Το μικρό «θαύμα» του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας

Το μικρό «θαύμα» του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Ιάκωβος Στεφάνου μιλά για πως κατάφερε να κάνει την γενέτειρά του viral χωριό και αγαπημένο προορισμό για εξορμήσεις

Με αφορμή το 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και φιλοξενεί φέτος την 1η Οκτωβρίου η κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου, μιλήσαμε με τον δραστήριο Κοινοτάρχη του χωριού κ. Ιάκωβο Στεφάνου.

Ο Άγιος Θεόδωρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία κοινότητα παράδειγμα προς μίμηση και αποτελεί ένα μικρό χωριό της ημιορεινής Λάρνακας που πραγματικά ξεχωρίζει για την αγάπη των ανθρώπων του να επιδιώκουν να κάνουν τον τόπο τους ξεχωριστό. Πρωτεργάτης του μικρού θαύματος που επιτελείται στον Άγιο Θεόδωρο είναι ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου ο οποίο με όραμα και στόχους κατάφερε από το 2017 που ανέλαβε τα ηνία να καταστήσει τον Άγιο Θεόδωρο πρότυπο κοινότητας. 

Μιλήσαμε μαζί του για όλα όσα κατάφερε μέχρι σήμερα η κοινότητα, του μελλοντικούς του στόχους, πώς πέτυχε να κάνει όλους να φωτογραφιζόμαστε εκεί και μας προσκάλεσε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που θα πραγματοποιηθεί στην κοίτη του ποταμού Πεντασχοίνου στην καρδιά της κοινότητας όπου μας περιμένουν πολλές όμορφες στιγμές και εκπλήξεις.  

6

  

Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε πότε αναλάβατε Πρόεδρος της Κοινότητας και ποιοι ήταν οι πρωταρχικοί σας στόχοι, ποιο ήταν το όραμά σας για τον Άγιο Θεόδωρο;  

Ανέλαβα το 2017 και έκτοτε ηγούμαι μιας συλλογικής προσπάθειας η οποία έχει στόχο μεταξύ άλλων, να κάνουμε το χωριό μας Πρότυπο Κοινότητας σε όλα τα επίπεδα. Εργαζόμαστε αδιάκοπα, με σεμνότητα και στοχοπροσήλωση, μαζί με όλα τα οργανωμένα σύνολα, για να βελτιώσουμε, να αναδείξουμε αλλά και να ομορφύνουμε περισσότερο τον ήδη όμορφο Άγιο Θεόδωρο. Να προωθήσουμε την ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας σε σχέση με τη σημασία και την αξία που έχει η διαφύλαξη και ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας, του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας, με παράλληλα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

 

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που είδατε τότε στο χωριό και είπατε πως εδώ υπάρχει μία βάση για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο;

Το χωριό μας συνδυάζει μοναδικά και με θαυμαστό τρόπο το βουνό, τη θάλασσα, την πανέμορφη κοιλάδα του Πεντασχοίνου και τα φαράγγια της, με τον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας. Βλέπω την κοινότητα σαν ένα όμορφο πίνακα ζωγραφικής, σαν ένα καμβά και με μικρές ή μεγάλες πινελιές προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε.  

Πώς βλέπετε την κοινότητα σήμερα να εξελίσσεται;

Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και τεκμηριώνεται σε απόλυτο βαθμό ότι στο μέλλον, θα υπάρχει περεταίρω ανάπτυξη και μάλιστα σε σωστές βάσεις με γνώμονα την αειφορία. Και ως γνωστόν ό,τι δεν εξελίσσεται και ό,τι δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της εποχής και μένει στάσιμο, είναι καταδικασμένο, έτσι και εμείς δεν θα σταματήσουμε να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε. Πολλές φορές από τη δική μας οπτική πλευρά δεν είμαστε αντικειμενικοί, άρα το πώς βλέπω την κοινότητα να εξελίσσεται δεν θα το αναλύσω, αλλά φαίνεται ότι μέσα από τα μάτια άλλων, ξεχωρίζουμε… και αυτό γιατί το χωριό μας έχει καταφέρει να διακριθεί για έξι έργα του, έχει βραβευθεί τρεις φορές ως Πράσινη Κοινότητα, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Όμορφα Χωριά της Κύπρου, έχει πάρει βραβεία καθαριότητας, ενώ αναμένουμε στο εγγύς μέλλον να ενταχθούμε και στην πιστοποίηση για τα Χρωματιστά Χωριά του Υφυπουργείου Τουρισμού. Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται μικρά, αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικά και ξεχωριστά επιτεύγματα, δεδομένου ότι οι διακρίσεις αυτές αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών μας. 

Οι νέοι μένουν στο χωριό, φεύγουν, ποια κατάσταση επικρατεί γύρω από αυτό το θέμα; 

Οι νέοι της κοινότητάς μας αγαπούν το χωριό μας και θέλουν να ζήσουν σε αυτό. Υπάρχει όμως στεγαστικό πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικιστικά τεμάχια σε προσιτές τιμές. Προσπαθήσαμε μέσω του Κ.Ο.Α.Γ. αλλά και μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών να αμβλύνουμε το πρόβλημα, όμως οι προσπάθειές μας δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η στεγαστική πολιτική του Κράτους που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρήζει περεταίρω βελτίωσης, αφού θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας. Κάτι που γίνεται ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η προώθηση και διάθεση των Τ/Κ οικιών σε νεαρά ζευγάρια. Το πλεονέκτημα αλλά και συνάμα μειονέκτημα, αν και είναι οξύμωρο, είναι το γεγονός ότι η κοινότητά μας δεν γειτνιάζει από την μια με ένα μεγάλο αστικό κέντρο, αλλά από την άλλη βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις πόλεις και πολύ κοντά στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, όπου οι νέοι εύκολα βρίσκουν εργασία. Σημειώστε ότι μεταξύ άλλων, διαθέτουμε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, με υπερσύγχρονες καινούριες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, ενώ λειτουργεί και ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, διευκολύνσεις απαραίτητες για τα νέες οικογένειες.  

Γιατί κάποιος να επισκεφτεί τον Άγιο Θεόδωρο σήμερα;

Καλούμε τον οποιοδήποτε να επισκεφθεί το χωριό μας και να γνωρίσει τις ομορφιές του. Αρχικά να περπατήσει στα πλακόστρωτα δρομάκια μας, να γευματίσει στις πανέμορφες και βραβευμένες μας ταβέρνες. Εντός της κοινότητας μπορεί επισκεφθεί τον Παραδοσιακό Ελαιόμυλο, την Πινακοθήκη του Αγνοούμενου του 1974 Ανδρέα Ευριπίδη, να γευματίσει στον εκδρομικό χώρο "Το Περιβόλι του Χωριού",  κάτω από τη σκιά των εσπεριδοειδών και να γευτεί τους καρπούς τους ως ένδειξη φιλοξενίας. Επίσης μπορεί να χαλαρώσει διαβάζοντας το αγαπημένο του βιβλίο στο "Υπαίθριο Αναγνωστήριο" καθισμένος στις ιδιαίτερες κούνιες του ενώ δίπλα να φωτογραφηθεί στον "Τηλεφωνικό Θάλαμο". Αυτή την περίοδο στο Σύλλογο Γυναικών διεξάγονται και διάφορα βιωματικά εργαστήρια χειροτεχνίας και οίνο -γαστρονομίας μέσω του προγράμματος του Υφυπουργείου Τουρισμού. Οι λάτρεις της φύσης και όχι μόνο θα μπορούν να επισκεφθούν και το Σημείο Θέας "Το Στεφάνι" για να φωτογραφηθούν από το "παράθυρο" που γεμίζει το μάτι πράσινο και θάλασσα, ενώ σε κοντινή απόσταση κάποιος θα μπορεί να επισκεφθεί το πανέμορφο εξωκλήσι της Παναγίας των Ανασταθκιών, που πρόσφατα έχει εξωραϊστεί και μετεξελιχθεί μεταξύ άλλων και ο περιβάλλοντας του χώρος. Παράλληλα θα μπορεί να ζήσει την εμπειρία της διαμονής στα πανέμορφα καταλύματα που διαθέτουμε. Κατά την διαδρομή στο παραλιακό μέτωπο, και κάπου στη μέση, μπορεί κάποιος να σταματήσει στο πανέμορφο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων και λίγο πιο κάτω να περπατήσει στο μοναδικό μας Μονοπάτι της Φύσης και να θαυμάσει τα φαράγγια με το έντονο γεωλογικό ανάγλυφο. Λίγο πριν φτάσει στο παραλιακό μέτωπο, μπορεί να επισκεφτεί τα ερείπια του Ναού του Αγίου Αθανάσιου Πεντασχοινίτη∙ τοπικού μας Αγίου. Βέβαια, αυτή την στιγμή γίνονται έργα αναστήλωσης του Ναού και ίσως η πρόσβαση να μην είναι εφικτή, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο παλαιός νερόμυλος του Χατζατού. Φτάνοντας, λοιπόν, στην παραλία μπορεί να επισκεφθεί το "Παγκάκι της Αγάπης" σε σχήμα καρδιάς με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Να απολαύσει τις μοναδικές μας παραλίες αλλά και να γευτεί το φρέσκο ψάρι από τις ψαροταβέρνες μας. Παράλληλα θα μπορεί εάν προτιμά, να μείνει στα πολλά καταλύματα που υπάρχουν για όλα τα γούστα είτε κάποιος προτιμά πολυτελή διαμονή ή πιο εναλλακτικό τρόπο και ειδικά στα φημισμένα ξύλινα σπιτάκια. 

 

 

 

Καταφέρατε να κάνετε το χωριό σας viral στα social media με διάφορα σημεία που δημιουργήσατε. Πως προέκυψε αυτό; Τι άλλο ετοιμάζετε ίσως στο μέλλον;

Αντιληφθήκαμε νωρίς ότι οι εποχές αλλάζουν και όπως σας είπα και πιο πάνω, πρέπει να εξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και σε σωστό χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι το αντιληφθήκαμε, αν όχι οι πρώτοι, από τους πρώτους και έτσι θέλαμε να δημιουργήσουμε όμορφα σημεία φωτογράφισης, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν μεγάλη "προστιθέμενη αξία" και ενδυναμώνουν το ‘brand name’ της κοινότητας. Άρα εν τέλει γίνεται δωρεάν διαφήμιση και μεγάλη προβολή με τα οφέλη να είναι πολλά για όλη την τοπική κοινωνία. Είναι γεγονός ότι μόνο η φυσική ομορφιά, το καλό φαγητό και η παράδοση, δεν προσελκύει τον νέο σε ηλικία επισκέπτη, ο οποίος κακά τα ψέματα σήμερα ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άρα προσφέραμε κάτι που αναζητούσε ο νέος και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που διαθέτουμε, συμπληρώσαμε ένα δυνατό πακέτο μιας βιωματικής εμπειρίας. Στο μέλλον ετοιμάζουμε πολλά τέτοια σημεία, που είμαι βέβαιος ότι θα έρθετε για να φωτογραφηθείτε και εσείς, ενώ κάποια διαισθάνομαι ότι θα σας αφήσουν έκπληκτους για την ομορφιά και την μοναδικότητά τους. 

Φέτος είναι η σειρά του Αγίου Θεοδώρου για να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας. Πώς πήρατε την απόφαση και τι ετοιμάζετε ως Κοινότητα την ημέρα του Φεστιβάλ; 

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, στρέφεται στην αγκαλιά της οικογένειάς του, έτσι και εμείς νιώσαμε την ανάγκη να φιλοξενήσουμε και να αγκαλιάσουμε το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας του Συλλόγου Γυναικών, εδώ ακριβώς που είναι και το σπίτι τους. Και λέω στο σπίτι τους, αφού ως γνωστόν ο Σύλλογος εδράζεται στον Άγιο Θεόδωρο. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην εξωραϊσμένη κοίτη του ποταμού, σε έναν πανέμορφο, πετρόχτιστο και άνετο χώρο, ακριβώς στον πυρήνα του χωριού. Θα υπάρχουν διάφορα περίπτερα όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει, να αγοράσει διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, να παρακολουθήσει τη διαδικασία παρασκευής τους, αλλά παράλληλα θα του δίνεται η ευκαιρία της βιωματικής εμπειρίας. Μια ειδική κατασκευή – κούνια - φτιάχτηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο γεγονός.  Θα τοποθετηθεί στο κεντρικό γεφύρι της κοινότητας ως σημείο φωτογράφισης, ενώ μια μικρή φάρμα με ζωάκια που θα υπάρχει στο χώρο θα ξετρελάνει ειδικά τα μικρά παιδάκια. Ένα παλιό λεωφορείο θα μεταφέρει τους επισκέπτες στο παραλιακό μέτωπο, κάνοντας στάσεις στα διάφορα σημεία επίσκεψης της κοινότητας. Η όλη εκδήλωση στο μοναδικό αυτό χωριό θα διεγείρει όλες μας τις αισθήσεις  και θα μας αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων. Κοπιάστε στο χωριό μας και θα εκπλαγείτε απ’ όλα όσα θα ζήσετε. 

 

6

 

Loader