Λώρης Λοϊζίδης: «Σήμερα όλο και περισσότεροι έχουν δημιουργήσει φιλίες και ερωτεύονται Τουρκοκύπριους»

Λώρης Λοϊζίδης: «Σήμερα όλο και περισσότεροι έχουν δημιουργήσει φιλίες και ερωτεύονται Τουρκοκύπριους»

Mιλάει για την παράσταση «Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ», το ενδεχόμενο επιστροφής της «Αίγιας Φούξια» και τη νέα σειρά που ετοιμάζει

Το όνομα του έχει ταυτιστεί με τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έγιναν στην κυπριακή τηλεόραση. Φέτος ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος παρουσιάζει ξανά την παράσταση «Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ» η οποία έκανε μια παύση λόγω της πανδημίας που έχει ως θέμα τον έρωτα μίας Ελληνοκύπριας με έναν Τουρκοκύπριο.

Η Avant Garde συνάντησε τον Λώρη Λοϊζίδη ο οποίος αναφέρθηκε στην καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης του, πώς βίωσε το πρόωρο τέλος της σειράς «Μελίαρτος» και τι πιστεύει ότι έφταιξε που ολοκληρώθηκε τόσο σύντομα η συγκεκριμένη σειρά. Παράλληλα, εξομολογήθηκε αν θα δούμε τελικά την «Αίγια Φούξια» στη μεγάλη οθόνη ενώ αποκάλυψε για το τι να περιμένουμε από τη νέα σειρά που ετοιμάζει στον ANT1.

Η παράσταση πραγματεύεται το ερωτικό ειδύλλιο ανάμεσα σε μια Ελληνοκύπρια και έναν Tουρκοκύπριο. Θεωρείς ότι η κοινωνία έχει κάνει πρόοδο όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους;

Πιστεύω πως είναι κάτι που τουλάχιστον η νέα γενιά έχει ξεπεράσει αφού βλέπουμε όλο και περισσότερους να έχουν δημιουργήσει φιλίες και να ερωτεύονται Τουρκοκύπριους. Αν καταφέρουμε να περάσει ακόμη μία δεκαετία χωρίς να προκύψει κάποια σύρραξη από πλευρά της Toυρκίας, τότε θα μιλάμε για κάτι ξεπερασμένο.

Γιατί πιστεύεις ότι κάποιος αξίζει να έρθει να δει την παράσταση, τι θα κερδίσει φεύγοντας;

Εκτός από το γεγονός ότι θα γελάσει και θα ξεφύγει, θα λάβει αρκετά αντιρατσιστικά μηνύματα. Θα θυμηθεί τον ρομαντισμό του, τις αξίες του και θα του ξυπνήσει το αίσθημα του δικαίου. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα φύγει χαλαρός και χαρούμενος.

Ποια ήταν η αφορμή που ξεκίνησες το γράψιμο;

Ήθελα να παίξω σε κάτι διαφορετικό από αυτά που έπαιζα. Έκανα διάφορες δοκιμές μέχρι που ήρθε το «Την Πάτησα», η «Αίγια Φούξια» και στη συνέχεια ακολούθησαν τα θεατρικά. 

Το σενάριο το υπογράφεις εσύ, ωστόσο το έργο είναι των Ρέππα - Παπαθανασίου. Πώς δέχθηκαν αυτή την παρέμβαση σου;

Μου δόθηκαν τα δικαιώματα για διασκευή, ωστόσο εγώ, άλλαξα εντελώς την πλοκή. Έμεινε ο βασικός κορμός της ιστορίας αλλά οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί. Ήταν κάτι που ήθελα να το φέρω στα δικά μου μέτρα και το κατάφερα. Ο Μίχάλης Ρέππας είχε χαρακτήρα στο έργο του ο οποίος ήταν Αλβανός, εγώ επέλεξα να βάλω Τουρκοκύπριο που έχει μια εντελώς διαφορετική σχέση με τους Ελληνοκύπριους.

Το όνομα σου είναι ταυτισμένο με επιτυχίες, ωστόσο για πρώτη φορά είδαμε σειρά σου και συγκεκριμένα τον «Μελίαρτο» να ολοκληρώνεται πιο νωρίς. Πώς το μεταφράζεις αυτό; Τι πιστεύεις ότι δεν πήγε όπως έπρεπε;

Το γεγονός ότι τελείωσε πιο νωρίς είναι λυπηρό, όμως θεωρώ πως έγινε μια πολύ αξιόλογη δουλειά και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη σειρά που έχω κάνει μέχρι στιγμής. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι τα δεδομένα στην τηλεόραση έχουν αλλάξει όσον αφορά την ποιότητα. Πλέον αυτός που θέλει να δει κάτι θα το δει. Κανένας δε βλέπει τηλεόραση τη συγκεκριμένη ώρα προβολής μίας σειράς. Άρα, πώς θα καταγράφεται η τηλεθέαση; Τη νεολαία σήμερα τίποτα δε θα την «τραβήξει» από το να απομακρυνθεί έστω και λίγο από το κινητό της. Μόνο αν απευθύνεσαι σε πιο πλατύ κοινό θα μπορέσεις να έχεις έστω και λίγη τηλεθέαση, αλλά και πάλι κάποια στιγμή είναι κάτι που θα τελειώσει. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο που υπάρχει στο εξωτερικό. Να δούμε πώς δουλεύουν μια σειρά και να το ακολουθήσουμε.  Θεωρώ πως αν ο «Μελίαρτος» γινόταν την εποχή που προβαλλόταν το «Την Πάτησα», τότε θα έκανε τεράστια επιτυχία.

Πρόσφατα η Χριστιάνα Αρτεμίου ανέφερε πως από τις επαναλήψεις σειρών όπως η «Αίγια Φούξια», οι ηθοποιοί μπορεί να πάρουν μέχρι €50 το εξάμηνο. Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Φαντάζομαι πως θα έγιναν προσπάθειες αλλά η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με μονοπώλιο στις τηλεοράσεις από τα κανάλια και δύσκολα γίνονται ουσιαστικά πράγματα. Μόνο αν κοιτάξουμε τι νόμοι υπάρχουν στο εξωτερικό και να τους εφαρμόσουμε, ίσως συμβεί κάτι.

Ο Γιώργος Τσιάκκας μετέφερε το «Βουράτε Γειτόνοι» στη μεγάλη οθόνη. Θα δούμε να παίρνει σειρά και η «Αίγια»;

Ίσως να ήταν κάτι καλό, ίσως όμως να ήταν και η καταστροφή της. Η «Αίγια» είναι πλέον στο μυαλό μας σαν κάτι ιδανικό, σαν κάτι άπιαστο, η καλύτερη σειρά που έγινε ποτέ, κυρίως με τα ποσοστά που έκανε τότε. Ήταν όμως με εκείνους τους συγκεκριμένους ανθρώπους και εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Αν συγκεντρωθούμε σήμερα όλοι αυτοί οι ηθοποιοί, οι χημείες δε θα είναι οι ίδιες και υπάρχει ο κίνδυνος η ιδέα που υπήρχε για τη σειρά να καταστραφεί. Δεν το αποκλείω να συμβεί, αλλά ήταν κάτι πολύ μεγάλο για να το αναβιώσεις ξανά και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Το θέμα, είναι μετά που θα φύγει ο κόσμος από το σινεμά, πώς θα βλέπει την "Αίγια Φούξια" και αν αξίζει τον κόπο και το ρίσκο.

''

Ποια σειρά από αυτές που έχεις κάνει, θεωρείς ότι ήταν γερό μάθημα για εσένα και γιατί;

Όλες ήταν ένα μάθημα γιατί ήταν σε διαφορετική ηλικία και άλλη περίοδο. Για παράδειγμα, στις «Πατάτες ατιναχτές» είχα την ευκαιρία να κάνω δέκα ρόλους και να γράφω δεκάδες κείμενα τη μέρα. 


Υπάρχει κάποια σειρά στην Κύπρο ή στην Ελλάδα που να έχεις ζηλέψει;

Σειρά στην Ελλάδα που μου άρεσε αρκετά ήταν τα Εγκλήματα, αλλά θεωρώ πως και για εκείνη τη σειρά ήταν η στιγμή που έσμιξαν κάποιοι πολύ καλοί ηθοποιοί με ένα πολύ καλό σενάριο, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τώρα να αναβιώσω εγώ τα Εγκλήματα, δε θα ήταν το ίδιο.

Πέρασες από φάσεις να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου ή να στερέψεις από ιδέες και να μην ξέρεις πώς να παραδόσεις το επόμενο επεισόδιο;

Καλώς ή κακώς έχουμε γαλουχηθεί με τρόπο που μπορούμε να παραδίδουμε κείμενα πολύ γρήγορα. Σε άλλες χώρες μπορεί να γράφουν οκτώ κείμενα τον χρόνο, εμείς γράφουμε εξήντα. Μάθαμε να λειτουργούμε γρήγορα γιατί έτσι είναι το σύστημα μας.  

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ανασφάλεια για το αν αξίζουν ή όχι. Εσύ πότε θυμάσαι να πείστηκες ότι αξίζεις που βρίσκεσαι σε αυτή τη δουλειά;

Δεν πρόλαβα να κάνω αυτή τη σκέψη. Αν και πέρσι έκανα μια μεγάλη παύση, δεν αναλογίστηκα  ποτέ κάτι τέτοιο αλλά σίγουρα μέσα από όλα που έχω κάνει, ο «Μελίαρτος»  ήταν η σειρά που με βρήκε πιο ώριμο.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Τι εικόνα θεωρείς πως έχει ο κόσμος για εσένα και πώς βιώνεις την επαφή μαζί του;

Σίγουρα, δεν είμαι ο άνθρωπος που μόλις τον δεις θα τρέξεις πάνω του, όμως η αγάπη του κόσμου ξέρεις ότι είναι εκεί. Ό,τι λάμψη δω στα μάτια σου τη στιγμή που θα με αντικρίσεις, αυθόρμητα και εγώ σου την ανταποδίδω. Υπήρξε και κόσμος που ήρθε και μου είπε γιατί είμαι τόσο κλειστός αλλά εντάξει, το αντιμετώπισα και αυτό.

Επιτυχία στην προσωπική ζωή τι σημαίνει για εσένα;

Σημαίνει να χαίρεσαι όταν είσαι σπίτι με την οικογένεια σου, να λαχταράς να θες να πάτε μια εκδρομή όλοι μαζί και να μοιράζεις σωστά τον χρόνο σου. Ευτυχώς έχω βρεις τις ισορροπίες.

Τηλεοπτικά τι ετοιμάζεις:

Συνεχίζουμε στον ANT1 όπου θα κάνουμε το «Μια φορά και ένα καιρό» που είναι μια μεσαιωνική κωμωδία και ξεκινάμε τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κόσμος θα δει ένα ωραίο χωριό, ωραίους χαρακτήρες, κουστούμια και φυσικά μια ενδιαφέρουσα πλοκή. Έρχονται πολλά πράγματα τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Loader