Μαρία Επαμεινώνδα: «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανεπαρκής στα σχολεία μας και αφήνεται στην τύχη»

Μαρία Επαμεινώνδα: «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ανεπαρκής στα σχολεία μας και αφήνεται στην τύχη»

Πόσο ανοιχτά μιλάμε για το σεξ στους νέους, τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο;

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, κα Μαρία Επαμεινώνδα, μιλάει ξεκάθαρα για ένα θέμα που ακόμη και σήμερα αποτελεί ταμπού για πολλούς.

Μελετώντας λίγο το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο, αναγνωρίζεις εύκολα πως αφορά σε ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών, το οποίο διασφαλίζεται σε Διεθνείς Συνθήκες, Συμφωνίες και Συμβάσεις, τις οποίες έχει επικυρώσει και η Κύπρος. 

Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό θα λέγαμε πως πολλές φορές καταπατάται. Η κάλυψη του καίριου αυτού θέματος, που αναπτύσσει δεξιότητες ζωής και σχετίζεται με την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία των νέων, φαίνεται να «παραγκωνίζεται» ακόμη και από ορισμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι «συγκρίνοντάς» το με την υπόλοιπη σχολική ύλη, το κατατάσσουν σε δεύτερη μοίρα, αποφεύγοντας να το «αγγίξουν».

Μέσα από ερωτήματα που απαντάει η Εκτελεστική Διευθύντρια Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, κα Μαρία Επαμεινώνδα στην εκπομπή «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.», καταλαβαίνει κάποιος πως τελικά, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι από ανεπαρκής, μέχρι ανύπαρκτη. 

54455566565
Kirill Palii / pexels

Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό, η ύλη που σχετίζεται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καλύπτεται από το μάθημα της Αγωγής Υγείας/Αγωγής Ζωής και αυτό, μόνο σε κάποιες τάξεις. Στο Γυμνάσιο, προσεγγίζεται κυρίως μέσα από τα μαθήματα Οικιακής Οικονομίας και Βιολογίας, ενώ στο Λύκειο, σχετικές ενότητες καλύπτονται μόνο στο μάθημα της Βιολογίας (υποχρεωτικό στην Α’ Λυκείου, επιλεγόμενο στις Β’ και Γ’ Λυκείου) και στο επιλεγόμενο μάθημα της Οικογενειακής Αγωγής. Στην Τεχνική Σχολή δε, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ούτε καν παρέχεται ως επιλεγόμενο μάθημα.

Τι συμβαίνει τελικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και νέων μας; Οι εκπαιδευτικοί μεταλαμπαδεύουν γνώσεις αμερόληπτα ή υπάρχουν και "αρνητές" της διδασκαλίας της προκαθορισμένης ύλης;

Η εκκλησία πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος; Γιατί οι γονείς πολλές φορές δεν «αγγίζουν» το κομμάτι αυτό; Πότε πρέπει να μιλάμε για πρώτη φορά στα παιδιά μας για το σεξ; Μήπως το πρώτο προφυλακτικό πρέπει να το δίνει η οικογένεια, μαζί και με τις απαιτούμενες γνώσεις που θα βοηθήσουν μετέπειτα στην ορθή λήψη αποφάσεων;

Απαντήσεις δίνονται από την ίδια την κα Επαμεινώνδα, σε αυτά αλλά και πολλά άλλα σημαντικά ερωτήματα. 

Ακολουθεί ολόκληρη η γεμάτη με κοινωνικά μηνύματα συνέντευξη της Μαρίας Επαμεινώνδα, όπως προβλήθηκε την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021. 

Στείλτε στο [email protected] και τη δική σας ιστορία ή κάποιου ανθρώπου που γνωρίζετε ότι θα επιθυμούσε να αφηγηθεί τα δικά του βιώματα μέσα από την εκπομπή μας.

Loader