Μαρί Παρισινού Νίκολσμπι: «Το Σωματείο Αλκυονίδες μου φαίνεται ως ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Μαρί Παρισινού Νίκολσμπι: «Το Σωματείο Αλκυονίδες μου φαίνεται ως ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Η ιδρύτρια πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου Αλκυονίδες μιλά για το βιβλίο ζωής που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Αλκυονίδες: Ταξίδι Αγάπης, Απομνημονεύματα και Φόρος Τιμής»

Η Μαρί Παρισινού Νίκολσμπι είναι μία σπουδαία Κύπρια. Μία γυναίκα που αφιερώθηκε στην προσφορά στον συνάνθρωπο ιδρύοντας το σημαντικό σήμερα φιλανθρωπικό σωματείο Αλκυονίδες.

Η ιστορία του ξεκίνησε κάπου στο 1996, όταν η Μαρί Παρισινού Νίκολσμπι έγινε μέλος μιας ομάδας γονέων για να συγκεντρώσουν χρήματα για ένα άρρωστο τότε παιδί, όμως, δεν είχε ιδέα ότι εκείνο το απογευματινό τσάι θα οδηγούσε σε ένα μονοπάτι φιλανθρωπίας που θα κινητοποιούσε εκατοντάδες εθελοντές και θα βοηθούσε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Έτσι, το φιλανθρωπικό σωματείο Αλκυονίδες, ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1998 από μια μικρή ομάδα γυναικών με σκοπό να βοηθούν άτομα που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη ζωή τους. Το σωματείο πήρε το όνομα του από τις “Αλκυονίδες Ημέρες”, τις ηλιόλουστες μέρες που οι Θεοί του Ολύμπου έδωσαν στην Αλκυόνα, στη μέση του χειμώνα, για να γεννήσει τα αυγά της.

Το βιβλίο με τίτλο «Αλκυονίδες: Ταξίδι Αγάπης, Απομνημονεύματα και Φόρος Τιμής» εξιστορεί πώς η φιλανθρωπική αυτή οργάνωση, με επικεφαλής την Μαρί Παρισινού Νίκολσμπι, ξεκίνησε βοηθώντας οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ομάδα που δραστηριοποιείται και εκτός Κύπρου, που έχει μέχρι σήμερα δώσει βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε συνανθρώπους μας, και που στηρίζεται από εθελοντές, δωρητές και τον απλό κόσμο.

Η κ. Παρισινού Νίκολσμπι, στο βιβλίο της, αναφέρεται στη δουλειά που έγινε και συνεχίζει να γίνεται στην Κύπρο και προβάλλει την ίδρυση του παραρτήματος του σωματείου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα τελευταία 25 χρόνια, έχω δει αμέτρητες φορές πώς μια απλή πράξη καλοσύνης μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου», λέει η πρόεδρος των Αλκυονίδων ΗΒ. «Γράφοντας αυτό το βιβλίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέλησα να διηγηθώ την υπέροχη ιστορία των Αλκυονίδων και πώς αυτό έγινε τρόπος ζωής για εμένα και την οικογένειά μου, δίνοντάς μας πολλούς υπέροχους φίλους και μια ολοκληρωμένη αποστολή. Ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τις ευχαριστίες μου σε όλους τους εθελοντές και υποστηρικτές, ιδιαίτερα την αδερφή ψυχή μου την Γεωργία Πολυβίου, την οποία όλοι τιμούμε και εκτιμούμε για τα όσα έχει προσφέρει».

9

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αλκυονίδες, ποια ανάγκη σας οδήγησε σε αυτή την ιδέα;

Το 1996 μια ομάδα νεαρών μητέρων οργάνωσαν απογευματινό τσάι για συλλογή χρημάτων με σκοπό να βοηθήσουν μια μικρούλα που θα πήγαινε σε νοσοκομείο στο Λονδίνο για πολύπλοκη επέμβαση στην καρδιά, η οποία δεν μπορούσε να γίνει στην Κύπρο. Το υπουργείο Υγείας θα κάλυπτε τα τεράστια ιατρικά έξοδα, αλλά όχι τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης. Εκείνο το απόγευμα μάθαμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας περνούν αυτή τη δοκιμασία. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας αυτού το σωματείου.  

Πείτε μας λίγα περισσότερα για τη δράση του Σωματείου, ποιοι είναι οι στόχοι του και η προσφορά του;

Στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας, το σωματείο το οποίο αποτελείται από εθελοντές, στηρίζει άπορες οικογένειες σε κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, προσφέροντας οικονομική βοήθεια, φέρνοντας μερικές Αλκυονίδες μέρες, λίγη ανακούφιση. Από το 2008 το σωματείο Αλκυονίδες Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρει δωρεάν χώρο διαμονής, τη “Φωλιά”, σε χαμηλά αμειβόμενους ασθενείς και τις οικογένειες τους καθώς και ηθική υποστήριξη. Είμαι πολύ περήφανη για ότι έχουμε προσφέρει με πολλή αγάπη μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια και συνεχίζουμε το έργο μας.

9
Από την παρουσίαση του βιβλίου στην Κύπρο 

Μετά από 25 χρόνια πορείας πώς κρίνετε σήμερα το έργο του σωματείου; 

Το σωματείο στο Λονδίνο θα συνεχίσει να προστατεύει τους ασθενείς μας, σε ιδιόκτητη κατοικία που παρέχει έξι διπλά υπνοδωμάτια. Επίσης, καλύπτει τη διακίνηση από τα αεροδρόμια. Οι νεαροί εθελοντές/ επαγγελματίες της επιτροπής θα αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες στο μέλλον και είμαι σίγουρη πως θα προχωρήσουν μπροστά υπό την ηγεσία της συν-προέδρου Τατιάνας Ντερ Αβεντισιάν.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα βιβλίο με τίτλο «Αλκυονίδες: Ταξίδι  Αγάπης, Απομνημονεύματα και Φόρος Τιμής». Μιλήστε μας για αυτό το βιβλίο; 

Το βιβλίο μου, το οποίο έγραψα μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, είναι η ιστορία της εξέλιξης του σωματείου από την ίδρυσή του, το 1998 μέχρι σήμερα. Τα απομνημονεύματα μου είναι αφιερωμένα στην οικογένεια μου που προσαρμόστηκε στον τρόπο ζωής των Αλκυονίδων, για την υπομονή και την αγάπη που μου πρόσφεραν, μαζί με υπέροχους ανθρώπους που ήλθαν για να προσφέρουν και έγιναν φίλοι ζωής.

9

Το βιβλίο σας είναι και ένας φόρος τιμής στην Γεωργία Πολυβίου. Μιλήστε μας για αυτή την σπουδαία γυναίκα. 

Το βιβλίο μου είναι πρώτα φόρος τιμής στην αείμνηστη φίλη και συμμαθήτρια Γεωργία Πολυβίου, πρόεδρο του σωματείου στην Κύπρο από το 2005 μέχρι το 2021 που έφυγε τόσο αναπάντεχα. Μου λείπει καθημερινά. Μαζί με τον σύζυγό της, έδωσε  τα πάντα προς τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Πρόσφερε την αγάπη της με σεμνότητα και καλοσύνη και πολλές φορές με προσωπικές γενναιόδωρες εισφορές. Το βιβλίο μου είναι ένας φόρος τιμής σε κάθε εθελοντή που προσέφερε με το δικό του τρόπο.

9

Σήμερα ζείτε στο Λονδίνο όπου είστε επικεφαλής του φιλανθρωπικού σωματείου Alkionides UK. Πείτε μας για την δράση σας εκεί;

Μόλις έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στην Ύπατη Αρμοστεία από τον προστάτη του σωματείου μας, τον εξοχότατο Ύπατο Αρμοστή, κ. Ανδρέα Κακουρή, ο οποίος μας παραστάθηκε πολλές φορές. Είχαμε την τιμή να έχουμε μαζί μας την κ. Λεβέντη, χορηγό από το 2010, αντιπρόσωπο της εταιρείας CAPITAL GROUP, την ομάδα από το Μπέρμιγχαμ, την πρέσβειρα σοπράνο Κατερίνα Μηνά που διάβασε ποίημα από ασθενή στη ‘Φωλιά’ για τις Αλκυονίδες, φίλους και ασθενείς. Ένιωσα πραγματικά μεγάλη συγκίνηση και πήραμε όλοι θάρρος για να συνεχίσουμε. Η ομάδα στο Μπέρμιγχαμ προσφέρει εκδρομές σε 13 οικογένειες Κυπρίων με ειδικές ικανότητες και αναπηρίες με ετήσια χορηγία από την Keith Coombs Trust. Σήμερα ετοιμαζόμαστε για επιδιορθώσεις της νέας κατοικίας ενώ οι ασθενείς μας μένουν σε σπίτι που νοικιάζουμε. Ο Γιώργος περιμένει έξι χρόνια για δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος για αμυλοείδωση που κτύπησε όλη την οικογένεια του. Η Δέσποινα πολεμά την ανορεξία που την κρατά μακριά από τις σπουδές της και ο Κύπρος που πέρασε μήνες στην εντατική με την υπέροχη γυναίκα του, νοσοκόμα στο Μακάριο νοσοκομείο, μακριά από τα παιδιά τους .Περιμένουμε και άλλες οικογένειες τα Χριστούγεννα.

Όταν ξεκινούσατε το 1998 τις Αλκυονίδες φανταζόσασταν ποτέ ότι θα είχαν αυτή την απήχηση σήμερα; 

Μου φαίνεται σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Καθόλου δεν γνώριζα που θα έφτανε ένας μικρός κύκλος γυναικών που νοιαζόταν για τον συνάνθρωπο. Μια ευλογημένη οικογένεια.

9

Info

Το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Moufflon στη Λευκωσία και από μέλη του φιλανθρωπικού σωματείου Αλκυονίδες. Η τιμή του ανέρχεται στα €15, με όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στις Αλκυονίδες.  

Loader