Μετά από έρευνα με δεκάδες γυναίκες, η Νάγια παρουσιάζει την περφόρμανς Hymen

Μετά από έρευνα με δεκάδες γυναίκες, η Νάγια παρουσιάζει την περφόρμανς Hymen

«Η περφόρμανς μιλάει για τις αλήθειες μας»

Με αφορμή την περφόρμανς «Hymen» που έχει βασιστεί σε αληθινές αφηγήσεις γυναικών και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, μιλάμε με την ηθοποιό, περφόρμερ και θεατροπαιδαγωγό, Νάγια Τ. Καρακώστα

Γράφει στην πρόσκληση για το event που θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου:

«εν εγεννήθηκα ακόμα.

αλλά εννά γεννηθώ γυναίκα, κορίτσι

τζαι στα 700 μου, στα 800 μου τζαι στα 900 μου

εννά είμαι ούλες εσείς,

τζαι εννά είσαστεν ούλλες εγώ. εννά είμαστεν ένα σώμα

που κουβαλεί άλλες γενναίτζες μέσα του. σαν την μπάμπουσκα έναν πράμα 

Μία περφόρμανς- ντοκουμέντο βασισμένη σε αληθινές αφηγήσεις γυναικών. Ποιο το αφήγημα που φέρουν τα σώματά μας; Πώς μιλάμε για αυτά και πώς αυτά τα σώματα γίνονται ντοκουμέντο;

Η περφορμανς-ντοκουμέντο Hymen αποτελεί την τελική παρουσίαση της ηθοποιού, περφόρμερ και θεατροπαιδαγωγού, Νάγιας Τ. Καρακώστα, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και καλλιτεχνικής ανάπτυξης Moving the New στη Στέγη Χορού Λεμεσού».

Θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ.

γςευςυ
Φωτογραφία του Sergio Vaccaro, στο πλαίσιο της παράστασης Under/Pants part 1 (2020)

«Όλα ξεκίνησαν, όπως πάντα, από μια ανάγκη» αναφέρει η Νάγια Τ. Καρακώστα σε κουβέντα που κάναμε, με αφορμή την επικείμενη περφόρμανς της καθώς και την πολύμηνη δουλειά που προηγήθηκε.

«Μια ανάγκη να μιλήσω για το σώμα μου και όσα το έχουν ονοματίσει κατα καιρούς. Η ανάγκη αυτή μεγάλωσε και οδηγήθηκε στην έρευνα με ιστορίες γυναικών μέσα από ηχογραφημένες συνεντεύξεις. Μαζί με την Ελένη Αναστασίου κάναμε την έρευνα  κείμενο και το κείμενο παράσταση (‘’under/pants’’ part 1).

Στη συνέχεια, η έρευνα διευρύνθηκε και εξελίχθηκε μέσα απο τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα φιλοξενίας και καλλιτεχνικής ανάπτυξης ‘’Moving the New’’ της Στέγης Χορού Λεμεσού  σε βιωματικά εργαστήρια και workshops σχετικά με τα γυναικεία σώματα και όσα αυτά φέρουν μαζί τους.  

Η περφόρμανς-ντοκουμέντο Hymen δημιουργήθηκε από το υλικό που προήλθε από αυτά τα εργαστήρια και μιλάει, μέσα από όλες τις αφηγήσεις, για ένα συλλογικό, γυναικείο, σώμα»

 

Θέατρο Ντοκουμέντο ή θέατρο του πραγματικού, προσθέτει η Νάγια Τ. Καρακώστα, «ονομάζουμε το θέατρο που είναι συνδεδεμένο με την επικαιρότητα και τροφοδοτείται από αυτήν. Το κείμενο (υπάρχον ή επινοημένο) στηρίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις/μαρτυρίες και ντοκουμέντα/τεκμήρια/πηγές της πραγματικότητας- αρχεία, φωτογραφίες κτλ. Είναι ένα είδος θεάτρου που δίνει φωνή και ορατότητα σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο ή στην αφάνεια και που έρχεται σε ρήξη με το κοινωνικό υπάρχον, σαν ‘’μια ακαριαία αντίδραση’’ στην εκάστοτε παρούσα στιγμή. 

Ο τρόπος εφαρμογής του θεάτρου ντοκουμέντου στη δουλειά αυτή είναι η συλλογή του υλικού μέσα από ηχογραφημένες συνεντεύξεις με γυναίκες και άντρες, αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις γυναικών κατά τη διάρκεια των βιωματικών εργαστηρίων». 

Γιατί Hymen; Για όλες εκείνες τις στιγμές που ακουγόντουσαν όλα τα «τζαι εγώ το έζησα τούτο». Για όλα όσα, σαν ένα υμένας, παρθενικός ή μη, μας ενώνουν και τα ξορκίζουμε μέσα από αυτό το μοίρασμα, επαναδιεκδικώντας την αυτοδιάθεση, τον χώρο και τον χρόνο μας. 

φαφαφ
Nάγια Τ. Καρακώστα
hfjfj
Το πόστερ της παράστασης που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο

 

Είναι κυρίως το θέμα του γυναικείου αυνανισμού που θίγεται;

Η περφόρμανς Hymen μιλάει τόσο για τον γυναικείο αυνανισμό, όσο και για άλλες εμπειρίες γυναικών σχετικά με το σώμα τους αλλά και τις αναμνήσεις που φέρει αυτό το σώμα. Μιλάει για τις αλήθειες μας.  

Πόσο καθαρτική είναι η διαδικασία του περφόρμανς, ιδίως όταν μιλάμε για τέτοια θέματα;

Αυτό δεν θα το κρίνω εγώ αλλά οι θεάτριες και θεατές. Προσωπικά κρατάω κάθε στιγμή που η κάθε θεάτρια είτε κουνάει το κεφάλι της ως συγκατάθεση στα όσα ακούγονται, είτε στέκεται όρθια και παίρνει θέση απέναντι σε όλες τις δηλώσεις.  

Πόσες γυναίκες συμμετείχαν και ποια τα κοινά σημεία στις αφηγήσεις τους;

Απο το ‘’Under/pants’’ part 1 μέχρι και την ‘’Hymen’’ συμμετείχαν στην έρευνα με τις ιστορίες τους 65 συνολικά γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και ιδιοτήτων και τις οποίες θέλω ξανά και ξανά να ευχαριστήσω θερμά γιατί χωρίς αυτές, στ’ αλήθεια, τίποτα δεν θα' ταν εφικτό.

Όσο για τα κοινά σημεία, ελάτε να τα ακούσετε δια ζώσης τη Δευτέρα 20/12/21 στις 20:00, στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ με ελεύθερη είσοδο (με απαραίτητη όμως την προκράτηση θέσεων).

βσγση
Φωτογραφία του Παύλου Βρυωνίδη στο πλαίσιο της παράστασης Hymen στο OPEN HOUSE Festival της Στέγης Χορού Λεμεσού, 2021

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη φυλετική ισοτιμία στη σωματική απόλαυση και απελευθέρωση;

Μέχρι να μην λείπει καμία. Μέχρι να μην χρειάζεται να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Μέχρι να σταματήσει κάθε συμπεριφορά, μικρή και μεγάλη, σεξισμού, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και κάθε βίας. 

Μέχρι να γίνει κατανοητή η χυδαιότητα του σφυρίγματος, των χειρονομιών και βλεμμάτων που μας αντικειμενοκοποιούν. Μέχρι που να μην χρειαζόμαστε πια γραμμές βοήθειας. Μέχρι που να μας πιστεύουν χωρίς να μας κατηγορούν. 

Μέχρι που να μην κοιτάμε πίσω αν μας ακολουθεί κανείς, μέχρι που να μην κρατάμε τα κλειδιά στο χέρι ως σιδερογροθιά, μέχρι που να μη φοβόμαστε τι θα φορέσουμε, μέχρι που να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για τα σώματά μας χωρίς να ντρεπόμαστε, μέχρι που να μην κρύβουμε τη σερβιέτα ή το ταμπόν, μέχρι που δεν θα χρειάζεται να γράφουμε όλα αυτά. Και άλλα τόσα. 

Λίγα λόγια και για το βιωματικό εργαστήρι "Discovering our Under/pants"

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι, όπου μέσα από μια σειρά θεατρικών παιχνιδιών μιλάμε για τα σώματά μας, τις αναμνήσεις και εμπειρίες μας. Απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών και ιδιοτήτων και πραγματοποιείται το Σάββατο 18/12/21 στις  10:00-13:00 στη βιβλιοθήκη του NIMAC, στο πλαίσιο του POP UP FESTIVAL.

Δεν υπάρχει χρέωση μα και πάλι είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο 96569715. Ο αριθμός των συμμετεχουσών είναι περιορισμένος.

Επι ευκαιρίας, Μαρία Ευσταθίου και Ιουλίτα Τουμαζή δημόσιο ευχαριστώ για την οργάνωση και την πρόσκληση. 

*όπως και η περφορμανς, έτσι και το "Discovering our Under/pants" δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και καλλιτεχνικής ανάπτυξης ‘’Moving the New’’ της Στέγης Χορού Λεμεσού και παρουσιάστηκε και στο ‘’Akropoditi DanceFest’’ στη Σύρο

γσγσγ

 

Δευτέρα 20/12/2021

20:00 στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Είσοδος δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 96569715.

Συντελέστριες (Hymen)

Ιδέα │ Έρευνα │ Κείμενο │ Περφορμερ: Νάγια Τ. Καρακώστα

Μέντορας προγράμματος φιλοξενίας "Moving the New": Ροδιά Βόμβολου

Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Ελένη Αναστασίου

Ευχαριστώ όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην έρευνα / χωρίς εσάς, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό:

Αγγελική Σίγουρου

Αγγέλω Παπαγγελοδήμου

Αντριάνα Ευθυμίου

Αριάδνη Ψυχογιοπούλου

Αφροδίτη Σκίννερ

Βιβή Σκλια

Γεωργία Γκλεούδη

Δήμητρα Καμάρη

Ειρήνη Κάππου

Έλενα Τακκούσιη

Έλενα Σαμμούτα

Ελένη Αναστασίου

Ελένη Βάρδα

Ελευθερία Σωκράτους

Έμιλυ Κάτλερ

Κωνσταντίνα Σκαλιώντα

Μαρία Κασάπη

Μαριέλα Νέστορα

Μάριαν Κυπριανού

Μαρίνα Κακουλλή

Μπελίντα Παπαβασιλείου

Σόφι Καμένου

Τροοδία Θεοδώρου

Ροδιά Βόμβολου

* H "Hymen" παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβαλ "POP UP" που διοργανώνει το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, NIMAC.

** Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης και το βιωματικό εργαστήρι "Discovering our Under/pants" βάση του οποίου δημιουργήθηκε η "Hymen" . Το βιωματικό αυτό εργαστήρι απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών και ιδιοτήτων για να μιλήσουν για τα σώματά τους και όσα αυτά φέρουν μέσα απο μια σειρά θεατρικών παιχνιδιών. Σάββατο 18/12/21 10:00-13:00. Είσοδος δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός θέσων. Κρατήσεις στο 96569715.

Loader