρίς να το πάρουμε είδηση, τα πράγματα εξελιχθήκανε μέσα σε ένα δίμηνο και έτσι δώσαμε την πρώτη μας συναυλία στην Νέα Υόρκη. Από κει και πέρα τα πράγματα απλά… ανθίσανε. Σε διάστημα ενός έτους κυκλοφόρησε το πρώτο μας single “Arriverderci Bob” κι έπειτα ο πρώτος μας δίσκος “Santa Semeli and the Monks”. Ακολούθησε το single “Where is the disco in town?” το οποίο είναι σαν ένα μεγάλο πάρτι όπου κάλεσα όλους μου τους φίλους για να λάβουν μέρος στο βίντεο. 

 

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

 

Τι ακολούθησε; 

Από κει και πέρα βγάλαμε ακόμα δύο singles και παίξαμε live σε Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Βέλγιο και, βέβαια, στο Λονδίνο όπου είναι και η βάση, με κάποιο τρόπο, του συγκροτήματος. Λέω με “κάποιο τρόπο” γιατί συνεργάστηκα με πολλούς μουσικούς, από διάφορες χώρες, οπότε για μένα είναι σημαντικό η δουλειά να μην έχει σύνορα και να είναι ανοιχτή για όλους όσοι θέλουν να λάβουν μέρος. Γι’ αυτό και επέλεξα να συνεργαστώ και εδώ στην Κύπρο με ντόπιους μουσικούς και καλλιτέχνες. 

 

Αυτό το διάστημα με τι καταπιάνεσαι; 

Μόλις τώρα ολοκληρώσαμε το νέο μας δίσκο που τιτλοφορείται “Ludwig” και το σλόγκαν μας που είναι “WE GIVE GOOD SHOW™” κι όντως είμαστε πιστοί στην υπόσχεση αυτή. 

 

Ποιες είναι οι, παιδικές αν θέλεις, αναφορές σου από την ροκ μουσική; 

Κατ’ ακρίβεια στο σπίτι μεγάλωσα με κλασική μουσική και Beatles. Ο πατέρας μου ήταν ο πιανίστας Νικόλας Οικονόμου, ο οποίος άκουγε και έπαιζε και τα δύο. Ταυτόχρονα θα έλεγα ότι πολλή από την κλασική μουσική είναι Rock n’ Roll και αφορά στο ευρύτερο κοινό. Ο λόγος που την ονομάζουμε “κλασική” μουσική είναι γιατί μετά από τόσους αιώνες εξακολουθούμε να την ακούμε και να την αγαπάμε. έχει παραμείνει δηλαδή μέρος της ζωής μας. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα τους Velvet Underground και, ένας από τους καλύτερους μου φίλους που είναι τώρα 74 χρονών, μου χάρισε σε κάποια φάση όλο του το iTunes library με 20 χιλιάδες τραγούδια. Εκεί πραγματικά ανακάλυψα έναν ολόκληρο κόσμο. Αλλά, η μουσική είναι μία. Τα υπόλοιπα είναι απλά διάλεκτος. Έτσι, και στη δική μου μουσική, θα ακούσει κάποιος πολλές επιρροές και ταυτόχρονα κάτι μοναδικό. 

 

Έχει κυκλοφορήσει ο δίσκος “Ludwig” στον οποίο αναφέρεστε; 

Ακόμα, όμως έχει ολοκληρωθεί το mastering πριν από δύο εβδομάδες με τον Miles Showell στο Abbey Road. Το κυπριακό κοινό θα είναι το πρώτο το οποίο θα ακούσει τα τραγούδια του δίσκου αυτού. Τον δίσκο τον ηχογραφήσαμε στο Dean Street Studios το οποίο ανήκε κάποτε στον Tony Visconti που ήταν ο παραγωγός του David Bowie. Το mixing το έκανε ο Dom Morley, ο οποίος κέρδισε Grammy για την δουλειά του στο “Back to Black” της Amy Winehouse. Και ο Miles Showell κάνει το mastering για όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες από τον Paul McCartney μέχρι την Adele. 24

 

Από που εμπνεύστηκες τον τίτλο του δίσκου; 

Τον ονόμασα Ludwig λόγω του ομώνυμου τραγουδιού στον δίσκο το οποίο και είναι βασισμένο πάνω στον Beethoven. Ο συνθέτης αυτός, εκτός από το γεγονός ότι ήταν επαναστάτης και πιστός στα ιδανικά του, μουσικά καταφέρνει πάντα να σε οδηγεί σε μία περιπέτεια και είναι αυτό που θέλω κι εγώ να κάνω με τους ακροατές μου. Θέλω να τους πάρω σε ένα μεγάλο ταξίδι. Θεματικά, επιπλέον, θέλω να ξεσκεπάσω την υποκρισία, να μιλήσω με ειλικρίνεια και να φέρω ελπίδα και χαρά. 

 

Η παράσταση διακατέχεται από φιλοσοφικούς προβληματισμούς και τα τραγούδια έχουν ως βάση τους την ποίηση. Να μας το αναπτύξετε; 

Όντως, έτσι είναι. Θα πρέπει να έρθετε να δείτε την παράσταση για να καταλάβετε. Όσον αφορά στην ποίηση, είναι ένας απ’ τους πιο όμορφους και ενδιαφέρον τρόπους για να μεταφέρει κανείς τα μηνύματά του χωρίς το μήνυμα να γίνεται δόγμα. Η ποίηση αφήνει τον ακροατή και τον θεατή ελεύθερο, να φανταστεί και να βρει την δική του ερμηνεία.  345

OFFICIAL WEBSITE / FACEBOOK / INSTAGRAM 

Περισσότερα για την συναυλία εδώ

Τραγούδι: Σεμέλη Οικονόμου

Κιθάρα: Haraldur Agustsson

Νταμς: Matt McCloud

Μπάσο: Dion Palumbo

Πιάνο: Αντρέας Παντελή

Κρουστά: Μάριος Νικολάου

Σαξοφωνο: Μαριοσ Χαραλαμπους

Φωνιτικα: Τανια Νεοκλεους, Χριστινα Παπαμηχαηλ, Αντρη Αγγελιδου

Βίντεο προβολές: Sakari Laurila

Φωτισμός: Καρολίνα Σπύρου

Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Loader